[test] Drożdże Turbo z BioWinu
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Odkopie trochę temat. Kupiłem aabratek i przy tym drożdże z biowinu te w srebrnym opakowaniu. I pytanie jest takie, mam keg 50l czy mogę zrobić taki nastaw ze dam 2 paki tych grzybków na 37l wody i 12kg cukru (teoretycznie wyjdzie gdzieś 16.5%) całość to 43l? Poradzą sobie z tym czy będzie za duże blg? Beczkę będę trzymał w kotłowni także temperatura otoczenia wynosi gdzieś 20-22 stopnie. Chcę tak zrobić żeby ugotować na jeden raz stąd takie pytanie. Dzięki pzdr
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 paź 2018, 18:41 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Po pierwsze śmiało możesz dać 40l wody. Około 2 litry będziesz miał i tak odpadu więc zostanie Ci 45l nastawu. Cukrówka się nie pieni, więc do 50l kega Ci wejdzie.
BLG będziesz miał wtedy 23 - więc 2 paczki grzybków powinny sobie w zupełności z tym poradzić. Teoretyczne stężenie alkoholu będziesz miał 15% - całe nic.
Ja (nie na tych grzybkach tylko innych) dawałem nawet 15kg cukru na 48l nastawu (39l wody) i przerabiało mi to do ujemnego BLG i destylowałem to w 50l kegu na aabratku.
BLG będziesz miał wtedy 23 - więc 2 paczki grzybków powinny sobie w zupełności z tym poradzić. Teoretyczne stężenie alkoholu będziesz miał 15% - całe nic.
Ja (nie na tych grzybkach tylko innych) dawałem nawet 15kg cukru na 48l nastawu (39l wody) i przerabiało mi to do ujemnego BLG i destylowałem to w 50l kegu na aabratku.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW