Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Piotrq
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 19:54
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Piotrq » środa, 29 lis 2017, 18:29

Blg 5 tak stoi 5 dzień, nastaw ma 12 dni, temperatura w pomieszczeniu 21, odpowietrzałem, dodałem drożdży i coś od wczoraj zaczęło się dziać.
Obok stoi nastaw bez zacierania ziarno-bez-zacierania-t318.html od Calyx bez żadnych drożdży 2 dzień a blg spadło o 3. Może dzikusy nie wyprzedzą turbo drożdży :D
Zobaczymy co będzie dalej :scratch:
Początek Moskwa Style mają bardzo dobry,ale potem zwalniają.
Jaka Moskwa taki styl.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

michal278
1250
Posty: 1291
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: michal278 » czwartek, 30 lis 2017, 00:17

Drupi 45stopni to nic dla drożdżaków. Wyparz wrzątkiem i wtedy powiedz czy przeżyły? Przypominam pasteryzacja to koło 60-70 stopni, sterylizacja 100.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

MecenasAlkoś
100
Posty: 107
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: MecenasAlkoś » sobota, 13 sty 2018, 10:09

Na początku swojej drogi z cukrówkami jak i ogólnie z tym tematem, kupiłem kilka różnych paczek grzybków: Alcotec Vodka Star(niebieskie), SpiritFerm T3, Turbo Star 6, oraz badane w tym temacie Moskva Style od SpiritFerm. Jak na razie zostaje przy stylu moskiewskim ponieważ dają super efekt w postaci niepiekącego destylatu, w 5 dni przerabiają 8 kg cukru bez najmniejszego problemu a po ok 9 dniach nastaw jest już praktycznie klarowny bez żadnych wspomagaczy typu Turbo Klar czy bentonit.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."


krzysiek1404
50
Posty: 62
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 06:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: krzysiek1404 » wtorek, 23 paź 2018, 12:46

Odgrzeję temat.
Nastawiłem już drugi raz nastaw cukrowy na Moskviakach, trzymam go w beczce w kotłowni bo tylko tam mam miejsce. Temp. w pomieszczeniu jest cały czas ok. 27 stopni i to jest problem. Poprzedni nastaw dochodził do 31 - 32 stopni, obawiałem się żeby się drożdże nie przegrzały i wieczorem wynosiłem beczkę na dwór na dwie czy trzy godziny żeby się schłodziła, ale trochę to upierdliwe. Poza tym obawiam się, żeby takie nagrzewanie i chłodzenie nie zaszkodziło grzybkom. Pytanie moje jest takie: Do jakiej temp. może być nastaw max na tych drożdżach??
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 12:51 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa ortografii

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1900
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Kamal » wtorek, 23 paź 2018, 13:01

O ile się nie mylę, to max 35*C i będzie bulion drożdżowy. :lol:
K.
Obrazek


krzysiek1404
50
Posty: 62
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 06:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: krzysiek1404 » wtorek, 23 paź 2018, 15:06

No to trochę lipa, będę coś musiał wymyślić. A jaka wg was jest najwyższa "rozsądna" temperatura?? Taka żeby fermentacja przebiegała poprawnie.

Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 290
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 11:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: zzibii » wtorek, 23 paź 2018, 15:19

Producent na opakowaniu podaje 20-30'C. Przy niższej temperaturze będą wolniej pracowały. Chyba, że temp spadnie do tego poziomu gdzie drożdże giną. Wyższa temp od 35'C jak napisał kolega Kamal grozi ugotowaniem.

Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: 9kaczor6 » wtorek, 23 paź 2018, 17:49

Ja używam tych drożdży od niespełna 3 lat więc mogę już napisać o nich kilka słów.
Staraj się nie przekraczać 30 stopni, jeśli masz tak ciepło w pomieszczeniu to wrzucaj drożdże do zimnej wody. Ja zaczynałem nawet od 19 stopni, ruszą na pewno i mniej gwałtownie.

Innym razem w lato rozgrzały mi się do 33 stopni. Też przerobiły. Smak ten sam po ratyfikacji ale sam nastaw pachniał mniej przyjemnie.

Ja kiedyś chłodziłem nastaw lodem. :)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka


tomhas
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: tomhas » wtorek, 23 paź 2018, 19:40

Możesz np wlać wodę do balonów i zamrozić. Wrzucaj je do nastawu to obniży temp.

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1900
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Kamal » wtorek, 23 paź 2018, 19:59

Jak chcesz do wyższej temp to aloctec red hot, które według producenta wytrzymują do 40*C. :shock:
K.
Obrazek


genas.1970
20
Posty: 29
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), jak mogę pomogę,,,
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: WLKP.
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: genas.1970 » wtorek, 23 paź 2018, 20:02

:silent: Ja ostatnie nastawy trzymałem pod wiatą, i nocki zimne. Więc nastaw ruszył bardzo leniwe, po dwóch dniach, przed wyjazdem rano do pracy wystawiłem go na słońce, myśle sobie, że go rozruszam . Dzień się zrobił gorący, i po dziesięciu godzinach jak wróciłem, zaglądam i buzuje aż miło, wkładam palec a tam gorąco, ale "Moskwy" wytrzymały i ładnie zeszły do - 4 blg. Wniosek, że są wytrzymalsze niż napisane na paczce, ale lepiej nie eksperymentować.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 20:10 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.


krzysiek1404
50
Posty: 62
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 06:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: krzysiek1404 » piątek, 26 paź 2018, 17:08

Witam kolegów. Zrobiłem nastaw na moskvach w niedzielę. Na 50 litrów nastawy dałem 13 kg cukru dopełniłem wodą, do tego dodałem jedną paczkę drożdży i 100 ml przecieru na pożywkę. W kotłowni udało mi się obniżyć temp. do 25 a nastaw nie przekroczył 30. Mam wrażenie że fermentacja była trochę mniej burzliwa przez to że było mniej drożdży.
W środę wieczorem było już tylko 7 blg z początkowych 27 wg balingomierza biowinu. Niestety od środy wieczorem mocno zwolniło i dziś jest 5 blg. W smaku czuć cukier. Czy mogło zwolnić przez brak pożywki ?? Może dołożyć koncentratu więcej ?? Pożywki to raczej nie kupię dzisiaj, nie ma gdzie. Jutro też ciężko bo w pracy będę cały dzień.

Jakieś rady inne ???

Awatar użytkownika

icemen11
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 4 lut 2018, 19:37
Krótko o sobie: https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: icemen11 » piątek, 26 paź 2018, 17:56

Moja rada jest taka , cierpliwie czekaj , na końcówce nastaw zawsze zwalnia i spokojnie pracuje .
Przełóż ucho i nos do lustra nastawu a wszystko wyczujesz.
https://youtu.be/vIeoLnC_BVg


tomhas
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: tomhas » sobota, 27 paź 2018, 01:04

Możesz dodać przecier lub starte jabłko. Ogólnie cierpliwość.

Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: 9kaczor6 » sobota, 27 paź 2018, 02:50

Mój ostatni nastaw na moskva style.
40 kg cukru + 115 litrów wody + 10 pomidorów pociętych w kostkę + 3 paczki drożdży.
Temperatura startowa 21 stopni. Temperatura maksymalna 30.5 stopnia. W pomieszczeniu mam około 24 stopnie, ogólnie przewiewne.
Po 4 dniach nastaw zaczął się wyciszać. Po 7 dniach BLG -4. Przez pierwsze 3 dni nastaw ten mieszałem mieszadłem na wiertarce dość intensywnie w celu napowietrzenia. Tutaj moja uwaga, gdyby ktoś też chciał mieszać w ten sposób to na początku łagodnie bo mocno się pieni.
Generalnie mieszam od niedawna ale nawet przedtem schodziło mi na - 4 bez problemu.
Najważniejsze to aby nie " ugotować" grzybów, i dać mi czas. Im chłodniej tym lepiej. Cierpliwie do końca a na pewno skończą swoją robotę. :)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 27 paź 2018, 02:50 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.


Drupi
500
Posty: 537
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Drupi » sobota, 27 paź 2018, 06:40

A ja nie mieszam żadnym metalem w beczce, bo pokaleczy się gładka powierzchnia zostaje szorstka, a ta w tych miejscach może być trudna do dokładnego wymycia przed bakteriami i innymi dzikimi drożdżami. Można to zobaczyć jeszcze czasem nie wsypując drożdży a już po godzinie syczy jak przyłożyć ucho . Najlepszy jest drewniany nowy trzonek od łopaty, za każdym mieszaniem dobrze umyty. Tylko przed klarowaniem metalowe mieszadło na wiertarkę umiejętnie używam.

Awatar użytkownika

robert4you
450
Posty: 465
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: robert4you » sobota, 27 paź 2018, 19:00

Wystarczy przepłukać beczkę przedgonem 70% i będzie dobrze nawet jak beczka będzie podniszczona

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!

Awatar użytkownika

land75
50
Posty: 54
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 13:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: land75 » czwartek, 1 lis 2018, 17:42

Zostało mi pół paczki drożdży Moskwa. Jak myślicie, przerobi 12 kg cukru rozpuszczonych w 25 l wody?
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 lis 2018, 19:51 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 361
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: inblue » czwartek, 1 lis 2018, 19:55

Nie ma szans. Nawet gdybyś miał całą paczkę drożdży.
Przy takim nastawie po pełnym odfermentowaniu cukru byłoby w nim ponad 21,5% alkoholu.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://ustawa447.pl/zbieraj-podpisy/
#NieDlaRoszczeń

Awatar użytkownika

land75
50
Posty: 54
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 13:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: land75 » czwartek, 1 lis 2018, 20:01

Sory pomyliłem się 8kg cukru


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości