Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy

Post autor: aronia »

Niestety potwierdzenie tych opinii wymagałoby przebadania składu nastawów po fermentacji, bo i tak podczas destylacji/rektyfikacji znaczną cześć tych zanieczyszczeń potrafimy usunąć już za pierwszym razem. Istotną kwestią jest też temperatura w której prowadzi się fermentacje - więcej o tym np tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/post23833.html#p23833. Wpływ na ilość produktów ubocznych mają też użyte drożdże, ale składy konkretnych mieszanek w paczkach zna tylko producent, więc tutaj pozostaje tylko testowanie różnych i poszukiwanie takich, które dla nas dadzą najbardziej zadowalający produkt.
alembiki

Pekelo
30
Posty: 43
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:48
Krótko o sobie: Jestem
Ulubiony Alkohol: Dom Perignon rocznik 53
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: Pekelo »

Mam problem odwrotny. Postawiłem beczkę 120l ze 100 litrami wody z cukrem (36kg) wsypałem 2 paczki Alcotec Turbo Yeast pure 48 i .... zabrakło mi 2 paczek. Czy jak jutro kupię i dodam 2 paczki to będzie poprawnie czy wystarczy dodać przecier pomidorowy lub coś innego.
Mowa jest srebrem a milczenie złotem. Ale ja nie jestem pazerny.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: jurek1978 »

Czyli dajesz normalnie 4 paczki turbo na 36 kg cukru ?

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: boxer1981228 »

Po pierwsze to dużo za dużo cukru. Blg mi wychodzi koło 31 więc bardzo wysoko. Nawet jak dosypiesz te 2 paczki to jest duże prawdopodobieństwo że nastaw nie zostanie do końca przepracowany.

Pekelo
30
Posty: 43
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:48
Krótko o sobie: Jestem
Ulubiony Alkohol: Dom Perignon rocznik 53
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: Pekelo »

Na opakowaniu jest przepis 9 kg na 25 l roztworu. Jak robiłem w beczkach 30 l to było ok.
Mowa jest srebrem a milczenie złotem. Ale ja nie jestem pazerny.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: boxer1981228 »

9kg plus 25l wody zapewne a nie 9kg dopełnione do 25l. Bo to spora różnica 26 a 31 blg i to samo z beczką piwinno być, 36kg cukru plus 100l wody a nie dopełnione do 100l.

Pekelo
30
Posty: 43
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:48
Krótko o sobie: Jestem
Ulubiony Alkohol: Dom Perignon rocznik 53
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: Pekelo »

Zamieszczam opis producenta. W beczce 30l "zjadało" cały cukier Blg ujemne. Walory smakowo-zapachowe znakomite, oczywiście po psoceniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mowa jest srebrem a milczenie złotem. Ale ja nie jestem pazerny.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: boxer1981228 »

Nie zapominaj że rozmawiamy o nastawie powiększonym i to czterokrotnie. To co pisze producent na opakowaniu to jedno a to co w rzeczywistości to drugie i raczej bym się nie spodziewał tych 21% w nastawie. Zrób jak uważasz i zdaj relację i zastanów się jak będziesz chłodził taką beczkę ;)

Pekelo
30
Posty: 43
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:48
Krótko o sobie: Jestem
Ulubiony Alkohol: Dom Perignon rocznik 53
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: Pekelo »

A dodaniem przecieru można obejść dodanie dodatkowych opakowań?? Chodni mi o wspomożenie namnażania.
Mowa jest srebrem a milczenie złotem. Ale ja nie jestem pazerny.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: Kamal »

Przecier wspomoże pracę drożdży.
K.
Obrazek

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych

Post autor: boxer1981228 »

Namnożeniu pomoże dobre napowirtrzenie nastawu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”