Znaleziono 12 wyników
- poniedziałek, 24 sie 2015, 17:59
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 1224
- Odsłony: 616459
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Panowie. Podpowiedzcie proszę, jak długo dębicie destylat zbożowy. Nie chciałbym przedobrzyć z kontaktem zbożówek z dębem. Moje najstarsze dębione trunki mają około 4 m-cy i nie wiem, czy już wyciągać z trunków szczapy (sezonowany 3 lata dąb do kominka, pieczony wg wspaniałego opisu Groobego, za co ...
- wtorek, 29 kwie 2014, 20:06
- Forum: Destylacja i Rektyfikacja
- Temat: Metoda 2,5 przy użyciu bufora stabilizująco - wzmacniającego
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 18402
Re: Metoda 2,5 przy użyciu bufora stabilizująco - wzmacniającego
Lesgo napisał: "I to jest podstawowy błąd wielu operatorów, którzy pracują także na normalnych kolumnach. Po pierwszym skoku temp. ( na termometrze w dole kolumny) powinno się redukować odbiór i dalej ciągnąc serce. A gdy w buforze jest już "osłabiona" flegma i jeśli już nic nie daje ...
- poniedziałek, 28 kwie 2014, 17:07
- Forum: Destylacja i Rektyfikacja
- Temat: Metoda 2,5 przy użyciu bufora stabilizująco - wzmacniającego
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 18402
Re: Metoda 2,5 przy użyciu bufora stabilizująco - wzmacniającego
W takim razie idę do tablicy... Dopiero się uczę pracy z buforem, stąd moje pytania do zaawansowanych kolegów. Nigdzie wcześniej nie znalazłem na forum jak optymalnie pracować z buforem krok po kroku. Odpowiadam: >1. Jakiej średnicy i wysokości jest kolumna, jakie wypełnienie? 60,3mm + 120cm kolumna...
- czwartek, 17 kwie 2014, 21:00
- Forum: Destylacja i Rektyfikacja
- Temat: Metoda 2,5 przy użyciu bufora stabilizująco - wzmacniającego
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 18402
Re: Metoda 2,5 przy użyciu bufora stabilizująco - wzmacniającego
Proszę się tym nie sugerować.
Wcześniej zrobiłem około 25l surówki, bez bufora, za to z katalizatorem miedzianym i z odbiorem przedgonu.
Teraz bawię się w proces finalny mając odpowiedni zapas surówki.
Pozdrawiam.
Wcześniej zrobiłem około 25l surówki, bez bufora, za to z katalizatorem miedzianym i z odbiorem przedgonu.
Teraz bawię się w proces finalny mając odpowiedni zapas surówki.
Pozdrawiam.
- środa, 16 kwie 2014, 18:29
- Forum: Destylacja i Rektyfikacja
- Temat: Metoda 2,5 przy użyciu bufora stabilizująco - wzmacniającego
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 18402
Metoda 2,5 przy użyciu bufora stabilizująco - wzmacniającego
Dzień dobry. Od kilku procesów próbuję ogarnąć proces rektyfikacji aabratkiem z buforem stabilizująco-wzmacniającym w znanej już prawie wszystkim metodzie 2,5. Chodzi mi już o proces finalny, czyli gotowanie 2 i 2,5. Źródłem była surówka z ciętymi wzorowo przedgonami w ilości 100ml + jeziorko 35ml (...
- poniedziałek, 24 lut 2014, 18:59
- Forum: Bufory stabilizująco-wzmacniające
- Temat: Czy powinno się ociaplać bufor stabilizująco-wzmacniający?
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 7103
Czy powinno się ociaplać bufor stabilizująco-wzmacniający?
Dzień dobry wszystkim forumowiczom. Stałem się posiadaczem bufora stabilizująco-wzmacniającego, który pracuje z kolumną rektyfikacyjną. Znalazłem przy okazji porządków kawałek otuliny ocieplającej na rury, który idealnie pasuje mi na zewnętrzną średnicę bufora. Pytanie do doświadczonych w tej sprawi...
- poniedziałek, 10 lut 2014, 16:58
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Nie potrafię rzucić palenia
- Odpowiedzi: 51
- Odsłony: 17282
Re: Nie potrafię rzucić palenia
Ja paliłem do Chrystusówki czyli 33 lat. Długo się nie mogłem zebrać na rzucenie. Najpierw paliłem fajki skręcane z tytoniu (niższy koszt), które nie miały substancji aromatyzujących. Po roku upierdliwego skręcania to siano mi tak już śmierdziało, że chciało mi się rzygać, ale rzucić nie mogłem. W k...
- wtorek, 28 sty 2014, 10:32
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
- Odpowiedzi: 50
- Odsłony: 26297
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Napiszcie Panowie, jakiej wody używacie.
Ja miałem podobne problemy przy wodzie z RO - jak mi wyjaśnił kolega Grooby , przyczyną było niskie natlenienie nastawu - woda z RO jest słabo natleniona. Nastawy mi się zatrzymywały przy 5-7 Blg.
Odkąd zacząłem lać kranówkę, wszystko zawsze jest przerobione.
Ja miałem podobne problemy przy wodzie z RO - jak mi wyjaśnił kolega Grooby , przyczyną było niskie natlenienie nastawu - woda z RO jest słabo natleniona. Nastawy mi się zatrzymywały przy 5-7 Blg.
Odkąd zacząłem lać kranówkę, wszystko zawsze jest przerobione.
- czwartek, 9 sty 2014, 19:55
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Nalewka a la Maleńczuk
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4144
Re: Nalewka a la Maleńczuk
A znalazłem to kiedyś w necie pod tym linkiem:
http://www.bajceps.pl/2013/02/cytrynowk ... nczuk.html
Chyba ktoś sobie po prostu tak nazwał.
Miłego weekendu.
http://www.bajceps.pl/2013/02/cytrynowk ... nczuk.html
Chyba ktoś sobie po prostu tak nazwał.
Miłego weekendu.
- środa, 8 sty 2014, 20:49
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Nalewka a la Maleńczuk
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4144
Nalewka a la Maleńczuk
Jeśli nie było na forum, to szczerze polecam nalewkę a La Maleńczuk. Składniki: - 300ml spirytusu - 250ml wódki - 8 średnich lub dużych cytryn - 3 pomarańcze - słoik miodu płynnego 650ml (nie kupujcie tych w części skrystalizowanych, bo zostawiają osady i się nie rozpuszczają w całości. Powinien być...
- wtorek, 7 sty 2014, 19:08
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: StalowkaSklep.pl - opinie
- Odpowiedzi: 104
- Odsłony: 51208
Re: StalowkaSklep.pl - opinie
Też mogę polecić sklep Pana Wojtka. Problemów miałem troszkę ze sterownikiem Pamela (uszkodzona była płyta główna) i troszkę czasu (przesyłki) mi zajęło wyprostowanie sprawy z Pamelem, ale już wszystko w porządku. Po prostu miałem chyba pecha i trafił mi się wadliwy sterownik (dopiero po kilku proce...
- środa, 16 paź 2013, 21:31
- Forum: Zaciery i Nastawy
- Temat: Woda RO czy zwykły Kranowit
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 6374
Re: Woda RO czy zwykły Kranowit
Witam! Przeprowadziłem test, gdyż nie wiedziałem, dlaczego wino przestaje mi fermentować przy blg rzędu 8. By nie tracić cennych owoców zrobiłem 2 identyczne nastawy cukrowe (drożdże T3, ilość wody i cukru identyczna, temperatury nastawów i pracy identyczne, oczywiście blg na starcie identyczne - 22...