Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: wkg_1 » piątek, 5 kwie 2019, 12:51

Ja w sumie nie pomogę bo nie robię tak mocnych nastawów : (
Na 48L nastawu daję 13,5 kg glukozy.
Drożdże wolniej pracują od Alkoteców 48 ale dają jeszcze bardziej łagodny zapach nastawu i destylat.
Zapodaję je w temperaturze okł. 30 stopni żeby się dobrze namnożyły.

Efekt jest taki, że przy starannym odbiorze przedgonów odpęd mi wychodzi mniej więcej taki jak na cukrze i Moskwiczach produkt po odpędzie i rektyfikacji.
Ostatnio zmieniony piątek, 5 kwie 2019, 12:56 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Dwaid
30
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Dwaid » piątek, 5 kwie 2019, 19:57

W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zakupić te drożdże i przetestować w takim nastawie, jaki potrzebuję zrobić, a wnioski i obserwacje opisać tutaj :)
Ostatnio zmieniony piątek, 5 kwie 2019, 19:58 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 430
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: defacto » sobota, 28 wrz 2019, 01:17

Nastawilem z ciekawości jedną paczkę z 6kg inwertowanego i 22l wody o temperaturze 26st.
Sprawdzimy co to, skoro tak chwalicie.
Pozdro
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


japitole
150
Posty: 154
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: japitole » niedziela, 6 paź 2019, 19:01

Dwaid pisze:W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zakupić te drożdże i przetestować w takim nastawie, jaki potrzebuję zrobić, a wnioski i obserwacje opisać tutaj :)

Nie wiem czy robiłeś już nastaw na labelach, bo jak na razie są one dla mnie numerem 1, chociaż mam przed sobą jeszcze parę rodzajów do przetestowania.
Te 8 kg powinny przerobić ci z palcem w d...e. Ja w przeciwieństwie do ogólnie panującej opinii nie boję się startować z wysokiego BLG i praktycznie zawsze wynosi ok. 24blg i jakoś nie zauważyłem, by spirytus po rektyfikacji na tym tracił.
Swój nastaw robię z 9kg cukru i 29 litrów wody, a końcowe BLG wynosi...i tu uwaga -6,5 BLG. Tak, tak to nie jest pomyłka, tak jest za każdym razem.

Awatar użytkownika

mtx
1150
Posty: 1193
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: mtx » niedziela, 6 paź 2019, 19:29

Jak odczytujesz te -6,5 Blg?

Awatar użytkownika

.Gacek
1000
Posty: 1000
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: .Gacek » niedziela, 6 paź 2019, 19:38

Podłączam się do pytania mtx'a. Jakiego spławika używasz i czy posiadasz na nim ujemną skalę? Z mojej dotychczasowej wiedzy biorąc pod uwagę alkohol można uzyskać maksimum - 4 :bezradny:
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

mtx
1150
Posty: 1193
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: mtx » niedziela, 6 paź 2019, 19:46

Ale nawet te -4 to i tak jest w większości wartość umowna tak jak 10-ta półka ;) Wiesz ja tam się nie czepiam, tylko takie kategoryczne stwierdzenie -6,5 jest trochę na wyrost.

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Doody » niedziela, 6 paź 2019, 19:50

Można uzyskać wartości o których pisze @japitole. Przy wysokim startowym BLG i korzystnych warunkach fermentacji (odpowiednia temperatura + dobre napowietrzenie nastawu) zdarzało mi się uzyskać wartości na poziomie "-6" to znaczy jedną działkę powyżej -5 bo do tylu wyskalowany mam cukromierz. Jednak lepiej robić jest nastaw o niższym Blg, zwłaszcza w okresie gdy w pomieszczeniach z fermentorami jest chłodniej.
Pozdrawiam
Darek


japitole
150
Posty: 154
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: japitole » niedziela, 6 paź 2019, 22:09

Raczej staram się nie specjalnie dzielić swoimi przemyśleniami , by później nie tłumaczyć się, że nie jestem wielbłądem, już to, tu przechodziłem 8-)
Balingomierze mam do -5, gdyby były wyskalowany powyżej tych -5, to by w tej chwili pokazywały -6,5 uwzględniając proporcje naniesionej skali na nim. Myślę, że wystarczy to za wyjaśnienie.
Wcześniej w większości nastawów używałem drożdży Alcotec Turbo Yeast Pure 48, które plasują się do tej pory w pierwszej trójce mego rankingu, jednak nie zawsze potrafiłem zejść na nich do -4, częściej było to -2/-3. Teraz za każdym razem schodzę na nich do -5.
Mogę Wam zdradzić, że podstawą niskiego BLG jest znalezienie odpowiedniej temperatury startowej dla danych drożdży.
Trochę się na testowałem, ale warto było(kiedyś opublikuję wyniki) Temperatura startowa między poszczególnymi szczepami nie jest duża, bo raptem 0,5*C, ale nie przestrzegając tego rygoru temperaturowego przy niektórych drożdżach, możemy być pewni, że nie osiągniemy -5, a nawet -4 BLG, jest jeszcze kilka myków, które należy wykonać, by zejść maksymalnie z BLG, ale za dużo by o tym pisać.

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 430
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: defacto » poniedziałek, 7 paź 2019, 05:11

Przy jakiej temperaturze te - 6?
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 7 paź 2019, 05:58

japitole pisze:... jest jeszcze kilka myków, które należy wykonać, by zejść maksymalnie z BLG, ale za dużo by o tym pisać.

Takie moje przemyślenia - czy my jesteśmy na forum i chętnie dzielimy się swoimi spostrzeżeniami i wynikami eksperymentów? Czy tylko bierzemy a w zamian ogłaszając, że coś wiemy ale nie powiemy. Bo... :scratch:
...Raczej staram się nie specjalnie dzielić swoimi przemyśleniami , by później nie tłumaczyć się, że nie jestem wielbłądem,...

Powtarzam - od tego jest forum żeby dzielić się wiedzą, poddawać w wątpliwość niezbyt precyzyjne bądź niezrozumiałe wypowiedzi i tłumaczyć się z tych niezbyt precyzyjnych i niezrozumiale napisanych wypowiedzi. :scratch:

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 430
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: defacto » poniedziałek, 7 paź 2019, 18:10

To może ja pierwszy.
Zapodalem BL 8 dni temu w nastaw o temp 26st. Źródło pokarmu- 7kg cukru inwertowanego w 22l wody. Blg nieznacznie powyżej 24.
Nastaw, co prawda jeszcze pracuje(wygląda mi to na odgazowywanie się a nie normalną pracę), ale ładnie zaczyna się klarować i wykazuje coraz wyraźniejszą gęstwe na dnie. Bez żadnego szaleństwa, zrobiły nastaw na - 4. Czy dojadą do - 6?
:hmm:
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


arTii
700
Posty: 703
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: arTii » poniedziałek, 7 paź 2019, 18:58

defacto pisze: Bez żadnego szaleństwa, zrobiły nastaw na - 4. Czy dojadą do - 6?

Nie
japitole pisze:Mogę Wam zdradzić, że podstawą niskiego BLG jest znalezienie odpowiedniej temperatury startowej dla danych drożdży.

Trochę zalatuje wiedza tajemną ;)
Dlaczego mamy wskazanie na cukromierzu -4BLG? Dlatego że alkohol "rozrzedza" nastaw i "spławik" zanurza się głębiej. Jeśli z wyniku rektyfikacji wynika (z otrzymanej ilości alkoholu) że cały cukier został przerobiony, to żadne -6 -10BLG nie ma znaczenia.
@japitole - podaj ile spirytusu otzymujesz z 1kg cukru?
Doody pisze:Przy wysokim startowym BLG

Ale @japitole nie stosuje wysokiego BLG - startuje na poziomie <25BG
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

freek
100
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: freek » poniedziałek, 7 paź 2019, 23:16

Co do spławika który pokazuje ujemna skalę to proszę bardzo, oto on https://images.app.goo.gl/G6V4RQ9K4NQ64izu5
Tylko trzeba dobrze instrukcje do niego przeczytać bo wynik dzieli się przez 4.
A jeżeli przerobiony do.końca cukier wykazywał by na spławiku zawsze -4 bo tylko tyle niby można zejść, to skąd u kolegi minus 6?? Może cukier był słodszy niż być powinien? I tym samym więcej alko które bardziej rozrzedziło nastaw?
Tak tylko myślę bo kiedyś tam też miałem taką sytuację. . .

Awatar użytkownika

mtx
1150
Posty: 1193
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: mtx » poniedziałek, 7 paź 2019, 23:55

Gomar np. standardowo robi cukromierze ze skalą do -5Blg i bez żadnych przeliczeń, czy wielce wyobrażonych skal (jak to jest w przypadku np. spławików biowinu) można śmiało określić rzeczywisty stan Blg. w nastawie. Dlatego też zapytałem, jak kol. @japitole odczytuje te -6,5Blg - jak dla mnie wytłumaczył to jasno i zrozumiale i wg, mnie nie ma co się doszukiwać jakichś błędów, czy podtekstów. Nawet jeśli nie byłby to Gomar to i tak oryginalnie naniesiona ujemna skala jest dla mnie bardziej miarodajna niż wszelkie przeliczniki czy zabawki z biowinu.
W bajki o słodszym cukrze to przykro mi, ale nie wierzę ;)
Ps. przepraszam za OT!

Awatar użytkownika

herbata666
1050
Posty: 1055
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: herbata666 » środa, 9 paź 2019, 00:26

Ja maksymalnie schodziłem do -5 BLG, ale to właśnie przy wysokim BLG (około 30) początkowym, jak BLG startowe robiłem w granicach 22-23 to praca kończyła się na
-3 lub -4. Tłumaczyłem sobie to tym, że w obu przypadkach cukier był przefermentowany w 100%, ale przy wyższym % nastawu BLG końca jest niższe, ponieważ więcej jest alko w roztworze (mniejsza gęstość).

PS.
Do wyższych BLG używam Prestige Turbo Pure 48 (1kg opakowania-Szwecja).

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość