Witam,
Zastanawiam się nad wyborem odpowiedniego rodzaju grzybków do brandy rodzynkowej (na samych rodzynkach albo 50/50 z cukrem). Opierając się na pozytywnych doświadczeniach z drożdży M-1 postanowiłem wybrać coś z stajni SafSpirit. Jednak w swojej ofercie mają dwa różne rodzaje o stosunkowo innych profilach - CO-16 (które są stosowane do koniaków, dają nuty owocowo-kwiatowe) oraz FD-3 (które dają ciekawe estry w niskich temperaturach). Jako że fermentuje w piwnicy gdzie zimą może być nawet około 16 stopni to ciekawą opcją wydają się FD-3, z kolei klasyka (CO-16) ma pewnie też pewnie ciekawy smak, a niskie temperatury mam tylko przez jakieś 3 miesiące. Destylat będzie przeznaczony do starzenia max 3 lata w kamionce z szapkami. Czy ma ktoś z was doświadczenia z którymiś z tych drożdży? Które z nich byście polecili? Może jakieś inne drożdżaki zupełnie innej firmy?
Linki do drożdży:
https://sklep.centrumfermentacji.pl/dro ... -co-16-50g
https://sklep.centrumfermentacji.pl/dro ... t-fd-3-50g
P.S. Czy trzeba dodawać pożywkę do nastawu z rodzynek? Przy melasie i zacierze słodowym z tego co wiem nie trzeba, stąd pytanie.