Drożdże do wina z ryżu (będzie wermut)

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30

Post autor: qwerty01 »

Dzień dobry.
Chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie do robienia wina z ryżu/wermutu. Za pierwszym razem użyłem turbofruit yeast z biowinu i wyszło bardzo dobre. Następnym razem postawiłem z bayanus G995 i wyszło gorsze w smaku. Chciałbym spóbować na innych drożdżach, ale nie wiem jakie polecacie. Lubię mocne i słodkie wina. :)
koncentraty wina

chudi
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 21 kwie 2016, 14:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Polska Dębiona lecz nie tylko
Podziękował: 20 razy
Re: Drożdże do wina z ryżu (będzie wermut)

Post autor: chudi »

Stosowałem do ryżu tylko i wyłącznie Tokay (suche) w saszetkach do rozmnożenia (przepis był na odwrocie). Wina słodkie i mocne mi wychodziły przy dwukrotnym dodawaniu cukru!
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 lut 2019, 20:22 przez chudi, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”