Cześć Jak już złote łopaty rozdane to się wypowiem
Jeżeli rozważasz zrobienie nastawu z jarzębiny lub zaprawki na jarzębinie to teraz wybrał bym tą drugą opcję.
Co do samego nastawu na jarzębinie to przynajmniej u mnie szybko się wyklarował po fermentacji i poszedł na rurki. Jeżeli bym miał teraz robić to jeszcze raz, to zamiast na kolumnie LM, puścił bym na potstillu do 60-55% może uniknął bym gorzkiego smaku.
Świeży smak był słodko cierpko gorzki i teraz uwaga: po paru latach bardzo uwypuklił się głównie ten gorzki smak. Niestety to nie jest typowy owoc który po destylacji po czasie zyskuje na plus. Może to też w dużej mierze małe moje doświadczenie w tamtym okresie (początki zabawy i kombinowanie), ale dalej nic mnie nie skłania do destylatu z jarzębiny aby się o tym przekonać Może Ty wingrul będziesz miał lepsze efekty dlatego nie odradzam ale też nie namawiam. Materiał w końcu darmowy i łatwo dostępny.
Eksperyment na destylat smakowy - jarzębina
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Eksperyment na destylat smakowy - jarzębina
Jarzębina ma niezwykle mało cukru i do tego właśnie dużo goryczki. W tym roku wydaje mi się, że gałęzie uginają się pod ciężarem owoców. Już dawno nie widziałem tak dużej ilości jarzębiny na drzewach. Czy jednak warto ten owoc przerabiać pod katem destylatu? Mam ambiwalentne odczucia. Wydaje mi się, że jednak nalew na owocach jarzębiny lub maceracja jarzębiny suszonej, daje lepsze wyniki.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Eksperyment na destylat smakowy - jarzębina
A Lecznicze nalewki to co?
Można zrobić niewiele przecież, Litr, dwa, najlepiej to 3 aby było po kieliszeczku w zimie. I nie tylko.
Zalane dobrym owocowym destylatem, wytrawny gatunkowy trunek. Jeśli się lubi ten smak oczywiście.
Dobrze ci się wydaje, zbieraj mroź ,susz, na potem.Doody pisze: Wydaje mi się, że jednak nalew na owocach jarzębiny lub maceracja jarzębiny suszonej, daje lepsze wyniki.
masz w łeb za to. Nigdy się nie poddawaj!wingrul pisze: Rezygnuje
Zajmę się czymś lepszym
A Lecznicze nalewki to co?
Można zrobić niewiele przecież, Litr, dwa, najlepiej to 3 aby było po kieliszeczku w zimie. I nie tylko.
Zalane dobrym owocowym destylatem, wytrawny gatunkowy trunek. Jeśli się lubi ten smak oczywiście.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............