Drożdże Black Label Turbo
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
@michal278, przeczytaj sobie na spokojnie;
Typowe drożdże gorzelnicze, pochodzące z wyspecjalizowanych placówek naukowych, w normalnych warunkach wytwarzają tylko niewielkie ilości aldehydów, podczas gdy w cieczach fermentowanych przez drożdże piekarskie czy winiarskie, ilość aldehydów może znacznie przekraczać wymagania odbiorców spirytusu.
Na zawartość aldehydów w spirytusie wpływ ma także dawka stosowanych drożdży. Jak wykazały badania, zbyt duża ilość drożdży powodowała nawet 3-krotne zwiększenie sumy aldehydów w stosunku do prób, do których wprowadzono tylko normatywną dawkę.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
Radius no tak, masz rację. Zapomniałem o tym. Ale są szczepy może nie winne, ale gorzelnicze czyste. Też jest przecież temat o piekarniczych. Na pewno dodawanie owoców do nastawu to błąd. Aldehyd będzie w przedgonie?. Zbyt dużych ilości drożdzy, pytanie co to dokładnie znaczy? Bo turbo to przedewszystkim pożywki i witaminy.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 3 lut 2021, 18:27 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 26
- Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
- Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę - Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: W-wa
Re: Drożdże Black Label Turbo
Witam.
Poszukuję na cito paczki BL , może ktoś ma nadmiar? Nieco przekroczona data nie jest problemem.
Poszukuję na cito paczki BL , może ktoś ma nadmiar? Nieco przekroczona data nie jest problemem.
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 kwie 2021, 11:38 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 155
- Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Witam,
Czy jeśli drożdże padły przy 6.5-7% to jeśli dodam nową porcje+ napowietrzę nastaw to drożdże ruszą czy lepiej zrobić mieszankę 1l nastawu +1l wody i dodać do nich nowe drożdże?
PS. Oczywiście chodzi o BL
Czy jeśli drożdże padły przy 6.5-7% to jeśli dodam nową porcje+ napowietrzę nastaw to drożdże ruszą czy lepiej zrobić mieszankę 1l nastawu +1l wody i dodać do nich nowe drożdże?
PS. Oczywiście chodzi o BL
Ostatnio zmieniony sobota, 26 cze 2021, 13:32 przez Nowacky, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Zrobić nowy nastaw i po osiągnięciu tego samego blg dodawać tego nieprzepracowanego.Nowacky pisze:Witam,
Czy jeśli drożdże padły przy 6.5-7% to jeśli dodam nową porcje+ napowietrzę nastaw to drożdże ruszą czy lepiej zrobić mieszankę 1l nastawu +1l wody i dodać do nich nowe drożdże?
PS. Oczywiście chodzi o BL
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Jak masz beczkę 60 litrów to daj 16 kg cukru, 160 gram drożdży i prawie do pełna wody. Przerobią do -4.
A co do Twojego pytania. Przerobią, daj 130 gram drożdży. Utrzymuj temperaturę nastawu na poziomie +25ºC
A co do Twojego pytania. Przerobią, daj 130 gram drożdży. Utrzymuj temperaturę nastawu na poziomie +25ºC
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 792
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo
@tom6533 Przy blg 23-24 i dawkowaniu 3gramy na litr cieczy pracują około 4-5dni. Przy większej dawce zrobią swoją robotę w 2-3dni. Najczęsciej stosuje dawkowanie 2,8-3gramy na litr ale to zależy też od temperatury w pracowni, jak jest ciepło daje ich mniej jak jest zimno daję więcej aby szybko przerobiły i nie muszę bawić się w grzałki do podgrzewania nastawu.
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl