Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Zbynek80
750
Posty: 772
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Zbynek80 » piątek, 11 lis 2016, 00:43

Ja robię większe blg tak ok 26, więc przedgonów czy pogonów może być więcej. Odbieram zawsze określoną ilość przedgonu i na przód, później pogon to na temp.
Teraz zamówiłem z chłopakami z forum modne ostatnio Prestige Black Label zobaczymy co z tego będzie


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Saccharomyces
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Saccharomyces » piątek, 11 lis 2016, 10:01

DoktorPio pisze:jak przetestowałem drożdże ALCOTEC 48 TURBO PURE.


na cukrze czy na glukozie ?

M


michal278
1500
Posty: 1541
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: michal278 » piątek, 11 lis 2016, 10:11

Ja przetestowałem od Cobry po Vodka Style i powiem jedno. Jak były Alcoteci 24 nic ich nie przebije, szczególnie nastawy 120l wzwyż. Moskwa są średniej klasy.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

DoktorPio
100
Posty: 116
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Kontakt:
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: DoktorPio » piątek, 11 lis 2016, 22:46

Saccharomyces pisze:na cukrze czy na glukozie ?



Cukier ;)

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: olo 69 » sobota, 12 lis 2016, 00:01

Coobra 48 extreme też bardzo fajne drożdże. Podczas fermentacji wydzielają chyba najmniej zapachu z wszystkich drożdży, które stosowałem. Można powiedzieć, że prawie bezzapachowe.
Pozdrawiam,olo 69


michal278
1500
Posty: 1541
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: michal278 » sobota, 12 lis 2016, 09:29

U mnie ważne jest by dawały radę z dużymi nastawami, Moskwa są średnie w tym. Do tego wrażliwe na początkową temperaturę nastawu.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: golec269 » sobota, 12 lis 2016, 12:25

Michał278 jaki robisz ten duży nastaw(cukru, drożdży)?


michal278
1500
Posty: 1541
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: michal278 » sobota, 12 lis 2016, 14:48

Cukier do wody 1:4, nastaw 220 litrów -3 paczki. edit do Mod. Telefon szaleje..
Ostatnio zmieniony sobota, 12 lis 2016, 14:48 przez michal278, łącznie zmieniany 2 razy.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Karniaczek
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 9 lis 2016, 16:18
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Karniaczek » sobota, 12 lis 2016, 16:54

Zauważyłem że w tym temacie kilka osób poleciło drożdże Alcotec 48. Wyszukałem je na allegro z tym, że zauważyłem że występują w kilku wersjach. Znalazłem czarne opakowanie za 6,89 zł (http://allegro.pl/turbo-drozdze-alcotec ... 98590.html ), niebieskie za 8,88 zł i srebrne za 10,50 zł. Czy to te same drożdże, tylko różne opakowania? Te pierwsze mają jednak nieco inną nazwę Alcotec 48 Classic i są najtańsze, jestem ciekaw czy będą działać tak samo jak zachwalane przez Panów Alcotec 48 Turbo Pure.


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: golec269 » niedziela, 13 lis 2016, 15:19

Michał 278 spytałem bo robię też takie duże, BLG na poziomie 21.
Przy Moskva Style nastaw pracował od 7 do 10 dni przy 3 torebkach.
Teraz na innych drożdżach nastawiłem 50kg cukru i dwie paczki no i kończą pracę.
14 dni i zeszły do -4, niezły wynik i oszczędność kasy jak się ma czas.


michal278
1500
Posty: 1541
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: michal278 » niedziela, 13 lis 2016, 16:29

U mnie Alcoteci stare 60kg przerabiały i to w zimnie. Blg nie mierzyłem, ale do 23 max robiłem zawsze. Moskwa różnie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 lis 2016, 16:29 przez michal278, łącznie zmieniany 3 razy.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Lis098 » niedziela, 13 lis 2016, 17:49

Witam ponownie. Po trzech dniach (łącznie już 5) blg nastawu spadło z 12 na 7. Temperatura nastawu 25.5C.
Wszystko jeszcze w miarę ładnie pracuje. Niestety teraz delegacja więc następny raport w piątek wieczorem (chyba, że żona będzie współpracować :) )

:D

Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Lis098 » środa, 16 lis 2016, 20:50

Witam. Środowy wieczór i współpraca z żoną. Blg po łącznie 8dniach spadło z niedzieli na dziś z 7 na 2. Jak widać drożdże dają radę i się nie ugotowały co mnie cieszy. Do soboty powinny dać radę do końca o czym poinformuję. Co do temperatury nastawu, to ustawiłem grzałke na 29 stopni. Ustawiłem bo ze względu na małą ilość cukru same nie dały by już rady i mogły by mieć za chłodno. Nastaw cały czas pracuje.

:D


Lysy1984m
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 5 gru 2015, 19:58
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Lysy1984m » niedziela, 18 gru 2016, 18:37

Witam szanownych kolegów.Jestem użytkownikiem forum i strony alkohole-domowe już jakiś czas.Jednak do tej pory bylem tu tylko biernie.Dziś postanowiłem napisać coś od siebie.W tym dziale,ponieważ dotyczy on drożdży których używam.Mój nastaw na tych drożdżach(moskva style)jest dosyć mocno powiększony.To znaczy-40 kg.cukru i dwie paczki drożdży.Do tego dwa koncentraty pomidorowe i okolo kilogram blendowanych jabłek.Wszytko wymieszane i rozcięczone do około 22-23blg.Drożdże wsypane do nastawu o temperaturze okolo 23 stopnie Celsjusza. Temperatura pomieszczenia okolo 10 stopni.W nastawie grzałka akwariowa w butelce.Termostat ustawiony na 26 stopni Celsjusza.Czas i przebieg fermentacji- po tygodniu blg. na poziomie okolo 9blg.Po 14 dniach,poziom blg.wynosil 2.Zwiększyłem temperature na grzałce do 30 stopni.Fermentacja zakończyła się na poziomie -4 blg. po 18 dniach.Pracuję na tych drożdżach już dłuższy czas.Moge je polecić z czystym sumieniem.


Lysy1984m
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 5 gru 2015, 19:58
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Lysy1984m » piątek, 20 sty 2017, 22:03

Witam ponownie.Jeszcze raz chciałem napisać o nastawie na Moskva Style.Wprowadziłem kilka modyfikacji.Mianowicie; beczkę owinąłem dwiema karimatami(ostatnio tylko jedną od dołu a reszta koc),beczka ustawiona na styropianie 5 cm.Na górze styropian 15cm. i poduszka.Grzałka ustawiona na 26 stopni.Proporcje nastawu jak wyżej z wyjątkiem jednej rzeczy.Dodałem dwie saszetki pozywki Browin,którą zakupiłem w Bricomarche.Koszt 2.50 zł.za sztukę.Nastaw sporządzony w zeszłą sobotę(tj.14.01.17r.).Dziś Blg. już na poziomie -1, a drożdze dalej intensywnie pracują.Dodam że temperatura w mojej piwniczce spadła do 4 stopni.Momentami nawet do 3.Czyli pożywka zdecydowanie pomogła drożdżom w pracy.Nie spodziewałem się jednak że będzie miała aż taki wpływ :klaszcze: Współpraca na linij Moskva-Browin wzorowa :D

Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1247
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: defacto » piątek, 20 sty 2017, 23:41

Czy oby nie przesadzasz z pożywką, ociepleniem, dogrzewaniem ?
Bo...
Pożywka jest już zawarta razem z drożdżami !
Drożdże maja tendencję do nagrzewania nastawu. Ostatni mój nastaw na tych samych drożdżach był chłodzony poprzez wyniesienie na taras, gdzie było -9st. Po 1,5h temperatura spadła do 25st, a były 33st. W ten sposób chyba nie ugotowałem drożdży i uratowałem nastawy.
Zrobisz jak zechcesz, ale im niższa temperatura pracy drożdżaków, tym mniej syfu po sobie zostawiają.
Pozdrawiam
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


michal278
1500
Posty: 1541
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: michal278 » sobota, 21 sty 2017, 09:24

Ja na 2 paczkach ciągnąłem 60kg cukru przez dwa tygodnie plus 2 sloiki koncentratu i nic więcej. Beczka 220l . Temperatura otoczenia ok. 8stopni. Temperatura nastawu ok 18 jak dodawałam drożdże. Ale Moscva niestety ma czasem partie trefne.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5343
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Zygmunt » sobota, 21 sty 2017, 14:05

Używanie grzałek akwariowych do grzania nastawu musi być robione z głową, inaczej przynosi skutek odwrotny do zamierzonego. Tanie grzałki z termostatem dopóki nie osiągną założonej temperatury grzeją na maksa- nierzadko wręcz gotując płyn obok siebie. Taką grzałkę można wrzucić do napełnionej wodą butelki plastikowej i dopiero taka butelkę wrzucić do beczki- zwiększy to powierzchnię grzania, skutecznie obniżając ryzyko miejscowego przegrzania nastawu. Samo podgrzewanie powinno być stosowane tylko, jeżeli nastaw jest od początku robiony w warunkach zewnętrznych lub w np. nieocieplanym garażu. A jeżeli drożdże oddamy do ciepłej wody (20-30C), to drożdże nawet wtedy utrzymają sobie temperaturę przez cały czas fermentacji nie wymagając dogrzewania.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Lysy1984m
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 5 gru 2015, 19:58
Załączniki
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Postautor: Lysy1984m » sobota, 21 sty 2017, 20:18

Grzałka jest oczywiście w butelce.W moich warunkach dogrzewanie,ocieplenie i dokarmianie okazało się niezbędne.Zdarzyło się ze nastaw bez tych czynności zatrzymał się około 0 blg.

Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1247
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Niepokojąca pianka na powierzchni nastawu cukrowego.

Postautor: defacto » wtorek, 28 lut 2017, 07:35

Witam wszystkich.
Zapodałem cukrówkę składającą się z 7kg cukru i 21.5 l wody na 1 paczce SF Moskva Style.
Mija prawie 4 dzień, nastaw jeszcze pracuje, Blg wynosi 0 a na powierzchni unosi się delikatna pianka wysokości do 1cm. Nie wygląda mi ona jak przy zafermentowaniu, lecz przypomina piwną piankę :hmm:. Zawsze używam tych drożdży i przeważnie tyleż cukru, lecz już po raz drugi zauważam takie dziwne zjawisko. Drożdże dodane były do syropu cukrowego o temperaturze ok.24st a nastaw pracuje w nieogrzewanym pomieszczeniu.
Nigdy mi się w ten sposób nie pienił, może jakaś bakteria, lub wina wody. :scratch:
Zna ktoś może przyczynę ?
Pozdrawiam
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość