Fermentacja ciągła

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:

Post autor: michal278 »

Łyzka drożdży i przerobi morze nastawu. Tu nie o to chodzi. Chodzi o jak najczystszą fermentacje, w miarę szybką i by nie zakazić po czasie nastawu jakimś świństwem. Bayanusy nie nadają się do nastawów cukrowych, to jest szczep winny.

Znalazłem jeszcze takie coś
https://wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponow ... %C5%BCowej

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 26 lut 2021, 09:24 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
alembiki
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Fermentacja ciągła

Post autor: Góral bagienny »

michal278 pisze: Bayanusy nie nadają się do nastawów cukrowych

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Temat nie jest o cukrówce ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 159
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Fermentacja ciągła

Post autor: wingrul »

A co ze stwierdzeniem rób nastaw tak jakbyś robił wino.... :D
Ja zrobiłem swoj pierwszy nastaw cukrowy na bayanusach /BO MIAŁEM POD RĘKĄ / wydajność spoko przerobilo poniżej zera
Fakt trzeba poczekać ale jak się nie spieszy....
Doświadczony nie jestem ale jakoś tak mi się wydaje że było mało syfku....
Część poszła na techniczny /czyszczenie aparatury/ ale z połową to się zastanawiam czy nie wykorzystać do wyższych celów :D
Może te drożdze tak mają bo przecież pijąc winko pijemy wszystko bez dzielenia na frakcje.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Fermentacja ciągła

Post autor: michal278 »

Góral, wiem o czym jest temat. Napisałem jakby ktoś miał pomysł na ich użycie jednak do cukrówki. Co do wina to właśnie drożdze winne produkują ogrom związków-estrow , uwypuklają pewne aromaty i smaki które niekoniecznie są wskazane w destylacie. Dlatego właśnie odradzam do cukrówki.
Do zacieru stosuje się podobnie jak do win drożdze, właśnie by niektóre aromaty uwypuklić. Ale bayanusy dają profil kwiatowy, zresztą Estelle też. Nie każdemu smakuje kwiatowa whisky. Kolega ma dobry pomysł z gęstwą, szczególnie po przenicznych, tam używa się Waysów, które dają profil bananowo-goździkowy.


Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”