Duże spowolnienie pracy destylatora

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
JerzySNAJPER
5
Krótko o sobie: Czeladnik
Ulubiony Alkohol: Imbirówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii

Post autor: JerzySNAJPER »

Cześć jestem nowy w temacie destylacji
Sytuacja wygląda następująco
wykonałem do tej pory 6 nastawów i bawię się w poszukiwaniu drożdży które mi podpasują
5 razy wszystko przebiegło bez problemów
przy destylacji ostatniego nastawu drożdże Browin Turbo Grom 48H w specyfikacji na 19% alk. 8kg cukru wystąpił mi dziwny problem
destylator mam taki jak w linku za nim jest podłączona papuga i kolumna z węglem aktywnym
https://allegro.pl/oferta/destylator-15 ... 4928165048
każdy nastaw 25l dzielę na 3 ze względu na pojemność garnka
pierwsza część poszła w podobnym czasie co wszystkie poprzednie natomiast dzisiaj druga część zaczęła z 85% (najwięcej ile do tej pory mi się udało) w porównaniu z dniem poprzednim 74%, łącznie po 7h pracy na kuchence uzyskałem 1.5l destylatu (skończyłem przy 60% bo już siły do tego nie miałem) w dniu poprzednim uzyskałem 1.5l w niecałe 3h
dodatkowo moje chłodzenie pracuje w obiegu zamkniętym i woda nagrzewała się bardzo powoli w porównaniu z każdym wcześniejszym procesem co również uznałem za dziwne
ostatnim elementem było to że w odstojnikach zebrało się o wiele więcej płynu niż zawsze (sprawdziłem go alkomierzem po wystygnięciu i miał mniej niż 5%)
problemem na pewno nie jest temperatura bo ona utrzymywała się na tym samym poziomie co przy poprzednich procesach
Czy ktoś wie czym może bysć spowodowana taka zmiana?
koncentraty wina

Autor tematu
JerzySNAJPER
5
Re: Duże spowolnienie pracy destylatora

EDIT:
puściłem kolejną partkie tego nastawu po wcześniejszym sprawdzeniu drożności układu
czas 2.5h
125ml przedgon
1.5l serce
od 74% do 54% (strasznie zaczeło już śmierdzieć, w porównaniu z turbo grom 24H które zaczynały śmierdzieć przy 50%)
nie było żadnych opóźnień i aparat pracował jak gdyby nigdy nic
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 568 razy

Post autor: Góral bagienny »

Za słabo grzałeś :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
JerzySNAJPER
5

Góral bagienny pisze: niedziela, 24 lis 2024, 20:22 Za słabo grzałeś :D
Właśnie że temperatura zmieniała się tak jak zawsze, dodatkowo mam kuchenkę indukcyjną i czujnikiem piezoelektrycznym i nie kontroluję mocy na palniku tylko temperaturę dna garnka, termodynamicznie proces był poprawny. Dlatego ta cała sytuacja mnie tak dziwi.

[mod: Zdanie rozpoczynamy wielką literą i kończymy kropką, znakiem zapytania lub wykrzyknikiem. Po kropce lub przecinku robimy spację, nie przed. Staraj się tworzyć krótkie zrozumiałe zdania.]
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 lis 2024, 09:31 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

aras.aras
300
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 57 razy

Post autor: aras.aras »

Po pierwsze piszesz bez składu i ładu. Po drugie podajesz strzępy informacji dotyczącej przygotowania i efektu końcowego nastawu. Po trzecie nie wiele wiadomo o samym prowadzeniu procesu. Kluczowym może być tu samo podejście do obsługi tych smrodowników. Opróżniałeś je lub nie podczas procesu, a jeśli tak to w jakich momentach? Może jestem arogancki ale z góry zakładam, że ktoś kto decyduje się na kupno takiego szajsu nie ma zielonego pojęcia na temat procesu destylacji :odlot: Po czwarte żeby w smrodownikach zebrało się zaledwie 5% alkohol musiałbyś już ciągnąć wodę odwarową lub nastaw poszedł Ci aż na chłodnicę :scratch:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 lis 2024, 11:09 przez aras.aras, łącznie zmieniany 3 razy.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.

wawaldek11
2500
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy

Post autor: wawaldek11 »

@Góral ma rację - za słabe grzanie. Jak masz kontrolę temperatury dna garnka, to podnieś ją o kilka stopni i zobaczysz czy ilość destylatu wzrośnie. Może pomiar temperatury w kuchence się rozjechał, albo coś innego. Na słabe grzanie wskazuje też wyższa moc destylatu.
Jak prowadzisz proces? Podnosisz ciągle parametry kuchenki?
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
JerzySNAJPER
5

Odpowiadając wam obydwu
@aras.aras
Może to jest trochę bez ładu ale chciałem tylko wypisać punktowo najważniejsze informacje problemu, wodę z odstojników spuszczam co odebrane pół litra gotowego destylatu. Z obserwacji wynika, że przy takim interwale o wiele wolniej spada procent odbioru bo para ma więcej przestrzeni żeby się tam kotłować i wychłodzić z cięższych frakcji pozostawiając czystszy alkohol. Trochę zabrzmiałeś arogancko i tak nie znam się na tym prawie wcale, mam wiedzę techniczną jak to powinno działać i to tyle. Dlaczego kupiłem taki aparat? Bo dopiero zaczynam i nie wiem czy jest to dla mnie i nie będę wydawać kilku tysięcy na jakąś kolumnę żeby tylko zacząć się tym bawić, zapewne kupię coś lepszego w przyszłości ale jeszcze nie teraz.
Wiem że to sprzęt nie najwyższych lotów i sprawności ale wole się na takim uczyć
@wawaldek11
po skończeniu tego felernego procesu sprawdziłem właśnie czy kuchenka się nie rozjechała z pomiarem i nie, wszystko jest w normie.
co do regulacji w trakcie procesu to przy tym aparacie co mam najlepiej wychodzi jak startuję z pełnym garnkiem cieczy i ustawiam na 100 stp. Celciusza na płycie wtedy termometr na pierwszym odstojniku wskazuje ok. 82-92 stp. przy odbiorze serca, przedgon leci od 76. Termodynamicznie się to zgadza bo ciepło idzie na proces parowania alkoholu a nie grzania i cięższe frakcje zostają w odstojnikach bo tam się wychładzają, przedtem robiłem rakiję na połowie objętości i tam regulowałem temperaturę bo była mniejsza objętość cieplna cieczy i szybciej reagowała jak również para miała więcej miejsca w garze co powodowało mały procent odbioru jak nie regulowałem tego. Kuchenka ma regulację od 60-240 co 20 więc operowałem wtedy na przedziale 80-100 i dało to zadowalające mnie efekty
Jeżeli macie jakieś porady to mówcie co mogę zmienić
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 lis 2024, 12:07 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy

Post autor: wawaldek11 »

Powinieneś zmienić sposób pisania na poprawny. Brakuje interpunkcji, a Szef Ci zatwierdził posta :mrgreen: :bezradny:
Nie pracowałem na indukcji oraz odstojnikach. I moje uwagi mogą trącać teoretyzowaniem.
Brałeś pod uwagę wpływ ciśnienia atmosferycznego? Wiesz o co chodzi?
Rozumiem, że kuchenka pracuje z przerwami po osiągnięciu zadanej temperatury.
Jak sprawdzałeś czy kuchenka dobrze wskazuje temperaturę? Masz termometr w kociołku? Jaka moc kuchenki?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

aras.aras
300

JerzySNAJPER pisze: niedziela, 24 lis 2024, 04:39 ...ostatnim elementem było to że w odstojnikach zebrało się o wiele więcej płynu niż zawsze (sprawdziłem go alkomierzem po wystygnięciu i miał mniej niż 5%)...
Umknęła Ci najistotniejsza uwaga mojego wpisu więc powtórzę. Jakim cudem stężenie zawartości odstojników wyniosło 5% alkoholu? W moim przekonaniu zaciągnąłeś nastaw.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000

Wszelkiego rodzaju kuchenki czy to elektryczne czy indukcyjne mają termostaty.
Wyłączają prąd po osiągnięciu danej temperatury.
Ja rozwiązałem ten problem wpinając regulator bezpośrednio pod płytę grzewczą w kuchence.
U Ciebie pewnie to samo miało miejsce :D Coś zostało na płycie garnek deko wyżej i taki efekt ;)

Autor tematu
JerzySNAJPER
5

Uważam ż interpunkcja jest w miarę ok ale nie zajmujmy się moją dysleksją.
Co do ciśnienia. Garnek ma zawór bezpieczeństwa, z ciekawości go czasem otwieram i ciśnienie nie jest prawie w ogóle wyższe, a lustro w papudze raczej trzyma się równo bez wahań od zmian ciśnienia. Jeśli o to ci chodzi.
Kuchenka ma moc znamionową 2000W. Oczywiście jak to indukcja pracuje z przerwami (krótkie cykle prądów wirowych) ale przy ustawieniu temperatury PID steruje mocą.
Sprawdziłem czy czujnik się nie rozjechał garnkiem z olejem grzejąc go do każdej dostępnej temperatury, do środka wsadziłem termometr elektryczny od mulitmetru i wskazania były poprawne
5% w odstojnikach to zapewne z powodu że, alkomierz ma skale od 0 do 100 procent i jest to pewnie tym spowodowane. Cięższe frakcje temperaturowo nie muszą być wcale gęstsze. Więc zakładam że przy tym elemencie skali może się to zacząć gubić. Odległość lustra cieczy do pokrywy to ok. 12cm przy początku procesu. Nie wiem co by musiało się stać żeby płyn zaciągnął się do rurki.
Płyta była czysta. Właśnie się zastanawiam czy by nie przelutować układ żeby praca była ciągła i zyskać dostęp do dokładniejszej regulacji.
Możemy zostawić temat na razie, poczekam aż kolejny nastaw wyfermentuje i zobaczymy czy znowu się to zdarzy, na chwilę obecną problem zniknął.
Jakby się znowu to przydarzyło to będę tu pisać
Awatar użytkownika

zielonka
1050
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowanie: 258 razy

Post autor: zielonka »

JerzySNAJPER pisze: poniedziałek, 25 lis 2024, 12:01 Wiem że to sprzęt nie najwyższych lotów i sprawności ale wole się na takim uczyć
NICZEGO ale to naprawdę NICZEGO się nie nauczysz na tym pokraku poza tym że zrazisz siebie i kolegów do domowej roboty. Chcesz wiedzieć czy Ci ta zabawa odpowiada to zacznij wypiekać pizzę a nie zakalec- niestety ale gównianym piecykiem robi się tylko zakalec i nigdy nie dowiesz sie jak smakuje pizza.Dlatego do pizzy są specjalne piecyki.Podobnie ze sprzetem do alkoholu. To co robisz i spożywasz jest jedynie cieniem z platońskiej jaskini wobec pełnych słońca i smaku produktów. Istnieje też ryzyko że zanim się poddasz wątroba nie ogarnie przedgonów z pogonami naprzemian.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 lis 2024, 18:32 przez zielonka, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

aras.aras
300

JerzySNAJPER pisze: poniedziałek, 25 lis 2024, 17:12 5% w odstojnikach to zapewne z powodu że, alkomierz ma skale od 0 do 100 procent i jest to pewnie tym spowodowane. Cięższe frakcje temperaturowo nie muszą być wcale gęstsze.
Co Ty w ogóle bredzisz? :scratch: Ty wierzysz, że w tych odstojniksch odkładają się wyłącznie ciężkie frakcje? :lol: Siedzi tam jakiś skrzat i magiczną różdżką oddziela te bardziej lotne kierując na chłodnicę a cięższe skrapla na ściankach smrodownika? Przecież to są bzdury powielane przez producentów tego szmelcu. Ten zbędny moduł niczego nie separuje. Skoro kończyłeś odbiór serca w okolicach kilkudziesięciu % to takie właśnie powinno być zbliżone stężenie zawartości smrodowników, przy założeniu, że opróżniałeś je sukcesywnie podczas całego procesu. Tu nie ma czarów.

Autor tematu
JerzySNAJPER
5

@aras.aras
Powiedziałem tylko jak ja to widzę, idąc tym tokiem chciałbym zapytać czy jeśli w przyszłości jeśli będę również odbierał pogon żeby go dodać do kolejnej partii czy powinienem również zbierać to co osadzi się w tych smrodownikach. skoro będzie się tam zbierała jakaś jakaś coraz większa część alkoholu?
i nie bredzę tylko wiem że mechaniczna aparatura pomiarowa nie jest w stanie znać dokładnego składu tego co mierzy. Jak wrzycisz alkomierz będący miernikiem gęstości to nie pokarze ci niczego mądrego bo w cieczy są obumarłe drożdże i nie wyrzucisz przecież nastawu bo zobaczyłeś wskazanie 0%
@zielonka
Głupi komentarz i głupie porównanie, nie rozumiem co chciałeś tu osiągnąć
Awatar użytkownika

radius
7500
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy

Post autor: radius »

@JerzySNAJPER , nie obraź się, ale twój pseudotechniczny bełkot, świadczy tylko o całkowitej ignorancji w dziedzinie destylacji frakcyjnej :scratch:
Najlepszą radę dał ci Góral bagienny. Wywal tą indukcję i postaraj się o najzwyklejszą kuchenkę oporową. Do tego dokup regulator napięcia. Potem zacznij wgłębiać się w lekturę forum nt. destylacji prostej oraz budowy podstawowej aparatury i dopiero po uzyskaniu konkretnej wiedzy, weź się za destylowanie. No i zanim wyślesz kolejnego posta, przeczytaj do 2-3 razy, bo piszesz tak chaotycznie, że trudno zrozumieć cokolwiek.
Dodatkowo weź sobie do serca to, co napisał ci Qba;
Zdanie rozpoczynamy wielką literą i kończymy kropką, znakiem zapytania lub wykrzyknikiem. Po kropce lub przecinku robimy spację, nie przed. Staraj się tworzyć krótkie zrozumiałe zdania.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

aras.aras
300

Zrozum chłopaku, że w tych smrodownikach skrapla się para alkoholowa, której stężenie jak najbardziej możesz zmierzyć alkoholomierzem. Bredzisz, tylko ciężko Ci to jeszcze pojąć i trudniej z tym faktem pogodzić. Na takim wynalazku nie powinno się destylować nastawów cukrowych ponieważ ta aparatura nie jest w stanie względnie oddzielić poszczególne frakcje. To jest pot-still do prowadzenia destylacji metodą prostą nastawów smakowych, w celu pozyskania destylatów "nieczystych", z przeznaczeniem do maturacji. Te nieszczęsne smrodowniki mają wyłącznie wzbudzić wśród potencjalnych nabywców spokój przed obawą zatrucia. Wynika to wyłącznie z wykorzystania przez sprzedawców strachu i nieświadomości swoich klientów. Chcesz się czegoś nauczyć? Poczytaj o procesie i zasadności prowadzenia destylacji metodą prostą a różnicą rektyfikacji.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000

Dlaczego napisałem że za słabo grzejesz bo : procent alkoholu wysoki, tak jest przy wolnym odbiorze :ok:
Woda w układzie zamkniętym słabiej się nagrzewała :ok:
Co do sprzętu który posiadasz :angry: Odstojniki były kiedyś potrzebne żeby zacier z zboża który lubił się pienić nie poszedł w chłodnicę. Przy nastawie z buroka one tylko przeszkadzają ;)
Nie patrz na termometry, patrz na alkoholomierz i na nim opieraj proces :ok:
I dobra rada destyluj 2 razy bo po jednym gotowaniu pomimo filtra to dla mnie jest surówka :D
Pozdrawiam Jerzy :ok:

Autor tematu
JerzySNAJPER
5

Przeczytałem wszystko i wezmę jeszcze poczytam trochę, bo znalazłem to forum dopiero po tym jak zacząłem się tym bawić. Wrócę później.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”