[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Blg 5 tak stoi 5 dzień, nastaw ma 12 dni, temperatura w pomieszczeniu 21, odpowietrzałem, dodałem drożdży i coś od wczoraj zaczęło się dziać.
Obok stoi nastaw bez zacierania http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.html od Calyx bez żadnych drożdży 2 dzień a blg spadło o 3. Może dzikusy nie wyprzedzą turbo drożdży
Zobaczymy co będzie dalej
Początek Moskwa Style mają bardzo dobry,ale potem zwalniają.
Jaka Moskwa taki styl.
Obok stoi nastaw bez zacierania http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.html od Calyx bez żadnych drożdży 2 dzień a blg spadło o 3. Może dzikusy nie wyprzedzą turbo drożdży
Zobaczymy co będzie dalej
Początek Moskwa Style mają bardzo dobry,ale potem zwalniają.
Jaka Moskwa taki styl.
-
- Posty: 123
- Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
- Krótko o sobie: Zwykły gość;)
- Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Lubelskie
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Na początku swojej drogi z cukrówkami jak i ogólnie z tym tematem, kupiłem kilka różnych paczek grzybków: Alcotec Vodka Star(niebieskie), SpiritFerm T3, Turbo Star 6, oraz badane w tym temacie Moskva Style od SpiritFerm. Jak na razie zostaje przy stylu moskiewskim ponieważ dają super efekt w postaci niepiekącego destylatu, w 5 dni przerabiają 8 kg cukru bez najmniejszego problemu a po ok 9 dniach nastaw jest już praktycznie klarowny bez żadnych wspomagaczy typu Turbo Klar czy bentonit.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
-
- Posty: 74
- Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
- Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Odgrzeję temat.
Nastawiłem już drugi raz nastaw cukrowy na Moskviakach, trzymam go w beczce w kotłowni bo tylko tam mam miejsce. Temp. w pomieszczeniu jest cały czas ok. 27 stopni i to jest problem. Poprzedni nastaw dochodził do 31 - 32 stopni, obawiałem się żeby się drożdże nie przegrzały i wieczorem wynosiłem beczkę na dwór na dwie czy trzy godziny żeby się schłodziła, ale trochę to upierdliwe. Poza tym obawiam się, żeby takie nagrzewanie i chłodzenie nie zaszkodziło grzybkom. Pytanie moje jest takie: Do jakiej temp. może być nastaw max na tych drożdżach??
Nastawiłem już drugi raz nastaw cukrowy na Moskviakach, trzymam go w beczce w kotłowni bo tylko tam mam miejsce. Temp. w pomieszczeniu jest cały czas ok. 27 stopni i to jest problem. Poprzedni nastaw dochodził do 31 - 32 stopni, obawiałem się żeby się drożdże nie przegrzały i wieczorem wynosiłem beczkę na dwór na dwie czy trzy godziny żeby się schłodziła, ale trochę to upierdliwe. Poza tym obawiam się, żeby takie nagrzewanie i chłodzenie nie zaszkodziło grzybkom. Pytanie moje jest takie: Do jakiej temp. może być nastaw max na tych drożdżach??
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 13:51 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa ortografii
Powód: Poprawa ortografii
-
- Posty: 74
- Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
- Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Ja używam tych drożdży od niespełna 3 lat więc mogę już napisać o nich kilka słów.
Staraj się nie przekraczać 30 stopni, jeśli masz tak ciepło w pomieszczeniu to wrzucaj drożdże do zimnej wody. Ja zaczynałem nawet od 19 stopni, ruszą na pewno i mniej gwałtownie.
Innym razem w lato rozgrzały mi się do 33 stopni. Też przerobiły. Smak ten sam po ratyfikacji ale sam nastaw pachniał mniej przyjemnie.
Ja kiedyś chłodziłem nastaw lodem.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Staraj się nie przekraczać 30 stopni, jeśli masz tak ciepło w pomieszczeniu to wrzucaj drożdże do zimnej wody. Ja zaczynałem nawet od 19 stopni, ruszą na pewno i mniej gwałtownie.
Innym razem w lato rozgrzały mi się do 33 stopni. Też przerobiły. Smak ten sam po ratyfikacji ale sam nastaw pachniał mniej przyjemnie.
Ja kiedyś chłodziłem nastaw lodem.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 29
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 13:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), jak mogę pomogę,,,
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: WLKP.
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Ja ostatnie nastawy trzymałem pod wiatą, i nocki zimne. Więc nastaw ruszył bardzo leniwe, po dwóch dniach, przed wyjazdem rano do pracy wystawiłem go na słońce, myśle sobie, że go rozruszam . Dzień się zrobił gorący, i po dziesięciu godzinach jak wróciłem, zaglądam i buzuje aż miło, wkładam palec a tam gorąco, ale "Moskwy" wytrzymały i ładnie zeszły do - 4 blg. Wniosek, że są wytrzymalsze niż napisane na paczce, ale lepiej nie eksperymentować.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 21:10 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 74
- Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
- Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Witam kolegów. Zrobiłem nastaw na moskvach w niedzielę. Na 50 litrów nastawy dałem 13 kg cukru dopełniłem wodą, do tego dodałem jedną paczkę drożdży i 100 ml przecieru na pożywkę. W kotłowni udało mi się obniżyć temp. do 25 a nastaw nie przekroczył 30. Mam wrażenie że fermentacja była trochę mniej burzliwa przez to że było mniej drożdży.
W środę wieczorem było już tylko 7 blg z początkowych 27 wg balingomierza biowinu. Niestety od środy wieczorem mocno zwolniło i dziś jest 5 blg. W smaku czuć cukier. Czy mogło zwolnić przez brak pożywki ?? Może dołożyć koncentratu więcej ?? Pożywki to raczej nie kupię dzisiaj, nie ma gdzie. Jutro też ciężko bo w pracy będę cały dzień.
Jakieś rady inne ???
W środę wieczorem było już tylko 7 blg z początkowych 27 wg balingomierza biowinu. Niestety od środy wieczorem mocno zwolniło i dziś jest 5 blg. W smaku czuć cukier. Czy mogło zwolnić przez brak pożywki ?? Może dołożyć koncentratu więcej ?? Pożywki to raczej nie kupię dzisiaj, nie ma gdzie. Jutro też ciężko bo w pracy będę cały dzień.
Jakieś rady inne ???
-
- Posty: 61
- Rejestracja: niedziela, 4 lut 2018, 19:37
- Krótko o sobie: https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Mój ostatni nastaw na moskva style.
40 kg cukru + 115 litrów wody + 10 pomidorów pociętych w kostkę + 3 paczki drożdży.
Temperatura startowa 21 stopni. Temperatura maksymalna 30.5 stopnia. W pomieszczeniu mam około 24 stopnie, ogólnie przewiewne.
Po 4 dniach nastaw zaczął się wyciszać. Po 7 dniach BLG -4. Przez pierwsze 3 dni nastaw ten mieszałem mieszadłem na wiertarce dość intensywnie w celu napowietrzenia. Tutaj moja uwaga, gdyby ktoś też chciał mieszać w ten sposób to na początku łagodnie bo mocno się pieni.
Generalnie mieszam od niedawna ale nawet przedtem schodziło mi na - 4 bez problemu.
Najważniejsze to aby nie " ugotować" grzybów, i dać mi czas. Im chłodniej tym lepiej. Cierpliwie do końca a na pewno skończą swoją robotę.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
40 kg cukru + 115 litrów wody + 10 pomidorów pociętych w kostkę + 3 paczki drożdży.
Temperatura startowa 21 stopni. Temperatura maksymalna 30.5 stopnia. W pomieszczeniu mam około 24 stopnie, ogólnie przewiewne.
Po 4 dniach nastaw zaczął się wyciszać. Po 7 dniach BLG -4. Przez pierwsze 3 dni nastaw ten mieszałem mieszadłem na wiertarce dość intensywnie w celu napowietrzenia. Tutaj moja uwaga, gdyby ktoś też chciał mieszać w ten sposób to na początku łagodnie bo mocno się pieni.
Generalnie mieszam od niedawna ale nawet przedtem schodziło mi na - 4 bez problemu.
Najważniejsze to aby nie " ugotować" grzybów, i dać mi czas. Im chłodniej tym lepiej. Cierpliwie do końca a na pewno skończą swoją robotę.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 27 paź 2018, 03:50 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
A ja nie mieszam żadnym metalem w beczce, bo pokaleczy się gładka powierzchnia zostaje szorstka, a ta w tych miejscach może być trudna do dokładnego wymycia przed bakteriami i innymi dzikimi drożdżami. Można to zobaczyć jeszcze czasem nie wsypując drożdży a już po godzinie syczy jak przyłożyć ucho . Najlepszy jest drewniany nowy trzonek od łopaty, za każdym mieszaniem dobrze umyty. Tylko przed klarowaniem metalowe mieszadło na wiertarkę umiejętnie używam.
I like noble drinks.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Zostało mi pół paczki drożdży Moskwa. Jak myślicie, przerobi 12 kg cukru rozpuszczonych w 25 l wody?
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 lis 2018, 19:51 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Tym razem zamiast ryb - będzie wędka, a działa ona tak:
Z 25 litrów wody i (8 * 0,625) litra cukru będzie 25 + 5 = 30 litrów nastawu.
W każdym litrze będzie więc 8000g/30 = ok. 267g cukru
co po pełnym odfermentowaniu pozwoli uzyskać 267/17 = 15,71% alkoholu
Drożdże powinny cały cukier przerobić, ale potrwa to z pewnością dłużej niż zazwyczaj,
a kolejne obliczenia będziesz dokonywał już sam
Z 25 litrów wody i (8 * 0,625) litra cukru będzie 25 + 5 = 30 litrów nastawu.
W każdym litrze będzie więc 8000g/30 = ok. 267g cukru
co po pełnym odfermentowaniu pozwoli uzyskać 267/17 = 15,71% alkoholu
Drożdże powinny cały cukier przerobić, ale potrwa to z pewnością dłużej niż zazwyczaj,
a kolejne obliczenia będziesz dokonywał już sam
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 lis 2018, 20:26 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 74
- Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
- Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Nastawiłem jeszcze raz na tych grzybkach, jak nie pójdzie to trzeba będzie coś zmodyfikować. Dałem 14 kg cukru na 52 litry nastawu + słoiczek koncentratu + 1 paczkę Moskva Style. Pomiar blg 27 (około, tani balingometr). Na rurki mogę dać najwcześniej po 9 dniach więc jest czas. Temperatura na razie trzyma się 25 stopni. Wszyscy piszą że jedna paczka drożdży spokojnie wystarczy na podwójną porcję nastawu a ostatni zatrzymał się na +2 blg niestety. Już przerobiony. Jak tym razem nie dociągnie poniżej zera to albo trzeba dawać 2 paczki albo zmienić drożdże
-
- Posty: 74
- Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
- Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
yacequ@ faktycznie masz rację, z kalkulatora wychodzi 24 BLG a u mnie balingometr jest wyskalowany do 25 która to kreska wystawała nad poziom płynu dość mocno, musi być strasznie lipny, chociaż na wodzie pokazuje zero prawidłowo. Będę musiał chyba kupić coś innego :/
-
- Posty: 139
- Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
@krzysiek1404 - polecam ten, a 11.11 będzie nieco tańszy (dzień chińskiej promocji):
https://www.aliexpress.com/item/Hand-he ... 3d25FtrPo1
pozdrawiam,
Jacek
PS.
wiem, że netykieta Cz.F. nie zaleca podawania takich linków, robię zatem wyjątek.
https://www.aliexpress.com/item/Hand-he ... 3d25FtrPo1
pozdrawiam,
Jacek
PS.
wiem, że netykieta Cz.F. nie zaleca podawania takich linków, robię zatem wyjątek.
-
- Posty: 74
- Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
- Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Wychodzi i tak ponad 11 $ a niestety jestem dużo pod kreską. Niedawno skończyłem budowę kolumny i budżet przekroczyłem chyba x3. Pilniejszy jest termometr w kegu porządny i port pod niegoyacequ pisze:@krzysiek1404 - polecam ten, a 11.11 będzie nieco tańszy (dzień chińskiej promocji):
https://www.aliexpress.com/item/Hand-he ... 3d25FtrPo1
Kolega @yacequ zrobił screena z innymi ilościami, ale na szybko ściągnąłem sobie ten fantastyczny programik i sam policzyłem, wychodzi trochę powyżej 24 blg wg. tego programu.defacto pisze:@yacequ. Twój skrin przedstawia obliczenia przy 20l udziale wody.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 lis 2018, 20:14 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 139
- Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Rzeczywiście odniosłem się do ilości nastawu a nie wody, i to był MÓJ błąd. Odszczekałem.
Pozdrawiam,
Jacek
@defacto - nigdy nie ośmieliłbym się zarzucać komukolwiek popełnienie błędu. Jeśli poczułeś się urażony - przepraszam.defacto pisze:Kolega yacequ uważa, że popełniłem błąd. Stąd ten obrazek.
Rzeczywiście odniosłem się do ilości nastawu a nie wody, i to był MÓJ błąd. Odszczekałem.
Pozdrawiam,
Jacek
-
- Posty: 74
- Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
- Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Nie wiem czy ja robię coś źle ?? Nastawiłem 14 kg cukru w 52 litrach nastawu, do tego słoiczek koncentratu pomidorowego i paczka grzybków. Wg kalkulatora blg 24, dzisiaj mija 9 doba i jest 2 blg na +. Nastaw zaczyna od góry klarować. Dokładnie taki efekt miałem ostatnio, tzn. też zakończyło się na +2. Balingometr mam lipny ale zero pokazuje na wodzie dobrze. Temperatura nastawu pomiędzy 25 a 30 °. Chyba jednak zmienię drożdże albo będę dawał dwie paczki, bo tak to się cukier marnuje. Nie wiem co robicie że wam schodzi do -4 blg.
-
- Posty: 74
- Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
- Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Zaczynam z temperaturą około 25 stopni, trzymam beczkę w pomieszczeniu gdzie jest ok 23 stopnie, jak za bardzo temp. wzrośnie to wystawiam na dwór żeby się ochłodziło, pilnuję żeby nie było więcej niż 30, w sumie to w pierwsze 2 - 3 dni drożdże bardzo mocno pracują i się grzeją, później jest ok, teraz mam temp 25 stopni, jak dodam drożdże to mieszam kilka minut czerpakiem kuchennym dość energicznie, powinno wystarczająco napowietrzyć. Wczoraj zamieszałem w beczce kilka minut i dziś jest o 1 blg mniej. Czyli jest 1 na +, z tego wniosek że jeszcze trzeba poczekać, ale nie sądziłem że to może trwać aż tak długo.