Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:

Post autor: michal278 »

O kurcze, Zygmunt jesteś mistrzem. Nigdy nie pomyślałem o tym. Wiem, że drożdże piwne mają tradycje. Gęstwe też potrafię zebrać. Będzie na jesieni czas testów.
Pytanie czy te estry nie rozłożą się od temperatury? Jak rozumiem dodajemy je w temperaturze ich pracy, a nie 30-35 stopniach?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
promocja

dzzd1
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 22 lis 2010, 19:41
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.

Post autor: dzzd1 »

A pamiętacie jakie gromy spadały na tych, którzy robili nastawy zbożowe
na dzikich drożdżach?

A to dzikusy, a to fermentacja mlekowa...
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.

Post autor: radius »

Mógłbyś podać przykład tych "gromów"? :?
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.

Post autor: Fiflak »

O fermentacji mlekowej wspominają czasami na łiskaczowych forach. Choćby tam:
http://bestofwhisky.pl/forum/printview.php?t=62&start=0
Jeżeli będę miał w przyszłości okazję, to chętnie sprawdzę tą mlekowość na kolumnie, vs alembik. Nadal tli się we mnie nadzieja na dorobienie takiego bibelotu do mojego kotła. Od razu odpowiadam na ewentualny zarzut powoływania się na źródło średniej jakości, czyli tzw. pogaduszki w sieci. Od czegoś należy zacząć. Lektura treści internetowych może stanowić inspirację do praktycznych eksperymentów. Bakterie mlekowe mogą być używane także z czysto formalnych przyczyn. Prawo zabrania dodawania kwasu z butelki. Ruda ma, przynajmniej oficjalnie, powstawać tak, jak to drzewiej się działo. Tzn. sama natura, bez wspomagania preparatami. Załóżmy, że ktoś się do tego wymogu naprawdę dostosował. Wówczas mikroorganizmy deko obniżające ph brzeczki, ułatwią zacieranie i fermentację. Słód może przecież zawierać odpowiednie szczepy. Dziś nie używa się powszechnie słodu zakwaszającego, ale jak ortodoksja, to do końca.

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Fermentacja mlekowa w produkcji destylatów zbożowych.

Post autor: maniek86 »

Po długimi urlopie zastałem mój zakwas na chleb... w stanie rozkładu. Stał w lodówce ale zepsuł sie totalnie, piękna pleśń. Ale skąd nie wyrzuciłem :love:
50 % maki żytniej i 50 % kukurydzianej- zakwaszone zakwasem z tych samych zbóż. Zapach podczas fermentacji bajka, w sobote destylacja :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bimber forever !!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”