[test] Drożdże Turbo z BioWinu
-
Autor tematu - Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Można powiedzieć, że po tygodniu i 6h mamy -1...
Czy to wadliwa paczka, czy wszystkie tak się zachowują- nie wiem, drugi raz nie kupię. Podejrzewam, że aż takiego bubla by nie wypuścili i tak kiepski efekt to skutek transportu/przechowywania. Jestem bardzo ciekawy jak spiszą się u innych użytkowników. Jakby pracowały od początku tak jak przez ostatnie 3 dni, to byłoby całkiem fajnie. Dobrze, że są alternatywy.
Czy to wadliwa paczka, czy wszystkie tak się zachowują- nie wiem, drugi raz nie kupię. Podejrzewam, że aż takiego bubla by nie wypuścili i tak kiepski efekt to skutek transportu/przechowywania. Jestem bardzo ciekawy jak spiszą się u innych użytkowników. Jakby pracowały od początku tak jak przez ostatnie 3 dni, to byłoby całkiem fajnie. Dobrze, że są alternatywy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
No efekt końcowy nadspodziewanie dobry- po przeliczeniu na alkohol 100% wychodzi 3,165l.
Skoro z 1,7kg cukru powstaje litr takiego alkoholu, to wynika, że wydajność fermentacji mamy na poziomie 89%, co jest wynikiem bardzo dobrym zważywszy na fakt, że nastaw w momencie gotowania ciągle- niemrawo, ale jednak- pracował.
Zapach i smak normalne, tutaj brak niespodzianek.
Podsumowanie: jeżeli przypadek tej paczki to wyjątek, a nie reguła to mamy do czynienia tylko z bardzo drogimi drożdżami turbo. Jeżeli jednak wszystkie się tak zachowują, to nie ma sensu w ogóle brać ich pod uwagę, a cały produkt jest wadliwy i powinien zostać wycofany ze sklepów (lub przeceniony).
Skoro z 1,7kg cukru powstaje litr takiego alkoholu, to wynika, że wydajność fermentacji mamy na poziomie 89%, co jest wynikiem bardzo dobrym zważywszy na fakt, że nastaw w momencie gotowania ciągle- niemrawo, ale jednak- pracował.
Zapach i smak normalne, tutaj brak niespodzianek.
Podsumowanie: jeżeli przypadek tej paczki to wyjątek, a nie reguła to mamy do czynienia tylko z bardzo drogimi drożdżami turbo. Jeżeli jednak wszystkie się tak zachowują, to nie ma sensu w ogóle brać ich pod uwagę, a cały produkt jest wadliwy i powinien zostać wycofany ze sklepów (lub przeceniony).
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 51
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2012, 00:48
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Witam. W końcu zarezerwowałem sobie trochę wolnego czasu i zabrałem się za hobby. A teraz tak jak obiecałem, zdam małe sprawozdanie na temat zachowania drożdży z biowinu.
Na samym początku przepuściłem 25 l wody przez filtr węglowy (nie chciałem by dziecinie było ciasno z powodu manganu i żelaza). Dalej tak jak w instrukcji, przegotowałem 8l ... itd.
Drożdże wsypałem o 1.47 nad ranem. Stężenie cukru wynosiło 21 Blg. Z kolei o 10.20 cukromierz wskazał 23 Blg.
O 19.40 trochę się uspokoiłem. Dziecina zeszła do 18 Blg.
Na samym początku przepuściłem 25 l wody przez filtr węglowy (nie chciałem by dziecinie było ciasno z powodu manganu i żelaza). Dalej tak jak w instrukcji, przegotowałem 8l ... itd.
Drożdże wsypałem o 1.47 nad ranem. Stężenie cukru wynosiło 21 Blg. Z kolei o 10.20 cukromierz wskazał 23 Blg.
O 19.40 trochę się uspokoiłem. Dziecina zeszła do 18 Blg.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zawsze starałem się być zapobiegliwy. Kobiety i dzieci mogą być beztroskie i trzeźwe, my nie.
Vito Andolini
Vito Andolini
-
- Posty: 51
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2012, 00:48
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 51
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2012, 00:48
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Witam w sobotę nastawiłem na tych samych drożdżach nastaw na 7,5 kg cukru.(cukier wsypywałem na dwie tury po ~3,5 kg)
Jest to mój pierwszy raz jak nastawiam cukrówkę, nie wiem jak finalnie ma wyglądać. Na opakowaniu jest napisane do czystej fermentacji.
Od czwartku wieczór mam blg na poziomie -3, nastaw jest raczej mleczny nie przezroczysty. Zastanawiam się czy mogę to już przerabiać czy klarować. (w domu nie mam nic do klarowania, przeczytałem czysta to czysta)
Gotowana będzie na post stilu z długim deflegmatorem.
http://alkohole-domowe.com/forum/moja-m ... 85-10.html
Jeśli chodzi o drożdże to raczej jestem zadowolony, co prawda to pierwsze moje turbo. Nie mam porównania z innymi. Ale czas fermentacji 5 dni myślę ze nie jest najgorszy, cena 17 zł.
Jest to mój pierwszy raz jak nastawiam cukrówkę, nie wiem jak finalnie ma wyglądać. Na opakowaniu jest napisane do czystej fermentacji.
Od czwartku wieczór mam blg na poziomie -3, nastaw jest raczej mleczny nie przezroczysty. Zastanawiam się czy mogę to już przerabiać czy klarować. (w domu nie mam nic do klarowania, przeczytałem czysta to czysta)
Gotowana będzie na post stilu z długim deflegmatorem.
http://alkohole-domowe.com/forum/moja-m ... 85-10.html
Jeśli chodzi o drożdże to raczej jestem zadowolony, co prawda to pierwsze moje turbo. Nie mam porównania z innymi. Ale czas fermentacji 5 dni myślę ze nie jest najgorszy, cena 17 zł.
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Te miałem parę metrów od domu, do następnych cukrówek na pewno zamówię kilka innych rodzai omawianych na forum. to dopiero początek....
Zygmunt jak możesz napisz mi czy taką cukrówkę można gotować.
We wcześniejszym poście napisałeś,że twój nastaw ciągle nie równo pracował.
Zygmunt jak możesz napisz mi czy taką cukrówkę można gotować.
We wcześniejszym poście napisałeś,że twój nastaw ciągle nie równo pracował.
-
- Posty: 9
- Rejestracja: niedziela, 15 cze 2014, 18:31
- Ulubiony Alkohol: byle sponiewierało
- Podziękował: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Wczoraj i dziś zrobiłem nastaw cukrowy z lekkim dodatkiem drugiego kompotowego. 4 paczki drożdży Biowinu Turbo wystartowały idealnie w 6 butlach. Powiem szczerze, że nie spodziewałem się aż tak szybkiej reakcji drożdży. Bąblowanie na wężykach już po paru minutach, bąblowanie ciągłe po 2-3h i trzyma się cały czas na równym poziomie.
Drożdże kupione po ok. 2zł za paczkę - termin ważności marzec 2015. Miałem obawy, że nie wystartują, ale jak na razie ostro pracują. Na rurki pójdzie dopiero po następnym weekendzie i wtedy opiszę co z tego dało.
Drożdże kupione po ok. 2zł za paczkę - termin ważności marzec 2015. Miałem obawy, że nie wystartują, ale jak na razie ostro pracują. Na rurki pójdzie dopiero po następnym weekendzie i wtedy opiszę co z tego dało.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 cze 2014, 18:17 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: mniej razy wal w ENTERa
Powód: mniej razy wal w ENTERa
Alkoholicy są dla Mnie niczym...... niczym Bracia
-
Autor tematu - Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
O, a gdzie? Normalna cena jest ~15x większa.Drożdże kupione po ok. 2zł za paczkę
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 9
- Rejestracja: niedziela, 15 cze 2014, 18:31
- Ulubiony Alkohol: byle sponiewierało
- Podziękował: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Allegro. 10 paczek po 1zł, 20 paczek po 1,10zł, były na licytacji i akurat upolowałem .Jak na razie działają . Cukier obecnie można dostać za 1,78zł, więc chyba utrafiłem z początkiem swojej przygody .
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 cze 2014, 20:03 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
Powód: interpunkcja
Alkoholicy są dla Mnie niczym...... niczym Bracia
-
- Posty: 9
- Rejestracja: niedziela, 15 cze 2014, 18:31
- Ulubiony Alkohol: byle sponiewierało
- Podziękował: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Wiem ,że w sklepach kosztują 30zł, godzinę przed licytacją widziałem je w Tesco.
