Drożdże Black Label Turbo

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy

Post autor: wkg_1 »

Ja w sumie nie pomogę bo nie robię tak mocnych nastawów : (
Na 48L nastawu daję 13,5 kg glukozy.
Drożdże wolniej pracują od Alkoteców 48 ale dają jeszcze bardziej łagodny zapach nastawu i destylat.
Zapodaję je w temperaturze okł. 30 stopni żeby się dobrze namnożyły.

Efekt jest taki, że przy starannym odbiorze przedgonów odpęd mi wychodzi mniej więcej taki jak na cukrze i Moskwiczach produkt po odpędzie i rektyfikacji.
Ostatnio zmieniony piątek, 5 kwie 2019, 13:56 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Dwaid »

W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zakupić te drożdże i przetestować w takim nastawie, jaki potrzebuję zrobić, a wnioski i obserwacje opisać tutaj :)
Ostatnio zmieniony piątek, 5 kwie 2019, 20:58 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: użytkownik usunięty »

Nastawilem z ciekawości jedną paczkę z 6kg inwertowanego i 22l wody o temperaturze 26st.
Sprawdzimy co to, skoro tak chwalicie.
Pozdro

użytkownik usunięty
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: użytkownik usunięty »

Dwaid pisze:W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zakupić te drożdże i przetestować w takim nastawie, jaki potrzebuję zrobić, a wnioski i obserwacje opisać tutaj :)
Nie wiem czy robiłeś już nastaw na labelach, bo jak na razie są one dla mnie numerem 1, chociaż mam przed sobą jeszcze parę rodzajów do przetestowania.
Te 8 kg powinny przerobić ci z palcem w d...e. Ja w przeciwieństwie do ogólnie panującej opinii nie boję się startować z wysokiego BLG i praktycznie zawsze wynosi ok. 24blg i jakoś nie zauważyłem, by spirytus po rektyfikacji na tym tracił.
Swój nastaw robię z 9kg cukru i 29 litrów wody, a końcowe BLG wynosi...i tu uwaga -6,5 BLG. Tak, tak to nie jest pomyłka, tak jest za każdym razem.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: mtx »

Jak odczytujesz te -6,5 Blg?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: .Gacek »

Podłączam się do pytania mtx'a. Jakiego spławika używasz i czy posiadasz na nim ujemną skalę? Z mojej dotychczasowej wiedzy biorąc pod uwagę alkohol można uzyskać maksimum - 4 :bezradny:
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: mtx »

Ale nawet te -4 to i tak jest w większości wartość umowna tak jak 10-ta półka ;) Wiesz ja tam się nie czepiam, tylko takie kategoryczne stwierdzenie -6,5 jest trochę na wyrost.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Doody »

Można uzyskać wartości o których pisze @japitole. Przy wysokim startowym BLG i korzystnych warunkach fermentacji (odpowiednia temperatura + dobre napowietrzenie nastawu) zdarzało mi się uzyskać wartości na poziomie "-6" to znaczy jedną działkę powyżej -5 bo do tylu wyskalowany mam cukromierz. Jednak lepiej robić jest nastaw o niższym Blg, zwłaszcza w okresie gdy w pomieszczeniach z fermentorami jest chłodniej.
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: użytkownik usunięty »

Raczej staram się nie specjalnie dzielić swoimi przemyśleniami , by później nie tłumaczyć się, że nie jestem wielbłądem, już to, tu przechodziłem 8-)
Balingomierze mam do -5, gdyby były wyskalowany powyżej tych -5, to by w tej chwili pokazywały -6,5 uwzględniając proporcje naniesionej skali na nim. Myślę, że wystarczy to za wyjaśnienie.
Wcześniej w większości nastawów używałem drożdży Alcotec Turbo Yeast Pure 48, które plasują się do tej pory w pierwszej trójce mego rankingu, jednak nie zawsze potrafiłem zejść na nich do -4, częściej było to -2/-3. Teraz za każdym razem schodzę na nich do -5.
Mogę Wam zdradzić, że podstawą niskiego BLG jest znalezienie odpowiedniej temperatury startowej dla danych drożdży.
Trochę się na testowałem, ale warto było(kiedyś opublikuję wyniki) Temperatura startowa między poszczególnymi szczepami nie jest duża, bo raptem 0,5*C, ale nie przestrzegając tego rygoru temperaturowego przy niektórych drożdżach, możemy być pewni, że nie osiągniemy -5, a nawet -4 BLG, jest jeszcze kilka myków, które należy wykonać, by zejść maksymalnie z BLG, ale za dużo by o tym pisać.

użytkownik usunięty
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: użytkownik usunięty »

Przy jakiej temperaturze te - 6?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: lesgo58 »

japitole pisze:... jest jeszcze kilka myków, które należy wykonać, by zejść maksymalnie z BLG, ale za dużo by o tym pisać.
Takie moje przemyślenia - czy my jesteśmy na forum i chętnie dzielimy się swoimi spostrzeżeniami i wynikami eksperymentów? Czy tylko bierzemy a w zamian ogłaszając, że coś wiemy ale nie powiemy. Bo... :scratch:
...Raczej staram się nie specjalnie dzielić swoimi przemyśleniami , by później nie tłumaczyć się, że nie jestem wielbłądem,...
Powtarzam - od tego jest forum żeby dzielić się wiedzą, poddawać w wątpliwość niezbyt precyzyjne bądź niezrozumiałe wypowiedzi i tłumaczyć się z tych niezbyt precyzyjnych i niezrozumiale napisanych wypowiedzi. :scratch:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

użytkownik usunięty
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: użytkownik usunięty »

To może ja pierwszy.
Zapodalem BL 8 dni temu w nastaw o temp 26st. Źródło pokarmu- 7kg cukru inwertowanego w 22l wody. Blg nieznacznie powyżej 24.
Nastaw, co prawda jeszcze pracuje(wygląda mi to na odgazowywanie się a nie normalną pracę), ale ładnie zaczyna się klarować i wykazuje coraz wyraźniejszą gęstwe na dnie. Bez żadnego szaleństwa, zrobiły nastaw na - 4. Czy dojadą do - 6?
:hmm:

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: arTii »

defacto pisze: Bez żadnego szaleństwa, zrobiły nastaw na - 4. Czy dojadą do - 6?
Nie
japitole pisze:Mogę Wam zdradzić, że podstawą niskiego BLG jest znalezienie odpowiedniej temperatury startowej dla danych drożdży.
Trochę zalatuje wiedza tajemną ;)
Dlaczego mamy wskazanie na cukromierzu -4BLG? Dlatego że alkohol "rozrzedza" nastaw i "spławik" zanurza się głębiej. Jeśli z wyniku rektyfikacji wynika (z otrzymanej ilości alkoholu) że cały cukier został przerobiony, to żadne -6 -10BLG nie ma znaczenia.
@japitole - podaj ile spirytusu otzymujesz z 1kg cukru?
Doody pisze:Przy wysokim startowym BLG
Ale @japitole nie stosuje wysokiego BLG - startuje na poziomie <25BG
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: freek »

Co do spławika który pokazuje ujemna skalę to proszę bardzo, oto on https://images.app.goo.gl/G6V4RQ9K4NQ64izu5
Tylko trzeba dobrze instrukcje do niego przeczytać bo wynik dzieli się przez 4.
A jeżeli przerobiony do.końca cukier wykazywał by na spławiku zawsze -4 bo tylko tyle niby można zejść, to skąd u kolegi minus 6?? Może cukier był słodszy niż być powinien? I tym samym więcej alko które bardziej rozrzedziło nastaw?
Tak tylko myślę bo kiedyś tam też miałem taką sytuację. . .
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: mtx »

Gomar np. standardowo robi cukromierze ze skalą do -5Blg i bez żadnych przeliczeń, czy wielce wyobrażonych skal (jak to jest w przypadku np. spławików biowinu) można śmiało określić rzeczywisty stan Blg. w nastawie. Dlatego też zapytałem, jak kol. @japitole odczytuje te -6,5Blg - jak dla mnie wytłumaczył to jasno i zrozumiale i wg, mnie nie ma co się doszukiwać jakichś błędów, czy podtekstów. Nawet jeśli nie byłby to Gomar to i tak oryginalnie naniesiona ujemna skala jest dla mnie bardziej miarodajna niż wszelkie przeliczniki czy zabawki z biowinu.
W bajki o słodszym cukrze to przykro mi, ale nie wierzę ;)
Ps. przepraszam za OT!
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: herbata666 »

Ja maksymalnie schodziłem do -5 BLG, ale to właśnie przy wysokim BLG (około 30) początkowym, jak BLG startowe robiłem w granicach 22-23 to praca kończyła się na
-3 lub -4. Tłumaczyłem sobie to tym, że w obu przypadkach cukier był przefermentowany w 100%, ale przy wyższym % nastawu BLG końca jest niższe, ponieważ więcej jest alko w roztworze (mniejsza gęstość).

PS.
Do wyższych BLG używam Prestige Turbo Pure 48 (1kg opakowania-Szwecja).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Frank
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 24 lis 2019, 09:40
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Frank »

Witam.
Jakby ktoś był zainteresowany drożdżami Black Label Turbo to zapraszam do kontaktu. Zostało mi z 5 kg. Ważne do września 2020

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: mirek-swirek »

Chętnie nabędę 2 kg drozdzy, ale raczej z dłuższym terminem niz do września.

