Drożdże Black Label Turbo

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy

Post autor: drgranatt »

Zbynek80 pisze:Jedyne co mnie zastanawia to nieprzyjemnie kwaśny smak nastawu z lekko gorzkim posmakiem na prawdę jest nie smaczny. Ale chyba na końcowy urobek to się nie przełoży...
Właśnie o to chodzi. Prawidłowo wypracowany nastaw powinien być kwaśno-gorzki.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
alembiki

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Ale żeby aż tak miewałem kwaśnawe takie wytrawne nastawy ale ten to wyjątkowa ohyda, ale widocznie tak musi być. Ale ogólnie onb ładnie na te -5 przefermentowały.
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: RE: Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Lis098 »

Moja metoda bez cukromierza to dwa palce. Jak zamoczone i wyschnięte się nic nie kleją to znaczy, że dobry już nastaw :D
PS :kwaśny musi być :D

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: rastro »

Tak tak... podobno zanim wynaleźli cukromierz... to tak się brzeczkę piwną badało... łycha na ławkę i jak się d..a przyklejała to dobrze :). No i dwa palce to oczywiście mniej więcej... :hahaha: jak się je wsadzi :dupa: to jeden jest mniej a drugi więcej :hahaha: :hahaha: :respect:
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: eldier »

I co Twój post wnosi do tematu? Jak zwykle hejt i nic więcej, naprawdę masz jakieś kompleksy... A doświadczenie w mierzeniu dwoma palcami też masz? Bo wymądrzać się i teoretyzować to umiesz, a jak przychodzi co do czego to podwijasz ogon i spierdzielasz...

Lis098 sposób dobry jak każdy inny :smiech: Znajomy leje szklankę i sprawdza jak bardzo mocno kopie :D

Żeby nie było całkiem offtopowo, to u mnie 150g BL przerabiało 24-25kg cukru inwertowanego w mniej jak dwa tyg. Temp otoczenia różna - od 12 do 23 stopni i to najczęściej niezbyt stała bo beczka w nieogrzewanym pomieszczeniu. Drożdże rozsypywałem po powierzchni przy 25-27 stopniach, jak zaczynały chodzić to mieszadło żeby dobrze napowietrzyć nastaw i na drugi dzień rano ostro szły :)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: radius »

Ja, nastaw z 14 kg glukozy, zaszczepiłem 100 g Black Label i przerabiało mi to równe 10 dni. Przez pierwszą dobę myślałem, że grzybki są do :dupa: bo nawet śladu oznak życia nie było :( Dopiero po tym czasie grzybki ożyły i bardzo spokojnie żrąc sobie słodycz, na koniec zameldowały - minus 4 szefie :ok: Jestem z nich zadowolony i już :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: wiking »

Trochę już tych grzybków przerobiłem i też na początku myślałem, że są do niczego, bo nic przez pierwszą dobę się nie działo. One po prostu tak mają, że długo startują a, jak już ruszą to przerabiają bardzo spokojnie bez wulkanu w beczce.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: robert4you »

Ja od jakiegoś czasu też jade na BL.
16kg cukru w beczce 60L i do tego równo 100g BL. Pierwsza doba tak jak pisze radius spokojna potem 8-10 dni i mamy -4. Duża zaleta to zero piany i łatwość sklarowania nastawu.
Wada - dwie muszki owocówki i ocet zamiast bimbru.
************************************************************************

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Tak szybko się nastaw na nich psuje ?

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: rastro »

Raczej chodziło o to że długo startują i niezbyt szybko, więc dużo łatwiej o zakażenie na początku (ja to tak zrozumiałem).
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Chyba, że tak bo jakieś to dziwne było. Jak już dobrze nastaw pracuje to raczej muszka czy dwie nie powinny tego popsuć.
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kamilpl82 »

Mój nastaw 60kg, cukru BLG startowe 23, temperatura początkowa 31,5 stopnia celcjusza, po 24 godzinach 25,4 stopnie celcjusza. Nastaw nastawiony 14 stycznia na dzień dzisiejszy czyli po 9 dniach + 2 BLG i nadal pracują temperatura nastawu spadła do 19stopni celcjusza. Dawka drożdży jaką podałem to 333gramy.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

Autor tematu
Slodziaksos
50
Posty: 52
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 10:43
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Slodziaksos »

Muszki i ocet zaraz?

Dobrze że moje muszki o tym nie wiedziały i zwyczajnie się topiły nie powodując skutków ubocznych.
A było ich sporo :P
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: robert4you »

No miałem późnym latem taką przygodę z owocówkami. Dwie beczki poszły w kibel. Z jednej wyłowiłem raptem dwie muszki w drugiej było więcej.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
************************************************************************
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

robert4you pisze:...Dwie beczki poszły w kibel...
I zupełnie niepotrzebnie. Trza było puścić na rury.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: wiking »

Dziwne, :o bo nie raz miałem muszki w nastawie cukrowym i nigdy mi nie wyszedł ocet :roll:
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: robert4you »

Może to było jeszcze coś innego do kupy. Nastaw pracował na początku normalnie potem stanął ok +6 blg, nie pokapowalem co się dzieje i postanowiłem dalej poczekać.
Potrzymałem jeszcze tydzień blg spadło do "0" ale nastaw zaczął mocno jechać octem. Puściłem na rury, ale właściwie cały czas leciał tylko przedgon. Pewnie gdyby poszedł na rurki kiedy stanął na +6 to coś by jeszcze z tego było, a tak praktycznie był już tylko ocet.
************************************************************************

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Dziś (wczoraj) nastawiłem kolejny nastaw na BL 60L 17kg, ok 24-25blg, 200g drożdży, temp ok 25*C, start 20.00 jeśli pójdą jak poprzednie to w niedzielę przed 24 powinno być po sprawie :) A tym czasem wcześniejsze nastawy się klarują i myślę w połowie przyszłego tyg część pójdzie na rurę.
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kamilpl82 »

Witam, jako że dostałem info od nabywcy mojego sprzętu postanowiłem się z wami tymi informacjami podzielić. A więc do rzeczy nastaw 60kg cukru dopełnione do 250L , BLG między 21 a 22, drożdży dodał 660g bo tyle zostało w paczce jak mu dawałem, temperatura startowa 33stopnie, po 6 dniach BLG -4. Teraz będzie nastawiał na tych nowych z ostatniej akcji Gadaki.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: herbata666 »

A jaka była temperatura otoczenia ??, sądząc po tym że startował w 33C to otoczenie musiało być na poziomie 10-14C max, w sumie BL się tak nie grzeją.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kamilpl82 »

Z tego co mi opisał to temp. otoczenia w dzień19-23 w nocy 16-19
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: golec269 »

Zauważyłem, że te drożdże lubią dość wysoką temperaturę pracy około. 30C, wtedy pracują na maxa. Jak ppiszczałm w 25C to strasznie się ślimaczyły. Oczywiście jeśli damy zgodnie z ulotką to przerobią, ja jednak preferuje nastawy na zmniejszonej ilości drożdży.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: olo 69 »

Mi te drożdże ślimaczyły się bardzo. Dałem na paczkę 90 gram 10 kg cukru i 38 litrów wody, temp. około 25C. Pracowały prawie 14 dni. Ale destylat wyszedł bardzo miękki w smaku. W ogóle nie czuje się procentów. Można pić bez zapijania. Tak miękkiej wódki na T48 nie udało mi się zrobić.
Pozdrawiam,olo 69

kooalla
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kooalla »

W czwartek przygotowałem nastaw 3x 8kg cukru rozpuszczone w 7 l wrzątku i każde wiadro rozcieńczone wodą do 26l.
Dwie paczki drożdży podzieliłem na 3x po 60g. Temp. ok. 32-33 stopnie, po kilku minutach pojawila się lekka piana.
Teraz pracują bez piany, jedynie mocno wydzielaja dwutlenek węgla.
Zmiksowałem banana, bardzo zleżały i 50g kwasku cytrynowego w 250ml wody, otrzymaną ilość podzieliłem na 3 części i dodałem do nastawu.
Po 24h BLG 24, po następnych 3h czyli 27h od nastawu BLG 20, dziś BLG 12 po 40h pracy.
Wydaje mi się że bardzo ładnie pracują, jak na ilość zadanych drożdży. BLG startowe blisko 24-25.

Autor tematu
Slodziaksos
50
Posty: 52
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 10:43
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Slodziaksos »

W poniedziałek nastawiłem 50 kg białego . Miałem w sumie około 175 l cieczy . Wczoraj (piątek) było minus 4 blg.
Temperatura startu około 27 stopni.
Pomieszczenie nieogrzewane.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Jakby kogoś interesowało to mam nadwyżkę na zbyciu tych grzybków.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

zarazek4
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 8 sty 2010, 20:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: zarazek4 »

Grzybki jeszcze aktualne ?

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: gadaka »

Tak, pisz na PW

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Też jeszcze mam.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kamilpl82 »

Nastaw 250L wody cukier 70kg BLG startowe 22, temperatura startowa pomiędzy 30 a 35 stopni celcjusza po 24h temperatura 42 stopnie i drożdże pracują, po kolejnych 12h zaczyna spadać 41 niecałe. Zbiornik 315litrów ocieplony styropianem 10cm do okoła.
Zapomniałem dopisać że drożdży było dodanych tylko 350gram.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

makar
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 17:39
Podziękował: 9 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: makar »

Ktoś ma jeszcze grzybki do odsprzedania ?
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

@ kamilpl82, opisz wszystko co i jak gdy już chłopaki zmęczą się i padną :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: gadaka »

@kamilpl82 jak z zapachem nastawu?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: masterpaw2 »

Robię bardzo podobne co do wielkości nastawy, 50kg cukru, 170l wody i max 250g BL. Temperatura startowa około 25/27°, temperatura otoczenia(obecnie) zaledwie kilka stopni powyżej 0.
Przez pierwszy tydzień asekuracyjnie wsadzona grzałka akwarystyczna ustawiona na 22°.
Po tygodniu dość intensywnej pracy BLG z prawie 23 spadło do około 0, jeszcze dwa dni podtrzymania temperatury na poziomie około 17° i zero wspomagania. Po kolejnym tygodniu BLG - 3.5,temperatura nastawu to niespełna 10°(co po przeliczeniu daje piękne - 4).
@gadaka, zapach przez pierwsze dni dość intensywny, ale bardzo przyjemny.
Po przerobieniu, surówki wyszło blisko 26l, średnio ze wsadu (47/48l) uzysk około 6,5l, bardzo dobrej jakości.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Ja robiłem paczka na 200l wody plus 76kg glukozy. Schodzilo po 5 dniach na minus. Więc tydzień i zabawa z 1/3 opakowania to zabawa.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: gadaka »

@masterpaw2 przy takiej temperaturze zapach będzie ok, ciekawi mnie jak się zachowują przy temperaturach bliskich ugotowania jak u Kamila.
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kamilpl82 »

gadaka pisze:@kamilpl82 jak z zapachem nastawu?
Bardzo intensywny, rzekłbym że bardziej intensywny niż zazwyczaj.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Te drożdże lubią chłody, u mnie stała beczka w piwnicy w lato i podłogówke mam, oczywiście wyłączona ale swoje chłodzi.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kamilpl82 »

No i stało się, to co nie miało się stać :angry: , a mianowicie nastaw stanął na 10BLG, ewidentnie go ugotowałem, ale nic straconego.
Nastaw puszczę na rurę, a na dundrze nastawie kolejny nastaw, i ponowie eksperyment z wysoką temperaturą, drożdże zadam przy 33stopniach Celsjusza, z tym że góra fermentora będzie obrana z ubranka w postaci 10cm styropianu.
Po obraniu góry zyskam jakieś 625cm2 (50cm x 125cm) powierzchni do wymiany ciepła
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: masterpaw2 »

@kamilpl82, a nie lepiej byłoby spróbować restartować nastaw? Moim zdaniem szkoda roboty z puszczaniem takiej ilości i przy takim BLG na rurki. W sumie niczym nie ryzykujesz, jak drożdżaki podejmą pracę i przerobioną cukier, tylko zaoszczędzisz kupę czasu. A kolejne testy zrobisz już na nowym nastawie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”