Drożdże "instant" (piekarnicze) w proszku ???

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
torgen
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 2 mar 2010, 22:50

Post autor: torgen »

Czy i jak stosować w/w drożdże i czy to ma sens?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Drożdże "instant" (piekarnicze) w proszku ???

Post autor: Zygmunt »

Rozwodnić, poczekać i wlać do nastawu.
To te same drożdże jak te w kostce, tylko wysuszone. Mają dłuższy termin ważności. Siła pędna tych drożdży jest ta sama. Siłę pędną określa się w uproszczeniu jako zdolność ciasta do rośnięcia.
Sens jest taki sam jak dawanie zwykłych d. babuni- drożdżowy posmak w produkcie i zanieczyszczenia.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
torgen
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 2 mar 2010, 22:50
Re: Drożdże "instant" (piekarnicze) w proszku ???

Post autor: torgen »

Dzięki za odp.:)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”