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: prolog1975 »

Kiedyś zdarzyło mi się robić na nich 6 miesięcy po terminie, który na opakowaniach jest dość krótki. (Kupowałem w październiku to termin był do lipca 2020.) Zamiast 2-2.5 grama na litr dałem 3 gramy i ładnie przerobiło na -4. Dużo mniej niż zaleca producent, gdyż nie jestem zwolennikiem kipiących ulepów.
W lodówce miałem bayanus g995 termin ważności minął w 2018 roku ostatnie jabłka na nich robiłem jesienią i poszło. Tak więc nie przejmuj się datą grzyby co chcesz kupić są świetne.

Dzilet
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Dzilet »

Gdzie najlepiej kupić te drożdże? Widzę że na stronach polskich też się pojawiły, ale w innych opakowaniach i nie wiem czy to to samo. Zamawiacie dalej ze stron szwedzkich czy te z Polski?
Ostatnio zmieniony środa, 8 sty 2020, 14:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: gadaka »

Nigdy nie kupowałem w Polsce, zawsze bezpośrednio od producenta...
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: .Gacek »

5 postów wyżej kolega @Frank zaoferował na sprzedaż 5 kg, sam od niego kupiłem 2 kg i jestem bardzo zadowolony. Opakowanie jest takie samo jak od kolegi @gadaka :ok:
Pozdrawiam Gacek.

Dzilet
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Dzilet »

Właśnie kolega @Frank już nie ma. Może ktoś ma jeszcze do odsprzedania albo w niedalekiej przyszłości będzie zamawiać ze Szwecji?
@gadaka a z jakiej strony zamawiasz i jaki koszt wysyłki do Polski?

jacek8l
50
Posty: 69
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 23:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: jacek8l »

Trzeba uzbierać zamówienie 10kg żeby się opylało.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

@jacek8I, żeby się opylało to najlepiej 20 kg
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: masterpaw2 »

jacek8l pisze:Trzeba uzbierać zamówienie 10kg żeby się opylało.
Tak jak napisał kół. drgranatt, koszt wysyłki 20kg jest taki sam jak wysyłki 10kg, i analogicznie 30 jak 40kg.
Wiec rachunek jest prosty.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

użytkownik usunięty
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: użytkownik usunięty »

20kg na własne potrzeby? Trzeba mieć qrka zdrowie.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Koszt wysyłki nie jest taki sam dla 10czy 40kg. Kupowałem kilkadziesiąt kg ich. Miałem 2lata po terninie, przechowywane w ciepłe i szalały przy paczce na 220l i 66 kg cukru.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: masterpaw2 »

michal278 pisze:Koszt wysyłki nie jest taki sam dla 10czy 40kg
Michaś czytaj ze zrozumieniem....... ;)
masterpaw2 pisze:koszt wysyłki 20kg jest taki sam jak wysyłki 10kg, i analogicznie 30 jak 40kg
Jaśniej już się nie da, są dwa przedziały cenowe przesyłek, do 20kg, i 40kg.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Studentkowal88
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 13 gru 2017, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Moja mietowka
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Studentkowal88 »

Witam jakby ktoś zamawial chętnie się podłącze i kupię 5 kg.

zarazek4
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 8 sty 2010, 20:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: zarazek4 »

@Studentkowal88 pisz PW do kol. @Gadaka to ci temat ogarnie.

jacek8l
50
Posty: 69
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 23:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: jacek8l »

Czy one nadają się do zacierów zbożowych/ziemniaczanych czy są może lepsze opcje? Jeśli były by dobre do tego celu to bym wziął nieco.
Awatar użytkownika

Studentkowal88
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 13 gru 2017, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Moja mietowka
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Studentkowal88 »

Dzięki za info przerabiam spore ilości i mam dość padaki z allegro a zepsuło się mi parę nastawów 100 l i już nie chce ryzykować
Awatar użytkownika

george1255
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: george1255 »

i jak opinie nt tych drożdzy? Jak to wychodzi cenowo? Ja obecnie kupuję Alcotek Trubo 48 Pure za 13zł za paczkę do daje 96.30zl/kg więc drogo. Wiem za z neta taniej ale nie robię takich ilości aby kupić hurtowo większe ilości
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: masterpaw2 »

george1255 pisze:Jak to wychodzi cenowo?
Z tego co się orientuję to "na gotowo" w kraju cena około 60pln / kg + ewentualna wysyłka.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Dzilet
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Dzilet »

@george1255 mi odsprzedał @drgranatt. Może jeszcze ma to napisz do niego.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Na wiosnę zamawiać będę większą ilość. Chętni zapisy. Ilość będzie paletowa.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

tonku
50
Posty: 99
Rejestracja: wtorek, 14 paź 2014, 19:50
Ulubiony Alkohol: Szampan cukrowy na BL
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: tonku »

Cena?
Awatar użytkownika

land75
100
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: land75 »

Ja też chętnie zapisał bym się na kilogram na próbę także jak coś to piszcie
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 sty 2020, 09:47 przez land75, łącznie zmieniany 1 raz.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Cena cena szwedzka. Przecież nie będę zdzierał z kolegów z forum.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”