[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

stefanq
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2012, 13:17

Post autor: stefanq »

radius pisze:
stefanq pisze:Baling końcowy może zależeć od wielu czynników.
Z tym twierdzeniem się zgadzam, za to z tym:
stefanq pisze: Im wyższy początkowy tym niższy końcowy.
kompletnie nie :!:
Hmmm, ciekawe. Nie sprawdzałem ale moje myślenie jest takie, że

więcej cukru = więcej alkoholu = mniejsza gęstość = mniejszy balling

oczywiście przy założeniu że CAŁY cukier został zamieniony w alkohol.

przykłady:
  • czysta woda po "przefermentowaniu" ma 0% alkoholu = 0blg
  • dobrze przefermentowany nastaw np. 15% ma np. -3blg
  • jak wrzucisz cukromierz do spirytusu to pewnie wyjdzie -10
Dziękuje za uwagę i pozdrawiam :)

Inna sprawa, że w wódce będzie to balling pozorny bo skala ballinga służy do określania sukru w wodzie a nie w mieszaninie wody a etanolem.
Awatar użytkownika

chadie
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 08:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: chadie »

A ja wskazania miałem dziwne, cukromierz wyskalowany jest do zera, "na oko" BLG -1 (sprawdzałem na wodzie i było zero). Odgazowałem, dodałem Turboklar 24h i faktycznie wyklarowało pięknie. Poszło wszystko na rurki i po pierwszym pędzeniu 6,5l 65%. Przepuściłem to drugi raz, urobek rozpuściłem do 55% otrzymując 7,25l psoty :D
Drożdże Moskva Style są genialne, nigdy tak szybko i takiej ilości nie osiągnąłem.
„Prawo pędzenia bimbru jest prawem człowieka”

Kroniki Jakuba Wędrowycza
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Wald »

Sprawdziłem Blg na wodzie gazowanej, wyszło ok. 6 Blg, a po odgazowaniu wynik 0 Blg. Odgazować trzeba przed pomiarem, oczywiście tylko próbkę. Cały nastaw odgazowujemy do klarowania.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

chadie
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 08:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: chadie »

No tak mnie to zaskoczyło że musiałem sprawdzić, faktycznie, z tym że u mnie , na wodzie gazowanej było -2BLG. Mój nastaw zatem już nie pracował a wskazania cukromierza mogły być zakkłamane przez nagazowanie nastawu. Fermentacja musiała być już zakończona bo inaczej nie wyklarowało by się wszystko w 24h
„Prawo pędzenia bimbru jest prawem człowieka”

Kroniki Jakuba Wędrowycza

SirGel
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2012, 23:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Wolny Gorny Slonsk
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: SirGel »

Witam.
Trochę czasu zajęło mi testowanie... brak czasu, inne przeciwności, ale w końcu dotarłem do końca (szczęśliwego).
Z całego nastawu z Moskva Style (ilość opisałem w poprzednim poście) po dwóch destylacjach wyszło mi około 4.5 litra 50% wódeczki, która poszła do baniaczka z dębem mocno pieczonym. Smak tej wódeczki jest akceptowalny, choć jest jakiś "metaliczny" posmak przy finiszu... być może to jest wina leząca w sprzęcie, którego używam do zabawy. Zapach owej cieczy - przyjemny, miły... mało bimbrowy - Po 2 tygodniach z dębem jest ok, nawet może i lepiej jak ok.
Dalej - ok 1.5 l reszty którą parowałem do mocy ok 30%. Tutaj nie pisze o smakach i zapachach ponieważ jest to nieakceptowalne mocowo oraz smakowo. Poleci do następnej destylacji.
Test moim zdaniem wyszedł na duży +. Za parę dni lecę testy z innymi drożdżami, ale o tym w odpowiednim temacie.
Pozdrowienia.

p.s - czy u Was tez zachodzi zjawisko mocnego "odparowywania" wyrobu ??? mnie już zostało może z 2 l .... reszta gdzieś przepadła :piwo: ;p ;p ;p ;p

wolas
20
Posty: 28
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 12:39
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: wolas »

Witam
Również z ciekawości nabyłem drożdże Moskva Style. Mam zamiar zrobić nastaw tak jak na instrukcji, lecz z dodatkiem suszonych śliwek. Czy Ktoś z Was próbował już coś takiego?? Jak ilość takich śliwek mogę dodać żeby nie przedobrzyć?

alwin
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 1 lut 2013, 10:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: alwin »

Podłączam się pod pytanie, bo też planuje zrobić taki zabieg, ale mam pewne obawy, bo to różnie wychodzi z tych przepisów...
Ostatnio zmieniony środa, 20 lut 2013, 17:53 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy postu poprzedzającegow całości
Profesjonalny lekarz http://www.martomedica.pl/ortodonta-warszawa
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Emiel Regis »

Robiłem dawno temu, zdaje się 4 kg śliwek suszonych i 7 kg. cukru, fermentowane na turbo fruit. Efekty były o niebo lepsze niż na samym cukrze.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

andrea
200
Posty: 206
Rejestracja: wtorek, 28 lut 2012, 07:13
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: andrea »

@ Emiel Regis
Jak destylowałeś ten nastaw metodą post-stilową, czy w kolumnie rektyfikacyjnej?
Jaki smak uzyskałeś?
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Emiel Regis »

Eee tam, smakówki tylko na pot stillu (ew. z małym refluksem pod koniec).
Smak był o wiele lepszy niż zwykła cukrówka z pot stilla, taka mała namiastka śliwowicy.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

tomch150181
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 17 lip 2009, 13:13
Krótko o sobie: Co jest gorsze od ciepłej wódki? Brak wódki!
Ulubiony Alkohol: własny :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 4 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: tomch150181 »

Ja natomiast zrobiłem dziś próbę z glukozą i moskwiczami, rozpuściłem 25kg glukozy z wodą tak że razem mam około 90-95 l nastaw i dodałem tylko jedną paczkę Moskva Style po wcześniejszym uwodnieniu, startowy baling wynosi 25 blg zobaczymy czy dadzą radę. Jak ruszą do pracy to napisze co wyszło za jakiś czas.
www.sklep-masarski.pl - art. do wyrobów domowych zapraszam
Awatar użytkownika

kulbiks
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 12 cze 2011, 20:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Kołobrzeg
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: kulbiks »

Kolego spokojnie da radę... Ja nastawiłem trzy fermentatory po 32l (łącznie 96l) z podobnym balingiem startowym na jednej paczce (tylko odpowiednio "podkoksowane/podżywione" dodatkowo bo w paczuszce odżywki mogłoby zbraknąć przy takiej ilości cukru do zjedzenia...) i właśnie skończyło pracować po 6 dniach temperatura normalna/pokojowa/a wręcz korytarzowej, baling końcowy lekko ponad -3 czyli koło -3,5. Szybkie klarowanie bentonitem do poniedziałku/wtorku i dam na rurki, zobaczymy co się popełni... Ale życzę Tobie samych pozytywów; moim zdaniem dożywić trzeba, bo zawartość paczki to drożdże o nieograniczonej rozmnażalności + ograniczona ilościowo pożywka potrzebna na skonsumowanie wyznaczonej w instrukcji ilości cukru w danym czasie, jeżeli jej zbraknie proces rozmnażania/pomnażania drożdży zostanie zatrzymany. Jeszcze raz życzę SZCZERZE POWODZONKA!! :punk:

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Durik »

Mimo iż kiedyś Moskva Style mnie zawiodły (zatrzymały się powyżej 0 BLG), postanowiłem dać im jeszcze jedną szansę. Wczoraj wieczorem rozpuściłem 10 kg cukru w wodzie o ogólnej objętości około 40 litrów co dało mi wynik 22 BLG dodając słoiczek koncentratu pomidorowego. Drożdże wstępnie rozrobiłem w litrze tegoż nastawu po 30 minutach wlewając do reszty. Drożdże podjęły pracę. Po 24 godz BLG wynosi już tylko 10 BLG!!!
Ostatnio zmieniony piątek, 22 mar 2013, 19:56 przez Durik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: JanOkowita »

No to Durik cieszę się, że dałeś im szansę :hahaha: :hahaha: :hahaha: Cale szczęście, że "pojęły" o co biega...

Jak wyjdzie dobrze to prześlij wyniki do Moskwy :D :D
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

kulbiks
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 12 cze 2011, 20:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Kołobrzeg
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: kulbiks »

Durik pisze:Mimo iż kiedyś Moskva Style mnie zawiodły (zatrzymały się powyżej 0 BLG),
A przemyślałeś sobie w czym Ty zawiodłeś?!? Drożdże po prostu robią co im matka natura przykazała (jeśli mają odpowiednio stworzone ku temu warunki....), jeśli zawodzą to wina leży tylko i wyłącznie po stronie użytkownika (złe przechowywanie/złe warunki)!!!! Wystarczy zakażony przez niedomytą ryskę fermentator. Niestety tylko powodzenie i dobre pomysły posiada niezliczoną ilość ojców; z porażką jest już gorzej- biedna sierota...

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Durik »

Fakt, może im było troszeczkę za zimno.....
Awatar użytkownika

mcybass
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 22:57
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: mcybass »

kulbiks pisze:na jednej paczce (tylko odpowiednio "podkoksowane/podżywione" dodatkowo bo w paczuszce odżywki mogłoby zbraknąć przy takiej ilości cukru do zjedzenia...)
A konkretniej co to za podrasowanie i w jakiej ilości? I ile cukru łącznie w tych 3 nastawach było?
Brykniem bo odwykniem, chluśniem bo uśniem...
Awatar użytkownika

kulbiks
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 12 cze 2011, 20:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Kołobrzeg
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: kulbiks »

Łącznie cukru dałem 22kg, jako pożywki użyłem fosforan dwuamonowy. Na każdy fermentator poleciało 10g pożywki i 46g (+/-1g) gotowej mieszanki Moskva Style. Właśnie grzeje się pierwszy kociołek.
Fosforan dwuamonowy wcześniej używałem do fermentacji zacierów kukurydzianych z drożdżami Fermiol z którymi się sprawdził więc wydaje mi się, że z Moskva też dobrze współpraca wyszła :lol:

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: PETER29 »

Witam szanowną brać i ja popelniłem ostatnio 2 nastawy na Moskwiakach.
Oba fermentatory takie same jeden zwykły drugi owinięty kocem i zaklejony a że pożyczony od sąsiada nie odwijałem ów ocieplenia.

Do obu dałem po 8 kg cukru i dopełniłem do 25 l wodą.
Przy 27oC dodałem drożdże i zapomniałem o wszystkim.
Temp otoczenia 24oC.
Dzisiaj zaglądam i w moim nieocieplonym fermentatorze jest -2 BLG.
W sąsiada jest +8 BLG.
Możliwe że mogły się zagotować przez ten koc? Dodam że kiedyś już robiłem w tym fermentatorze i było ok.
Można to jakoś wskrzesić bo to jednak 8 kg cukru.
Z dostępnych drożdźy na już posiadam paczkę MOSKWA i paczkę Spirit Ferm XXL.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

stefanq
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2012, 13:17
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: stefanq »

PETER,
Najprawdopodobniej grzyby popełniły samobójstwo (czytaj przegrzały się). Moje nastawy na Moskwa Style + 8kg cukru osiągają już po 24h temperaturę 32C przy temperaturze otoczenia 19C - czyli już jest niebezpiecznie bo drożdże ponoć giną powyżej 35C (a w obecności alkoholu pewnie jeszcze szybciej). Jedyne co ci pozostaje to restart. Możesz spróbować nabrać gęstwy z drugiego wiadra a jeśli nie ruszą to chyba pozostaje zakupić drożdże bądź pożegnać się kilkoma procentami i rzucić to na rurki.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: PETER29 »

pożegnać się z kilkoma procentami i rzucić to na rurki.
Kilka% ?? Pisałem że BLG jest 8 na plusie to przecież 1/4 nieprzerobionego cukru.
Musze to wskrzesić innej rady nie ma.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Durik »

U mnie po 84 godzinach jest - 2 BLG.... a temp otoczenia była w granicach 18-19 st + owiniecie kocykiem.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: PETER29 »

Dobra to odpowiedzcie jak to reanimować. Nie będę przecież Babcynych dawał do tego cudu jakim jest MOSKWA.
Jeszcze raz posiadam paczkę Moskwiaków i paczkę Spirit Ferm XXX. Jak to wykorzystać bo jakoś nie moge się doszukać w wyszukiwarce.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: mtx »

A nie łatwiej będzie Ci przepędzić to co masz i oddestylować wytworzony już alkohol,
a pozostały po destylacji dunder dosłodzić i poddać ponownej fermentacji? W ten sposób
bez problemu odzyskasz pozostały w tym nie przepracowanym nastawie cukier.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: PETER29 »

Wiem kolego mtx 1985 ale destylować mogę zawsze, prawda? Co mi zaszkodzi spróbować, tylko podaj proszę jakiś sprawdzony sposób, zeby wskrzesić to ustrojstwo.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: mtx »

No, teoretycznie nic Ci nie zaszkodzi (no może poza większą ilością drożdży w nastawie i
dodatkową dyszką za drożdże no i troszkę czasu może Ci to zająć ;) ), restart bym zrobił
z części tego nastawu - czyli rozwodnił załóżmy 5l nastawu 2-3 litrami wody i dolał uwodnione
i podkarmione drożdże (czyli pół litra wody i ze dwie łyżki cukru i do tego drożdże), poczekał
aż ruszą dosyć konkretnie i dolał znowu do tego ze 2-3l nastawu i jak się wtedy już mocno
rozbujają dolał to wszystko do pozostałego nastawu i już... Jak po takim zabiegu nie ruszy to na
rure i fermentował bym dosłodzony dunder.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: PETER29 »

Właśnie o taką odp mi chodziło. Dzięki wielkie niech % będą z Tobą.

Mod.
Dalsza dyskusja przeniesiona do tematu ; http://alkohole-domowe.com/forum/restar ... t8317.html
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

chadie
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 08:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: chadie »

Koledzy, poproszę o poradę. Została mi paczka Moskviczy, ale pędzona na potstillu cukrówka nie powala smakiem, zrobiłem swój sprawdzony nastaw z 1kg rodzynek, 1kg moreli suszonych i 0,5kg suszonych śliwek, wszystko to zagotwane w 10l wody. Wiem że drożdże typu Turbo są raczej do czystych cukrówek, ale pomyślałem że jak ten nastaw poleży sobie z tydzień w balonie a po tym czasie rozpuszczę 7kg cukru, wleję to wszystko do beczki i zasypię Moskviakami, to z rurki powinno kapać coś podobnego w smaku do wódeczki którą często pędzę według w/w przepisu ale z zastosowanem zwykłych drożdży gorzelniczych. Czy fakt że są to drożdże Turbo przeszkadza jakoś w dodaniu owoców do nastawu? Czy chodzi wyłącznie o czas - że może się aromat z owoców nie wydobyć?
„Prawo pędzenia bimbru jest prawem człowieka”

Kroniki Jakuba Wędrowycza
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: gr000by »

Czas to jedna sprawa. Drożdże winiarskie wydobywają i wzmacniają pożądane aromaty (ale też długo pracują). Drożdże gorzelnicze pracują dłużej od Turbo (brak idealnie zbilansowanej pożywki) i mają czas, żeby wydobyć trochę aromatów z owoców. Drożdże Turbo zostały zaprojektowane na cukrówki do szybkiego przerobu cukier->alkohol (chociaż niektóre mają pewne specjalne właściwości - jak mieszanki Vodka Star Hyper Pure dające czystszy alkohol od drożdzy Turbo Pure). Tak krótki czas pracy nie pozwala wydobyć z owoców tego co najlepsze - wywalamy to do kubła przy filtracji na jak najczystszy wsad do gotowania, chyba że destylujesz wraz z owocami, to można jeszcze coś wyciągnąć.
Jak sam piszesz, cukrówka z potstilla nie powala. Robiłem ostatnio spirytus na przepalankę domową na Moskva Style na sprzęcie kolumna+zimne palce. Pomimo, że destylat dzieliłem na smak i zapach, trunek po dwóch przepuszczeniach ma charakterystyczny posmak, który słabnie po dłuższym leżakowaniu i staje się bardziej znośny i ułożony.
Moja rada - Moskvicze na "bimberek", na twój nastaw cukier + rodzynki + morele + śliwki polecam Spiritferm Turbo Fruit (pyszne owocówki na nich wychodzą) lub w ostateczności drożdże Turbo i gotowanie w miarę możliwości z owocami w zbiorniku (coś w stylu owocówek).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Michu135
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 1 kwie 2013, 13:04
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Michu135 »

Witam,
ile cukru należy dodać do fermentatora 45l jeśli chce zrobić to na dwóch paczkach moskva style ?:D
Czy 16 kg dadzą rade przerobić ?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Wald »

Pyt. 1) 12 kg.
Pyt. 2) nie dadzą.
Rada: jak się nie śpieszysz, możesz zrobić na jednej paczce.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: maf1 »

Zrobiłem pierwszy raz nastaw na Moskwiczance. Z ośmiu kilogramów cukru na 25 litrów wody. Blg wyszło 27, po przerobie (-)4. Problem był z klarowaniem. Samo nie chciało się "odstać" i od razu trzeba było zastosować klar.
Destylowałem raz (na alembiku) i dwa razy puściłem przez węgiel. Końcowy wynik to 59%. Muszę powiedzieć, że wyszło miodzio. Całkowicie bez zapachu, znakomity smak. Pyyyycha!
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: szfagir »

A ja potrzebuję szybkiej porady odnośnie MS. Mam baniaczek po wodzie mineralnej 19l i w tym baniaku chcę nastawić cukrówkę. Ile kg cukru, albo jakie BLG radzicie mi nastawić mając na uwadze rychłe psocenie (przed następnym weekendem chciałbym się wyrobić).
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: lesgo58 »

Do 12 litrów wody dodaj 5 kg cukru, a otrzymasz 15 litrów 20% nastawu.
Ja raczej nie polecam na dobry spirytus takiego stężenia, ale dla ćwiczeń w rektyfikacji przy tak małym fermentatorze to jak znalazł.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Gozdawa
20
Posty: 23
Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 16:21
Krótko o sobie: Jestem ,oj jestem.
Ulubiony Alkohol: Moja "Starka" Piwocydr mojej produkcji
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 8 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Gozdawa »

Moskva style przetestowałem kilka opakowań. Jedno właśnie leży obok
mnie i co czytam w instrukcji. Cytat "czas fermentacji do 14% w 2 dni" (super
jeśli zależy nam na produkcji aldehydów i estrów), cytat
"i około 5 dni do 20%". Gratuluję nowego szczepu. Proponuję sprzedaż do gorzelni,
gdzie profesjonaliści pod stałą kontrolą temp uzyskują max.18%.
Tak ogólnie to nie są złe w porównaniu do tego co obecnie jest na rynku.
Tylko po co te kłamstwa w opisie?

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: PETER29 »

Co chcesz kolego gozdawa udowodnić swoim postem, czemu ma on słuzyć bo jakoś nie kumam. Sam robię na nich osobiście i jest ok. Poszukaj na forum jak czysty spirytus wyprodukował na takich drożdżach jeden z forumowiczów. Czystszy niż w gorzelni którą tak bardzo się podpierasz. Czy one turbo czy nie turbo robią swoją robotę, nikt z forumowiczów nie oślepł, na kaca tez nie ma co narzekać i przede wszystkim w smaku o wiele łagodniejszy produkt niż to gówno z gorzlni. Tak więc chyba ten post powinieneś skierować do producentów drożdży i napisać.
" Proszę o zmianę nazwy drożdży gdyż Upoważnia mnie do tego wielopokoleniowa tradycja rodzinna (psocenie),kierunkowe wykształcenie ,a także praktyki w jednej z najlepszych gorzelni (dawno, dawno temu) " - cytat zaczerpnięty z twojego postu. Na pewno przekonasz producenta tymi stwierdzeniami i zmieni nazwę.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

JAREK VW
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 30 sty 2013, 16:37
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: POLSKA CENTRALNA
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: JAREK VW »

Od jakiegoś czasu pracuję tylko na tych drożdżach i moim skromnym zdaniem są warte zachodu.
Robię nastaw 12kg cukru 45l wody i jedna paczka MS.
Taki nastaw przerabiają w 5-6 dni z 21 Blg do -4Blg, a destylat wychodzi bardzo łagodny.
Osobiście je POLECAM..., jeszcze mnie nie zawiodły
Awatar użytkownika

janus
50
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2013, 22:13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: janus »

Czytając wszystkie wasze posty to mój pierwszy nastaw będzie z MS :)

mirko
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 9 sty 2013, 19:45
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: mirko »

Michu135 pisze:Witam,
ile cukru należy dodać do fermentatora 45l jeśli chce zrobić to na dwóch paczkach moskva style ?:D
Czy 16 kg dadzą rade przerobić ?
Kolego ja robiłem z dwóch paczek nastaw 110L łącznie w tyn 34kg cukru-fakt końcowa fermentacja
zwolniła i wszystko trwało ok. 2 tyg. ale skończyło na -3blg, i byłem zadowolony.
jedna paczka w zupełności wystarczy, tylko uważaj aby nie przeziębić ;)

sympatyk
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 15 sie 2013, 13:54
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: sympatyk »

Witam wszystkich,

po lekturze tego wątku (innych również) przekonaliście mnie do popełnienia mojego pierwszego nastawu na MS :)

Chciałbym się tylko upewnić, że nabyłem prawidłową wiedzę, a więc:
- nastaw zrobię z 12 kg cukru rozpuszczonego w 50l wody (jakie to będzie początkowe Blg ?),
- użyję 1 paczki MS, nie spieszy mi się, a wg Waszych opinii drożdżaki dadzą radę (w 7 dni ?),
- fermentuję tyle czasu żeby uzyskać ~ -4 Blg lub drożdże przestaną pracować (temp. pomieszczenia 18 stopni C),
- po zakończeniu fermentacji czekam 1 dzień (?) i zlewam nastaw z nad osadu,
- mieszam i klaruję używając np. Superklar 24 H Spiritferm,
- po wyklarowaniu puszczam na rurę.

Dobrze wykombinowałem ?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”