[test] Drożdże Turbo z BioWinu

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Feniks
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 13 mar 2014, 10:32
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Feniks »

Gwoli uzupełnienia te same drożdże, są (przynajmniej w Zabrzu) tańsze w Praktikerze niż w OBI, ceny to 14, 16 i 29 w zależności od rodzaju. Ja kupiłem najtańsze drtb5owo (?) z opisem 5-7 dni 14-18%, generalnie cukrówki ruszyły (dwa nastawy 25l / 6 kg cukru). Najpierw użyłem drożdży gorzelniczych Fermiol i totalna kicha jedna nie ruszyła, druga tak niemrawo że trwałoby to chyba sto lat i to mimo dodania zalecanej pożywki. Jeden nastaw sprzed 5 dni kończy prace, drugi 3 dniowy ciągle pracuje dość intensywnie, zobaczę co będzie na końcu.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: Pretender »

Fermiole nie nadają się do cukrówek.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: gr000by »

Sprawdzę te Biowinowe Fermiole pod kątem przydatności do fermentacji zacierów zbożowych jak tylko zacznę zacierać żyto/mąkę pszenną.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Feniks
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 13 mar 2014, 10:32
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: Feniks »

Pretender pisze:Fermiole nie nadają się do cukrówek.

Teraz i ja to wiem, choć z opis na opakowaniu sugeruje, że powinny.
gr000by pisze:Sprawdzę te Biowinowe Fermiole pod kątem przydatności do fermentacji zacierów zbożowych jak tylko zacznę zacierać żyto/mąkę pszenną.

Ciekaw jestem co wyjdzie na opakowaniu piszą, że one są do nastaw nie zacierów.


Wracając do Turbo BIOWINU pierwszy nastaw pracował 10 dni (nie 5 ani nie 7) Blg zeszło do -3, więc chyba będzie OK (kolumna właśnie się stabilizuje).
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: gr000by »

Feniks pisze:
gr000by pisze:Sprawdzę te Biowinowe Fermiole pod kątem przydatności do fermentacji zacierów zbożowych jak tylko zacznę zacierać żyto/mąkę pszenną.

Ciekaw jestem co wyjdzie na opakowaniu piszą, że one są do nastaw nie zacierów.
Temu producentowi dawno temu przestałem wierzyć ;). Jakby nadawały się do nastawów, to by cukrówkę pociągnęły, aż miło byłoby słuchać szumu fermentacji. Jeżeli to faktycznie są Fermiole, to zaciery powinny być ich naturalnym środowiskiem pracy, a nastawy miodowe, cukrowe, cukrowo-owocowe lub cukrowo-zbożowe również nie powinny sprawiać im problemów. Na Fermiolach z paczek 500g robiłem nastawy na miodzie (nie licząc fermentowania nimi zacierów) - wolno się rozkręcały, ale przerabiały je bez problemu bez dodatku pożywek.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Feniks
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 13 mar 2014, 10:32
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: Feniks »

Podsumowując Turbo Biowinu, pracowały dwa razy dłużej niż podają na opakowaniu, wyszło 0,59 i 0,55 litra z kg, czyli żadna rewelacja, choć chyba ujdzie jak kogoś przyciśnie. Ja raczej zamówię w forumowym sklepie.

zgaga
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 17 sty 2014, 15:15
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: zgaga »

Witam,

sorki za odgrzanie tematu ale dorzucę od siebie:

Drożdże Biowin turbo 48h. Trzy razy nastawiałem na nich cukrówkę, kolejno z 8, 7 i 6kg cukru w fermentatorze 30L, syrop uzupełniany wodą do ilości aby blg nie było wyższe niż 22. Jeżeli chodzi o "turbo" to jest to wielki kit. Za każdym razem aby zeszły do wartości -3blg potrzebowały około 12-14dni!! Masakra. Fakt, że zamówiłem klika paczek z jednego sklepu i być może jest to kwestia "sortu". Produkt końcowy ok ale z "turbo" nie mają nic wspólnego.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: Kamal »

Przeczytaj z tyłu opakowania co na nich pisze. Podajrze "aktywne drożdże winne". Więc nie ma co się sugerować nazwą. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: Zygmunt »

Biowin wypuścił nowa mieszankę, kosztuje 12.99 i rzekomo przerabia nastaw w 72h. Ktoś próbował?

Obrazek
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: Pretender »

Nie przerabiają. Schodzi dłużej. Ale nie jest źle. Ja kupuję bezpośrednio, i turbo i winne. Nigdy nie zawiodłem się.
Ps
Nie jestem udziałowcem ;)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: Kamal »

Widziałem ostatnio te drożdże w sklepie, ale droższe były. ;-)
@Pretender a w jakim przybliżonym czasie przerabiają cukier na alko? :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: Zygmunt »

OBI ma spory narzut, w sklepie Biowinu kosztują poniżej 9zł.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: Pretender »

U mnie do ok. 10 dni.

divest
20
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 21 paź 2014, 14:43
Podziękował: 2 razy
Moja szklana aparatura

Post autor: divest »

Widzę, że ten temat jest z 2012..
Ja mam paczkę 120g na 6-6.6kg cukru za 12pln.
Poza tym właśnie zobaczyłem, że firma to BROWIN; czy to to samo co BIOWIN, czy podróba?

Używam Turbo drożdży do jestem jak mój cukier - w gorącej wodzie kompany.
Dałem już kilka koncertów na tych drożdżach i wychodził nawet przyjemny w smaku i zapachu destylat.

Poratujcie wiedzą, gdzie w warszawie kupić dobre drożdże turbo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: Wald »

Browin istnieje od roku i można ją utożsamiać z marką Biowin.
W całej Polsce można kupować od Jana O, listonosz przyniesie do domu.
Z centrum Wa-wy to jakiś 30 minut do niego jak wolisz osobiście.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: Pretender »

Zmienił się właścicel, chociaż nazwisko pozostało takie samo :mrgreen:

Bimberpołudnie
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: Bimberpołudnie »

Na drożdżach "nowego typu" nastawiłem równo tydzień temu 6,5 kg cukru - w sumie 25 litrów nastawu. Minął tydzień - drożdże nadal pracują. Zaczyna mnie to denerwować, bo zawsze jakie turbo bym nie kupił kończyły pracę 7-go dnia. W 3 dni nastaw się klarował, czyli po 10 dniach od nastawienia mógł iść na rury. Ile to będzie trwało teraz - nie wiem..
Awatar użytkownika

drucik123
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 19:20
Ulubiony Alkohol: Wódka
Status Alkoholowy: Destylator
Podziękował: 13 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: drucik123 »

Mam problem z tymi drożdżami miały przerobić nastaw w 72h a już czekam 12 dni i nadal pracują, a blg wynosi +1 :cry2: :bardzo_zly:
Może wynika to z tego ze nastawiłem 50L (wsypane dwie paczki drożdży) nastaw dogrzewany jest grzałkami do temperatury 25 stopni ponieważ stoi na strychu.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 paź 2018, 12:14 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: zzibii »

U mnie pracowały 3 tygodnie. Te drożdże są dla tych co im się nie spieszy. Alcotec 48 pure lub Moskva Style tą samą robotę wykonują w tydzień.
Awatar użytkownika

drucik123
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 19:20
Ulubiony Alkohol: Wódka
Status Alkoholowy: Destylator
Podziękował: 13 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: drucik123 »

zzibii pisze:U mnie pracowały 3 tygodnie. Te drożdże są dla tych co im się nie spieszy. Alcotec 48 pure lub Moskva Style tą samą robotę wykonują w tydzień.
to poco piszą 72h :dupa:
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: zzibii »

Marketing. Gdyby napisali ptawdę jak długo pracują nikt by ich nie kupił.

Kenedi18
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 2 paź 2018, 18:22
Podziękował: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: Kenedi18 »

Odkopie trochę temat. Kupiłem aabratek i przy tym drożdże z biowinu te w srebrnym opakowaniu. I pytanie jest takie, mam keg 50l czy mogę zrobić taki nastaw ze dam 2 paki tych grzybków na 37l wody i 12kg cukru (teoretycznie wyjdzie gdzieś 16.5%) całość to 43l? Poradzą sobie z tym czy będzie za duże blg? Beczkę będę trzymał w kotłowni także temperatura otoczenia wynosi gdzieś 20-22 stopnie. Chcę tak zrobić żeby ugotować na jeden raz stąd takie pytanie. Dzięki pzdr
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 paź 2018, 18:41 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Post autor: arTii »

Po pierwsze śmiało możesz dać 40l wody. Około 2 litry będziesz miał i tak odpadu :) więc zostanie Ci 45l nastawu. Cukrówka się nie pieni, więc do 50l kega Ci wejdzie.
BLG będziesz miał wtedy 23 - więc 2 paczki grzybków powinny sobie w zupełności z tym poradzić. Teoretyczne stężenie alkoholu będziesz miał 15% - całe nic.
Ja (nie na tych grzybkach tylko innych) dawałem nawet 15kg cukru na 48l nastawu (39l wody) i przerabiało mi to do ujemnego BLG i destylowałem to w 50l kegu na aabratku.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”