[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

Według mnie normalna burzliwa fermentacja. :-) Nic, co mogło by zepsuć nastaw.
K.
Posty przeniosłem do tematu tych drożdży. Z tematu: "Niepokojąca pianka na powierzchni nastawu cukrowego."
Obrazek
promocja

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

Pytam dlatego, gdyż
zamknąłem 1-wszą 50-tkę "działalności" z tymi drożdżami i chodzi mi po prostu o to, że nigdy w ten sposób się nie pieniły.
Zawsze występowała piana, ale na samym początku tzn. 3-4h po dodaniu drożdży.
Może jest tak jak kolega wcześniej pisał ...
michal278 pisze:Moscva niestety ma czasem partie trefne.

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

Mija kolejna, piąta doba a stężenie cukru wynosi nadal "0", temperatura nastawu to niespełna 21st. Teoretycznie nastaw powinien się już powoli zacząć klarować, ale na dnie nie widać drożdżowego osadu a tu :stop:. Nastaw zatrzymał się, bo miał zbyt chłodno ? i czy jeśli dodam mu z 7-8st czy zejdzie do zakładanych -4Blg?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Kamal »

Jest szansa, że jak podniesiesz temp, drożdże się obudzą i wezmą do pracy. :-)
K.
Obrazek

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

Daj spokój z tym zerem. Cukromierze z biowinu też nie zawsze są idealne. Zero znaczy że cukru też jest zero. Rzucaj to na rurki tylko po procesie opłucz kolumnę gorącą wodą, a keg nawet zimną. Nastawy dogrzewane elektrycznie są gorsze.
I like noble drinks.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

defacto jeśli chodzi o samą piankę to szukasz dziury w całym. Daj nastawowi jeszcze chwilę czasu końcówki są wolniejsze a 21*C to jeszcze całkiem ok temperatura i nie trzeba dogrzewać. Ja bym sprawdził czy ten cukromierz poprawnie wskazuje, pobierz próbkę dobrze odgazuj i wtedy sprawdź blg
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Kamal »

Zawsze możesz spróbować na jęzor trochę. I będzie wiedział czy koniec, jak Ci cukromierz szwankuje. :-P
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: seneka »

Sprawdź jutro poziom blg jak się nic nie zmieni klaruj i na rurki.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

A więc tak.
Blg nie zmieniło się, pianka jak była tak jest, nastaw nie klaruje się, jest o wiele bardziej mleczny (prawie jak rozpuszczone bebiko) i drożdżowo-mdły w zapachu. Nie próbowałem go, bo zapach szczerze napisawszy lekko mnie odrzuca. Nie sądzę, że to wina drożdży, lecz wydaje mi się, że może być feler z pożywką.
Problem w tym, że nie używam żadnej chemii wspomagającej klarowanie. Tylko czas i grawitacja.
Gdyby się chciał samoistnie sklarować jak to zawsze wcześniej bywało, nie miałbym żadnych pytań. Poczekam jeszcze tydzień jak się sytuacja nie poprawi zasilę nim muminka .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Kamal »

Po co wylać? Zawsze możesz spróbować przedestylować. A jak będzie lipa, to wylejesz. :-)
K.
Obrazek

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

Dziwny przypadek na Moskwa Style.
Nastaw cukrowy 7/22 dorobił do ok-3blg. Pracował 6 dni, na dnie zebrała się gęstwa a w rurce, od kilkudziesięciu godzin panowała cisza.
Zlałem z nad osadu, porządnie napowietrzyłem i odstawiłem do dalszego klarowania. Po ok.10h nastaw wykazuje pracę 2-3 bulknięcia w rurce na godzinę.
:scratch: wtf ?

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: prolog1975 »

Też ostatnio miałem taki myk tylko na alcotec t48 nastaw powiększony na dwie paczki. Spławik -3 ruchu brak to odgazowanie wiertarką. Czekam na klarowanie by zlać z nad osadu a rano po nocy nastaw żyje. Pracował lekko jeszcze trochę 48h zatopił skalę na -4 i sam zaczął się klarować od góry. Myślałem że jak ostro wiertarą beczkę ogarnę to nic w niej nie przetrwa. A tu niespodzianka grzyby nie do ubicia.

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

:hahaha: Heh.
No to pojechałeś
Dawno tak się nie uśmiałem. :klaszcze:

Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 21:06
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Lobuziak »

Witam wszystkich. Wpadłem na ten temat gdyż też zaniepokoiło mnie zachowanie mojego nastawu na drożdżach Moscva. Nastaw zrobiony 14.10, 75 l wody, 30 kg cukru, dwie paki grzybków. Temp. początkowa 23* C , 28,5 blg, po pięciu dniach blg spadlo do 17 ale... Na powierzchni nastawu pojawiła się gęsta piana( poglądowe foto), grzybki ciągle pracuja, temp. pomieszczenia ok. 13* C, nastaw niedogrzewany. Ciekawy jestem co z tego wyjdzie, pierwszy raz robię taki "mocny" nastaw.
IMG_20171024_165646.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

Chyba nikt się nie spotkał z takim przypadkiem, więc moja propozycja to czekać.
Czekaj aż ferment się zakończy i daj koniecznie znać, czy coś z tego wyszło. Nie mam pojęcia skąd taka piana i oczywiście chętnie poznam wasze zdanie. Po za tym, ta jej beżowa barwa jest dla mnie intrygująca. Nie dodawałeś do tego nastawu nic więcej ?
Fakt, z cukrem pojechałeś po bandzie :D.
Awatar użytkownika

jaro11043
50
Posty: 72
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 21:53
Krótko o sobie: Robię to, bo lubię.
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jaro11043 »

Witaj, otul beczkę jakimiś kocami i dolej z 5 litrów letniej wody albo na poczekaj i na rury innych opcji nie ma.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Pretender »

Prawie 19%, oby jak najwiecej przerobiły. Pilotuj BLG, najwyżej na dundrze nastawisz kolejny nastaw. Melduj co i jak.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: radius »

@Lobuziak, jak tam się ma twój nastaw z pianką? :) Zakończył pracę?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: seneka »

Też jestem ciekawy.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

Te drożdże Moskwa pozostawiają na ścianie beczki " swoją niezniszczalną rase". Zawsze myje beczkę gorącą wodą, a jakie było nie raz moje zdziwienie, kiedy z powodu zbyt gorącego nastawu ( czasem się zdarzy),, musiałem poczekać aż nastaw nieco ostygnie, a tu po 2 godzinach syczy fermentacja. :roll: I jak to możliwe ? Przecież nie podałem drożdży, a beczka wcześniej była myta w jakichś 45 st. C. Wniosek jest taki że powstaje jakaś super silna rasa dzika, która nie ginie całkiem w nastawie, ani w gorącej wodzie. Tylko że ta rasa być może, niszczy rase szlachetną swoją siłą, i produkuje inny bardziej zanieczyszczony alkohol. I dlatego czasem przytrafi się piekący produkt. Teraz wiem że należy za każdym razem przyłożyć się solidnie do dezynfekcji fermentatora żeby wybić dzikusy.
I like noble drinks.

Piotrq
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 19:54
Podziękował: 13 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Piotrq »

Blg 5 tak stoi 5 dzień, nastaw ma 12 dni, temperatura w pomieszczeniu 21, odpowietrzałem, dodałem drożdży i coś od wczoraj zaczęło się dziać.
Obok stoi nastaw bez zacierania http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.html od Calyx bez żadnych drożdży 2 dzień a blg spadło o 3. Może dzikusy nie wyprzedzą turbo drożdży :D
Zobaczymy co będzie dalej :scratch:
Początek Moskwa Style mają bardzo dobry,ale potem zwalniają.
Jaka Moskwa taki styl.
online

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Drupi 45stopni to nic dla drożdżaków. Wyparz wrzątkiem i wtedy powiedz czy przeżyły? Przypominam pasteryzacja to koło 60-70 stopni, sterylizacja 100.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: MecenasAlkoś »

Na początku swojej drogi z cukrówkami jak i ogólnie z tym tematem, kupiłem kilka różnych paczek grzybków: Alcotec Vodka Star(niebieskie), SpiritFerm T3, Turbo Star 6, oraz badane w tym temacie Moskva Style od SpiritFerm. Jak na razie zostaje przy stylu moskiewskim ponieważ dają super efekt w postaci niepiekącego destylatu, w 5 dni przerabiają 8 kg cukru bez najmniejszego problemu a po ok 9 dniach nastaw jest już praktycznie klarowny bez żadnych wspomagaczy typu Turbo Klar czy bentonit.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."

krzysiek1404
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: krzysiek1404 »

Odgrzeję temat.
Nastawiłem już drugi raz nastaw cukrowy na Moskviakach, trzymam go w beczce w kotłowni bo tylko tam mam miejsce. Temp. w pomieszczeniu jest cały czas ok. 27 stopni i to jest problem. Poprzedni nastaw dochodził do 31 - 32 stopni, obawiałem się żeby się drożdże nie przegrzały i wieczorem wynosiłem beczkę na dwór na dwie czy trzy godziny żeby się schłodziła, ale trochę to upierdliwe. Poza tym obawiam się, żeby takie nagrzewanie i chłodzenie nie zaszkodziło grzybkom. Pytanie moje jest takie: Do jakiej temp. może być nastaw max na tych drożdżach??
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 13:51 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa ortografii
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Kamal »

O ile się nie mylę, to max 35*C i będzie bulion drożdżowy. :lol:
K.
Obrazek

krzysiek1404
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: krzysiek1404 »

No to trochę lipa, będę coś musiał wymyślić. A jaka wg was jest najwyższa "rozsądna" temperatura?? Taka żeby fermentacja przebiegała poprawnie.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: zzibii »

Producent na opakowaniu podaje 20-30'C. Przy niższej temperaturze będą wolniej pracowały. Chyba, że temp spadnie do tego poziomu gdzie drożdże giną. Wyższa temp od 35'C jak napisał kolega Kamal grozi ugotowaniem.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Ja używam tych drożdży od niespełna 3 lat więc mogę już napisać o nich kilka słów.
Staraj się nie przekraczać 30 stopni, jeśli masz tak ciepło w pomieszczeniu to wrzucaj drożdże do zimnej wody. Ja zaczynałem nawet od 19 stopni, ruszą na pewno i mniej gwałtownie.

Innym razem w lato rozgrzały mi się do 33 stopni. Też przerobiły. Smak ten sam po ratyfikacji ale sam nastaw pachniał mniej przyjemnie.

Ja kiedyś chłodziłem nastaw lodem. :)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: tomhas »

Możesz np wlać wodę do balonów i zamrozić. Wrzucaj je do nastawu to obniży temp.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Kamal »

Jak chcesz do wyższej temp to aloctec red hot, które według producenta wytrzymują do 40*C. :shock:
K.
Obrazek

genas.1970
20
Posty: 29
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), jak mogę pomogę,,,
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: WLKP.
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: genas.1970 »

:silent: Ja ostatnie nastawy trzymałem pod wiatą, i nocki zimne. Więc nastaw ruszył bardzo leniwe, po dwóch dniach, przed wyjazdem rano do pracy wystawiłem go na słońce, myśle sobie, że go rozruszam . Dzień się zrobił gorący, i po dziesięciu godzinach jak wróciłem, zaglądam i buzuje aż miło, wkładam palec a tam gorąco, ale "Moskwy" wytrzymały i ładnie zeszły do - 4 blg. Wniosek, że są wytrzymalsze niż napisane na paczce, ale lepiej nie eksperymentować.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 21:10 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

krzysiek1404
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: krzysiek1404 »

Witam kolegów. Zrobiłem nastaw na moskvach w niedzielę. Na 50 litrów nastawy dałem 13 kg cukru dopełniłem wodą, do tego dodałem jedną paczkę drożdży i 100 ml przecieru na pożywkę. W kotłowni udało mi się obniżyć temp. do 25 a nastaw nie przekroczył 30. Mam wrażenie że fermentacja była trochę mniej burzliwa przez to że było mniej drożdży.
W środę wieczorem było już tylko 7 blg z początkowych 27 wg balingomierza biowinu. Niestety od środy wieczorem mocno zwolniło i dziś jest 5 blg. W smaku czuć cukier. Czy mogło zwolnić przez brak pożywki ?? Może dołożyć koncentratu więcej ?? Pożywki to raczej nie kupię dzisiaj, nie ma gdzie. Jutro też ciężko bo w pracy będę cały dzień.

Jakieś rady inne ???
Awatar użytkownika

icemen11
50
Posty: 61
Rejestracja: niedziela, 4 lut 2018, 19:37
Krótko o sobie: https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: icemen11 »

Moja rada jest taka , cierpliwie czekaj , na końcówce nastaw zawsze zwalnia i spokojnie pracuje .
Przełóż ucho i nos do lustra nastawu a wszystko wyczujesz.
https://youtu.be/vIeoLnC_BVg

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: tomhas »

Możesz dodać przecier lub starte jabłko. Ogólnie cierpliwość.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Mój ostatni nastaw na moskva style.
40 kg cukru + 115 litrów wody + 10 pomidorów pociętych w kostkę + 3 paczki drożdży.
Temperatura startowa 21 stopni. Temperatura maksymalna 30.5 stopnia. W pomieszczeniu mam około 24 stopnie, ogólnie przewiewne.
Po 4 dniach nastaw zaczął się wyciszać. Po 7 dniach BLG -4. Przez pierwsze 3 dni nastaw ten mieszałem mieszadłem na wiertarce dość intensywnie w celu napowietrzenia. Tutaj moja uwaga, gdyby ktoś też chciał mieszać w ten sposób to na początku łagodnie bo mocno się pieni.
Generalnie mieszam od niedawna ale nawet przedtem schodziło mi na - 4 bez problemu.
Najważniejsze to aby nie " ugotować" grzybów, i dać mi czas. Im chłodniej tym lepiej. Cierpliwie do końca a na pewno skończą swoją robotę. :)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 27 paź 2018, 03:50 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

A ja nie mieszam żadnym metalem w beczce, bo pokaleczy się gładka powierzchnia zostaje szorstka, a ta w tych miejscach może być trudna do dokładnego wymycia przed bakteriami i innymi dzikimi drożdżami. Można to zobaczyć jeszcze czasem nie wsypując drożdży a już po godzinie syczy jak przyłożyć ucho . Najlepszy jest drewniany nowy trzonek od łopaty, za każdym mieszaniem dobrze umyty. Tylko przed klarowaniem metalowe mieszadło na wiertarkę umiejętnie używam.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: robert4you »

Wystarczy przepłukać beczkę przedgonem 70% i będzie dobrze nawet jak beczka będzie podniszczona

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

land75
100
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: land75 »

Zostało mi pół paczki drożdży Moskwa. Jak myślicie, przerobi 12 kg cukru rozpuszczonych w 25 l wody?
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 lis 2018, 19:51 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: inblue »

Nie ma szans. Nawet gdybyś miał całą paczkę drożdży.
Przy takim nastawie po pełnym odfermentowaniu cukru byłoby w nim ponad 21,5% alkoholu.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

land75
100
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: land75 »

Sory pomyliłem się 8kg cukru
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”