Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

wawaldek11 pisze:Zmierz Blg dundru.
Zmierzyłem Blg dundru, jak i jego pH :ok:
Blg = +6
pH = 3,5
Nie omieszkałem w ramach eksperymentu, zamoczyć również w nim dzioba ;) Kwaśne toto i nic nie słodkie :) Wychodzi więc na to, że takie a nie inne Blg, wynika z zawartości pozostałych składników melasy :shock:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
promocja

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: wawaldek11 »

Masz jeszcze melasę i cukier?
Chodzi mi po głowie taki eksperyment:
Zrobić kolejny nastaw na dundrze pomijając Blg dundru - czyli na 31*Blg lub troszkę mniej gdyby konieczny był dodatek wody do wymaganej ilości nastawu.
Sprawdzimy czy drożdże prawidłowo pracują przy starcie z wyższego *Blg - powinno zejść do ok. 8*Blg, a dunder ok. 12*Blg.
I jeszcze jeden i jeszcze raz! ;)
Wyniki mogą nam dać pogląd czy te drożdże poradzą sobie z nastawem (z melasy z Glinojecka) o Blg początkowym na poziomie 40 - 50% - bo w nastawie będzie tylko ok. 50% cukrów fermentowalnych. Czy ciśnienie osmotyczne za bardzo im nie zaszkodzi?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: radius »

Te parę kilo cukru, to by się znalazło, ale melasy zużyłem ostatki, więc na razie :dupa: blada :(
Ale dunder zostawiłem na przyszłość... :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: boxer1981228 »

Dzisiaj puściłem na SR trzy fermentatory po 25l na dundrze melasowym. BLG przed dodaniem dundru było 26 (Nastaw wymieszany w dużym i rozlany do fermentatorów 14 kg demerary i 3,8 kg melasy) Na każdy fermentator dałem 15 gr fostoranu dwuamonu i po 15 gr wcześniej uwodnionych (15 min) drożdzy. Po 4h od zapodaniam na powierzchni już robi się ładna pianka zobaczymy jak szybko pracują i na jakim blg zakończą.

Edycja :
Po 24h nastaw ładnie pracuje i dalej na powierzchni ładna piana. Blg zmierzone w fermentatorze 24.Obrazek

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: boxer1981228 »

Dzisiejszy pomiar pokazał 20 blg. Idą dość wolno ale fermentacja w temperaturze otoczenia max 16 stopni.

CDN...

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: wawaldek11 »

Mierzyłeś Blg dundru i nastawu po jego dodaniu?
Pozdrawiam,
Waldek

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: boxer1981228 »

Niestety nie mierzyłem dundru ale nie było go dużo bo wyszło zaledwie 2l na fermentator (przypomniałem sobie o dundrze jak już przygotowałem nastaw i dorabiałrem żeby były 3 pełne pojemniki) więc nie sądze żeby ta ilość jakoś znacząco wpłyneła na blg.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: wawaldek11 »

Dwa litry na wiadro, to niewiele.
U mnie dunder po melasie glinojeck ma kilkanaście Blg. I trzeba pamiętać, że dodając go do nastawu ładnie sobie podnosimy gęstość.
Pozdrawiam,
Waldek

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: boxer1981228 »

Teraz zostawię sobie cały dunder i wykorzystam w całości do następnego nastawu. Tylko czy najpierw zmierzyć blg dundru i dopiero robić nastaw uwzględniając właśnie to blg? Jak nastaw ma mieć np: 25 blg a dunder ma 10 to robić nastaw 35?

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: wawaldek11 »

Tak by matematycznie wychodziło. Ale czy drożdże będą się tam dobrze czuły :bezradny:
Pozdrawiam,
Waldek

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: boxer1981228 »

Dzisiejszy pomiar 15 blg...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: gr000by »

Nastawy na dundrze słabo pracują przy BLG startowym powyżej 30, a powyżej 35 trzeba już używać świeżo otwartych Fermioli i G995 w dobrym stanie, bo inne drożdże będą się ociągały ze startem, produkując sporo niezbyt ładnie pachnących estrów. Dobrym sposobem jest dodawanie cukru/melasy do uzyskania 180-230 g/l cukru w nastawie na dundrze, nie bawiąc się w pomiary BLG, ale wtedy łatwo dobić do 40-45 BLG startowego w 3cim nastawie na tej samej wodzie (2gi na tym samym dundrze) gdy drożdże porzucą pracę przedwcześnie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: boxer1981228 »

Moje nastawy tak jak pisałem stały w nieogrzewanej murowanej szopce i niestety grzybki odmówiły pracy gdy temperatura nastawu spadła do 10 stopni pomiar blg jasno pokazywał że nic się nie dzieje. Przeniosłem nastawy do ciplejszego miejsca temp otoczenia około 16 stopni i grzybki znowu zabrały się za przerabianie cukru.

Xuxes
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 13:06
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Xuxes »

Witam, nastawiłem cukrówkę 25blg 2 x 30l na DistilaMax SR po 7 dniach przerobiły do 20blg, dzisiaj po 40 dniach w temperaturze w jednym fermentatorze jest 15 bl a w drugim 10. Drożdże uwodniłem tak jak pisał producent, dodałem w temperaturze nastawu 30st, nie dodałem żadnej pożywki czy to możne być przyczyną tak wolnej fermentacji?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Kamal »

A w jakiej temp. trzymasz nastaw? Bo zbyt niska powoduje ociąganie się drożdży. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: radius »

@Xuxes, drożdże DistillaMax, nie są drożdżami turbo, więc potrzebują pożywki do prawidłowej pracy. Dodając do tego dość wysokie Blg startowe, pewnie padły już z przemęczenia i zalegają pokotem na dnie fermentatora. Nie pozostaje ci nic innego jak przepuścić to co masz przez rurki a na pozostałym dundrze nastawić kolejny nastaw nie przekraczając 22 Blg. No i pożywka (DAF) będzie konieczna :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Xuxes
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 13:06
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Xuxes »

Dzięki za odpowiedź, przy następnym nastawie na pewno dodam pożywki.
Temperatura nastawu to 13st C w powietrzu 17 do 22 ale od zimnej posadzki (pod spodem nieogrzewana piwnica) nastaw się wychłodził. Farelką trochę podgrzewam może pomoże a jak nie to zrobię jak radzi @radius, w tamtym roku robiłem tak z zatrzymanymi śliwkami przy 10blg. Może śliwowica z dundru nie wyszła prima sort ale nie dobiega od zwykłej sklepówki w niczym chyba że w tym że nie ma chemii :). Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: radius »

Xuxes pisze:od zimnej posadzki (pod spodem nieogrzewana piwnica) nastaw się wychłodził.
Następnym razem postaw beczkę na grubym kocu i po kłopocie... :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Kamal »

Albo na styropianie. :-)
K.
Obrazek

Xuxes
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 13:06
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Xuxes »

Tak właśnie zrobiłem, postawilem na styropianie i jest ok. Drożdże ruszyły po ogrzaniu.
Duża różnica będzie między pożywkami DAF a Activit jeżeli ich użyje do nastawu na tych drożdżach bo cena ok 4x.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: eldier »

Przeczytaj skład każdej z nich i zwróć uwagę, że to jednak nie to samo.

I lektura na wieczór:
http://alkohole-domowe.com/forum/pozywk ... 12502.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”