Dzielenie drożdzy gorzelniczych
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Niestety potwierdzenie tych opinii wymagałoby przebadania składu nastawów po fermentacji, bo i tak podczas destylacji/rektyfikacji znaczną cześć tych zanieczyszczeń potrafimy usunąć już za pierwszym razem. Istotną kwestią jest też temperatura w której prowadzi się fermentacje - więcej o tym np tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/post23833.html#p23833. Wpływ na ilość produktów ubocznych mają też użyte drożdże, ale składy konkretnych mieszanek w paczkach zna tylko producent, więc tutaj pozostaje tylko testowanie różnych i poszukiwanie takich, które dla nas dadzą najbardziej zadowalający produkt.
-
- Posty: 43
- Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:48
- Krótko o sobie: Jestem
- Ulubiony Alkohol: Dom Perignon rocznik 53
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Mam problem odwrotny. Postawiłem beczkę 120l ze 100 litrami wody z cukrem (36kg) wsypałem 2 paczki Alcotec Turbo Yeast pure 48 i .... zabrakło mi 2 paczek. Czy jak jutro kupię i dodam 2 paczki to będzie poprawnie czy wystarczy dodać przecier pomidorowy lub coś innego.
Mowa jest srebrem a milczenie złotem. Ale ja nie jestem pazerny.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 43
- Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 12:48
- Krótko o sobie: Jestem
- Ulubiony Alkohol: Dom Perignon rocznik 53
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Zamieszczam opis producenta. W beczce 30l "zjadało" cały cukier Blg ujemne. Walory smakowo-zapachowe znakomite, oczywiście po psoceniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mowa jest srebrem a milczenie złotem. Ale ja nie jestem pazerny.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Dzielenie drożdzy gorzelniczych
Nie zapominaj że rozmawiamy o nastawie powiększonym i to czterokrotnie. To co pisze producent na opakowaniu to jedno a to co w rzeczywistości to drugie i raczej bym się nie spodziewał tych 21% w nastawie. Zrób jak uważasz i zdaj relację i zastanów się jak będziesz chłodził taką beczkę
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy