Znaleziono 9 wyników
- sobota, 21 lis 2020, 20:59
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 2834
Re: Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru
Minęły dwa tygodnie, wino pracowało coraz wolniej. Wczoraj zmierzyłam cukier, nie było go już wcale. Dolałam dzisiaj rano syrop: 1l wody 1 kg cukru. Wino stoi w cieple i nie podjęło pracy od 12h. Co teraz?
- niedziela, 8 lis 2020, 19:15
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 2834
Re: Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru
Masz rację Wino ruszyło jak szalone kilka godzin później. Drożdże, które dodałam dwukrotnie to Enovini (Saccharomyces cerevisiae) 18%. Dodałam też pożywkę Kombi Vita i pożywkę z witaminą B1.
- sobota, 7 lis 2020, 15:14
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 2834
Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru
Dzień dobry! Nastawiłam dzisiaj wino jabłkowe w 15 litrowym balonie. Przez pomyłka dodałam za dużo cukru. Wino mimo dodania drugi raz drożdży aktywnych nie chce ruszyć. Dodałam sok z 15kg jabłek (ok. 8l), syrop cukrowy z 4,5l wody i 3,75kg cukru (według przepisu powinno być 3l wody i 2kg cukru), dro...
- czwartek, 25 lut 2016, 13:26
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsze wino z suszu czarnego bzu – nie pracuje, co zrobić?
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 4435
Re: Pierwsze wino z suszu czarnego bzu – nie pracuje, co zrobić?
Dzień dobry, dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Mam jeszcze takie pytanie - mówicie Państwo, że fermentacja powinna odbywać się w mniejszym balonie. Niestety dysponuję tylko pojemnikiem fermentacyjnym o pojemności 25 litrów (obecnie wino jest w szklanym balonie 15 litrów, a samej zawartości jest oko...
- wtorek, 23 lut 2016, 23:41
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsze wino z suszu czarnego bzu – nie pracuje, co zrobić?
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 4435
Re: Pierwsze wino z suszu czarnego bzu – nie pracuje, co zrobić?
Zmierzyłam i cukromierz pokazał 4 Blg. Co dalej powinnam zrobić? Dodać cukru, zlać, czy poczekać te 1,5 tyg.?
- wtorek, 23 lut 2016, 22:47
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsze wino z suszu czarnego bzu – nie pracuje, co zrobić?
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 4435
Re: Pierwsze wino z suszu czarnego bzu – nie pracuje, co zrobić?
Przed wyjazdem nie próbowałam wina. Pracowało wtedy normalnie. Temperatura w mieszkaniu była pokojowa, nie mierzyłam, ale myślę, że około 18-20 stopni. Jak wyjeżdżałam zaczynało się robić coraz cieplej, więc wyłączyłam kaloryfery. Niestety, podczas mojego wyjazdu, temperatura gwałtownie spadła. Po p...
- wtorek, 23 lut 2016, 21:09
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsze wino z suszu czarnego bzu – nie pracuje, co zrobić?
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 4435
Re: Pierwsze wino z suszu czarnego bzu – nie pracuje, co zrobić?
Zmierzyłam poziom cukru. Jest na wysokości 4 Blg. Nalałam nowej wody do rurki fermentacyjnej i postawiłam balon koło kaloryfera. Zaczął bulgotać. Bardzo wolno, bo co kilka minut, mniej więcej co 4 min.
Jakie Waszym zdaniem kroki teraz powinnam podjąć?
Jakie Waszym zdaniem kroki teraz powinnam podjąć?
- wtorek, 23 lut 2016, 16:19
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsze wino z suszu czarnego bzu – nie pracuje, co zrobić?
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 4435
Pierwsze wino z suszu czarnego bzu – nie pracuje, co zrobić?
3.jpg 1.jpg Dzień dobry! Mam problem z winem z suszonych kwiatów czarnego bzu, które przestało pracować. To moje pierwsze wino. Robiłam je z następującego przepisu: http://piwo-wino.blogspot.com/2011/12/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none.html Przepis: 80g suszu kwiatów czarnego bzu 100g rodzyn...
- wtorek, 23 lut 2016, 15:47
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Elsinoe
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 1644
Elsinoe
Witam! Jestem z Łodzi i właśnie próbuję zrobić swoje pierwsze wino z suszu bezu czarnego i lawendy. Mam na swoim koncie zrobioną nalewkę z pigwowca. Wyszła trochę za kwaśną i za mocną, ale cała rodzina chwali :) Pierwsze koty za płoty. Chciałabym kontynuować moją przygotę z domowymi nalewkami i wine...