Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 361
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: inblue » czwartek, 1 lis 2018, 20:25

Tym razem zamiast ryb - będzie wędka, a działa ona tak:

Z 25 litrów wody i (8 * 0,625) litra cukru będzie 25 + 5 = 30 litrów nastawu.
W każdym litrze będzie więc 8000g/30 = ok. 267g cukru
co po pełnym odfermentowaniu pozwoli uzyskać 267/17 = 15,71% alkoholu

Drożdże powinny cały cukier przerobić, ale potrwa to z pewnością dłużej niż zazwyczaj,
a kolejne obliczenia będziesz dokonywał już sam :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 lis 2018, 20:26 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://ustawa447.pl/zbieraj-podpisy/
#NieDlaRoszczeń


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online
Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 418
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: defacto » czwartek, 1 lis 2018, 20:38

25/8-to daje nieco ponad 24blg.
Dobrze napowietrz ten nastaw i dodaj pożywki.
:scratch: Powinny ruszyć.
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !

Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: 9kaczor6 » czwartek, 1 lis 2018, 20:49

Rusza na pewno i dadzą radę. Sprawdzałem je nie raz w gorszych warunkach
Ja wrzucam pomidory pokrojone w kostkę do nastawu i nigdy się nie zawiodłem. Wrzuć ze cztery i będzie dobrze.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka


krzysiek1404
50
Posty: 62
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 06:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: krzysiek1404 » niedziela, 4 lis 2018, 10:48

Nastawiłem jeszcze raz na tych grzybkach, jak nie pójdzie to trzeba będzie coś zmodyfikować. Dałem 14 kg cukru na 52 litry nastawu + słoiczek koncentratu + 1 paczkę Moskva Style. Pomiar blg 27 (około, tani balingometr). Na rurki mogę dać najwcześniej po 9 dniach więc jest czas. Temperatura na razie trzyma się 25 stopni. Wszyscy piszą że jedna paczka drożdży spokojnie wystarczy na podwójną porcję nastawu a ostatni zatrzymał się na +2 blg niestety. Już przerobiony. Jak tym razem nie dociągnie poniżej zera to albo trzeba dawać 2 paczki albo zmienić drożdże :-(

Online
Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 418
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: defacto » niedziela, 4 lis 2018, 11:27

:scratch: Mi wyszło, że..
14 kg cukru w nastawie 52l to oznacza,że użyłeś ok.44l wody a to oznacza nieco ponad 24Blg. :ok:
Daj im czas. Przerobią, tylko wolniej.
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !

Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 290
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 11:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: zzibii » niedziela, 4 lis 2018, 11:29

Mnie zawsze przerabiają drożdże do -4 blg. Połowa paczki Moskva style złote opakowanie lub alcotec 48 pure. Warunek to nastaw max 22blg z 6-7 kg cukru i pilnowanie temp. Przy ulepach 27blg i wyżej to już loteria czy przerobią do -4.


yacequ
100
Posty: 132
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 10:37
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: yacequ » niedziela, 4 lis 2018, 12:53

@defacto -AlcoCalc wylicza:
Obrazek

Online
Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 418
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: defacto » niedziela, 4 lis 2018, 13:27

land75 pisze:Zostało mi pół paczki drożdży Moskwa. Jak myślicie, przerobi 12 kg cukru rozpuszczonych w 25 l wody?

land75 pisze:Sory pomyliłem się 8kg cukru

W dalszym ciągu jestem pewny swych obliczeń, przy pomocy tej samej aplikacji.
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


krzysiek1404
50
Posty: 62
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 06:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: krzysiek1404 » niedziela, 4 lis 2018, 18:08

yacequ@ faktycznie masz rację, z kalkulatora wychodzi 24 BLG a u mnie balingometr jest wyskalowany do 25 która to kreska wystawała nad poziom płynu dość mocno, musi być strasznie lipny, chociaż na wodzie pokazuje zero prawidłowo. Będę musiał chyba kupić coś innego :/


yacequ
100
Posty: 132
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 10:37
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: yacequ » niedziela, 4 lis 2018, 18:49

@krzysiek1404 - polecam ten, a 11.11 będzie nieco tańszy (dzień chińskiej promocji):
https://www.aliexpress.com/item/Hand-held-0-40-Refractometer-Tester-for-Alcohol-Brix-Wort-Beer-Wine-Fruit-Grape-Sugar-Saccharimeter/32788849565.html?spm=2114.10010108.1000023.5.59bf3d25FtrPo1
pozdrawiam,
Jacek
PS.
wiem, że netykieta Cz.F. nie zaleca podawania takich linków, robię zatem wyjątek.

Online
Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 418
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: defacto » niedziela, 4 lis 2018, 19:09

@yacequ. Twój skrin przedstawia obliczenia przy 20l udziale wody. Czy my piszemy w tym samym temacie?
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


krzysiek1404
50
Posty: 62
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 06:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: krzysiek1404 » niedziela, 4 lis 2018, 20:12



Wychodzi i tak ponad 11 $ a niestety jestem dużo pod kreską. Niedawno skończyłem budowę kolumny i budżet przekroczyłem chyba x3. Pilniejszy jest termometr w kegu porządny i port pod niego :(

defacto pisze:@yacequ. Twój skrin przedstawia obliczenia przy 20l udziale wody.


Kolega @yacequ zrobił screena z innymi ilościami, ale na szybko ściągnąłem sobie ten fantastyczny programik i sam policzyłem, wychodzi trochę powyżej 24 blg wg. tego programu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 lis 2018, 20:14 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Online
Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 418
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: defacto » niedziela, 4 lis 2018, 20:33

Kolega yacequ uważa, że popełniłem błąd. Stąd ten obrazek.
Tymczasem wyraźnie napisałem 25/8, czyli jest to stosunek wody do cukru. Taki stosunek daje ok. 30l nastaw ze stężeniem cukru nieco ponad 24blg.
Objętość wody to nie to samo co objętość nastawu. :D
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


yacequ
100
Posty: 132
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 10:37
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: yacequ » niedziela, 4 lis 2018, 21:24

defacto pisze:Kolega yacequ uważa, że popełniłem błąd. Stąd ten obrazek.

@defacto - nigdy nie ośmieliłbym się zarzucać komukolwiek popełnienie błędu. Jeśli poczułeś się urażony - przepraszam.
Rzeczywiście odniosłem się do ilości nastawu a nie wody, i to był MÓJ błąd. Odszczekałem.
Pozdrawiam,
Jacek


krzysiek1404
50
Posty: 62
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 06:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: krzysiek1404 » niedziela, 11 lis 2018, 17:16

Nie wiem czy ja robię coś źle ?? Nastawiłem 14 kg cukru w 52 litrach nastawu, do tego słoiczek koncentratu pomidorowego i paczka grzybków. Wg kalkulatora blg 24, dzisiaj mija 9 doba i jest 2 blg na +. Nastaw zaczyna od góry klarować. Dokładnie taki efekt miałem ostatnio, tzn. też zakończyło się na +2. Balingometr mam lipny ale zero pokazuje na wodzie dobrze. Temperatura nastawu pomiędzy 25 a 30 °. Chyba jednak zmienię drożdże albo będę dawał dwie paczki, bo tak to się cukier marnuje. Nie wiem co robicie że wam schodzi do -4 blg.

Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 290
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 11:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: zzibii » niedziela, 11 lis 2018, 22:10

Ja staram się nie przekraczać 22 blg. Drożdżom łatwiej pracować i w nastawie mniej "odpadów" co przekłada się na jakość destylatu.

Online
Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 418
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: defacto » poniedziałek, 12 lis 2018, 11:16

@Krzysiek1404.
Czy napowietrzasz nastawy przed dodaniem drożdży?
Jaka była temperatura startowa tego nastawu?
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


krzysiek1404
50
Posty: 62
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 06:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: krzysiek1404 » poniedziałek, 12 lis 2018, 11:19

Zaczynam z temperaturą około 25 stopni, trzymam beczkę w pomieszczeniu gdzie jest ok 23 stopnie, jak za bardzo temp. wzrośnie to wystawiam na dwór żeby się ochłodziło, pilnuję żeby nie było więcej niż 30, w sumie to w pierwsze 2 - 3 dni drożdże bardzo mocno pracują i się grzeją, później jest ok, teraz mam temp 25 stopni, jak dodam drożdże to mieszam kilka minut czerpakiem kuchennym dość energicznie, powinno wystarczająco napowietrzyć. Wczoraj zamieszałem w beczce kilka minut i dziś jest o 1 blg mniej. Czyli jest 1 na +, z tego wniosek że jeszcze trzeba poczekać, ale nie sądziłem że to może trwać aż tak długo.

Online
Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 418
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: defacto » poniedziałek, 12 lis 2018, 11:51

Nie miesza się jeszcze pracującego nastawu i lepiej jest napowietrzyć go, przed zapodaniem drożdży. Pozostaje tylko jego wymieszanie. Poza tym reszta wydaje się być wporzo.
Cierpliwości.
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


Drupi
500
Posty: 539
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Drupi » poniedziałek, 12 lis 2018, 13:50

Jak paczka Moskwy na 52 L. to za mało, to nie ma co się dziwić że przerobiły tylko do 2 blg. To i tak bardzo dobry wynik. Te grzybki najlepiej się czują : paczka na 35 L. . Na beczkę 60 L = 70 L. powinno być 2 paczki i 17 kg cukru.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości