Witam
W piątek nastawiłem swój pierwszy nastaw (20l wody 4kg cukru 400g drożdży)
I nie jestem pewien czy wszystko jest ok. Drożdże użyłem takie http://www.tesco.com/superstore/xpi/6/xpi59409216.htm Pierwszy okres fermentacji był bardzo burzliwy a dzisiaj ustal całkowicie. Sprawdziłem zawartość cukru i pokazało ze jest zero w smaku zacier jest kwaśny . Czy to znaczy ze już przerobiło cały cukier i trzeba już przepuścić?
Dziwna Fermentacja
-
- Posty: 97
- Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
- Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: Dziwna Fermentacja
Drożdży dałeś cholernie dużo, na pewno już przerobiły cały cukier. Możesz dodać jeszcze z kilogram cukru rozpuszczony w 0,6l wody - będzie fermentować dalej. Możesz też od razu wlać w kanę i destylować ale wtedy bimberku będzie mniej.
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: niedziela, 10 sty 2010, 19:09
- Ulubiony Alkohol: Wodka Wodeczka :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Wielka Brytania
Re: Dziwna Fermentacja
Zacier wystawiłem na zewnątrz do sklarowania wiec nie będę się bawił w dodawanie cukru.
Za dużo? to jaka jest proporcja? 1kg cukru 4 litra wody i 100g drożdży? Chyba ze te drożdże to jakieś robotne są:DQwet pisze:Drożdży dałeś cholernie dużo, na pewno już przerobiły cały cukier. Możesz dodać jeszcze z kilogram cukru rozpuszczony w 0,6l wody - będzie fermentować dalej. Możesz też od razu wlać w kanę i destylować ale wtedy bimberku będzie mniej.
Zacier wystawiłem na zewnątrz do sklarowania wiec nie będę się bawił w dodawanie cukru.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Dziwna Fermentacja
Dlaczego klarujesz na dworze?
Tak.rafal_sta pisze:1kg cukru 4 litra wody i 100g drożdży?
Dlaczego klarujesz na dworze?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 97
- Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
- Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: Dziwna Fermentacja
Nie zwróciłem uwagi, myślałem że skoro dajesz linka, stosujesz drożdże do fermentacji. Tak czy inaczej już ci cukier zeżarło. Skoro wystawiłeś na temperatury 5-6*C to już nie dodawaj cukru tylko do kany i destyluj.
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu