Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy

Post autor: Kòpôcz »

Mam mieszane odczucia. Na moje kardamon zbytnio dominuje. Liczyłem na jakiś punkt odniesienia do własnego żyta, ale to niemożliwe.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Post autor: michal278 »

I co to ma Radius do aromatu? Jeśli drożdże produkują mniej estrow to chyba logiczne że będzie mniej aromatów. Robiłem doświadczenie, ten sam zacier a dwa rodzaje drożdży i jedne kwiatek drugie bardziej śliwka
W przemyśle spirytusowym jest trochę inaczej, gdyż gorzelnia otrzymuje tzw spirytus rolniczy i mało istotne jest ile przedgonow ma, tylko cena za litr się liczy. .

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Autor tematu
SinyNos
100
Posty: 138
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Post autor: SinyNos »

Kòpôcz pisze:Mam mieszane odczucia. Na moje kardamon zbytnio dominuje. Liczyłem na jakiś punkt odniesienia do własnego żyta, ale to niemożliwe.
Cześć, ja mam podobne odczucia, wg mnie zmarnowałem kasę, chyba że to rozcieńczyć albo dodać do własnych wyrobów do wzbogacenia smaku.
Ale Panowie, nie offtopujmy;)
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Post autor: michal278 »

Polecam starke z Wilna. Bardzo delikatna i subtelna w smaku.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Drożdże WD-Jäst i Whiskyjäst od firmy Prestige - opinie

Post autor: Kòpôcz »

Starka z Wilna? To brzmi prawie jak szkocka z Poznania... ;) Ale rzeczywiście - nie offtopujmy. Może przydałby się temat o komercyjnej Starce... Obrazek
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”