Drożdże Black Label Turbo

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Cukrówkę? No bez jaj. Mnie nie zależy na przeniesieniu ducha buraka do spirytusu, a jego "wydmuchaniu" z nastawu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: radius »

@michal278, przeczytaj sobie na spokojnie;
Typowe drożdże gorzelnicze, pochodzące z wyspecjalizowanych placówek naukowych, w normalnych warunkach wytwarzają tylko niewielkie ilości aldehydów, podczas gdy w cieczach fermentowanych przez drożdże piekarskie czy winiarskie, ilość aldehydów może znacznie przekraczać wymagania odbiorców spirytusu.
Na zawartość aldehydów w spirytusie wpływ ma także dawka stosowanych drożdży. Jak wykazały badania, zbyt duża ilość drożdży powodowała nawet 3-krotne zwiększenie sumy aldehydów w stosunku do prób, do których wprowadzono tylko normatywną dawkę.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kondon »

@MASaKrA_Domingo
Jeśli już tak kombinujesz, to nie lepiej by Ci było użyć drożdży gorzelniczych, ale bez pożywek w składzie, a te dodawać samemu? Do tego szczepy pracujące w niższych temperaturach i powoli.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Radius no tak, masz rację. Zapomniałem o tym. Ale są szczepy może nie winne, ale gorzelnicze czyste. Też jest przecież temat o piekarniczych. Na pewno dodawanie owoców do nastawu to błąd. Aldehyd będzie w przedgonie?. Zbyt dużych ilości drożdzy, pytanie co to dokładnie znaczy? Bo turbo to przedewszystkim pożywki i witaminy.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 3 lut 2021, 18:27 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

McPi
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: McPi »

Witam.
Poszukuję na cito paczki BL , może ktoś ma nadmiar? Nieco przekroczona data nie jest problemem.
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 kwie 2021, 11:38 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Nowacky »

Witam,
Czy jeśli drożdże padły przy 6.5-7% to jeśli dodam nową porcje+ napowietrzę nastaw to drożdże ruszą czy lepiej zrobić mieszankę 1l nastawu +1l wody i dodać do nich nowe drożdże?

PS. Oczywiście chodzi o BL
Ostatnio zmieniony sobota, 26 cze 2021, 13:32 przez Nowacky, łącznie zmieniany 1 raz.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Napowietrzanie to tylko namnażanie. Fernentacja jest procesem beztlenowym. Zbyt duże blg i tyle. Nic nie pomoże.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

Nowacky pisze:Witam,
Czy jeśli drożdże padły przy 6.5-7% to jeśli dodam nową porcje+ napowietrzę nastaw to drożdże ruszą czy lepiej zrobić mieszankę 1l nastawu +1l wody i dodać do nich nowe drożdże?

PS. Oczywiście chodzi o BL
Zrobić nowy nastaw i po osiągnięciu tego samego blg dodawać tego nieprzepracowanego.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

tom6533
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 16 paź 2021, 22:04
Podziękował: 3 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: tom6533 »

Cześć, mam skromne pytanko. Czy te drożdże przerobią 13kg cukru w 42l wody? ~23/24 BLG Czy nie ma to sensu?
Jeśli tak, ile dodać drożdży? Jak zaleca producent 3,6g/l?
Miłego!
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

Jak masz beczkę 60 litrów to daj 16 kg cukru, 160 gram drożdży i prawie do pełna wody. Przerobią do -4.
A co do Twojego pytania. Przerobią, daj 130 gram drożdży. Utrzymuj temperaturę nastawu na poziomie +25ºC
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 790
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: wolan »

@tom6533 Przy blg 23-24 i dawkowaniu 3gramy na litr cieczy pracują około 4-5dni. Przy większej dawce zrobią swoją robotę w 2-3dni. Najczęsciej stosuje dawkowanie 2,8-3gramy na litr :) ale to zależy też od temperatury w pracowni, jak jest ciepło daje ich mniej jak jest zimno daję więcej aby szybko przerobiły i nie muszę bawić się w grzałki do podgrzewania nastawu.
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”