[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy

Post autor: PETER29 »

pożegnać się z kilkoma procentami i rzucić to na rurki.
Kilka% ?? Pisałem że BLG jest 8 na plusie to przecież 1/4 nieprzerobionego cukru.
Musze to wskrzesić innej rady nie ma.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
promocja

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Durik »

U mnie po 84 godzinach jest - 2 BLG.... a temp otoczenia była w granicach 18-19 st + owiniecie kocykiem.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: PETER29 »

Dobra to odpowiedzcie jak to reanimować. Nie będę przecież Babcynych dawał do tego cudu jakim jest MOSKWA.
Jeszcze raz posiadam paczkę Moskwiaków i paczkę Spirit Ferm XXX. Jak to wykorzystać bo jakoś nie moge się doszukać w wyszukiwarce.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 519 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: mtx »

A nie łatwiej będzie Ci przepędzić to co masz i oddestylować wytworzony już alkohol,
a pozostały po destylacji dunder dosłodzić i poddać ponownej fermentacji? W ten sposób
bez problemu odzyskasz pozostały w tym nie przepracowanym nastawie cukier.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: PETER29 »

Wiem kolego mtx 1985 ale destylować mogę zawsze, prawda? Co mi zaszkodzi spróbować, tylko podaj proszę jakiś sprawdzony sposób, zeby wskrzesić to ustrojstwo.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 519 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: mtx »

No, teoretycznie nic Ci nie zaszkodzi (no może poza większą ilością drożdży w nastawie i
dodatkową dyszką za drożdże no i troszkę czasu może Ci to zająć ;) ), restart bym zrobił
z części tego nastawu - czyli rozwodnił załóżmy 5l nastawu 2-3 litrami wody i dolał uwodnione
i podkarmione drożdże (czyli pół litra wody i ze dwie łyżki cukru i do tego drożdże), poczekał
aż ruszą dosyć konkretnie i dolał znowu do tego ze 2-3l nastawu i jak się wtedy już mocno
rozbujają dolał to wszystko do pozostałego nastawu i już... Jak po takim zabiegu nie ruszy to na
rure i fermentował bym dosłodzony dunder.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: PETER29 »

Właśnie o taką odp mi chodziło. Dzięki wielkie niech % będą z Tobą.

Mod.
Dalsza dyskusja przeniesiona do tematu ; http://alkohole-domowe.com/forum/restar ... t8317.html
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

chadie
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 08:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: chadie »

Koledzy, poproszę o poradę. Została mi paczka Moskviczy, ale pędzona na potstillu cukrówka nie powala smakiem, zrobiłem swój sprawdzony nastaw z 1kg rodzynek, 1kg moreli suszonych i 0,5kg suszonych śliwek, wszystko to zagotwane w 10l wody. Wiem że drożdże typu Turbo są raczej do czystych cukrówek, ale pomyślałem że jak ten nastaw poleży sobie z tydzień w balonie a po tym czasie rozpuszczę 7kg cukru, wleję to wszystko do beczki i zasypię Moskviakami, to z rurki powinno kapać coś podobnego w smaku do wódeczki którą często pędzę według w/w przepisu ale z zastosowanem zwykłych drożdży gorzelniczych. Czy fakt że są to drożdże Turbo przeszkadza jakoś w dodaniu owoców do nastawu? Czy chodzi wyłącznie o czas - że może się aromat z owoców nie wydobyć?
„Prawo pędzenia bimbru jest prawem człowieka”

Kroniki Jakuba Wędrowycza
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

Czas to jedna sprawa. Drożdże winiarskie wydobywają i wzmacniają pożądane aromaty (ale też długo pracują). Drożdże gorzelnicze pracują dłużej od Turbo (brak idealnie zbilansowanej pożywki) i mają czas, żeby wydobyć trochę aromatów z owoców. Drożdże Turbo zostały zaprojektowane na cukrówki do szybkiego przerobu cukier->alkohol (chociaż niektóre mają pewne specjalne właściwości - jak mieszanki Vodka Star Hyper Pure dające czystszy alkohol od drożdzy Turbo Pure). Tak krótki czas pracy nie pozwala wydobyć z owoców tego co najlepsze - wywalamy to do kubła przy filtracji na jak najczystszy wsad do gotowania, chyba że destylujesz wraz z owocami, to można jeszcze coś wyciągnąć.
Jak sam piszesz, cukrówka z potstilla nie powala. Robiłem ostatnio spirytus na przepalankę domową na Moskva Style na sprzęcie kolumna+zimne palce. Pomimo, że destylat dzieliłem na smak i zapach, trunek po dwóch przepuszczeniach ma charakterystyczny posmak, który słabnie po dłuższym leżakowaniu i staje się bardziej znośny i ułożony.
Moja rada - Moskvicze na "bimberek", na twój nastaw cukier + rodzynki + morele + śliwki polecam Spiritferm Turbo Fruit (pyszne owocówki na nich wychodzą) lub w ostateczności drożdże Turbo i gotowanie w miarę możliwości z owocami w zbiorniku (coś w stylu owocówek).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Michu135
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 1 kwie 2013, 13:04
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Michu135 »

Witam,
ile cukru należy dodać do fermentatora 45l jeśli chce zrobić to na dwóch paczkach moskva style ?:D
Czy 16 kg dadzą rade przerobić ?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Wald »

Pyt. 1) 12 kg.
Pyt. 2) nie dadzą.
Rada: jak się nie śpieszysz, możesz zrobić na jednej paczce.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: maf1 »

Zrobiłem pierwszy raz nastaw na Moskwiczance. Z ośmiu kilogramów cukru na 25 litrów wody. Blg wyszło 27, po przerobie (-)4. Problem był z klarowaniem. Samo nie chciało się "odstać" i od razu trzeba było zastosować klar.
Destylowałem raz (na alembiku) i dwa razy puściłem przez węgiel. Końcowy wynik to 59%. Muszę powiedzieć, że wyszło miodzio. Całkowicie bez zapachu, znakomity smak. Pyyyycha!
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: szfagir »

A ja potrzebuję szybkiej porady odnośnie MS. Mam baniaczek po wodzie mineralnej 19l i w tym baniaku chcę nastawić cukrówkę. Ile kg cukru, albo jakie BLG radzicie mi nastawić mając na uwadze rychłe psocenie (przed następnym weekendem chciałbym się wyrobić).
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: lesgo58 »

Do 12 litrów wody dodaj 5 kg cukru, a otrzymasz 15 litrów 20% nastawu.
Ja raczej nie polecam na dobry spirytus takiego stężenia, ale dla ćwiczeń w rektyfikacji przy tak małym fermentatorze to jak znalazł.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Gozdawa
20
Posty: 23
Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 16:21
Krótko o sobie: Jestem ,oj jestem.
Ulubiony Alkohol: Moja "Starka" Piwocydr mojej produkcji
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 8 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Gozdawa »

Moskva style przetestowałem kilka opakowań. Jedno właśnie leży obok
mnie i co czytam w instrukcji. Cytat "czas fermentacji do 14% w 2 dni" (super
jeśli zależy nam na produkcji aldehydów i estrów), cytat
"i około 5 dni do 20%". Gratuluję nowego szczepu. Proponuję sprzedaż do gorzelni,
gdzie profesjonaliści pod stałą kontrolą temp uzyskują max.18%.
Tak ogólnie to nie są złe w porównaniu do tego co obecnie jest na rynku.
Tylko po co te kłamstwa w opisie?

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: PETER29 »

Co chcesz kolego gozdawa udowodnić swoim postem, czemu ma on słuzyć bo jakoś nie kumam. Sam robię na nich osobiście i jest ok. Poszukaj na forum jak czysty spirytus wyprodukował na takich drożdżach jeden z forumowiczów. Czystszy niż w gorzelni którą tak bardzo się podpierasz. Czy one turbo czy nie turbo robią swoją robotę, nikt z forumowiczów nie oślepł, na kaca tez nie ma co narzekać i przede wszystkim w smaku o wiele łagodniejszy produkt niż to gówno z gorzlni. Tak więc chyba ten post powinieneś skierować do producentów drożdży i napisać.
" Proszę o zmianę nazwy drożdży gdyż Upoważnia mnie do tego wielopokoleniowa tradycja rodzinna (psocenie),kierunkowe wykształcenie ,a także praktyki w jednej z najlepszych gorzelni (dawno, dawno temu) " - cytat zaczerpnięty z twojego postu. Na pewno przekonasz producenta tymi stwierdzeniami i zmieni nazwę.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

JAREK VW
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 30 sty 2013, 16:37
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: POLSKA CENTRALNA
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: JAREK VW »

Od jakiegoś czasu pracuję tylko na tych drożdżach i moim skromnym zdaniem są warte zachodu.
Robię nastaw 12kg cukru 45l wody i jedna paczka MS.
Taki nastaw przerabiają w 5-6 dni z 21 Blg do -4Blg, a destylat wychodzi bardzo łagodny.
Osobiście je POLECAM..., jeszcze mnie nie zawiodły
Awatar użytkownika

janus
50
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2013, 22:13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: janus »

Czytając wszystkie wasze posty to mój pierwszy nastaw będzie z MS :)

mirko
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 9 sty 2013, 19:45
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: mirko »

Michu135 pisze:Witam,
ile cukru należy dodać do fermentatora 45l jeśli chce zrobić to na dwóch paczkach moskva style ?:D
Czy 16 kg dadzą rade przerobić ?
Kolego ja robiłem z dwóch paczek nastaw 110L łącznie w tyn 34kg cukru-fakt końcowa fermentacja
zwolniła i wszystko trwało ok. 2 tyg. ale skończyło na -3blg, i byłem zadowolony.
jedna paczka w zupełności wystarczy, tylko uważaj aby nie przeziębić ;)

sympatyk
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 15 sie 2013, 13:54
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: sympatyk »

Witam wszystkich,

po lekturze tego wątku (innych również) przekonaliście mnie do popełnienia mojego pierwszego nastawu na MS :)

Chciałbym się tylko upewnić, że nabyłem prawidłową wiedzę, a więc:
- nastaw zrobię z 12 kg cukru rozpuszczonego w 50l wody (jakie to będzie początkowe Blg ?),
- użyję 1 paczki MS, nie spieszy mi się, a wg Waszych opinii drożdżaki dadzą radę (w 7 dni ?),
- fermentuję tyle czasu żeby uzyskać ~ -4 Blg lub drożdże przestaną pracować (temp. pomieszczenia 18 stopni C),
- po zakończeniu fermentacji czekam 1 dzień (?) i zlewam nastaw z nad osadu,
- mieszam i klaruję używając np. Superklar 24 H Spiritferm,
- po wyklarowaniu puszczam na rurę.

Dobrze wykombinowałem ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

Nastawiłem dzisiaj nastaw 18kg cukru i 72 litry wody, BLG startowe 20, do tego jedna paczka drożdży Moskva Style, 10g pożywki Maxaferm, 10g DAFu i 5g kwasku cytrynowego. Nastaw stoi w beczce w piwnicy, temperatura około 17-18*C. Liczę, że w 6-8 dni zejdą do -4 BLG.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

Nastaw od dwóch tygodni stoi zdecydowanie na -4BLG. Pracował trochę dłużej niż zakładałem, ale trzymałem go w 16-18*C i w ogóle się nie spieszyłem z nim. Dwa tygodnie temu przelałem nastaw z beczki do mniejszych pojemników do sklarowania grawitacyjnego. Tydzień temu był klarowny, a wczoraj został zlany znad osadu. Teraz czeka na sposobność do destylacji. Szału destylacyjno-rektyfikacyjnego nie będzie, bo jest to baza surowcowa na bimbrową przepalankę na karmelu i miodzie. Tylko niewielka część zostanie przerobiona na spirytus na nalewki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

janus
50
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2013, 22:13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: janus »

No, ja zrobiłem na nich 3 nastawy i mogę powiedzieć, że drożdże szybko wyrobiły się. używałem 12kg cukru, wody łącznie z cukrem było ok 45-47l. dodawałem do tego przecier pomidorowy, czas pracy tak jak większość pisała 7-8 dni bardzo miły zapach :)

Mod.
W języku polskim istnieje coś takiego jak znaki interpunkcyjne!

Wiedźmin
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 04:32
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Wiedźmin »

Witam. Mój aabratek w trakcie spawania. Obecnie już zastanawiam się nad nastawem z drożdży MS. Jako ktoś, kto nigdy nie miał do czynienia z robieniem nastawu (wino robiłem), przeczytałem wątek 2 razy. Z uwagi na pochlebne opinie ,mój wybór padł właśnie na MS. Jednak po przeczytaniu kilka kwestii nie daje mi spokoju. Proszę bardziej doświadczoną brać o pomoc.
Beczka 220l, temperatura w pomieszczeniu raczej niska. Między 13 a 18 przeważnie. Zakupiłem grzałkę akwariową na ok 200l co by nie padły mi drożdże. Zakupiłem aparaturę do mierzenia BLG. I to tyle co wiem. Widzę, że wielu z Was eksperymentuje z drożdżami i cukrem. Z ilością startową BLG. Jedni zaczynają od 30 inni 23 i mniej. I przez to się gubię troszkę. Chciałbym uzyskać bezwonny produkt. Wiem, że to kwestia również sprzętu i poprowadzenia odpowiednio procesu. Tego będę się uczył. Ale wracając co nastawu..
1. Ile użyć wody w beczce 220l co by nie "wyszło" wierzchem?
2. czy beczkę ocieplić np. kocem, czy jak będzie grzałka odpuścić już sobie dodatkowe ocieplenie?
3. ile użyć drożdży MS na podaną przez Was propozycję wody i cukru?
4.jak długo może stać sklarowany nastaw nim go puszcze na sprzęt?
5. Czy sklarowany nastaw muszę zlać do innego naczynia czy mogę na bieżąco ulewać z beczki a to co opadło niech sobie tam spokojnie leży?
6.Z jakiego BLG ma wystartować amator jak, ja co by kasa na cukier i drożdże nie poszła... wiecie gdzie...:)?
Jeśli ktoś z Was miałby jeszcze jakąś radę dla mnie proszę napisać. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Kamal »

Na początek, użyj 54kg cukru (chyba, że wolisz z mniejszego BLG zacząć, to użyj 48kg cukru). Rozpuść go i wlei do beczki. Beczkę dopełnij tak do 200l. Użyj 4-5 paczek drożdży, żeby Ci beczka nie poszła na spacer. Wystarczy, ocieplenie kocem. Ale skoro masz grzałkę to, koc nie będzie potrzebny.
Obrazek
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: olo 69 »

Moim zdaniem blg nie więcej niż 25. A stosowanie grzałek, przy drożdżach turbo to nieporozumienie.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

Wielokrotnie pisałem, że Turbo dobrze radzą sobie do 12-14*C i nie potrzeba im dogrzewania. Nie będzie to sprinterskie tempo, ale schodzą do -4 BLG bez problemu i dają czystszy produkt.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Wiedźmin
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 04:32
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Wiedźmin »

Dzięki za info. A z tymi grzałkami to w końcu użyć czy sobie odpuścić??
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

Odpuść sobie grzałkę, na początku drożdże i tak porządnie nagrzeją nastaw, mniej więcej w połowie zacznie się on wychładzać jak drożdże będą zwalniać. Jak ci zależy na szybkim finiszu to możesz je wtedy dogrzać, ale też bez przesady - 20-22*C wystarczy. Im wolniejsza fermentacja tym lepszy produkt końcowy - o tym też było nie raz pisane.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Wiedźmin
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 04:32
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Wiedźmin »

Tak, o tym czytałem, że im wolniejsza fermentacja tym lepszy produkt, ale bałem się, że niska temperatura może zniszczyć drożdże, co nie było by fajne... Dzięki za podpowiedzi.

t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 14:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: t1o9m8e6k »

Ostatnio (po raz pierwszy) skusiłem się na drożdże Moskva Style. Nastaw: 95 litrów wody, 25kg cukru, jedna paczka drożdży. Drożdże ruszyły dosyć szybko, a cały "interes" przerobiły w dwa tygodnie. Zeszły do poziomu poniżej -4. Fermentacja spokojna, bez żadnych niechcianych "przygód". W swojej pracy bardzo przypominają T3 spiritferm, których używam od dwóch lat, a z których również jestem bardzo zadowolony. Podejrzewam, że będę stosował je zamiennie, ponieważ (odwołuję się jedynie do fermentacji swoich nastawów) ciężko im cokolwiek zarzucić.
Co do stosowania grzałki to korzystam z niej od dłuższego czasu. W beczce z nastawem podwieszam bańkę z wodą o pojemności 5l w której umieszczam grzałkę ustawioną na 25 stopni.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: dubois »

Witam, chciałbym się zapytać o przepis na nastaw z dwóch paczek MS. Wyczytałem, że na jednej paczce MS można wstawić więcej cukru i wody niż jest to napisane na opakowaniu. Posiadam dwie paczki MS i beczki różnej pojemności, ile dać cukru i ile wody na dwie paczki drożdży, aby destylat był jak najlepszy?? Bardzo będę wdzięczny za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 sty 2014, 08:28 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: michal278 »

Ja staram się by nastaw miał zawsze 15%. Pamiętać trzeba że 1 kg cukru to 0.55 litra spiru i zajmuje 0.6 litra w nastawie ( cukier). Większe stężenie końcowe % może dawać gorszy produkt finalny.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

@dubois, 1 paczka drożdży da sobie radę z 18kg cukru bez problemu - http://alkohole-domowe.com/forum/post81552.html#p81552. Destylat wyszedł miodzio, od teraz staram się robić nastawy podobne do tego. Dodatkowe pożywki możesz pominąć.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: dubois »

@gr000by, ku wyjaśnieniu, 18kg cukru rozpuszczam w 72 litrach wody i do tego daje jedna paczkę MS?
Blg początkowe wychodzi 25 a % nastawu 12,50, czy tak powinno byc?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

Tak, dokładnie to samo napisałem. A co do BLG. Po raz kolejny - http://alkohole-domowe.com/forum/post76220.html#p76220. BLG roztworu liczymy dzieląc masę cukru przez masę cukru i wody - 18kg/(18kg+72kg)=0,2kg cukru/kg roztworu = 200g cukru/kg roztworu -> 20BLG. Przybliżona moc nastawu po fermentacji to 12-13%.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: dubois »

Czyli chyba coś kalkulator blg z forum (plik Excel) nie za dobrze liczy, wpisałem 72 litry wody, 18kg cukru i blg wyszło 25.

dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: dubois »

Dzisiaj wstawiam z dwóch paczek drożdży, dam znać jak poszło.

czorny10
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 3 mar 2013, 00:45
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: czorny10 »

W mojej opinii oprócz przywolanych powyżej zalet drożdze dosyć odporne na temperaturę. Zrobiłem dwa nastawy po pół worka glukozy i wody na blg 22. Manufakture mam e garażu. Przy minus 6-8 w garażu jest plus 15. Wkladam grzalke akwariową i po problemie. Ale temperatura na dworze spadła do minus 15 a w garażu do plus 8. Nastaw przez noc spadł do 12 i nadal pracował. Poczynilem kroki, żeby podnieść temperature (zatopilem w nastawie butelki z gorącą wodą żeby oddawały ciepło i pomiędzy beczki wstawilem grzejnik olejak). Po nocy temperatura nastawu wróciła na 20 stopni i nastaey spokojnie przepracowały glukoze do - 4 blg. Krótko mówiąc drożdze nie zdechly mimo kilkunastu godzin w temperaturze zdecydowanie dla nich za niskiej. Pozdrawiam.

Dodam jeszcze, że przepracoem z 10 paczek tych drożdży. Wcześniej jechałem na t3 (obydwa rodzaje) i turbo 48 pure i wg mnie moscow bardziej przypominają te drugie, a nawet lepsze, bo 48 pure zawsze zostawiały pewien odorek który znikał po dwóch - trzech dniach. A tańsze i to sporo...

[MOD - Przyłóż się bardziej do pisania z polskimi znakami. Posty scalone.]

radzi84
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 22:08
Podziękował: 3 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: radzi84 »

Znajomy robi tak: 170l wody, 50kg cukru (z Biedronki, bo na Królewski więcej wody - lepszej jakości), 1 paczka MS i grzałka od rybek nastawiona na 30 stopni. 10 dni -3,-4blg. Ja na własne potrzeby 1 paczkę MS mam na 8-10 zastawów 20l.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”