Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: jarek12341 » czwartek, 18 paź 2012, 20:45

Witam

W niedługim czasie będę testował drożdże piekarnicze Lallemand, dostałem 2x500g od kolegi, który ma w rodzinie Piekarza. Skłoniło mnie do tego to co już napisałem w którymś temacie innemu koledze, mianowicie zawsze robię zacier i przyznam iż testowałem już wszystkie drożdże dostępne na rynku i co do jakości a jednocześnie ceny wybieram T3, Mój Ojciec robi w tym sam czasie zacier ze zwykłych drożdży domowych. Kiedy wrzucamy to na rurki na tej samej maszynie to moje jest ok ale wymaga troszkę węgla do poprawy smaku, dodam że klaruje zacier i jest "czysty jak woda". Ojciec rzuca na rurki nieklarowany jak idzie z beki, jego ma przyjemny zapach i grzechem byłoby filtrowanie węglem. Spróbuję jeszcze nie klarować i zobaczę co to da, czy to przypadkiem ta chemia do klarowania nie wprowadza takiego smaczku. Jak tylko zwolnię beczkę to testuję Lallemand, mam ich 2x500g, mam zamiar użyć proporcji 1/3,5/10 a nie 1410, wychodzi wtedy jak w przypadku 6kg na 21ltr wody, więc dam 12kg cukru, 42ltr wody oraz 120-150g drożdży i zobaczymy co tu wodę mąci :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Teroon
150
Posty: 188
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: GIN
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Trójmiasto
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: Teroon » piątek, 19 paź 2012, 00:50

No ciekawe.
A to są suche chłopaki?

Jakby spojrzeć na to z punktu widzenia piekarni to wybór jest całkiem spory, znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/drozdze-piekarskie-su ... 58319.html

i wygląda to ciekawie tylko zastanawia mnie ten zapis: Piekarskie drożdże suszone przeznaczone są do produkcji wyrobów zawierających maksymalnie 5% cukru.

Ja stosuję także T3 i nie wyczuwam żadnych zapachów, tylko zawsze robię 3-4 destylacje. Obecnie na zbożu jest natomiast to GAMMAZYME Gmbh: http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=15

Też fajna brygada tylko CHOLERNIE długo fermentują (tydzień a czasem nawet dwa tyg. temp pracy 25-28 stopni).

Ciekawe jak szybko te Twoje będą działać. Jeśli będą działać podobnie długo i są w zbliżonej cenie to chyba lepiej już zostać przy tych zbożowych, no tylko że Ty ich używasz do cukrówki, to też może inaczej wyjść.

Tak czy siak, powodzenia i dawaj znaki jak poszło.

Awatar użytkownika

Autor tematu
jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: jarek12341 » piątek, 19 paź 2012, 07:56

Nie są suche, takie jak zwykłe, zobaczymy co to wyjdzie :)
Może coś z tego będzie bo trudno je dostać, praktycznie niedostępne w sprzedaży detalicznej tylko dla piekarni dlatego też mnie tak zainteresowały. Jeżeli wypaliłoby to super bo mam je praktycznie za friko a z takiego kilograma to ładne 8 porcji po 50ltr zacieru. No może i na cukier go namówię, żeby odstąpił troszkę.
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4888
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: lesgo58 » piątek, 19 paź 2012, 08:11

jarek12341 pisze:... Kiedy wrzucamy to na rurki na tej samej maszynie to moje jest ok ale wymaga troszkę węgla do poprawy smaku, dodam że klaruje zacier i jest "czysty jak woda". Ojciec rzuca na rurki nieklarowany jak idzie z beki, jego ma przyjemny zapach i grzechem byłoby filtrowanie węglem...

Zastanawiałeś się ,albo inaczej - podpatrywałeś co ojciec dodaje do nastawu , aby drożdże mogły żyć , rozmnażać sie i pracować...?
Upatrywałbym w tym punkcie różnice smakowe i zapachowe między waszymi destylatami.
Pomijam w tym momencie różnice smakowe i zapachowe wynikające z typu samych drożdży - jak też stężenia do jakiego zmuszasz Twoje drożdże do pracy.
T3 lub inne turbo , aby pracowały jak pracują , potrzebują dużo dobrej i efektywnej pożywki.Aby taką im dostarczyć - niestety - zaprzęga się do tego mnóstwo składników chemicznych...
Spróbuj do tych testowanych drożdży dodać zmiażdżonych pomidorów , albo przecieru bez konserwantów , można też trochę cytryny ( drożdże lubia srodowisko kwaśne ) - a zobaczysz różnicę.No i postaraj się robić nastaw o mocy maksymalnie 10-12%.

Awatar użytkownika

Autor tematu
jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: jarek12341 » piątek, 19 paź 2012, 11:25

Nie dodaje nic oprócz drożdży i cukru, a o koncentracie i kwasku cytrynowym to oczywiście wiem, nie dodaje bo wiadomo że T3 mają już wszystko, Ojciec nie dodaje żądnych pożywek. Ja testuje właśnie jedną beczke T3 tylko na 42ltr wody dałem 11kg cukru i jedną paczkę T3 co by to spowolniczć troszkę proces, w drugiej mam 16kg cukru i 2 paczki turbo pure 48, jak tylko zwolni się beczka to startuje z tymi piekarniczymi i zrobię tak jak radzisz czyli pomidorki i kwasek. Temperatura 28-30 na grzałkach z akwarium.
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4888
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: lesgo58 » piątek, 19 paź 2012, 12:37

Jeśli nie goni Ciebie czas to spróbuj fermentowwćw przedziale temp 20- 23*C.

Awatar użytkownika

Autor tematu
jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: jarek12341 » piątek, 19 paź 2012, 13:37

Ale na tych T3?
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4888
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: lesgo58 » piątek, 19 paź 2012, 15:00

Piekarniczych.
Turbo pracuja jak pracują.
Ty miałeś pretensje do jakości destylatu robionego na T3 w porównaniu do tego robionego na piekarniczych przez Twojego ojca.
I myślałem ,że masz zamiar robić teraz na tych piekarniczych.Dlatego dawałem takie wskazówki , a nie inne.I dotyczyły one zastosowania dla piekarniczych.
Czyli dobra naturalna pożywka , stabilna - nie za ciepła temperatura fermentacji i dobre sklarowanie nastawu - bez ingerencji środków klarujących.
To takie na szybko punkty , dzięki zastosowaniu których ( przy otrzymaniu nastawu ) masz duże prawdopodobieństwo aby otrzymać dobry destylat.
Sama destylacji to osobna historia - ale tu nie zgłaszałeś obiekcji., więc moje porady zawęziłem to tych co powyżej.
Co do temperatury utrzymywanej w czasie fermentacji to im niższa tym lepszy produkt.
Tak ,że staraj się nie przekraczać 25*C. U mnie przy temp. nastawu 22*C pracuje z wyklarowaniem 8 dni.
Z tych proporcji co opisujesz to po 7 dniach masz gotowy nastaw do destylacji.
Ostatnio zmieniony piątek, 19 paź 2012, 17:31 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: jarek12341 » piątek, 19 paź 2012, 16:17

Wiem wiem, dzięki, tak tylko zapytałem ponieważ wspomniałem też o tej mniejszej porcjic T3 w jednej beczce i myślałem, że tą niższą temperature do nich zastosować, dobre rady i logiczne także na pewno sie zastosuje do nich.
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro

Awatar użytkownika

Teroon
150
Posty: 188
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: GIN
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Trójmiasto
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: Teroon » czwartek, 1 lis 2012, 00:39

Jarek i jak "Chłopaki Z Piekarni" się miewają? :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: jarek12341 » czwartek, 1 lis 2012, 02:19

Dzisiaj albo jutro uruchamiam nową beczkę, nie miałem w czym nastawić a dałem black bull 2 paki na 16kg cukru i jedno T3 na 11kg cukru, musiało dłużej popracować bo temperaturka się zmieniala przez te przymrozki, grzałki ma tyko 50W i ledwie dają radę. Zamówiłem właśnie 200W i nową beczkę, mam nadzieję że się nie popsuły przez ten czas w kodówce. :) Dodam, że przestraszyłem się trochę bo zacier po tych black bull troszke biały kolor ma ale podobno tak jest, czytałem w komentarzach na stronie sklepu w którym kupiłem drożdże. Jutro może nie bo święto ale po jutrze zamykam w beczce "Chłopaków z piekarni", dodam koncentraty i troszke kwasku cytrynowego, zobaczymy.

A... przy okazji, jestem w trakcie wykoanywania nowego termostatu 4 kanałowego czyli na 4 beczki sterującego 4 grzałkami i 4 pompkami cyrkulacyjnymi, duże wyświetlacze segmentowe temp. zadanej i aktuaklnej oraz programoanie czasowe lub zależnie od grzałek pomp cyrkulacyjnych, koszt około 300,00, pojawi się moj nowy post na dniach jak przyjdą tylko zamówione części.

Zapraszam do lektury :) i czekajcie na "Chłopaków z piekarni", są już tuż tuż :D
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro

Awatar użytkownika

Autor tematu
jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: jarek12341 » poniedziałek, 5 lis 2012, 22:14

Witam

"Chłopaki z piekarni" w końcu poszły do beki, trochę późno ale pracować też trzeba. :D Wstawiłem 2 beki, Alcotec vs Lallemand tak dla jaj bo zostały mi 2 paki Alcotec jeszcze z przed wakacji:

Lallemand 250g: 42ltr wody, 20g kwasek cytrynowy, 2x koncentrat, a Chłopaków zawaliłem połowę paczki 500g czyli 250g, troszkę ostro ale cóż. Temperatura 31st. podczas rozrabiania. Na grzałkach zadałem 26st.

Alcotec 2 paczki: Jak w przepisie tylko dałem małe fory Lallemand i do Alcotec dałem 13kg cukru. Skubane ruszyły już po godzinie co widać na rurce beczki z brązowym deklem

Sorki, że nie wszystkie fotki są po kolei ale miałem ciężki dzień.

Zdziwiony jestem tylko tak szybkim namnażaniem Lallemand podczas rozpuszczania, fakt że w wodzie z beki czyli z cukrem, koncentratem i kwaskiem. Zobaczymy jak sprawy się potoczą, liczy się efekt końcowy. :D

Jeżeli o czymś zapomniałem napisać proszę pytać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro

Awatar użytkownika

Autor tematu
jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: jarek12341 » wtorek, 6 lis 2012, 20:31

Zaglądałem wczoraj jeszcze do beczek, Lallemanda już zaczęły przepychać wodę w rurce fermentacyjnej, Dzisiaj już pracują jedno puknięcie na 10-15sek., Alcoteca dają równo, wywaliły wodę z rurki prawie do zera :D
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro

Awatar użytkownika

Autor tematu
jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: jarek12341 » czwartek, 8 lis 2012, 16:11

Jedne i drugie pracują:

Lallemand: puknięcie co 6 sekund, temp. 25st.
Alcotec: nadal ostro buzują, temp. 25st.
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro

Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: kwachu » czwartek, 8 lis 2012, 19:20

Witam. Z zainteresowaniem śledzę założony przez Ciebie temat. Ciekawy jestem wyników . Opisuj przebieg fermentacji drożdżami Lallemand . Osobiście jestem zwolennikiem powrotów do korzeni :) , bez względu na podnoszące się głosy nawołujące do pozostawienia drożdży piekarniczych piekarzom . Uważam ,że coś co smakowało moim dziadkom , ojcu , całym pokoleniom Polaków , co było świecką ;) tradycją równie dobrze może smakować i teraz. Możemy przecież raz kiedyś zostawić te nowoczesne hiper super mega turbo atomowe drożdże i dodać do nastawu piekarniaczków :ok: . Tak trzymaj , i pisz proszę.
.
POZDRAWIAM kwachu !

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4888
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: lesgo58 » czwartek, 8 lis 2012, 21:09


Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: kwachu » czwartek, 8 lis 2012, 21:45

Dziękuję bardzo 8-) . Zdarzyło mi się czytać Twój post , ale super, że mi o nim przypomniałeś :poklon;
POZDRAWIAM kwachu !

Awatar użytkownika

Autor tematu
jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: jarek12341 » piątek, 9 lis 2012, 12:40

Witam

Lallemang: puknięcie co 2-3sekund, temp. 25st.

16 blg


Acotec: zwolniły troszkę ale nadal dają bez przerwy.

0 blg

Jak na razie zapach z piekarniczych przyjemny i łagodniejszy jak z Turbo. Kolor pomijam bo do "Chłopaków" dodałem koncentrat pomidorowy. Miernik mam tylko od 0 do + blg i to taki sobie. Taki sobie ponieważ miałem podobny alkoholomierz, teraz mam 5 konkretnych gdzie na 30cm jest wskazanie od 40-50%, 50-67% itd., ten prowizoryczny wskazywał 11% mniej. :) Dlatego na początku nawet nie dokonywałem pomiaru ponieważ byłby taki sam dla obu beczek mimo różnicy w ilości cukru. Może ktoś podrzuci link z czymś konkretnym do pomiaru blg w nastawie. Ciekawe czy "Chłopakom" dodawać coś papu i kiedy?
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4888
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: lesgo58 » piątek, 9 lis 2012, 12:53

Słuchaj. Im lepiej piekarnicze dokarmisz tym lepiej. Podrzuć im dodatkowy słoik przecieru.
Pamiętaj jakie warunki stworzysz drożdżom taki produkt otrzymasz.
Turbo nie potrzebują niczego, bo już zostały wyposażone w niezbędne składniki.

Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G

Postautor: kwachu » piątek, 9 lis 2012, 13:32

Na forum była już o tym mowa , ale przypomnę . Ja, jako pożywkę dla drożdży , także tych piekarniczych, stosuję również drożdże piekarnicze :) z tym ,że najpierw gotuję je przez kilka minut, żeby uzyskać termolizat drożdżowy . Pożywka wielokrotnie sprawdzona , daje grzybkom niezłego kopa. :ok: i to bez względu na ich rodzaj.
POZDRAWIAM kwachu !


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości