[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: 9kaczor6 »

Po nie udanych cukrówkach z powodu awarii cukromierza zrobiłem zrobiłem nowy nastaw "na litry" - dałem 3.5l/1kg cukru.
40kg plus 140l wody = 164l nastawu.
4 paczki drożdży

Cukier rozpuszczony w całości po dwóch dniach zasypałem drożdżami gdy temp. Syropu osiągnęła 20s. Także :
- start temp. 20s BLG 22
- 1 dzień - temp. 25.5s BLG 18 ( gwałtowny wzrost po kilku godzinach)
- 2 dzień - temp. 29.5s BLG 7 burzliwa praca, mało piany.
- 3 dzień - temp. 27s BLG bliskie zera, piana, spadek temp.
- 4 dzień - temp. 23s i spada dużo piany. Odgazowalem nastaw przy użyciu mieszadła.
- 5 dzień - BLG poniżej zera, praktycznie poniżej skali więc oceniam na -4.

Tym razem nie dawałem żadnych pomidorów ani nie mieszałem nastawu w trakcie pracy, ale dałem jedna paczkę więcej niż zawsze. Chyba nie ma co sypać więcej cukru niż 1kg/3.5l. Przedtem przez wadliwy cukrowmierz na pewno sypałem więcej, nastaw się gotował i nie przerabiał. Ku przestrodze warto liczyć ilość wody lub zaopatrzyć się w reflaktometr.
alembiki

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Ja robie 1kg cukru na 4l gotowego nastawu, a nawet schodzą 1:3.75.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: aakk »

Postanowiłem zmienić temperaturę pracy, zawsze startowałem z okolic 30*C i tak +/- utrzymywała się temperatura przez cały czas (małe nastawy).
Teraz wystartowałem z 20*C i ku zdziwieniu serce ma zupełnie inny smak, zupełnie nie czuć na języku że to pełna moc, nic nie picze jak poprzednio.

Czy różna temperatura pracy drożdży aż tak może wpłynąć na jakość? Jeśli tak to jestem pod wrażeniem
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Góral bagienny »

Czym niższa temperatura pracy nastawu tym lepszy destylat ;)
To abecadło "psotnika" :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: aakk »

Czytałem o tym ale nie spodziewałem się że różnica może być aż taka rewelacja.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Góral bagienny »

To jeszcze daj niskie blg i wtedy poczujesz różnicę :odlot:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: aakk »

Teraz startowałem też z nieco niższego (20.5) bo zazwyczaj to 22,23. Czy masz na myśli jeszcze niższe?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Góral bagienny »

Jest ok :ok: I dlatego taką różnice poczułeś w destylacie :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jacek.nowak
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 7 mar 2020, 18:13
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jacek.nowak »

Mam drożdże spiritferm moskwa style 3 miesiące po terminie ruszą czy nie ryzykować.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Doody »

Powinny ruszyć bez problemu. Miałem już drożdże 2 lata po terminie i ruszały bez problemu. Drożdże przechowywane w lodówce potrafią wytrzymać bardzo długo.
Pozdrawiam
Darek

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: mirek-swirek »

Słuchajcie, jakie są wasze doświadczenia z ilością tych drożdży na nastaw 90l i 24 kg cukru? Satysfakcjonuje mnie 14 dni fermentacji.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jakis1234 »

Nastawiłem ostatnio 80 l i 20 kg cukru. Dałem 400g drożdży, temperatura na początku około 25 stopni, temperatura otoczenia 18 stopni. Drożdże pięknie pracowały (musiałem trochę chłodzić beczkę, temperatura zaczęła przekraczać 29 stopni), zeszły do -4 Blg w pięć dni. Teraz nastaw się klaruje.
Ostatnio zmieniony środa, 6 sty 2021, 22:27 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: mirek-swirek »

Czyli jest szansa, że na 250g da radę w 3 tyg.
Dzięki wielkie.
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 790
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: wolan »

@mirek-swirek
Hej pierwszy raz użyłem tych drożdży. 2 opakowania (chyba mają po 140gram) plus 24 słodyczy. W poniedziałek start około południa dziś BlG 0 i jadą dalej, obstawiam, że około soboty wezmą wolne :P. Zawszę robiłem na alkotkach 48pure tam zazwyczaj schodziło im około 2 tygodni. Także te wypadają lepiej temperatura startu w okolicy 25 podbiły do 30 teraz jest w okolicy 26. Także jeżeli temperaturę pomieszczenia będziesz miał w granicy 20 stopni to po 3 tygodniach powinien być już częściowo klarowny :)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: mirek-swirek »

Super, dziękuję za info.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: mirek-swirek »

Czy zdarzyło się wam, że te drożdże pojechały w aromat Smerdajajeczny? Blg 25 i 280g na 90 litrów nastawu.
Bez miedzi się nie dało.

swojskiealkohole
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 10 paź 2022, 12:15
Podziękował: 5 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: swojskiealkohole »

Przez pomyłkę zamówiłem Moskwa (Mockba) z PuriFerm, zamiast Moskva z Spiritferm, których zazwyczaj używam. Nastaw zszedł tylko do -3 Blg, gdzie Moskva normalnie bez problemu do -4blg przy 21blg początkowym dla obu nastawów i podobnych warunkach. Po pierwszej destylacji ten z Puriferm, zdecydowanie mniej urobku i więcej pogonów, które śmierdziały mocno. Dam znać jak będzie po drugiej destylacji ale Moskva Spiritferm, wygrywa zdecydowanie jak na razie.
Ostatnio zmieniony środa, 22 mar 2023, 00:06 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”