Turbo Yeast BIOWIN 120gram
Na allegro można dostać 2 saszetki za 11zł
http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-t ... 13360.html
Mi się udało 30 paczek poniżej 2zł
Turbo Yeast BIOWIN 120gram
Na allegro można dostać 2 saszetki za 11zł
http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-t ... 13360.html
Mi się udało 30 paczek poniżej 2zł
Alkoholicy są dla Mnie niczym...... niczym Bracia
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 9
- Rejestracja: niedziela, 15 cze 2014, 18:31
- Ulubiony Alkohol: byle sponiewierało
- Podziękował: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
5 butli, (3x 25l, 2 x 45l)
Burzliwa fermentacja praktycznie od razu ,ale ... przez 3 dni.
Po tygodniu poziom cukru do -4 wpadł tylko w jednej małej butli.
Turbo to one mają tylko cenę w marketach
Ja nie żałuje zakupu, bo i tak nie nadążam tego wrzucać na rurki
Wszystkie butle ta sama proporcja, temperatura, pokój itp.
Do tej małej dodałem mięty - przyspieszyła proces?
Burzliwa fermentacja praktycznie od razu ,ale ... przez 3 dni.
Po tygodniu poziom cukru do -4 wpadł tylko w jednej małej butli.
Turbo to one mają tylko cenę w marketach
Ja nie żałuje zakupu, bo i tak nie nadążam tego wrzucać na rurki
Wszystkie butle ta sama proporcja, temperatura, pokój itp.
Do tej małej dodałem mięty - przyspieszyła proces?
Alkoholicy są dla Mnie niczym...... niczym Bracia
-
- Posty: 22
- Rejestracja: czwartek, 13 mar 2014, 10:32
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Gwoli uzupełnienia te same drożdże, są (przynajmniej w Zabrzu) tańsze w Praktikerze niż w OBI, ceny to 14, 16 i 29 w zależności od rodzaju. Ja kupiłem najtańsze drtb5owo (?) z opisem 5-7 dni 14-18%, generalnie cukrówki ruszyły (dwa nastawy 25l / 6 kg cukru). Najpierw użyłem drożdży gorzelniczych Fermiol i totalna kicha jedna nie ruszyła, druga tak niemrawo że trwałoby to chyba sto lat i to mimo dodania zalecanej pożywki. Jeden nastaw sprzed 5 dni kończy prace, drugi 3 dniowy ciągle pracuje dość intensywnie, zobaczę co będzie na końcu.
-
- Posty: 22
- Rejestracja: czwartek, 13 mar 2014, 10:32
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Teraz i ja to wiem, choć z opis na opakowaniu sugeruje, że powinny.
Ciekaw jestem co wyjdzie na opakowaniu piszą, że one są do nastaw nie zacierów.
Wracając do Turbo BIOWINU pierwszy nastaw pracował 10 dni (nie 5 ani nie 7) Blg zeszło do -3, więc chyba będzie OK (kolumna właśnie się stabilizuje).
Pretender pisze:Fermiole nie nadają się do cukrówek.
Teraz i ja to wiem, choć z opis na opakowaniu sugeruje, że powinny.
gr000by pisze:Sprawdzę te Biowinowe Fermiole pod kątem przydatności do fermentacji zacierów zbożowych jak tylko zacznę zacierać żyto/mąkę pszenną.
Ciekaw jestem co wyjdzie na opakowaniu piszą, że one są do nastaw nie zacierów.
Wracając do Turbo BIOWINU pierwszy nastaw pracował 10 dni (nie 5 ani nie 7) Blg zeszło do -3, więc chyba będzie OK (kolumna właśnie się stabilizuje).
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Temu producentowi dawno temu przestałem wierzyć . Jakby nadawały się do nastawów, to by cukrówkę pociągnęły, aż miło byłoby słuchać szumu fermentacji. Jeżeli to faktycznie są Fermiole, to zaciery powinny być ich naturalnym środowiskiem pracy, a nastawy miodowe, cukrowe, cukrowo-owocowe lub cukrowo-zbożowe również nie powinny sprawiać im problemów. Na Fermiolach z paczek 500g robiłem nastawy na miodzie (nie licząc fermentowania nimi zacierów) - wolno się rozkręcały, ale przerabiały je bez problemu bez dodatku pożywek.Feniks pisze:gr000by pisze:Sprawdzę te Biowinowe Fermiole pod kątem przydatności do fermentacji zacierów zbożowych jak tylko zacznę zacierać żyto/mąkę pszenną.
Ciekaw jestem co wyjdzie na opakowaniu piszą, że one są do nastaw nie zacierów.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Witam,
sorki za odgrzanie tematu ale dorzucę od siebie:
Drożdże Biowin turbo 48h. Trzy razy nastawiałem na nich cukrówkę, kolejno z 8, 7 i 6kg cukru w fermentatorze 30L, syrop uzupełniany wodą do ilości aby blg nie było wyższe niż 22. Jeżeli chodzi o "turbo" to jest to wielki kit. Za każdym razem aby zeszły do wartości -3blg potrzebowały około 12-14dni!! Masakra. Fakt, że zamówiłem klika paczek z jednego sklepu i być może jest to kwestia "sortu". Produkt końcowy ok ale z "turbo" nie mają nic wspólnego.
sorki za odgrzanie tematu ale dorzucę od siebie:
Drożdże Biowin turbo 48h. Trzy razy nastawiałem na nich cukrówkę, kolejno z 8, 7 i 6kg cukru w fermentatorze 30L, syrop uzupełniany wodą do ilości aby blg nie było wyższe niż 22. Jeżeli chodzi o "turbo" to jest to wielki kit. Za każdym razem aby zeszły do wartości -3blg potrzebowały około 12-14dni!! Masakra. Fakt, że zamówiłem klika paczek z jednego sklepu i być może jest to kwestia "sortu". Produkt końcowy ok ale z "turbo" nie mają nic wspólnego.
-
Autor tematu - Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Biowin wypuścił nowa mieszankę, kosztuje 12.99 i rzekomo przerabia nastaw w 72h. Ktoś próbował?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Moja szklana aparatura
Widzę, że ten temat jest z 2012..
Ja mam paczkę 120g na 6-6.6kg cukru za 12pln.
Poza tym właśnie zobaczyłem, że firma to BROWIN; czy to to samo co BIOWIN, czy podróba?
Używam Turbo drożdży do jestem jak mój cukier - w gorącej wodzie kompany.
Dałem już kilka koncertów na tych drożdżach i wychodził nawet przyjemny w smaku i zapachu destylat.
Poratujcie wiedzą, gdzie w warszawie kupić dobre drożdże turbo.
Ja mam paczkę 120g na 6-6.6kg cukru za 12pln.
Poza tym właśnie zobaczyłem, że firma to BROWIN; czy to to samo co BIOWIN, czy podróba?
Używam Turbo drożdży do jestem jak mój cukier - w gorącej wodzie kompany.
Dałem już kilka koncertów na tych drożdżach i wychodził nawet przyjemny w smaku i zapachu destylat.
Poratujcie wiedzą, gdzie w warszawie kupić dobre drożdże turbo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 46
- Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Na drożdżach "nowego typu" nastawiłem równo tydzień temu 6,5 kg cukru - w sumie 25 litrów nastawu. Minął tydzień - drożdże nadal pracują. Zaczyna mnie to denerwować, bo zawsze jakie turbo bym nie kupił kończyły pracę 7-go dnia. W 3 dni nastaw się klarował, czyli po 10 dniach od nastawienia mógł iść na rury. Ile to będzie trwało teraz - nie wiem..
-
- Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 19:20
- Ulubiony Alkohol: Wódka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 13 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Mam problem z tymi drożdżami miały przerobić nastaw w 72h a już czekam 12 dni i nadal pracują, a blg wynosi +1
Może wynika to z tego ze nastawiłem 50L (wsypane dwie paczki drożdży) nastaw dogrzewany jest grzałkami do temperatury 25 stopni ponieważ stoi na strychu.
Może wynika to z tego ze nastawiłem 50L (wsypane dwie paczki drożdży) nastaw dogrzewany jest grzałkami do temperatury 25 stopni ponieważ stoi na strychu.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 paź 2018, 12:14 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 2 razy.