[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Kolego radzi84 coś mi się nie wydaje, że jedna paczka MS przerobi 50kg cukru i to w 10dni. Chyba że do tych drożdży dosypałeś z 50 g kokainy . Ja przerabiałem już parę nastawów o objętości 200l to średnio dawałem 5 paczek drożdży. Przy BLG 22-23 i jednej paczce drożdży nie zejdzie do -4 w 10 dni.
Pozdrawiam Piotrek
Pozdrawiam Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Zauważcie, że fermentacja trwa w temperaturze 30*C. Drożdże będą pracowały jak głupie, ale syfu (estry, wyższe alkohole - wszystko co wchodzi w skład przed- i pogonu) w nastawie będzie co niemiara.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Jak zależy ci na utrzymaniu szybkiej fermentacji to możesz utrzymywać temperaturę 21-23*C, ale jak chcesz uzyskać delikatniejszy destylat (ale wolniej) to spokojnie możesz dać drożdżom pracować w 16-19*C.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Osobiście zamawiałem koledze MS i je zawoziłem. Przy mnie wsypywał je do nastawu. Po 10 dniach byłem u niego i wszystko szło na rurki. Blg było tak -3/-4. Jak bym nie widział i nie był przy tym to bym nie pisał. A jakość produktu 100% smaczniejsza niż przy Cobrach (Cobry 1 opakowanie wymięka).
-
- Posty: 93
- Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 14:35
- Ulubiony Alkohol: likier kawowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]
Mój ostatni nastaw: 95l wody, 25kg cukru i jedna paczka drożdży Moskva Style. W beczce podwieszona bańka o pojemności 5l z grzałką ustawioną na 25 stopni. Przerobiły w 14 dni. Mogę powiedzieć, że pracowały niemal identycznie jak T3 spiritferm. A produkt finalny pierwsza klasa Polecam każdemu te drożdżaki
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.
-
- Posty: 27
- Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:23
- Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :) - Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Wczoraj o 17:50 Nastawiłem pierwszy nastaw na Drożdżach Spiritferm Moskva Style.
Składniki: 7 Kg cukru z Lidla + 10 gr Kwasku cytrynowego + 70 gr w/w drożdży (1/2 saszetki) + woda ok 24 L o temp 30' C co dało po dokładnym wymieszaniu 23.5 - 24 Blg (pomiar przy użyciu cukromierza). Temperatura w pomieszczeniu 21'C.
Brak doświadczenia dał znać o sobie podczas tankowania wody do zbiornika (zbiornik bez podziałki), pomysł był taki by tankować wg. wskazań wagi ale ta w trakcie wyłączyła się. Postanowiłem policzyć objętość walca i przestałem tankować 5 cm od góry. Waga całego nastawu wraz z plastikowym pojemnikiem to 30.0 Kg. Teraz już wiem jak to powinno być zrobione prawidłowo, najpierw rozpuścić cukier i dodać do odpowiedniej ilości wody.
Pierwsze sprawdzenie o 20:25 temperatura nastawu 27,8'C
Drugie sprawdzenie 0 6:25 temperatura nastawu 22.1'C w pomieszczeniu temp 20'C Blg 21,5. Bąbelki są spore i zapach przypomina "szampana".
Trzeci pomiar 21:25 temperatura nastawu 24.5'C w pomieszczeniu temp 22'C Blg 16,5. Zapach niesamowity
Wczoraj o 17:50 Nastawiłem pierwszy nastaw na Drożdżach Spiritferm Moskva Style.
Składniki: 7 Kg cukru z Lidla + 10 gr Kwasku cytrynowego + 70 gr w/w drożdży (1/2 saszetki) + woda ok 24 L o temp 30' C co dało po dokładnym wymieszaniu 23.5 - 24 Blg (pomiar przy użyciu cukromierza). Temperatura w pomieszczeniu 21'C.
Brak doświadczenia dał znać o sobie podczas tankowania wody do zbiornika (zbiornik bez podziałki), pomysł był taki by tankować wg. wskazań wagi ale ta w trakcie wyłączyła się. Postanowiłem policzyć objętość walca i przestałem tankować 5 cm od góry. Waga całego nastawu wraz z plastikowym pojemnikiem to 30.0 Kg. Teraz już wiem jak to powinno być zrobione prawidłowo, najpierw rozpuścić cukier i dodać do odpowiedniej ilości wody.
Pierwsze sprawdzenie o 20:25 temperatura nastawu 27,8'C
Drugie sprawdzenie 0 6:25 temperatura nastawu 22.1'C w pomieszczeniu temp 20'C Blg 21,5. Bąbelki są spore i zapach przypomina "szampana".
Trzeci pomiar 21:25 temperatura nastawu 24.5'C w pomieszczeniu temp 22'C Blg 16,5. Zapach niesamowity
Alea iacta est
-
- Posty: 27
- Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:23
- Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :) - Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Po 7 dniach w/w nastaw dopracował się 1 Blg, wartość ta utrzymuje się od 2 dni.
W pomieszczeniu temperatura ok 22 - 23'C, temperatura nastawu ok. 28,5 do 29'C.
Całość stoi w łazience na podgrzewanej podłodze która jest dość ciepła. Zastanawiam się co robić,
czekać w nadziei, że nastaw osiągnie wymagane -3 - 4 Blg, może jakieś dokarmianie typu koncentrat pomidorowy
(choć obawiam się czy psota nie będzie w smaku pomidorowa), albo od razu do garażu na 10'C do samodzielnego klarowania i w rurki.
(dysponuje takim sprzętem http://alkohole-domowe.com/forum/post96941.html#p96941 odstojnik na emeryturze )
Dziś rano (10-03-2014) nastaw 27.0'C pomieszczenie 23'C ok. 1 Blg.
Proszę o radę
Z góry bardzo dziękuję.
Po 7 dniach w/w nastaw dopracował się 1 Blg, wartość ta utrzymuje się od 2 dni.
W pomieszczeniu temperatura ok 22 - 23'C, temperatura nastawu ok. 28,5 do 29'C.
Całość stoi w łazience na podgrzewanej podłodze która jest dość ciepła. Zastanawiam się co robić,
czekać w nadziei, że nastaw osiągnie wymagane -3 - 4 Blg, może jakieś dokarmianie typu koncentrat pomidorowy
(choć obawiam się czy psota nie będzie w smaku pomidorowa), albo od razu do garażu na 10'C do samodzielnego klarowania i w rurki.
(dysponuje takim sprzętem http://alkohole-domowe.com/forum/post96941.html#p96941 odstojnik na emeryturze )
Dziś rano (10-03-2014) nastaw 27.0'C pomieszczenie 23'C ok. 1 Blg.
Proszę o radę
Z góry bardzo dziękuję.
Alea iacta est
-
- Posty: 21
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 14:29
- Krótko o sobie: Strażak, Wędkarz, Motocyklista, a teraz również alkoholo-amator :D
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Witam kolegów psotników,
długo dojrzewałem do rozpoczęcia psocenia Uzależnione to było od tego czy sam zbuduję kolumnę czy kupię gotową albo zamówię u któregoś z zacnych kolegów - padło na to ostatnie. No i przymierzam się do pierwszego nastawu. Przeczytałem cały temat próbowałem szukać, ale jakoś nie znalazłem może źle pytania formułowałem i tu moje pytania:
– jak długo można przechowywać przefermentowany i wyklarowany półprodukt do dalszej obróbki?
- czy trzeba spełnić jakieś warunki aby móc ten półprodukt przechowywać?
długo dojrzewałem do rozpoczęcia psocenia Uzależnione to było od tego czy sam zbuduję kolumnę czy kupię gotową albo zamówię u któregoś z zacnych kolegów - padło na to ostatnie. No i przymierzam się do pierwszego nastawu. Przeczytałem cały temat próbowałem szukać, ale jakoś nie znalazłem może źle pytania formułowałem i tu moje pytania:
– jak długo można przechowywać przefermentowany i wyklarowany półprodukt do dalszej obróbki?
- czy trzeba spełnić jakieś warunki aby móc ten półprodukt przechowywać?
-
- Posty: 27
- Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:23
- Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :) - Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Pierwszy nastaw postanowił zakończyć pracę przy 1 Blg. Z powodu mnogości zmiennych mających wpływ na wynik pracy nastawu, mało prawdopodobne jest by dojść co zrobiłem nie tak.
Dlatego postanowiłem zapytać Kolegów Ekspertów co i jak zrobić przy kolejnym nastawie by osiągnął zadane -3 - 4 Blg.
1. Jeśli dobrze zrozumiałem Forum AD, nastawiając kolejny nastaw cukrowy na "dundrze" z pierwszego nastawu w pojemniku plastikowym 30 L z "naszego" sklepu, powinienem dodawać cukier w ilości dającej Blg max 23 - 24, temperatura startowa ok 27'C. + Drożdże "Spiritferm Moskva Style"
2. Proszę o poradę dotyczącą:
Ilości drożdży "Spiritferm Moskva Style", czy wystarczy 1/2 paczki czy może powinienem dać całą?
W jakiej temperaturze trzymać nastaw ?
Czy dodać jakieś wsparcie typu przegotowane drożdże "babuni" 100 gr w 100ml wody?
Czy dodać kwasek cytrynowy w ilości ok 11 gr?
Przepraszam za tak podstawowe pytania, czytając forum znalazłem wiele odpowiedzi i mnóstwo różnych propozycji postępowania, niestety trochę się pogubiłem.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pierwszy nastaw postanowił zakończyć pracę przy 1 Blg. Z powodu mnogości zmiennych mających wpływ na wynik pracy nastawu, mało prawdopodobne jest by dojść co zrobiłem nie tak.
Dlatego postanowiłem zapytać Kolegów Ekspertów co i jak zrobić przy kolejnym nastawie by osiągnął zadane -3 - 4 Blg.
1. Jeśli dobrze zrozumiałem Forum AD, nastawiając kolejny nastaw cukrowy na "dundrze" z pierwszego nastawu w pojemniku plastikowym 30 L z "naszego" sklepu, powinienem dodawać cukier w ilości dającej Blg max 23 - 24, temperatura startowa ok 27'C. + Drożdże "Spiritferm Moskva Style"
2. Proszę o poradę dotyczącą:
Ilości drożdży "Spiritferm Moskva Style", czy wystarczy 1/2 paczki czy może powinienem dać całą?
W jakiej temperaturze trzymać nastaw ?
Czy dodać jakieś wsparcie typu przegotowane drożdże "babuni" 100 gr w 100ml wody?
Czy dodać kwasek cytrynowy w ilości ok 11 gr?
Przepraszam za tak podstawowe pytania, czytając forum znalazłem wiele odpowiedzi i mnóstwo różnych propozycji postępowania, niestety trochę się pogubiłem.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Alea iacta est
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Wystartuj z temperatury 20-22*C, wtedy na pewno ci się nie przegrzeją, w takiej temperaturze (a nawet niższej) prowadź też fermentację. Jako wsparcie możesz dodać rozgotowane babunine lub koncentrat pomidorowy (1 słoiczek). Kwasek cytrynowy możesz (nie musisz) dodać w ilości 5g/100l, ułatwia to nieco odgazowywanie nastawu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2014, 21:29
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) ale jak ktoś mnie w.......i to jestem jego koszmarem....
- Ulubiony Alkohol: kurczak z rożna
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Kolega Grooby dobrze i zawsze prawi niska temperatura to dobra temperatura i ja mu tu przyznaje racje
Podgrzewana podłoga pomogła im się przegrzać. Moskwicze pracowały u mnie do +16 stopni poniżej się zahibernowały dałem im grzałeczkę akwariową ustawioną na 24 stopnie w plastikowej 5 litrowej bańce i ruszyły aby zakończyć swoją misję na -3.
Za ten ich wysiłek wypiłem ich zdrowie miodówką z własnego ,pszczelego miodu.
Pozdrawiam Montgomery
Drożdże te akurat przegrzałeś po 48 godzinach od zadania drożdży robię wszystko aby temperatura nastawu nie przekraczała 25 stopni . W tej temperaturze (25 stopni) i przy przepracowanym (zjedzonym do połowy) cukrze powstał już alkohol i wraz ze wzrostem stężenia i wysoką temperaturą maleństwa szybko robią kaput i nie maja siły do pracy.stranger pisze:Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Po 7 dniach w/w nastaw dopracował się 1 Blg, wartość ta utrzymuje się od 2 dni.
W pomieszczeniu temperatura ok 22 - 23'C, temperatura nastawu ok. 28,5 do 29'C.
Całość stoi w łazience na podgrzewanej podłodze która jest dość ciepła. Zastanawiam się co robić,
Kolega Grooby dobrze i zawsze prawi niska temperatura to dobra temperatura i ja mu tu przyznaje racje
Podgrzewana podłoga pomogła im się przegrzać. Moskwicze pracowały u mnie do +16 stopni poniżej się zahibernowały dałem im grzałeczkę akwariową ustawioną na 24 stopnie w plastikowej 5 litrowej bańce i ruszyły aby zakończyć swoją misję na -3.
Za ten ich wysiłek wypiłem ich zdrowie miodówką z własnego ,pszczelego miodu.
Pozdrawiam Montgomery
Ludzie są mądrzy tylko czemu (czasami) postępują jak głupcy????
-
- Posty: 27
- Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:23
- Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :) - Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Macie 100% racji nikt nie lubi przesady, a ja przesadziłem. Teraz nastaw na dundrze śmiga w pomieszczeniu gdzie temperatura max 21'C, sam nastaw max 25'C i sam taką utrzymuje. Co do cukru w nastawie ten znika jak najlepsza psota. (po 48 godzinach z 22 BLG zostało ok 1 ale jak Wiecie pomiar poglądowy bo całość wściekle pracuje)
Bardzo dziękuję za pomoc wszelkie rady co i jak zrobić by ładnie śmigało, teraz aż miło popatrzeć jak drożdże pracują.
Macie 100% racji nikt nie lubi przesady, a ja przesadziłem. Teraz nastaw na dundrze śmiga w pomieszczeniu gdzie temperatura max 21'C, sam nastaw max 25'C i sam taką utrzymuje. Co do cukru w nastawie ten znika jak najlepsza psota. (po 48 godzinach z 22 BLG zostało ok 1 ale jak Wiecie pomiar poglądowy bo całość wściekle pracuje)
Bardzo dziękuję za pomoc wszelkie rady co i jak zrobić by ładnie śmigało, teraz aż miło popatrzeć jak drożdże pracują.
Alea iacta est
-
- Posty: 168
- Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
- Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
- Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Uważam że to najlepsze grzybki. Testowalem juz pięć paczek. Wnioski końcowe - to bardzo wydajne drożdże. Robię nastaw 35l z 12 kg cukru i sypie pół paczki MS. Pracują w temp. otoczenia 18-19ºC. Po 8 dniach blg -4. Dzień klarowania i gram koncert. Wychodzi mi koło 8 l 60% po jednym graniu. Smaczne, czyste, prawie bezwonne. Puszczam na miedzianym potstilu własnej produkcji. Pozdrawiam
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Bo pić to trza umić
Re: Odp: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Witam, nastawiłem 3 dni temu 25l wody plus 8kgcukru zgodnie z instrukcją. Po dwóch dniach mialem 12 blg a teraz ciągle stoi? Widać na oko że nie ma już w nastawie żadnej pracy. Wczoraj jak sprawdzalem to temp otoczenia 19 stC nastawy 31stC. Pytanie, czy aby doprowadzić do zjedzenia cukru mam czkać czy dosypać jeszcze MS
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Zabiłeś drożdże kombinacją: wysoka zawartość cukru, wysoka temperatura nastawu, więc raczej już nie ruszą. Im wyższa temperatura tym drożdże stają się bardziej wrażliwe na zawartość alkoholu w nastawie i szybciej umierają nawet przy niższym %. Jak już chcesz tak wysilać drożdże(wysoki Blg początkowy) to trzymaj nastaw w pomieszczeniu o niskiej temperaturze(12-16), a dopiero na dofermentowanie przenieś tam gdzie będzie koło 20. Jak już chcesz restartować dodając MS to obniż temperaturę.
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Kurcze pierwszy raz robiłem nastaw z użyciem gotowych drożdży.
Nie mam kompletnie w tym temacie doświadczenia.
Więc tak aby uratować mój nastaw muszę dodać MS w jakiej ilości? i czy to aby nie popsuje walorów smakowych psoty.
A tak na przyszłość jeśli będę robił nastaw to w warunkach domowych to jak 6kg cukru dopełnić do 25l i trzymać w temp otoczenia około 15 stC a dopiero później do pomieszczenia?
Człowiek uczy się na błedach:)
Nie mam kompletnie w tym temacie doświadczenia.
Więc tak aby uratować mój nastaw muszę dodać MS w jakiej ilości? i czy to aby nie popsuje walorów smakowych psoty.
A tak na przyszłość jeśli będę robił nastaw to w warunkach domowych to jak 6kg cukru dopełnić do 25l i trzymać w temp otoczenia około 15 stC a dopiero później do pomieszczenia?
Człowiek uczy się na błedach:)
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Po prostu nie kombinuj z różnymi proporcjami - jeśli oczywiście nie masz smykałki do eksperymentów.
Praktykuj najbardziej znane proporcje tj. na 1 kg cukru 4 litry wody. Nigdy się na takiej proporcji nie zawiedziesz.
Taka standardowa proporcja do przeciętnego nastawu 46 litrów to 10kg cukru 40 l wody i jedna paczka drożdży turbo. Woda do zaszczepienia drożdży powinna mieć temp. ok. 25*C i fermentator najlepiej jakby był trzymany w pomieszczeniu ok. 20*C.
Drożdże w takich warunkach skończą całkowicie swoja pracę przerabiając cały cukier w 5 dni.
Praktykuj najbardziej znane proporcje tj. na 1 kg cukru 4 litry wody. Nigdy się na takiej proporcji nie zawiedziesz.
Taka standardowa proporcja do przeciętnego nastawu 46 litrów to 10kg cukru 40 l wody i jedna paczka drożdży turbo. Woda do zaszczepienia drożdży powinna mieć temp. ok. 25*C i fermentator najlepiej jakby był trzymany w pomieszczeniu ok. 20*C.
Drożdże w takich warunkach skończą całkowicie swoja pracę przerabiając cały cukier w 5 dni.
Ostatnio zmieniony wtorek, 22 kwie 2014, 09:33 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Najlepiej kieruj się wskazaniami cukromierza, wtedy wszystko będzie wychodziło jak trzeba. Ja bym Ci radził nie marnować już drożdży na ten nastaw, tylko po klarowaniu przedestylować (rektyfikować) to co powstało. Po odebraniu alkoholu, w pozostałym odwarze rozpuścić jeszcze 3-4 kg cukru i gdy całość ostygnie do 25*C, wsypać nową paczkę MS. Wcześniej jeszcze dolać ewentualnie wody, tak by odczyt na cukromierzu nie przekraczał 23 Blg. W ten sposób można odzyskać cały nie przerobiony wcześniej cukier oraz uzyskać materiał do kolejnego pędzenia.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Zrobię tak jak mówicie. postaram się przepuścić to co mam teraz potem rozpuszczę cukier i dopełnię wodą tak aby wyszło mi 22-23 Blg.
Zastanawia mnie tylko jaki był mój błąd. Wiem że chytry traci dwa razy ale postępowałem zgodnie z :
Instrukcja z opakowania rozpuścić 6 - 8 kg cukru w gorącej wodzie, przelać do fermentatora i dopełnić do 25 litrów. Do nastawu o temp 25-30 st C wsypać zawartość torebki i wymieszać. Optymalna temperatura fermentacji 20-30stC.
następny zrobię tak
Zastanawia mnie tylko jaki był mój błąd. Wiem że chytry traci dwa razy ale postępowałem zgodnie z :
Instrukcja z opakowania rozpuścić 6 - 8 kg cukru w gorącej wodzie, przelać do fermentatora i dopełnić do 25 litrów. Do nastawu o temp 25-30 st C wsypać zawartość torebki i wymieszać. Optymalna temperatura fermentacji 20-30stC.
następny zrobię tak
Praktykuj najbardziej znane proporcje tj. na 1 kg cukru 4 litry wody. Nigdy się na takiej proporcji nie zawiedziesz.
Taka standardowa proporcja do przeciętnego nastawu 46 litrów to 10kg cukru 40 l wody i jedna paczka drożdży turbo. Woda do zaszczepienia drożdży powinna mieć temp. ok. 25*C i fermentator najlepiej jakby był trzymany w pomieszczeniu ok. 20*C.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Błąd był taki, że przegrzałeś nastaw. Te drożdże same produkują taką ilość ciepła, że wystarczy im na początku temperatura otoczenia poniżej 20 stopni. A tak jak pisałem wcześniej im wyższa temperatura tym mniejsza odporność drożdży na alkohol - po prostu "zdechły" od nadmiaru alkoholu, bo dla temperatury 30 wytrzymują stężenie np. 10%(przykładowo). Jak odnajdę źródło to wstawię.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Poza przegrzaniem, to 8 kg na paczce i obiecany z tego urobek, to też przy okazji chwyt marketingowy. Prawda zaś jest taka, że wszystko zależy nie tyle od ilości cukru, co od jego stężenia w wodzie. Jedna paczka drożdży przerobi na raz bez problemu i 16 kg cukru. Oczywiście pod warunkiem, że dopełni się zbiornik wodą tak, by cukromierz wskazywał góra 23 Blg.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 253
- Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
- Podziękował: 126 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Wg mnie jedyny błąd jaki kolega popełnił to przegrzanie, bo blg wcale nie było za wysokie (24blg), zresztą temp 31 st też nie powinna być zabójcza dla drożdży. Może drożdże były stare lub źle przechowywane? I jeszcze zastanawia mnie fakt, że temp otoczenia to 20 st a niepracującego nastawu 31 st. Może jednak nadal pracuje? Masz cukromierz?
-
- Posty: 168
- Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
- Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
- Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Dodam że MS przerabiają trzykrotność tego co w instrukcji. Robie nastaw w beczce 120l. Najpierw syrop ( 20 kg cukru plus 20l wody) uzupelniam 50l wody plus paczka MS. Po 2 dniach dolewam jeszcze kolejną porcje suropu (10 kg cukru plus 20l wody). Nie spieszy mi się nigdzie wiec nastaw stoi w temp. 18-19ºC jeszcze 5-6 dni. Dzień klarowania, blg -3 i mam 90l nastawu. Nigdy się nie grzeje. I jak widać po moich doswiadczeniu paczka MS przerobi taki nastaw. Proponuję tylko ustawić nastaw w temp. po niżej 20ºC i w miarę możliwości cukier dać w 2 etapach. Pozdrawiam
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Bo pić to trza umić
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Mnie z proporcji 25l wody plus 8kg cukru wychodzi nieco ponad 27Blg. Może coś źle liczę... ale ostatnio robiłem nastaw z 7kg cukru dopełnionego wodą niemal pod krawędź 30L baniaka fermentacyjnego i cukromierz wskazywał 22,5 Blg.tomhas pisze:Wg mnie jedyny błąd jaki kolega popełnił to przegrzanie, bo blg wcale nie było za wysokie (24blg)
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
Autor tematu - Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Blg obliczamy z masy, nie z objętości
Za Wiki;
1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu.
8 : (8+25) = 0,2424...Trener pisze:Mnie z proporcji 25l wody plus 8kg cukru wychodzi nieco ponad 27Blg. Może coś źle liczę...
Blg obliczamy z masy, nie z objętości
Za Wiki;
1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Cukromierz mam niestety nie ruszyły. Co do jakości drożdży to zakupiłem kilka dni wcześniej.
Przepuściłem to co miałem niestety w moim mocno niedopracowanym sprzęcie http://alkohole-domowe.com/forum/odnowi ... 10903.html za który już mnie kolega roger zjechał. (Jak się dorobię to wykonam nowy) i wszyło mi 0,35l - rozpuszczalnika, 1,75l - 94% i jakieś 0,25l - 50%. Nie wiem czy to dobrze czy nie?
Pierwsze koty za płoty, a kolejna paczuszka czeka. Jutro zrobię, może i pokuszę się rozbić większą porcję w balonie 50l.
Pozdrawiam
Przepuściłem to co miałem niestety w moim mocno niedopracowanym sprzęcie http://alkohole-domowe.com/forum/odnowi ... 10903.html za który już mnie kolega roger zjechał. (Jak się dorobię to wykonam nowy) i wszyło mi 0,35l - rozpuszczalnika, 1,75l - 94% i jakieś 0,25l - 50%. Nie wiem czy to dobrze czy nie?
Pierwsze koty za płoty, a kolejna paczuszka czeka. Jutro zrobię, może i pokuszę się rozbić większą porcję w balonie 50l.
Pozdrawiam
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Witam kolegów psotników:)
Właśnie sobie przeczytałem ten wątek i mam pewne obawy co do mojego nastawu na Spiritferm Moskva Style. Problem jest w tym że dodałem trochę za dużo cukru do nastawu. Całość ma jakieś 26 l, ale jest tam aż 8 kg cukru. Jak na razie drożdże pracują bardzo ładnie, ale temperatura po 26 godzinach wynosi 30/31 stopni. Temperatura w pomieszczeniu ma ok 20 stopni. Obawiam się że przez tak dużą temperaturę, drożdże mogą sobie nie poradzić z nastawem. Czy w tej chwili mogę jeszcze dolać wody żeby zmniejszyć Blg. a tym samym finalny procent całego nastawu, zeby nie zabił drożdży? Czy może w tej chwili jest już na to za późno i zepsułoby mi to nastaw. Czy może zostawić to w spokoju i czekać? W sumie mogę jeszcze wynieść nastaw do piwnicy, ale tam jest chyba trochę za zimno...
Właśnie sobie przeczytałem ten wątek i mam pewne obawy co do mojego nastawu na Spiritferm Moskva Style. Problem jest w tym że dodałem trochę za dużo cukru do nastawu. Całość ma jakieś 26 l, ale jest tam aż 8 kg cukru. Jak na razie drożdże pracują bardzo ładnie, ale temperatura po 26 godzinach wynosi 30/31 stopni. Temperatura w pomieszczeniu ma ok 20 stopni. Obawiam się że przez tak dużą temperaturę, drożdże mogą sobie nie poradzić z nastawem. Czy w tej chwili mogę jeszcze dolać wody żeby zmniejszyć Blg. a tym samym finalny procent całego nastawu, zeby nie zabił drożdży? Czy może w tej chwili jest już na to za późno i zepsułoby mi to nastaw. Czy może zostawić to w spokoju i czekać? W sumie mogę jeszcze wynieść nastaw do piwnicy, ale tam jest chyba trochę za zimno...