Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
SinyNos
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: SinyNos » piątek, 25 cze 2021, 15:43

Temat dotyczy w/w drożdży w sumie to jest praktycznie to samo, tylko opakowania różne gramaturą, 23g i 1kg - zapraszam do dyskusji na ich temat osoby które wypróbowały. Jako że to nowość na forum i rynku w PL i nie ma o nich za dużo, każda opinia jest cenna.
Ostatnio zmieniony piątek, 25 cze 2021, 20:54 przez SinyNos, łącznie zmieniany 2 razy.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

michal278
1650
Posty: 1666
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: michal278 » sobota, 26 cze 2021, 10:00

Te drożdze są od ponad 3lat dostępne w Szwecji. Nic ciekawego. Grzybki jak grzybki

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Autor tematu
SinyNos
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: SinyNos » sobota, 26 cze 2021, 10:54

michal278 pisze:Te drożdze są od ponad 3lat dostępne w Szwecji. Nic ciekawego. Grzybki jak grzybki

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Nie ma ich u nas w sprzedaży, stąd moje zapytanie, posty nie wnoszące nic do tematu nie są potrzebne. :bicz: pozdrawiam Kolego
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:


michal278
1650
Posty: 1666
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: michal278 » sobota, 26 cze 2021, 10:57

Napisałem grzybki jak grzybki. Kupiłem i sprawdziłem. To samo co cobra whisky. Z nich wszystkich polecam jednak Estelle lub zwykle piekarnicze/ winne.
Prestige robi tzw blt (bez loga towarowego) więc myślę że mógł kolega je mieć już pod inną nazwą. Zresztą nie tylko oni tak robią.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 26 cze 2021, 10:57 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6523
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: radius » sobota, 26 cze 2021, 12:39

michal278 pisze:Nic ciekawego. Grzybki jak grzybki

Na jakiej podstawie tak twierdzisz :shock:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1650
Posty: 1668
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: Góral bagienny » sobota, 26 cze 2021, 13:09

Nastawiłem 2 zaciery z kuku na grzybkach tej firmy i jestem mega zadowolony :D
Nigdy nie uzyskałem takiego % jak z nich.
Dzisiaj wieczorem pójdzie jęczmień do kociołka na tych grzybkach to jutro opiszę wydajność :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


michal278
1650
Posty: 1666
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: michal278 » wtorek, 29 cze 2021, 17:20

Radius bo sprawdziłem. Nastawy z kukurydzy były na Wujku i zacier żytni. Miałem czas kilka przetestowałem. Do Estelle czy też amerykańskich im daleko. Więcej zapachów kwiatowych, których nie lubię. Nastawy 220l, przy mniejszych może lepsze są..

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 cze 2021, 17:20 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Skir
800
Posty: 832
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: Skir » wtorek, 29 cze 2021, 21:11

Testowałem. Dla mnie rewelka. W jednej beczce dwie paczki Irish whisky w drugiej jedna paczka Prestige. Zatarte po 12 kg jęczmienia. czas pracy ten sam - ok 6 dni.
I love the smell of bimber in the morning.


michal278
1650
Posty: 1666
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: michal278 » niedziela, 4 lip 2021, 21:41

Skir a ile litrów beczka?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
50
Posty: 57
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: ZiemniakPyrka » wtorek, 14 wrz 2021, 09:48

Do tej pory zrobiłem na tych grzybach 2 zaciery z śruty pszennej i 1 nastawo-zacier z daktyli z domieszką mąki ryżowej. Nie boją się temperatur, szybko podejmują pracę i dość szybko zjadają cały cukier (3 dni dla 30-40g drożdży w temperaturze ok. 20° wystarczą dla zacieru z 21kg). Co istotne, nie zostawiają po sobie osadu na dnie beczki, ilość przedgonów również na +, jest ich niewiele ledwo 100-150ml dla masy jak wyżej oraz są przyjemne w zapachu. Stosuję dodatkową pożywkę do każdego zacieru.


michal278
1650
Posty: 1666
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: michal278 » czwartek, 16 wrz 2021, 11:07

Jeśli ilość mała przedgonu to i mniej aromatów.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6523
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: radius » czwartek, 16 wrz 2021, 13:07

SPIRITUS FLAT UBI VULT


michal278
1650
Posty: 1666
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: michal278 » czwartek, 16 wrz 2021, 14:21

Radius to co podałeś tyczy się spirytusu. Te drożdże mają być do whisky!!! Nie myl pojęć!!

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1650
Posty: 1668
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 16 wrz 2021, 14:42

Ktoś tu ma awersje do tych drożdży ;)
Ja je stosuje do zbóż, do owoców i jestem zadowolony.
Nie pasuje, nie używać, podać lepsze o ile takie są ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


michal278
1650
Posty: 1666
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: michal278 » czwartek, 16 wrz 2021, 17:05

Kwestia jakie smaki się chce otrzymać. Estelle, Bayanusy i te dają posmaki kwiatowe. Do piw górnej fermentacji dają za to smaki banana, goździków i ciężkie nuty. I tyle w temacie

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1650
Posty: 1668
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 16 wrz 2021, 18:00

Parę postów temu polecałeś Estelle :scratch:
I badz tu człowieku mądry :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


michal278
1650
Posty: 1666
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: michal278 » czwartek, 16 wrz 2021, 18:28

Nadal polecam. Napisałem tylko dają posmak świeży, kwiatowy. Po prostu trzeba planować nastaw i tyle.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6523
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: radius » czwartek, 16 wrz 2021, 19:43

michal278 pisze:Radius to co podałeś tyczy się spirytusu.

Widzę, ze przeczytałeś tylko tytuł nie zadając sobie trudu przeczytania całości i to ze zrozumieniem :D
Zacznij od tego cytatu;
Alkohol etylowy uzyskany w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej produktów rolniczych, powinien wykazywać zapach i smak charakterystyczny dla surowców użytych do jego wyrobu.

A jak już skończysz ten artykuł, to przeczytaj jeszcze to;
Obecność w środowisku fermentacyjnym alkoholi i kwasów prowadzi nieuchronnie do powstawania estrów – związków w największym stopniu wpływających na walory zapachowe spirytusów, gdyż wnoszą one bardzo atrakcyjne i oczekiwane doznania organoleptyczne. Przykładowo, ester kaprynowo-etylowy charakteryzuje przyjemny zapach koniaku, ester kapronowo-etylowy – trwały zapach owocowy, a laurynian etylu – aromat kwiatowy. Stężenie estrów w spirytusach surowych zależy głównie od zastosowanego surowca, a także od
użytego szczepu drożdży oraz czystości mikrobiologicznej środowiska. Istotną rolę w procesie ich tworzenia odgrywa także pH fermentowanych zacierów. Synteza estrów jest przeważnie katalizowana przez enzymy drożdży z grupy esteraz.
Maksymalny przyrost ich stężenia przypada na etap fermentacji burzliwej, w wyniku reakcji estryfikacji oraz transaminacji głównie kwasów organicznych i alkoholi.
Zarówno estry, jak i inne produkty uboczne fermentacji alkoholowej, znajdujące się w spirytusach, są usuwane w procesie rektyfikacji. Natomiast ich poziom w spirytusach surowych, przeznaczonych do wyrobu wódek z grupy naturalnych (winiak, whisky), regulowany jest w procesie destylacji korekcyjnej.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 wrz 2021, 20:03 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Kòpôcz
550
Posty: 555
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: Kòpôcz » czwartek, 16 wrz 2021, 20:33

@radius, nawet po sam tytule już powinno zaciekawić. Wszak "spirytus" to produkt destylacji zacieru/nastawu. Potoczne jego rozumienie jako 96,6/97,2% jest rozumieniem zawężonym tylko do "absolutu". Taki spirytus zbożowy dopiero po przechowywaniu w określonych warunkach i czasie staje się whisky.
P.S. Ostatnio próbuje się zaprzyjaźnić z młodą Starką że Szczecina. Na etykiecie: Starka 3. Brown spirit.


wawaldek11
2000
Posty: 2472
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 16 wrz 2021, 21:11

Kòpôcz pisze:P.S. Ostatnio próbuje się zaprzyjaźnić z młodą Starką że Szczecina. Na etykiecie: Starka 3. Brown spirit.

I co z tych prób wychodzi?
Pozdrawiam,
Waldek


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości