Drożdże do brandy rodzynkowej

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
fanatyk5l
20
Posty: 22
Rejestracja: piątek, 7 maja 2021, 19:52
Krótko o sobie: "Najważniejszą przyprawą piernika i destylatu jest czas"
Ulubiony Alkohol: Wszelkie starzone trunki
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: fanatyk5l »

Witam,
Zastanawiam się nad wyborem odpowiedniego rodzaju grzybków do brandy rodzynkowej (na samych rodzynkach albo 50/50 z cukrem). Opierając się na pozytywnych doświadczeniach z drożdży M-1 postanowiłem wybrać coś z stajni SafSpirit. Jednak w swojej ofercie mają dwa różne rodzaje o stosunkowo innych profilach - CO-16 (które są stosowane do koniaków, dają nuty owocowo-kwiatowe) oraz FD-3 (które dają ciekawe estry w niskich temperaturach). Jako że fermentuje w piwnicy gdzie zimą może być nawet około 16 stopni to ciekawą opcją wydają się FD-3, z kolei klasyka (CO-16) ma pewnie też pewnie ciekawy smak, a niskie temperatury mam tylko przez jakieś 3 miesiące. Destylat będzie przeznaczony do starzenia max 3 lata w kamionce z szapkami. Czy ma ktoś z was doświadczenia z którymiś z tych drożdży? Które z nich byście polecili? Może jakieś inne drożdżaki zupełnie innej firmy?

Linki do drożdży:

https://sklep.centrumfermentacji.pl/dro ... -co-16-50g

https://sklep.centrumfermentacji.pl/dro ... t-fd-3-50g


P.S. Czy trzeba dodawać pożywkę do nastawu z rodzynek? Przy melasie i zacierze słodowym z tego co wiem nie trzeba, stąd pytanie.
Pozdrawiam, fanatyk5l
promocja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże do brandy rodzynkowej

Post autor: Kamal »

CO-16 używałem i polecam, do takich nastawów szczególnie.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże do brandy rodzynkowej

Post autor: radius »

Potwierdzam słowa kamala. Do rodzynek CO-16 będą najlepsze :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
fanatyk5l
20
Posty: 22
Rejestracja: piątek, 7 maja 2021, 19:52
Krótko o sobie: "Najważniejszą przyprawą piernika i destylatu jest czas"
Ulubiony Alkohol: Wszelkie starzone trunki
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże do brandy rodzynkowej

Post autor: fanatyk5l »

Dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam, fanatyk5l
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”