Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
wieku
30
Posty: 36
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Drożdże Winiarskie

Postautor: wieku » sobota, 20 lip 2019, 08:21

Panowie czy różne drożdże można mieszać ze sobą ?
Dla przykładuObrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

.Gacek
1050
Posty: 1053
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Drożdże Winiarskie

Postautor: .Gacek » sobota, 20 lip 2019, 09:14

Ja mieszałem nie raz różne paczki takich niedobitków, które mi zostawały po próbnych nastawach w malutkich gąsiorkach. Zawsze wyrabiały się do końca. Zresztą ja mam wrażenie, że wszystkie te drożdże są robione na jedno kopyto...
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

orzeszek87
100
Posty: 143
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Drożdże Winiarskie

Postautor: orzeszek87 » sobota, 20 lip 2019, 10:12

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Jeżeli wrzucić dwa różne rodzaje to któreś z nich "wygrają" i rozmnożą się i opanują nastaw. Fermentacja może trwać dłużej. Faktycznie może i przerobią do końca cukier. Dla mnie ważna jest tolerancja na alkohol. Porównaj na przykład G995 a Saint Georges S101.


Autor tematu
wieku
30
Posty: 36
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Winiarskie

Postautor: wieku » poniedziałek, 22 lip 2019, 17:14

Dwie odpowiedzi.
Jedna tak, drugą nie 50/50, nie pomagacie :(

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże Winiarskie

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 22 lip 2019, 17:28

A po co mieszać?. Najwyżej dłużej będą pracowały ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


fo11rest
100
Posty: 123
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Drożdże Winiarskie

Postautor: fo11rest » piątek, 2 sie 2019, 06:07

Mieszać czy nie to zależy co chcesz uzyskać. Jak zwykłego sikacza to nieistotne co tam wsypiesz aby tylko trochę procent uzyskać. Drożdże maja podział na moc jaką uzyskają podczas przerobu cukru i różne drożdże nadają się lepiej do określonych owoców, przy czym bardziej oddają charakter gotowego wina. Dlatego jak chcesz uzyskać wysokiej jakości wino to konieczne jest stosowanie odpowiedniego szczepu drożdży.


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości