Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1900
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Niepokojąca pianka na powierzchni nastawu cukrowego.

Postautor: Kamal » wtorek, 28 lut 2017, 09:43

Według mnie normalna burzliwa fermentacja. :-) Nic, co mogło by zepsuć nastaw.
K.
Posty przeniosłem do tematu tych drożdży. Z tematu: "Niepokojąca pianka na powierzchni nastawu cukrowego."
Obrazek


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: defacto » wtorek, 28 lut 2017, 10:47

Pytam dlatego, gdyż
zamknąłem 1-wszą 50-tkę "działalności" z tymi drożdżami i chodzi mi po prostu o to, że nigdy w ten sposób się nie pieniły.
Zawsze występowała piana, ale na samym początku tzn. 3-4h po dodaniu drożdży.
Może jest tak jak kolega wcześniej pisał ...
michal278 pisze:Moscva niestety ma czasem partie trefne.
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: defacto » środa, 1 mar 2017, 07:26

Mija kolejna, piąta doba a stężenie cukru wynosi nadal "0", temperatura nastawu to niespełna 21st. Teoretycznie nastaw powinien się już powoli zacząć klarować, ale na dnie nie widać drożdżowego osadu a tu :stop:. Nastaw zatrzymał się, bo miał zbyt chłodno ? i czy jeśli dodam mu z 7-8st czy zejdzie do zakładanych -4Blg?
Pozdrawiam
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1900
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Kamal » środa, 1 mar 2017, 07:36

Jest szansa, że jak podniesiesz temp, drożdże się obudzą i wezmą do pracy. :-)
K.
Obrazek


Drupi
500
Posty: 537
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Drupi » środa, 1 mar 2017, 18:20

Daj spokój z tym zerem. Cukromierze z biowinu też nie zawsze są idealne. Zero znaczy że cukru też jest zero. Rzucaj to na rurki tylko po procesie opłucz kolumnę gorącą wodą, a keg nawet zimną. Nastawy dogrzewane elektrycznie są gorsze.


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Zbynek80 » środa, 1 mar 2017, 18:39

defacto jeśli chodzi o samą piankę to szukasz dziury w całym. Daj nastawowi jeszcze chwilę czasu końcówki są wolniejsze a 21*C to jeszcze całkiem ok temperatura i nie trzeba dogrzewać. Ja bym sprawdził czy ten cukromierz poprawnie wskazuje, pobierz próbkę dobrze odgazuj i wtedy sprawdź blg

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1900
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Kamal » środa, 1 mar 2017, 19:16

Zawsze możesz spróbować na jęzor trochę. I będzie wiedział czy koniec, jak Ci cukromierz szwankuje. :-P
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 559
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: seneka » środa, 1 mar 2017, 19:19

Sprawdź jutro poziom blg jak się nic nie zmieni klaruj i na rurki.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: defacto » czwartek, 2 mar 2017, 07:34

A więc tak.
Blg nie zmieniło się, pianka jak była tak jest, nastaw nie klaruje się, jest o wiele bardziej mleczny (prawie jak rozpuszczone bebiko) i drożdżowo-mdły w zapachu. Nie próbowałem go, bo zapach szczerze napisawszy lekko mnie odrzuca. Nie sądzę, że to wina drożdży, lecz wydaje mi się, że może być feler z pożywką.
Problem w tym, że nie używam żadnej chemii wspomagającej klarowanie. Tylko czas i grawitacja.
Gdyby się chciał samoistnie sklarować jak to zawsze wcześniej bywało, nie miałbym żadnych pytań. Poczekam jeszcze tydzień jak się sytuacja nie poprawi zasilę nim muminka .
Pozdrawiam
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1900
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Kamal » czwartek, 2 mar 2017, 09:52

Po co wylać? Zawsze możesz spróbować przedestylować. A jak będzie lipa, to wylejesz. :-)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: defacto » poniedziałek, 18 wrz 2017, 18:05

Dziwny przypadek na Moskwa Style.
Nastaw cukrowy 7/22 dorobił do ok-3blg. Pracował 6 dni, na dnie zebrała się gęstwa a w rurce, od kilkudziesięciu godzin panowała cisza.
Zlałem z nad osadu, porządnie napowietrzyłem i odstawiłem do dalszego klarowania. Po ok.10h nastaw wykazuje pracę 2-3 bulknięcia w rurce na godzinę.
:scratch: wtf ?
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !

Awatar użytkownika

prolog1975
200
Posty: 213
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: prolog1975 » poniedziałek, 18 wrz 2017, 18:59

Też ostatnio miałem taki myk tylko na alcotec t48 nastaw powiększony na dwie paczki. Spławik -3 ruchu brak to odgazowanie wiertarką. Czekam na klarowanie by zlać z nad osadu a rano po nocy nastaw żyje. Pracował lekko jeszcze trochę 48h zatopił skalę na -4 i sam zaczął się klarować od góry. Myślałem że jak ostro wiertarą beczkę ogarnę to nic w niej nie przetrwa. A tu niespodzianka grzyby nie do ubicia.

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: defacto » poniedziałek, 18 wrz 2017, 19:40

:hahaha: Heh.
No to pojechałeś
Dawno tak się nie uśmiałem. :klaszcze:
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


Lobuziak
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 2 paź 2017, 20:06
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Lobuziak » środa, 25 paź 2017, 07:14

Witam wszystkich. Wpadłem na ten temat gdyż też zaniepokoiło mnie zachowanie mojego nastawu na drożdżach Moscva. Nastaw zrobiony 14.10, 75 l wody, 30 kg cukru, dwie paki grzybków. Temp. początkowa 23* C , 28,5 blg, po pięciu dniach blg spadlo do 17 ale... Na powierzchni nastawu pojawiła się gęsta piana( poglądowe foto), grzybki ciągle pracuja, temp. pomieszczenia ok. 13* C, nastaw niedogrzewany. Ciekawy jestem co z tego wyjdzie, pierwszy raz robię taki "mocny" nastaw.
IMG_20171024_165646.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: defacto » sobota, 28 paź 2017, 05:53

Chyba nikt się nie spotkał z takim przypadkiem, więc moja propozycja to czekać.
Czekaj aż ferment się zakończy i daj koniecznie znać, czy coś z tego wyszło. Nie mam pojęcia skąd taka piana i oczywiście chętnie poznam wasze zdanie. Po za tym, ta jej beżowa barwa jest dla mnie intrygująca. Nie dodawałeś do tego nastawu nic więcej ?
Fakt, z cukrem pojechałeś po bandzie :D.
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !

Awatar użytkownika

jaro11043
50
Posty: 72
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 21:53
Krótko o sobie: Robię to, bo lubię.
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: jaro11043 » środa, 1 lis 2017, 18:23

Witaj, otul beczkę jakimiś kocami i dolej z 5 litrów letniej wody albo na poczekaj i na rury innych opcji nie ma.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Pretender » czwartek, 2 lis 2017, 09:54

Prawie 19%, oby jak najwiecej przerobiły. Pilotuj BLG, najwyżej na dundrze nastawisz kolejny nastaw. Melduj co i jak.

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
5500
Posty: 5526
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: radius » czwartek, 2 lis 2017, 13:24

@Lobuziak, jak tam się ma twój nastaw z pianką? :) Zakończył pracę?
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 559
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: seneka » czwartek, 2 lis 2017, 23:07

Też jestem ciekawy.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


Drupi
500
Posty: 537
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Drupi » środa, 29 lis 2017, 14:06

Te drożdże Moskwa pozostawiają na ścianie beczki " swoją niezniszczalną rase". Zawsze myje beczkę gorącą wodą, a jakie było nie raz moje zdziwienie, kiedy z powodu zbyt gorącego nastawu ( czasem się zdarzy),, musiałem poczekać aż nastaw nieco ostygnie, a tu po 2 godzinach syczy fermentacja. :roll: I jak to możliwe ? Przecież nie podałem drożdży, a beczka wcześniej była myta w jakichś 45 st. C. Wniosek jest taki że powstaje jakaś super silna rasa dzika, która nie ginie całkiem w nastawie, ani w gorącej wodzie. Tylko że ta rasa być może, niszczy rase szlachetną swoją siłą, i produkuje inny bardziej zanieczyszczony alkohol. I dlatego czasem przytrafi się piekący produkt. Teraz wiem że należy za każdym razem przyłożyć się solidnie do dezynfekcji fermentatora żeby wybić dzikusy.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości