Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
6000
Posty: 6329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
[test] Drożdże Old Grand's - GULD

Postautor: radius » niedziela, 14 paź 2012, 18:36

Dzisiaj przeprowadziłem test kolejnych drożdży dostarczonych przez naszego nieocenionego JanaOkowitę, firmy Old Grand's - GULD
Guld.jpg

Nastaw, tak jak przy drożdżach Moskva Style, zrobiłem z 6 kg cukru.
Blg startowe - 23
temperatura otoczenia - 220C
temperatura nastawu na starcie - 270C
Po dwóch godzinach od zadania drożdży utworzyła się gęsta piana, podobnie jak przy drożdżach Moskva Style. Zapach nastawu - dość przyjemny, lekko drożdżowy.
Po 24 godzinach Blg wynosiło 12 a temperatura nastawu podniosła się do 290C. Zapach kwaśny, lekko drożdżowy, znośny.
Po 36 godzinach Blg wynosiło +2, temperatura nastawu spadła do 270C.
Po 48 godzinach Blg wynosiło 0, temperatura nastawu 250C.
Po 60 godzinach drożdże zakończyły pracę. Blg wynosiło -4, temperatura nastawu 230C
Jak w poprzednim teście nastaw klarowałem bentonitem i tu pierwsza niespodzianka.
Jeszcze nigdy cukrówka potraktowana bentonitem tak szybko mi się nie wyklarowała.
Tak wyglądał nastaw po 24 godzinach klarowania.
DSC01342.JPG

Przezroczysty płyn, na dnie widać warstwę drożdży i bentonitu.
Dzisiaj nastaw poszedł do destylacji. Tak jak poprzednio - LM i jednokrotna rektyfikacja. Po skończonym procesie ponownie rozpuściłem próbkę destylatu do 30% i porównałem do próbki destylatu uzyskanego na drożdżach Moskva Style. Tym raze do próby organoleptycznej zaprzągłem również moją połowicę, a co, nie wie jak człowiek się poświęca dla wyższych celów :mrgreen:
No i teraz czekała mnie (żonę nie, bo nie brała udziału w pierwszej próbie) druga niespodzianka. Oboje zgodnie stwierdziliśmy, że destylat uzyskany na drożdżach GULD jest dużo, dużo lepszy niż ten wcześniejszy uzyskany na drożdżach Moskva Style. Może nie był tak "miękki" po przełknięciu ale za to bardziej "czysty" (odebrałem takie same ilości przed- jak i pogonów) i naprawdę całkowicie neutralny zapachowo.
Ocena końcowa - bardzo dobre drożdże, praktycznie bezzapachowe podczas fermentacji i dające bardzo dobry destylat. Polecam wszystkim. Ja na pewno będę ich używał, dziękując JanowiOkowicie za możliwość przetestowania :poklon;
Gardło swoje poświęcił dla prób - radius :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Stachy
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2011, 08:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Każdy;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Drożdże Old Grand's - GULD [test]

Postautor: Stachy » poniedziałek, 29 paź 2012, 10:24

To ja coś od Siebie dodam.
nastaw w/g opakowania, po ok 40 minutach wystartował.
Początkowo 23blg.
po dobie 13
po 2 dobach 0
po 3 dobach -4
właśnie stoi i się klaruje.
Zapach minimalny, z początku lekko drożdżowy, w ostatnim dniu jakby banan?
Jak tylko dokończę aparaturę opisze efekt finalny.


Stachy
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2011, 08:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Każdy;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Drożdże Old Grand's - GULD [test]

Postautor: Stachy » środa, 14 lis 2012, 11:38

No to mogę opisać efekt końcowy.
Uzyskałem:
100ml podpałka
2500ml dobroci 96%
~500ml pogonów

Destylowane jednokrotnie na mini stillu LM.

Dobroć zaprawiona trawą żubrową, po rozrobieniu do 50%.
Smak delikatny, początkowo lekko ostrawy, z bardzo lekkim finiszem.
innymi słowy bardzo dobrze się grzybki sprawiły.
Wygotowany wsad po ostudzeniu, pachniał troszkę dziwnie, inaczej niż moje wcześniejsze cukrówki.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4847
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Drożdże Old Grand's - GULD [test]

Postautor: lesgo58 » środa, 14 lis 2012, 12:29

Stachy pisze:...Smak delikatny, początkowo lekko ostrawy, z bardzo lekkim finiszem....
.

Spróbuj następnym razem surówkę z pierwszego gotowania przedestylować jeszcze raz. tylko musisz bardziej uważnie odebrać przedgony, bo to one są odpowiedzialne za ostrość destylatu.
I porównaj z próbką z pierwszego gotowania. Opisz wrażenia...


zor-ro1970
100
Posty: 109
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Załączniki
Re: Drożdże Old Grand's - GULD [test]

Postautor: zor-ro1970 » poniedziałek, 26 lis 2012, 18:09

Dziś nastaw 25 kg glukozy i 75 literków wody, 1 opakowanie Guld Old Grand's


zor-ro1970
100
Posty: 109
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Załączniki
Re: Drożdże Old Grand's - GULD [test]

Postautor: zor-ro1970 » wtorek, 2 kwie 2013, 09:29

Przepraszam kolegów, że tak późno. Drożdżaki całą zawartość czyli 25 kg glukozy przerobiły w 6 dni do -4Blg, potem 2 dni klarownia i na rurkę. Wnioski: szybkie drożdźaki - spokojnie można zwiększyć nastaw x 4 z jednej paczki, mało fuzli, spirytus delikatny.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4847
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Drożdże Old Grand's - GULD [test]

Postautor: lesgo58 » wtorek, 2 kwie 2013, 10:59

Jesteś pewien, że nie pomyliłeś nastawów? Czy to spóźniony żart?


zor-ro1970
100
Posty: 109
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Załączniki
Re: Drożdże Old Grand's - GULD [test]

Postautor: zor-ro1970 » piątek, 5 kwie 2013, 15:26

Jestem pewny!!!


krzysztof1021
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 12 lip 2012, 15:42
Załączniki
Re: Drożdże Old Grand's - GULD [test]

Postautor: krzysztof1021 » niedziela, 4 sie 2013, 06:47

Witam.
A ja nie miałem takiego szczęścia jak koledzy. Tych drożdży m.in. kupiłem 3 opakowania i wszystkie pracowały mi inaczej niż kolegów.

6 kg cukru, 21 l wody o temp. 25 st.C. Nastaw stał w mieszkaniu, w temp. otoczenia 20 - 21 st
Po godzinie rozpoczęło się szleństwo. Pięknie szumi a piany prawie na szerokość dłoni. Ale na drugi dzień po pianie ani śladu a i praca zdecydowanie słabsza. BLG 20. Cukier został przerobiony po 10 dniach.

Chyba miałem pecha i trafiłem na felerną partię. Wszystkie trzy paczki zachowywały się identycznie.

Pozdrawiam
Krzysztof


Piotr_Z
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 10:24
Załączniki
Re: Drożdże Old Grand's - GULD [test]

Postautor: Piotr_Z » piątek, 8 lis 2013, 21:20

Witam.
No ja mam podobnie, zachęcony pozytywnym wynikiem testu kupiłem kilka paczek i tu od razu ZONK! po 48 godzinach BLG 21! Zadałem drugą paczkę z innej partii (na kilka paczek mam aż 3 partie produkcji), zobaczymy czy ruszy.
EDIT:
Po zadaniu drugiego opakowania z innej partii po 24h BLG spadło z 21 na 15, mam jeszcze dwie paczki z felernej partii czy można to reklamować?
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 lis 2013, 14:21 przez gr000by, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: nie cytujemy postu poprzedzającego w całości

Awatar użytkownika

kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Załączniki
Re: [test] Drożdże Old Grand's - GULD

Postautor: kolpaw » wtorek, 10 cze 2014, 19:52

Mimo że odgrzewam stary wpis postanowiłem dodać coś od siebie. Niedawno zrobiłem nastaw 100L z 25KG cukru i 3 paczek Old Grand's GULD i śmiało mogę polecić drożdże. Poradziły sobie ekspresowo (4-5 dni) po przefermentowaniu 25KG postanowiłem dodać jeszcze 35L wody i 10KG cukru, także ta ilość została przefermentowana, także łącznie z 3 paczek (kupionych na domowy-alkoholpl) za niecałe 23zł przefermentowałem 35kg cukru.

Temp. początkowa nastawu była niska bo około 16 stopni a temperatura otoczenia 25 stopni.

Zgodnie z tym co napisał kolega radius mogę potwierdzić że nastaw niesamowicie dobrze się klaruje.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość