Fermentacja z Puriferm Moskva i destylacja wody
-
Autor tematu - Posty: 24
- Rejestracja: poniedziałek, 5 lut 2018, 19:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam .
Zawsze musi być ten pierwszy raz , no i tak się stało. Chciałem się podzielić doświadczeniem fermentacji na drożdżach Puriferm Moskva (srebrnych). Nie do końca było tak jak miało być.
Do garnka wlałem 15l wody 35 st. Rozpuściłem 9 kg cukru (jak bylo napisane na odwrocie saszetki) dolalem resztę wody aby dopełnić do 25l calego roztworu. Ostudzilem calosc do ok 24 st. i wsypałem nasze drożdże intensywnie mieszając. Taki zestaw wlałem do 60 litrowej beczki. Z racji tego , że mam kega 50siatke zrobilem dwa takie nastawy (ten drugi w ten sam sposob i wlałem go do tej samej beczki) łącznie bylo 50 l nastawu , w tym 18 kg cukru i 2 paczki drożdży. Nie wiem czy dobrze pamiętam i czy to jest mozliwe ale blg startowe było na poziomie 35 blg .
Nastaw w beczce stal na styropianie 5cm oraz byl dogrzewany grzałką akwarystyczną w butelce pet 6l zalaną wodą. Temperatura nastawu podczas pracy drożdży byla idealnie utrzymana na poziomie 21 - 24 stopni przez caly proces .
Fermentacja skonczyla się 12 dnia z 3 blg (niestety nie dało rady zejść na minus) . Nastaw przelałem do wiader bez ściągania syfu z dołu beczki . Odgazowałem i wlałem Turbo Klar Alcoteca . Po 2 dniach mam transparentne wino cukrowe .
Koledzy to wszystko w temacie mojej pierwszej fermentacji . Napiszcie co zrobilem źle , każda wskazowka się przyda na przyszłość.
Druga sprawa która mnie nurtuje to sam proces , a mianowicie . Posiadam aabratka odbiór LM/OLM no i tutaj pytanie . Przy odbiorze podpalki to jade zaworkiem LM (300ml 3krople na sekundę ),a pozniej przy odbiorze przedgonu zmieniam naczynie pod LM ( 300ml 4krople na sekundę) po 300ml zmieniam przeplyw na 1krople na 3sekundy i takim tempem mam odbierać do konca gonu głównego . Twieram OLM i odbieram serce .
I teraz pytanie . Czy przez cały proces otwarty LM to przedgon ???. Tak mam zapisane w instrukcji albo źle to interpretuje.
Na koniec tylko pytanie do tych ( nie tylko) ,którzy maja zamknięty obieg wody chłodzącej . Jaką moi drodzy macie maksymalną temp. na wyjściu
Zawsze musi być ten pierwszy raz , no i tak się stało. Chciałem się podzielić doświadczeniem fermentacji na drożdżach Puriferm Moskva (srebrnych). Nie do końca było tak jak miało być.
Do garnka wlałem 15l wody 35 st. Rozpuściłem 9 kg cukru (jak bylo napisane na odwrocie saszetki) dolalem resztę wody aby dopełnić do 25l calego roztworu. Ostudzilem calosc do ok 24 st. i wsypałem nasze drożdże intensywnie mieszając. Taki zestaw wlałem do 60 litrowej beczki. Z racji tego , że mam kega 50siatke zrobilem dwa takie nastawy (ten drugi w ten sam sposob i wlałem go do tej samej beczki) łącznie bylo 50 l nastawu , w tym 18 kg cukru i 2 paczki drożdży. Nie wiem czy dobrze pamiętam i czy to jest mozliwe ale blg startowe było na poziomie 35 blg .
Nastaw w beczce stal na styropianie 5cm oraz byl dogrzewany grzałką akwarystyczną w butelce pet 6l zalaną wodą. Temperatura nastawu podczas pracy drożdży byla idealnie utrzymana na poziomie 21 - 24 stopni przez caly proces .
Fermentacja skonczyla się 12 dnia z 3 blg (niestety nie dało rady zejść na minus) . Nastaw przelałem do wiader bez ściągania syfu z dołu beczki . Odgazowałem i wlałem Turbo Klar Alcoteca . Po 2 dniach mam transparentne wino cukrowe .
Koledzy to wszystko w temacie mojej pierwszej fermentacji . Napiszcie co zrobilem źle , każda wskazowka się przyda na przyszłość.
Druga sprawa która mnie nurtuje to sam proces , a mianowicie . Posiadam aabratka odbiór LM/OLM no i tutaj pytanie . Przy odbiorze podpalki to jade zaworkiem LM (300ml 3krople na sekundę ),a pozniej przy odbiorze przedgonu zmieniam naczynie pod LM ( 300ml 4krople na sekundę) po 300ml zmieniam przeplyw na 1krople na 3sekundy i takim tempem mam odbierać do konca gonu głównego . Twieram OLM i odbieram serce .
I teraz pytanie . Czy przez cały proces otwarty LM to przedgon ???. Tak mam zapisane w instrukcji albo źle to interpretuje.
Na koniec tylko pytanie do tych ( nie tylko) ,którzy maja zamknięty obieg wody chłodzącej . Jaką moi drodzy macie maksymalną temp. na wyjściu
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Fermentacja z Puriferm Moskva i destylacja wody
3,5 litra wody na 1 kg cukru plus dodatkowa pożywka. W takich proporcjach 1 paczka drożdży bez problemu da radę. Robię w takich proporcjach nastaw z 28 kg cukru i paczka alcotec24 z pożywką aktivit daje radę.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Fermentacja z Puriferm Moskva i destylacja wody
Gorzki nawet po rektyfikacji. Nie tylko gorzki, ale jakaś taka nie dobra wódka z pracy tych grzybków. Przysłali mi przez pomyłkę i miałem okazje wypróbować. Lubie czystą, ale żeby nawet przy 50% była w miarę łagodna. Ja wyczuwam różnicę, choć wiem że dużo zależy od sposobu prowadzenia procesu. Ale na czarnych Moskwach od razu czułem że coś jest nie tak, nie będę opisywał tego co każdy wie, że trzeba długo stabilizować i odebrać 2 razy tule przedgonów, stwierdziłem że że " nie będę sie kopał z koniem " mi ona nie podchodzi. Są lepsze grzybki.
I like noble drinks.
-
- Posty: 3
- Rejestracja: piątek, 15 cze 2018, 14:12
- Krótko o sobie: Zdróweczko :)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Fermentacja z Puriferm Moskva i destylacja wody
Witam. Temat trochę przestarzały, ale może jeszcze przyda się moja odpowiedz. Przy 9 kg cukru w tych drożdżach konieczne jest schładzanie nastawu. Nie wiem w jaki sposób mierzyłeś temp zacieru, ważna jest temperatura w środku beczki. Po dodaniu takiej ilości cukru proces przebiega tak burzliwie, że pomimo temp otoczenia 20 st C w środku zacier potrafi mieć 27-29 st C. Wsypując 9kg cukru na 25l wody i paczkę drożdży chcąc uzyskać 21% trzeba włożyć chłodnice do beczki, bądź wstawić beczkę do wody i schładzać tak, aby zacier miał cały czas 18-24 st C. Oczywiście najlepsza jest stała temperatura ok 20-21 st C. Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 24
- Rejestracja: poniedziałek, 5 lut 2018, 19:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Fermentacja z Puriferm Moskva i destylacja wody
Kolego Marcle1 nastaw był codziennie sprawdzany . Temperatura nie przekraczała 24 stopni . Chłodzenia zatem nie potrzebowało, ponieważ warunki miały naprawdę dobre .
Termometr (sondę) zawsze umieszczam w środku beczki co pozwala mi na autentyczny pomiar .
Termometr (sondę) zawsze umieszczam w środku beczki co pozwala mi na autentyczny pomiar .