Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Post autor: przegab »

To napisz jak Ci się sprawdziły. Co zacierałeś z nimi?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

SinyNos
100
Posty: 138
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Post autor: SinyNos »

przegab pisze:To napisz jak Ci się sprawdziły. Co zacierałeś z nimi?
Niestety ale ja nie mam w czym zacieru ugotować, zamierzam je na skrobię puścić - tylko na to mogę sobie pozwolić. Jeśli są chętni na testy, to ostatnie dni na kompletowanie zamówienia grupowego. Można odwiedzić wątek który znajduje się na forum.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Post autor: przegab »

Aha, to nieporozumienie. Myślałem, że je polecasz a nie oferujesz. Ten wątek jest o ocenie drożdży.
Awatar użytkownika

SinyNos
100
Posty: 138
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Post autor: SinyNos »

Temu właśnie pytałem czy ktoś je już stosował.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Post autor: michal278 »

Siny nos te drugie przerabialem i jakoś nie powiem by czymś się różniły od Estelle. A cena zabija.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Post autor: Fiflak »

Swego czasu przeprowadziłem, że tak powiem, wstępne eksperymenty porównawcze:
https://alkohole-domowe.com/forum/topic17412.html
Obiecuję sobie do nich powrócić, gdyby moje moce przerobowe się powiększyły. Temat jest wart dogłębnego zbadania, bowiem różnice faktycznie istnieją. Chociaż nie sposób wskazać idealnego szczepu. To bowiem zależy, przede wszystkim, od gustu bimbrownika.

KRWI
30
Posty: 41
Rejestracja: sobota, 4 lip 2020, 10:24
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Drożdże do zacierów zbożowych - które najlepsze?

Post autor: KRWI »

Do starzonych zbożówek ja używam:

1. SAFSPIRIT M-1 WHISKY MALT - zdecydowanie są OK, zwłaszcza w dolnych temperaturach fermentacji,
2. COBRA WHISKY YEAST - jak dla mnie mogą być,
3. PROFESSIONAL WHISKY YEAST - jakoś średnio mi pasują, według mnie przebijają przedgony i ogólnie jakoś tak bimbrowo... Ale zależy kto co lubi...

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”