-
-
-
- Posty: 772
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Ja robię większe blg tak ok 26, więc przedgonów czy pogonów może być więcej. Odbieram zawsze określoną ilość przedgonu i na przód, później pogon to na temp.
Teraz zamówiłem z chłopakami z forum modne ostatnio Prestige Black Label zobaczymy co z tego będzie
Teraz zamówiłem z chłopakami z forum modne ostatnio Prestige Black Label zobaczymy co z tego będzie
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
na cukrze czy na glukozie ?
M
DoktorPio pisze:jak przetestowałem drożdże ALCOTEC 48 TURBO PURE.
na cukrze czy na glukozie ?
M
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Ja przetestowałem od Cobry po Vodka Style i powiem jedno. Jak były Alcoteci 24 nic ich nie przebije, szczególnie nastawy 120l wzwyż. Moskwa są średniej klasy.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 116
- Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Kontakt:
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Cukier
Saccharomyces pisze:na cukrze czy na glukozie ?
Cukier

-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Coobra 48 extreme też bardzo fajne drożdże. Podczas fermentacji wydzielają chyba najmniej zapachu z wszystkich drożdży, które stosowałem. Można powiedzieć, że prawie bezzapachowe.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
U mnie ważne jest by dawały radę z dużymi nastawami, Moskwa są średnie w tym. Do tego wrażliwe na początkową temperaturę nastawu.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Michał278 jaki robisz ten duży nastaw(cukru, drożdży)?
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Cukier do wody 1:4, nastaw 220 litrów -3 paczki. edit do Mod. Telefon szaleje..
Ostatnio zmieniony sobota, 12 lis 2016, 14:48 przez michal278, łącznie zmieniany 2 razy.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 8
- Rejestracja: środa, 9 lis 2016, 16:18
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Zauważyłem że w tym temacie kilka osób poleciło drożdże Alcotec 48. Wyszukałem je na allegro z tym, że zauważyłem że występują w kilku wersjach. Znalazłem czarne opakowanie za 6,89 zł (http://allegro.pl/turbo-drozdze-alcotec ... 98590.html ), niebieskie za 8,88 zł i srebrne za 10,50 zł. Czy to te same drożdże, tylko różne opakowania? Te pierwsze mają jednak nieco inną nazwę Alcotec 48 Classic i są najtańsze, jestem ciekaw czy będą działać tak samo jak zachwalane przez Panów Alcotec 48 Turbo Pure.
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Michał 278 spytałem bo robię też takie duże, BLG na poziomie 21.
Przy Moskva Style nastaw pracował od 7 do 10 dni przy 3 torebkach.
Teraz na innych drożdżach nastawiłem 50kg cukru i dwie paczki no i kończą pracę.
14 dni i zeszły do -4, niezły wynik i oszczędność kasy jak się ma czas.
Przy Moskva Style nastaw pracował od 7 do 10 dni przy 3 torebkach.
Teraz na innych drożdżach nastawiłem 50kg cukru i dwie paczki no i kończą pracę.
14 dni i zeszły do -4, niezły wynik i oszczędność kasy jak się ma czas.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
U mnie Alcoteci stare 60kg przerabiały i to w zimnie. Blg nie mierzyłem, ale do 23 max robiłem zawsze. Moskwa różnie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 lis 2016, 16:29 przez michal278, łącznie zmieniany 3 razy.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Witam ponownie. Po trzech dniach (łącznie już 5) blg nastawu spadło z 12 na 7. Temperatura nastawu 25.5C.
Wszystko jeszcze w miarę ładnie pracuje. Niestety teraz delegacja więc następny raport w piątek wieczorem (chyba, że żona będzie współpracować
)

Wszystko jeszcze w miarę ładnie pracuje. Niestety teraz delegacja więc następny raport w piątek wieczorem (chyba, że żona będzie współpracować


-
- Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Witam. Środowy wieczór i współpraca z żoną. Blg po łącznie 8dniach spadło z niedzieli na dziś z 7 na 2. Jak widać drożdże dają radę i się nie ugotowały co mnie cieszy. Do soboty powinny dać radę do końca o czym poinformuję. Co do temperatury nastawu, to ustawiłem grzałke na 29 stopni. Ustawiłem bo ze względu na małą ilość cukru same nie dały by już rady i mogły by mieć za chłodno. Nastaw cały czas pracuje.


-
- Posty: 3
- Rejestracja: sobota, 5 gru 2015, 19:58
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Witam szanownych kolegów.Jestem użytkownikiem forum i strony alkohole-domowe już jakiś czas.Jednak do tej pory bylem tu tylko biernie.Dziś postanowiłem napisać coś od siebie.W tym dziale,ponieważ dotyczy on drożdży których używam.Mój nastaw na tych drożdżach(moskva style)jest dosyć mocno powiększony.To znaczy-40 kg.cukru i dwie paczki drożdży.Do tego dwa koncentraty pomidorowe i okolo kilogram blendowanych jabłek.Wszytko wymieszane i rozcięczone do około 22-23blg.Drożdże wsypane do nastawu o temperaturze okolo 23 stopnie Celsjusza. Temperatura pomieszczenia okolo 10 stopni.W nastawie grzałka akwariowa w butelce.Termostat ustawiony na 26 stopni Celsjusza.Czas i przebieg fermentacji- po tygodniu blg. na poziomie okolo 9blg.Po 14 dniach,poziom blg.wynosil 2.Zwiększyłem temperature na grzałce do 30 stopni.Fermentacja zakończyła się na poziomie -4 blg. po 18 dniach.Pracuję na tych drożdżach już dłuższy czas.Moge je polecić z czystym sumieniem.
-
- Posty: 3
- Rejestracja: sobota, 5 gru 2015, 19:58
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Witam ponownie.Jeszcze raz chciałem napisać o nastawie na Moskva Style.Wprowadziłem kilka modyfikacji.Mianowicie; beczkę owinąłem dwiema karimatami(ostatnio tylko jedną od dołu a reszta koc),beczka ustawiona na styropianie 5 cm.Na górze styropian 15cm. i poduszka.Grzałka ustawiona na 26 stopni.Proporcje nastawu jak wyżej z wyjątkiem jednej rzeczy.Dodałem dwie saszetki pozywki Browin,którą zakupiłem w Bricomarche.Koszt 2.50 zł.za sztukę.Nastaw sporządzony w zeszłą sobotę(tj.14.01.17r.).Dziś Blg. już na poziomie -1, a drożdze dalej intensywnie pracują.Dodam że temperatura w mojej piwniczce spadła do 4 stopni.Momentami nawet do 3.Czyli pożywka zdecydowanie pomogła drożdżom w pracy.Nie spodziewałem się jednak że będzie miała aż taki wpływ
Współpraca na linij Moskva-Browin wzorowa 


