Drożdże NIE Turbo

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:

Post autor: michal278 »

Moi znajomi robią na nich wszystko. Od rumu po czyściocha.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
promocja

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Drożdże NIE Turbo

Post autor: rastro »

rozrywek pisze: Czy możesz szacownemu gremium wyjaśnić do jakich nastawów są Babuni dedykowane?
No ja zwykle wykorzystywałem je d nastawu na drożdżowe, na bułki czy pizze ;) - ale teraz korzystam z takich instant bo wygodniejsze i się nie psują :hahaha: :hahaha: :hahaha:
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Drożdże NIE Turbo

Post autor: rozrywek »

@Rastro.
Musisz jednak wziąć kilo Babuni i pojechać na podlasie i się douczyć. Oczywiście jak będziesz jechał to kup płytę zenka i słuchaj. :o :womit:


Michał278 ty już może nie doradzaj co? Duch puszczy cię nawiedza chyba i straszy po nocach.
Babuni do rumu...

@Jakiś1234.
Ja też uważam że wolniejsza praca jest lepsza. Nie raz stosowałem mniej niż zalecali a najczęściej to mniejsza paczka na większy nastaw.
Lepiej otworzyć i zadać niż dzielić.

Ale to nie jest konieczne.

@kiwitom23.

Widzę że ostro się wziąłeś za poszukiwania. Bardzo dobrze.
Może wróć do dobrych najlepszych winnych.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
100
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Drożdże NIE Turbo

Post autor: ZiemniakPyrka »

Od siebie polecam najbardziej przetestowane na wszelakich zacierach zbożowych, mącznych jak i ziemniaczanych PINNACLE Distillers Yeast G.
Fajną robotę robią także drożdże whisky od kolegi Sinynos.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Drożdże NIE Turbo

Post autor: Szlumf »

rozrywek pisze:..........
Babuni do rumu.............
Nie pamiętam czy to były "Babuni" czy inne. W każdym razie piekarnicze z Lidla przerobiły elegancko nastaw na rum którego nie przerobiły Bayanusy i jeszcze ze dwa inne dedykowane szczepy. Aż za elegancko bo wyszły z beczki na spacer :D . Sam korzystałem ze 2 lata z piekarniczych do cukrówek dopóki się nie pogorszyły te dostępne w marketach. Jak pomyśleć logicznie to piekarnicze muszą być dobrymi drożdżami i nie maja prawa dawać złych aromatów i smaków.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże NIE Turbo

Post autor: michal278 »

Rozrywek z 5-6 lat temu był temat o tych drożdżach i ludzie polecali do wszystkiego. Piłem na nich spirytus i jakby ująć jest miękki. Piłem też lyche i rum. Więc nie widzę powodu by drwić!!! Sam spróbuj a potem szydź. Na Podlasie zawsze zapraszam, po drodze kilku innych kolegów z tych stron też możesz odwiedzić!!!

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Drożdże NIE Turbo

Post autor: rozrywek »

Przerobiłem tony cukru na piekarniczych.
Prosto z piekarni branych.
Są mocne nie powiem.

Ale powąchajcie nastaw pracujący na tych i na innych.

To już samo z siebie daje pogląd od razu co produkują i ile.


Użyję porównania:
To jak z dziewczyną co jest śliczna zgrabna i łatwa...tylko pierdzi non stop.
A za jej koleżanką trzeba było pochodzić. Skromna delikatna cicha i łagodna. I finalnie o wiele lepsza.

Jeden weźmie szybki plastik a drugi lagodną dziecinę.

Do tematu. Jedne grzyby ostro startują i szybko giną inne pracują wolniej ale dają inny efekt.

Powąchajcie nastaw to będziecie wiedzieć od razu.

Michał dziękuję za zaproszenie. Mam kupę znajomych na podlasiu tylko nie trawię Zenka. Stąd mój żart.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże NIE Turbo

Post autor: michal278 »

Rozrywek ostatnio w Białymstoku widziałem mural zenka... Niestety. Ja jego pamiętam z dawnych lat... Długa historia z Kaskadą w Mazurach w tle..
Ja inaczej porównuję drożdże. Jak gotujesz bez miedzi to od razu widać które jakie są.
A oprócz Zenka to jeszcze zostaje Fanatic, Etna, Boys,, Cieciuch, Basta itd.. Haha.
Haha haha

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Drożdże NIE Turbo

Post autor: rozrywek »

Temat nie jest o plejadzie gwiazd z Białegoyorku.

O grzybkach które mniej produkują smrodków w nastawie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Drożdże NIE Turbo

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Zdecydowanie polecam Alcotec Vodka Star - te niebieskie. Droższe są, ale jest różnica.

Poza tym, zwróć uwagę nie tylko na drożdże, ale też na warunki fermentacji. Jak sam wspomniałeś, w niższej temperaturze jest mniej ubocznych produktów, a dokładniej rzecz biorąc jest więcej aldehydów ( które jednak przechodzą jako wczesny przedgon ), a mniej alkoholi wyższych, które są trudniejsze w separacji.
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lis 2021, 13:47 przez MASaKrA_Domingo, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

użytkownik usunięty
Re: Drożdże NIE Turbo

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
@MASaKrA_Domingo, dobrze zauważył, zgadzam się. Niby są to jednak drożdże turbo ale uważam, że jeśli w odpowiednich warunkach ferment poprowadzisz, fraza "turbo" moim zdaniem, przestaje mieć znaczenie. Drożdże oddźwięczą się łagodnym sercem. W powiększonym nastawie, przerabiały mi 22 Blg ponad 3tyg. Urobek po II pełnych rekty - Wodka łagodna i miękka w odczuciu. Zdecydowanie prima sort. Ale to na miedziaku. Polecam :ok:
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Drożdże NIE Turbo

Post autor: rozrywek »

Przyznaję rację koledze powyżej.
Turbo można zrobić samemu.
Odpowiednie warunki pracy.
Wystarczy spowolnić nastaw.
I niech sobie łagodnie pyrkają.
A dadzą więcej.

A to jest też łatwe. Babuni wpakować kilogram to takiego hot roda zobaczycie że szok.

Jak nastaw wystartuje.
Tylko ile przy tym ryku, spalonych opon i smrodu z wydechu.

Fajnie jest zapierdzielać ale fajnie też spokojnie z gracją dojechać.
Przy muzyce cichutkiej i łagodnej.


Aa ile jest tych turbo 72h. 48h. 24h na rynku?

A nie przerabiają w takim czasie co trzeba.
To nie ma co sobie nimi dupy zawracać.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”