[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Piotrq
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 19:54
Podziękował: 13 razy

Post autor: Piotrq »

Blg 5 tak stoi 5 dzień, nastaw ma 12 dni, temperatura w pomieszczeniu 21, odpowietrzałem, dodałem drożdży i coś od wczoraj zaczęło się dziać.
Obok stoi nastaw bez zacierania http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.html od Calyx bez żadnych drożdży 2 dzień a blg spadło o 3. Może dzikusy nie wyprzedzą turbo drożdży :D
Zobaczymy co będzie dalej :scratch:
Początek Moskwa Style mają bardzo dobry,ale potem zwalniają.
Jaka Moskwa taki styl.
promocja

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Drupi 45stopni to nic dla drożdżaków. Wyparz wrzątkiem i wtedy powiedz czy przeżyły? Przypominam pasteryzacja to koło 60-70 stopni, sterylizacja 100.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: MecenasAlkoś »

Na początku swojej drogi z cukrówkami jak i ogólnie z tym tematem, kupiłem kilka różnych paczek grzybków: Alcotec Vodka Star(niebieskie), SpiritFerm T3, Turbo Star 6, oraz badane w tym temacie Moskva Style od SpiritFerm. Jak na razie zostaje przy stylu moskiewskim ponieważ dają super efekt w postaci niepiekącego destylatu, w 5 dni przerabiają 8 kg cukru bez najmniejszego problemu a po ok 9 dniach nastaw jest już praktycznie klarowny bez żadnych wspomagaczy typu Turbo Klar czy bentonit.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."

krzysiek1404
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: krzysiek1404 »

Odgrzeję temat.
Nastawiłem już drugi raz nastaw cukrowy na Moskviakach, trzymam go w beczce w kotłowni bo tylko tam mam miejsce. Temp. w pomieszczeniu jest cały czas ok. 27 stopni i to jest problem. Poprzedni nastaw dochodził do 31 - 32 stopni, obawiałem się żeby się drożdże nie przegrzały i wieczorem wynosiłem beczkę na dwór na dwie czy trzy godziny żeby się schłodziła, ale trochę to upierdliwe. Poza tym obawiam się, żeby takie nagrzewanie i chłodzenie nie zaszkodziło grzybkom. Pytanie moje jest takie: Do jakiej temp. może być nastaw max na tych drożdżach??
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 13:51 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa ortografii
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Kamal »

O ile się nie mylę, to max 35*C i będzie bulion drożdżowy. :lol:
K.
Obrazek

krzysiek1404
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: krzysiek1404 »

No to trochę lipa, będę coś musiał wymyślić. A jaka wg was jest najwyższa "rozsądna" temperatura?? Taka żeby fermentacja przebiegała poprawnie.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: zzibii »

Producent na opakowaniu podaje 20-30'C. Przy niższej temperaturze będą wolniej pracowały. Chyba, że temp spadnie do tego poziomu gdzie drożdże giną. Wyższa temp od 35'C jak napisał kolega Kamal grozi ugotowaniem.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Ja używam tych drożdży od niespełna 3 lat więc mogę już napisać o nich kilka słów.
Staraj się nie przekraczać 30 stopni, jeśli masz tak ciepło w pomieszczeniu to wrzucaj drożdże do zimnej wody. Ja zaczynałem nawet od 19 stopni, ruszą na pewno i mniej gwałtownie.

Innym razem w lato rozgrzały mi się do 33 stopni. Też przerobiły. Smak ten sam po ratyfikacji ale sam nastaw pachniał mniej przyjemnie.

Ja kiedyś chłodziłem nastaw lodem. :)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: tomhas »

Możesz np wlać wodę do balonów i zamrozić. Wrzucaj je do nastawu to obniży temp.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Kamal »

Jak chcesz do wyższej temp to aloctec red hot, które według producenta wytrzymują do 40*C. :shock:
K.
Obrazek

genas.1970
20
Posty: 29
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), jak mogę pomogę,,,
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: WLKP.
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: genas.1970 »

:silent: Ja ostatnie nastawy trzymałem pod wiatą, i nocki zimne. Więc nastaw ruszył bardzo leniwe, po dwóch dniach, przed wyjazdem rano do pracy wystawiłem go na słońce, myśle sobie, że go rozruszam . Dzień się zrobił gorący, i po dziesięciu godzinach jak wróciłem, zaglądam i buzuje aż miło, wkładam palec a tam gorąco, ale "Moskwy" wytrzymały i ładnie zeszły do - 4 blg. Wniosek, że są wytrzymalsze niż napisane na paczce, ale lepiej nie eksperymentować.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 21:10 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

krzysiek1404
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: krzysiek1404 »

Witam kolegów. Zrobiłem nastaw na moskvach w niedzielę. Na 50 litrów nastawy dałem 13 kg cukru dopełniłem wodą, do tego dodałem jedną paczkę drożdży i 100 ml przecieru na pożywkę. W kotłowni udało mi się obniżyć temp. do 25 a nastaw nie przekroczył 30. Mam wrażenie że fermentacja była trochę mniej burzliwa przez to że było mniej drożdży.
W środę wieczorem było już tylko 7 blg z początkowych 27 wg balingomierza biowinu. Niestety od środy wieczorem mocno zwolniło i dziś jest 5 blg. W smaku czuć cukier. Czy mogło zwolnić przez brak pożywki ?? Może dołożyć koncentratu więcej ?? Pożywki to raczej nie kupię dzisiaj, nie ma gdzie. Jutro też ciężko bo w pracy będę cały dzień.

Jakieś rady inne ???
Awatar użytkownika

icemen11
50
Posty: 61
Rejestracja: niedziela, 4 lut 2018, 19:37
Krótko o sobie: https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: icemen11 »

Moja rada jest taka , cierpliwie czekaj , na końcówce nastaw zawsze zwalnia i spokojnie pracuje .
Przełóż ucho i nos do lustra nastawu a wszystko wyczujesz.
https://youtu.be/vIeoLnC_BVg

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: tomhas »

Możesz dodać przecier lub starte jabłko. Ogólnie cierpliwość.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Mój ostatni nastaw na moskva style.
40 kg cukru + 115 litrów wody + 10 pomidorów pociętych w kostkę + 3 paczki drożdży.
Temperatura startowa 21 stopni. Temperatura maksymalna 30.5 stopnia. W pomieszczeniu mam około 24 stopnie, ogólnie przewiewne.
Po 4 dniach nastaw zaczął się wyciszać. Po 7 dniach BLG -4. Przez pierwsze 3 dni nastaw ten mieszałem mieszadłem na wiertarce dość intensywnie w celu napowietrzenia. Tutaj moja uwaga, gdyby ktoś też chciał mieszać w ten sposób to na początku łagodnie bo mocno się pieni.
Generalnie mieszam od niedawna ale nawet przedtem schodziło mi na - 4 bez problemu.
Najważniejsze to aby nie " ugotować" grzybów, i dać mi czas. Im chłodniej tym lepiej. Cierpliwie do końca a na pewno skończą swoją robotę. :)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 27 paź 2018, 03:50 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

A ja nie mieszam żadnym metalem w beczce, bo pokaleczy się gładka powierzchnia zostaje szorstka, a ta w tych miejscach może być trudna do dokładnego wymycia przed bakteriami i innymi dzikimi drożdżami. Można to zobaczyć jeszcze czasem nie wsypując drożdży a już po godzinie syczy jak przyłożyć ucho . Najlepszy jest drewniany nowy trzonek od łopaty, za każdym mieszaniem dobrze umyty. Tylko przed klarowaniem metalowe mieszadło na wiertarkę umiejętnie używam.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: robert4you »

Wystarczy przepłukać beczkę przedgonem 70% i będzie dobrze nawet jak beczka będzie podniszczona

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

land75
100
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: land75 »

Zostało mi pół paczki drożdży Moskwa. Jak myślicie, przerobi 12 kg cukru rozpuszczonych w 25 l wody?
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 lis 2018, 19:51 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: inblue »

Nie ma szans. Nawet gdybyś miał całą paczkę drożdży.
Przy takim nastawie po pełnym odfermentowaniu cukru byłoby w nim ponad 21,5% alkoholu.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

land75
100
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: land75 »

Sory pomyliłem się 8kg cukru
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: inblue »

Tym razem zamiast ryb - będzie wędka, a działa ona tak:

Z 25 litrów wody i (8 * 0,625) litra cukru będzie 25 + 5 = 30 litrów nastawu.
W każdym litrze będzie więc 8000g/30 = ok. 267g cukru
co po pełnym odfermentowaniu pozwoli uzyskać 267/17 = 15,71% alkoholu

Drożdże powinny cały cukier przerobić, ale potrwa to z pewnością dłużej niż zazwyczaj,
a kolejne obliczenia będziesz dokonywał już sam :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 lis 2018, 20:26 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

25/8-to daje nieco ponad 24blg.
Dobrze napowietrz ten nastaw i dodaj pożywki.
:scratch: Powinny ruszyć.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Rusza na pewno i dadzą radę. Sprawdzałem je nie raz w gorszych warunkach
Ja wrzucam pomidory pokrojone w kostkę do nastawu i nigdy się nie zawiodłem. Wrzuć ze cztery i będzie dobrze.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

krzysiek1404
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: krzysiek1404 »

Nastawiłem jeszcze raz na tych grzybkach, jak nie pójdzie to trzeba będzie coś zmodyfikować. Dałem 14 kg cukru na 52 litry nastawu + słoiczek koncentratu + 1 paczkę Moskva Style. Pomiar blg 27 (około, tani balingometr). Na rurki mogę dać najwcześniej po 9 dniach więc jest czas. Temperatura na razie trzyma się 25 stopni. Wszyscy piszą że jedna paczka drożdży spokojnie wystarczy na podwójną porcję nastawu a ostatni zatrzymał się na +2 blg niestety. Już przerobiony. Jak tym razem nie dociągnie poniżej zera to albo trzeba dawać 2 paczki albo zmienić drożdże :-(

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

:scratch: Mi wyszło, że..
14 kg cukru w nastawie 52l to oznacza,że użyłeś ok.44l wody a to oznacza nieco ponad 24Blg. :ok:
Daj im czas. Przerobią, tylko wolniej.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: zzibii »

Mnie zawsze przerabiają drożdże do -4 blg. Połowa paczki Moskva style złote opakowanie lub alcotec 48 pure. Warunek to nastaw max 22blg z 6-7 kg cukru i pilnowanie temp. Przy ulepach 27blg i wyżej to już loteria czy przerobią do -4.

yacequ
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: yacequ »

@defacto -AlcoCalc wylicza:
Obrazek

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

land75 pisze:Zostało mi pół paczki drożdży Moskwa. Jak myślicie, przerobi 12 kg cukru rozpuszczonych w 25 l wody?
land75 pisze:Sory pomyliłem się 8kg cukru
W dalszym ciągu jestem pewny swych obliczeń, przy pomocy tej samej aplikacji.

krzysiek1404
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: krzysiek1404 »

yacequ@ faktycznie masz rację, z kalkulatora wychodzi 24 BLG a u mnie balingometr jest wyskalowany do 25 która to kreska wystawała nad poziom płynu dość mocno, musi być strasznie lipny, chociaż na wodzie pokazuje zero prawidłowo. Będę musiał chyba kupić coś innego :/

yacequ
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: yacequ »

@krzysiek1404 - polecam ten, a 11.11 będzie nieco tańszy (dzień chińskiej promocji):
https://www.aliexpress.com/item/Hand-he ... 3d25FtrPo1
pozdrawiam,
Jacek
PS.
wiem, że netykieta Cz.F. nie zaleca podawania takich linków, robię zatem wyjątek.

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

@yacequ. Twój skrin przedstawia obliczenia przy 20l udziale wody. Czy my piszemy w tym samym temacie?

krzysiek1404
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: krzysiek1404 »

yacequ pisze:@krzysiek1404 - polecam ten, a 11.11 będzie nieco tańszy (dzień chińskiej promocji):
https://www.aliexpress.com/item/Hand-he ... 3d25FtrPo1
Wychodzi i tak ponad 11 $ a niestety jestem dużo pod kreską. Niedawno skończyłem budowę kolumny i budżet przekroczyłem chyba x3. Pilniejszy jest termometr w kegu porządny i port pod niego :(
defacto pisze:@yacequ. Twój skrin przedstawia obliczenia przy 20l udziale wody.
Kolega @yacequ zrobił screena z innymi ilościami, ale na szybko ściągnąłem sobie ten fantastyczny programik i sam policzyłem, wychodzi trochę powyżej 24 blg wg. tego programu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 lis 2018, 20:14 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

Kolega yacequ uważa, że popełniłem błąd. Stąd ten obrazek.
Tymczasem wyraźnie napisałem 25/8, czyli jest to stosunek wody do cukru. Taki stosunek daje ok. 30l nastaw ze stężeniem cukru nieco ponad 24blg.
Objętość wody to nie to samo co objętość nastawu. :D

yacequ
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: yacequ »

defacto pisze:Kolega yacequ uważa, że popełniłem błąd. Stąd ten obrazek.
@defacto - nigdy nie ośmieliłbym się zarzucać komukolwiek popełnienie błędu. Jeśli poczułeś się urażony - przepraszam.
Rzeczywiście odniosłem się do ilości nastawu a nie wody, i to był MÓJ błąd. Odszczekałem.
Pozdrawiam,
Jacek

krzysiek1404
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: krzysiek1404 »

Nie wiem czy ja robię coś źle ?? Nastawiłem 14 kg cukru w 52 litrach nastawu, do tego słoiczek koncentratu pomidorowego i paczka grzybków. Wg kalkulatora blg 24, dzisiaj mija 9 doba i jest 2 blg na +. Nastaw zaczyna od góry klarować. Dokładnie taki efekt miałem ostatnio, tzn. też zakończyło się na +2. Balingometr mam lipny ale zero pokazuje na wodzie dobrze. Temperatura nastawu pomiędzy 25 a 30 °. Chyba jednak zmienię drożdże albo będę dawał dwie paczki, bo tak to się cukier marnuje. Nie wiem co robicie że wam schodzi do -4 blg.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: zzibii »

Ja staram się nie przekraczać 22 blg. Drożdżom łatwiej pracować i w nastawie mniej "odpadów" co przekłada się na jakość destylatu.

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

@Krzysiek1404.
Czy napowietrzasz nastawy przed dodaniem drożdży?
Jaka była temperatura startowa tego nastawu?

krzysiek1404
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: krzysiek1404 »

Zaczynam z temperaturą około 25 stopni, trzymam beczkę w pomieszczeniu gdzie jest ok 23 stopnie, jak za bardzo temp. wzrośnie to wystawiam na dwór żeby się ochłodziło, pilnuję żeby nie było więcej niż 30, w sumie to w pierwsze 2 - 3 dni drożdże bardzo mocno pracują i się grzeją, później jest ok, teraz mam temp 25 stopni, jak dodam drożdże to mieszam kilka minut czerpakiem kuchennym dość energicznie, powinno wystarczająco napowietrzyć. Wczoraj zamieszałem w beczce kilka minut i dziś jest o 1 blg mniej. Czyli jest 1 na +, z tego wniosek że jeszcze trzeba poczekać, ale nie sądziłem że to może trwać aż tak długo.

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

Nie miesza się jeszcze pracującego nastawu i lepiej jest napowietrzyć go, przed zapodaniem drożdży. Pozostaje tylko jego wymieszanie. Poza tym reszta wydaje się być wporzo.
Cierpliwości.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

Jak paczka Moskwy na 52 L. to za mało, to nie ma co się dziwić że przerobiły tylko do 2 blg. To i tak bardzo dobry wynik. Te grzybki najlepiej się czują : paczka na 35 L. . Na beczkę 60 L = 70 L. powinno być 2 paczki i 17 kg cukru.
I like noble drinks.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”