-
- Posty: 1247
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Czy oby nie przesadzasz z pożywką, ociepleniem, dogrzewaniem ?
Bo...
Pożywka jest już zawarta razem z drożdżami !
Drożdże maja tendencję do nagrzewania nastawu. Ostatni mój nastaw na tych samych drożdżach był chłodzony poprzez wyniesienie na taras, gdzie było -9st. Po 1,5h temperatura spadła do 25st, a były 33st. W ten sposób chyba nie ugotowałem drożdży i uratowałem nastawy.
Zrobisz jak zechcesz, ale im niższa temperatura pracy drożdżaków, tym mniej syfu po sobie zostawiają.
Pozdrawiam
Bo...
Pożywka jest już zawarta razem z drożdżami !
Drożdże maja tendencję do nagrzewania nastawu. Ostatni mój nastaw na tych samych drożdżach był chłodzony poprzez wyniesienie na taras, gdzie było -9st. Po 1,5h temperatura spadła do 25st, a były 33st. W ten sposób chyba nie ugotowałem drożdży i uratowałem nastawy.
Zrobisz jak zechcesz, ale im niższa temperatura pracy drożdżaków, tym mniej syfu po sobie zostawiają.
Pozdrawiam
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Ja na 2 paczkach ciągnąłem 60kg cukru przez dwa tygodnie plus 2 sloiki koncentratu i nic więcej. Beczka 220l . Temperatura otoczenia ok. 8stopni. Temperatura nastawu ok 18 jak dodawałam drożdże. Ale Moscva niestety ma czasem partie trefne.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 5343
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Używanie grzałek akwariowych do grzania nastawu musi być robione z głową, inaczej przynosi skutek odwrotny do zamierzonego. Tanie grzałki z termostatem dopóki nie osiągną założonej temperatury grzeją na maksa- nierzadko wręcz gotując płyn obok siebie. Taką grzałkę można wrzucić do napełnionej wodą butelki plastikowej i dopiero taka butelkę wrzucić do beczki- zwiększy to powierzchnię grzania, skutecznie obniżając ryzyko miejscowego przegrzania nastawu. Samo podgrzewanie powinno być stosowane tylko, jeżeli nastaw jest od początku robiony w warunkach zewnętrznych lub w np. nieocieplanym garażu. A jeżeli drożdże oddamy do ciepłej wody (20-30C), to drożdże nawet wtedy utrzymają sobie temperaturę przez cały czas fermentacji nie wymagając dogrzewania.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 3
- Rejestracja: sobota, 5 gru 2015, 19:58
- Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Grzałka jest oczywiście w butelce.W moich warunkach dogrzewanie,ocieplenie i dokarmianie okazało się niezbędne.Zdarzyło się ze nastaw bez tych czynności zatrzymał się około 0 blg.
-
- Posty: 1247
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
- Załączniki
Niepokojąca pianka na powierzchni nastawu cukrowego.
Witam wszystkich.
Zapodałem cukrówkę składającą się z 7kg cukru i 21.5 l wody na 1 paczce SF Moskva Style.
Mija prawie 4 dzień, nastaw jeszcze pracuje, Blg wynosi 0 a na powierzchni unosi się delikatna pianka wysokości do 1cm. Nie wygląda mi ona jak przy zafermentowaniu, lecz przypomina piwną piankę
. Zawsze używam tych drożdży i przeważnie tyleż cukru, lecz już po raz drugi zauważam takie dziwne zjawisko. Drożdże dodane były do syropu cukrowego o temperaturze ok.24st a nastaw pracuje w nieogrzewanym pomieszczeniu.
Nigdy mi się w ten sposób nie pienił, może jakaś bakteria, lub wina wody.
Zna ktoś może przyczynę ?
Pozdrawiam
Zapodałem cukrówkę składającą się z 7kg cukru i 21.5 l wody na 1 paczce SF Moskva Style.
Mija prawie 4 dzień, nastaw jeszcze pracuje, Blg wynosi 0 a na powierzchni unosi się delikatna pianka wysokości do 1cm. Nie wygląda mi ona jak przy zafermentowaniu, lecz przypomina piwną piankę

Nigdy mi się w ten sposób nie pienił, może jakaś bakteria, lub wina wody.

Zna ktoś może przyczynę ?
Pozdrawiam
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"
Wróć do „Drożdże i fermentacja”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość