-
- Posty: 850
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Ja w sumie nie pomogę bo nie robię tak mocnych nastawów : (
Na 48L nastawu daję 13,5 kg glukozy.
Drożdże wolniej pracują od Alkoteców 48 ale dają jeszcze bardziej łagodny zapach nastawu i destylat.
Zapodaję je w temperaturze okł. 30 stopni żeby się dobrze namnożyły.
Efekt jest taki, że przy starannym odbiorze przedgonów odpęd mi wychodzi mniej więcej taki jak na cukrze i Moskwiczach produkt po odpędzie i rektyfikacji.
Na 48L nastawu daję 13,5 kg glukozy.
Drożdże wolniej pracują od Alkoteców 48 ale dają jeszcze bardziej łagodny zapach nastawu i destylat.
Zapodaję je w temperaturze okł. 30 stopni żeby się dobrze namnożyły.
Efekt jest taki, że przy starannym odbiorze przedgonów odpęd mi wychodzi mniej więcej taki jak na cukrze i Moskwiczach produkt po odpędzie i rektyfikacji.
Ostatnio zmieniony piątek, 5 kwie 2019, 12:56 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 60
- Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
- Krótko o sobie: :)
- Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zakupić te drożdże i przetestować w takim nastawie, jaki potrzebuję zrobić, a wnioski i obserwacje opisać tutaj 

Ostatnio zmieniony piątek, 5 kwie 2019, 19:58 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1252
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Nastawilem z ciekawości jedną paczkę z 6kg inwertowanego i 22l wody o temperaturze 26st.
Sprawdzimy co to, skoro tak chwalicie.
Pozdro
Sprawdzimy co to, skoro tak chwalicie.
Pozdro
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"
Re: Drożdże Black Label Turbo
Nie wiem czy robiłeś już nastaw na labelach, bo jak na razie są one dla mnie numerem 1, chociaż mam przed sobą jeszcze parę rodzajów do przetestowania.
Te 8 kg powinny przerobić ci z palcem w d...e. Ja w przeciwieństwie do ogólnie panującej opinii nie boję się startować z wysokiego BLG i praktycznie zawsze wynosi ok. 24blg i jakoś nie zauważyłem, by spirytus po rektyfikacji na tym tracił.
Swój nastaw robię z 9kg cukru i 29 litrów wody, a końcowe BLG wynosi...i tu uwaga -6,5 BLG. Tak, tak to nie jest pomyłka, tak jest za każdym razem.
Dwaid pisze:W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zakupić te drożdże i przetestować w takim nastawie, jaki potrzebuję zrobić, a wnioski i obserwacje opisać tutaj
Nie wiem czy robiłeś już nastaw na labelach, bo jak na razie są one dla mnie numerem 1, chociaż mam przed sobą jeszcze parę rodzajów do przetestowania.
Te 8 kg powinny przerobić ci z palcem w d...e. Ja w przeciwieństwie do ogólnie panującej opinii nie boję się startować z wysokiego BLG i praktycznie zawsze wynosi ok. 24blg i jakoś nie zauważyłem, by spirytus po rektyfikacji na tym tracił.
Swój nastaw robię z 9kg cukru i 29 litrów wody, a końcowe BLG wynosi...i tu uwaga -6,5 BLG. Tak, tak to nie jest pomyłka, tak jest za każdym razem.
-
- Posty: 1323
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Jak odczytujesz te -6,5 Blg?
-
- Posty: 1935
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Podłączam się do pytania mtx'a. Jakiego spławika używasz i czy posiadasz na nim ujemną skalę? Z mojej dotychczasowej wiedzy biorąc pod uwagę alkohol można uzyskać maksimum - 4 

Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1323
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Ale nawet te -4 to i tak jest w większości wartość umowna tak jak 10-ta półka
Wiesz ja tam się nie czepiam, tylko takie kategoryczne stwierdzenie -6,5 jest trochę na wyrost.

-
- Posty: 2278
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Można uzyskać wartości o których pisze @japitole. Przy wysokim startowym BLG i korzystnych warunkach fermentacji (odpowiednia temperatura + dobre napowietrzenie nastawu) zdarzało mi się uzyskać wartości na poziomie "-6" to znaczy jedną działkę powyżej -5 bo do tylu wyskalowany mam cukromierz. Jednak lepiej robić jest nastaw o niższym Blg, zwłaszcza w okresie gdy w pomieszczeniach z fermentorami jest chłodniej.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Drożdże Black Label Turbo
Raczej staram się nie specjalnie dzielić swoimi przemyśleniami , by później nie tłumaczyć się, że nie jestem wielbłądem, już to, tu przechodziłem
Balingomierze mam do -5, gdyby były wyskalowany powyżej tych -5, to by w tej chwili pokazywały -6,5 uwzględniając proporcje naniesionej skali na nim. Myślę, że wystarczy to za wyjaśnienie.
Wcześniej w większości nastawów używałem drożdży Alcotec Turbo Yeast Pure 48, które plasują się do tej pory w pierwszej trójce mego rankingu, jednak nie zawsze potrafiłem zejść na nich do -4, częściej było to -2/-3. Teraz za każdym razem schodzę na nich do -5.
Mogę Wam zdradzić, że podstawą niskiego BLG jest znalezienie odpowiedniej temperatury startowej dla danych drożdży.
Trochę się na testowałem, ale warto było(kiedyś opublikuję wyniki) Temperatura startowa między poszczególnymi szczepami nie jest duża, bo raptem 0,5*C, ale nie przestrzegając tego rygoru temperaturowego przy niektórych drożdżach, możemy być pewni, że nie osiągniemy -5, a nawet -4 BLG, jest jeszcze kilka myków, które należy wykonać, by zejść maksymalnie z BLG, ale za dużo by o tym pisać.

Balingomierze mam do -5, gdyby były wyskalowany powyżej tych -5, to by w tej chwili pokazywały -6,5 uwzględniając proporcje naniesionej skali na nim. Myślę, że wystarczy to za wyjaśnienie.
Wcześniej w większości nastawów używałem drożdży Alcotec Turbo Yeast Pure 48, które plasują się do tej pory w pierwszej trójce mego rankingu, jednak nie zawsze potrafiłem zejść na nich do -4, częściej było to -2/-3. Teraz za każdym razem schodzę na nich do -5.
Mogę Wam zdradzić, że podstawą niskiego BLG jest znalezienie odpowiedniej temperatury startowej dla danych drożdży.
Trochę się na testowałem, ale warto było(kiedyś opublikuję wyniki) Temperatura startowa między poszczególnymi szczepami nie jest duża, bo raptem 0,5*C, ale nie przestrzegając tego rygoru temperaturowego przy niektórych drożdżach, możemy być pewni, że nie osiągniemy -5, a nawet -4 BLG, jest jeszcze kilka myków, które należy wykonać, by zejść maksymalnie z BLG, ale za dużo by o tym pisać.
-
- Posty: 1252
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Przy jakiej temperaturze te - 6?
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"
-
- Posty: 4851
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Takie moje przemyślenia - czy my jesteśmy na forum i chętnie dzielimy się swoimi spostrzeżeniami i wynikami eksperymentów? Czy tylko bierzemy a w zamian ogłaszając, że coś wiemy ale nie powiemy. Bo...
Powtarzam - od tego jest forum żeby dzielić się wiedzą, poddawać w wątpliwość niezbyt precyzyjne bądź niezrozumiałe wypowiedzi i tłumaczyć się z tych niezbyt precyzyjnych i niezrozumiale napisanych wypowiedzi.
japitole pisze:... jest jeszcze kilka myków, które należy wykonać, by zejść maksymalnie z BLG, ale za dużo by o tym pisać.
Takie moje przemyślenia - czy my jesteśmy na forum i chętnie dzielimy się swoimi spostrzeżeniami i wynikami eksperymentów? Czy tylko bierzemy a w zamian ogłaszając, że coś wiemy ale nie powiemy. Bo...

...Raczej staram się nie specjalnie dzielić swoimi przemyśleniami , by później nie tłumaczyć się, że nie jestem wielbłądem,...
Powtarzam - od tego jest forum żeby dzielić się wiedzą, poddawać w wątpliwość niezbyt precyzyjne bądź niezrozumiałe wypowiedzi i tłumaczyć się z tych niezbyt precyzyjnych i niezrozumiale napisanych wypowiedzi.

-
- Posty: 1252
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
To może ja pierwszy.
Zapodalem BL 8 dni temu w nastaw o temp 26st. Źródło pokarmu- 7kg cukru inwertowanego w 22l wody. Blg nieznacznie powyżej 24.
Nastaw, co prawda jeszcze pracuje(wygląda mi to na odgazowywanie się a nie normalną pracę), ale ładnie zaczyna się klarować i wykazuje coraz wyraźniejszą gęstwe na dnie. Bez żadnego szaleństwa, zrobiły nastaw na - 4. Czy dojadą do - 6?

Zapodalem BL 8 dni temu w nastaw o temp 26st. Źródło pokarmu- 7kg cukru inwertowanego w 22l wody. Blg nieznacznie powyżej 24.
Nastaw, co prawda jeszcze pracuje(wygląda mi to na odgazowywanie się a nie normalną pracę), ale ładnie zaczyna się klarować i wykazuje coraz wyraźniejszą gęstwe na dnie. Bez żadnego szaleństwa, zrobiły nastaw na - 4. Czy dojadą do - 6?

"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"
-
- Posty: 1201
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
- Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: podkarpackie
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Nie
Trochę zalatuje wiedza tajemną
Dlaczego mamy wskazanie na cukromierzu -4BLG? Dlatego że alkohol "rozrzedza" nastaw i "spławik" zanurza się głębiej. Jeśli z wyniku rektyfikacji wynika (z otrzymanej ilości alkoholu) że cały cukier został przerobiony, to żadne -6 -10BLG nie ma znaczenia.
@japitole - podaj ile spirytusu otzymujesz z 1kg cukru?
Ale @japitole nie stosuje wysokiego BLG - startuje na poziomie <25BG
defacto pisze: Bez żadnego szaleństwa, zrobiły nastaw na - 4. Czy dojadą do - 6?
Nie
japitole pisze:Mogę Wam zdradzić, że podstawą niskiego BLG jest znalezienie odpowiedniej temperatury startowej dla danych drożdży.
Trochę zalatuje wiedza tajemną

Dlaczego mamy wskazanie na cukromierzu -4BLG? Dlatego że alkohol "rozrzedza" nastaw i "spławik" zanurza się głębiej. Jeśli z wyniku rektyfikacji wynika (z otrzymanej ilości alkoholu) że cały cukier został przerobiony, to żadne -6 -10BLG nie ma znaczenia.
@japitole - podaj ile spirytusu otzymujesz z 1kg cukru?
Doody pisze:Przy wysokim startowym BLG
Ale @japitole nie stosuje wysokiego BLG - startuje na poziomie <25BG
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP: email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD
-
- Posty: 142
- Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Co do spławika który pokazuje ujemna skalę to proszę bardzo, oto on https://images.app.goo.gl/G6V4RQ9K4NQ64izu5
Tylko trzeba dobrze instrukcje do niego przeczytać bo wynik dzieli się przez 4.
A jeżeli przerobiony do.końca cukier wykazywał by na spławiku zawsze -4 bo tylko tyle niby można zejść, to skąd u kolegi minus 6?? Może cukier był słodszy niż być powinien? I tym samym więcej alko które bardziej rozrzedziło nastaw?
Tak tylko myślę bo kiedyś tam też miałem taką sytuację. . .
Tylko trzeba dobrze instrukcje do niego przeczytać bo wynik dzieli się przez 4.
A jeżeli przerobiony do.końca cukier wykazywał by na spławiku zawsze -4 bo tylko tyle niby można zejść, to skąd u kolegi minus 6?? Może cukier był słodszy niż być powinien? I tym samym więcej alko które bardziej rozrzedziło nastaw?
Tak tylko myślę bo kiedyś tam też miałem taką sytuację. . .
-
- Posty: 1323
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Gomar np. standardowo robi cukromierze ze skalą do -5Blg i bez żadnych przeliczeń, czy wielce wyobrażonych skal (jak to jest w przypadku np. spławików biowinu) można śmiało określić rzeczywisty stan Blg. w nastawie. Dlatego też zapytałem, jak kol. @japitole odczytuje te -6,5Blg - jak dla mnie wytłumaczył to jasno i zrozumiale i wg, mnie nie ma co się doszukiwać jakichś błędów, czy podtekstów. Nawet jeśli nie byłby to Gomar to i tak oryginalnie naniesiona ujemna skala jest dla mnie bardziej miarodajna niż wszelkie przeliczniki czy zabawki z biowinu.
W bajki o słodszym cukrze to przykro mi, ale nie wierzę
Ps. przepraszam za OT!
W bajki o słodszym cukrze to przykro mi, ale nie wierzę

Ps. przepraszam za OT!
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098
KONTAKT GŁÓWNIE PRZEZ TELEFON CODZIENNIE 10-20
Ja maksymalnie schodziłem do -5 BLG, ale to właśnie przy wysokim BLG (około 30) początkowym, jak BLG startowe robiłem w granicach 22-23 to praca kończyła się na
-3 lub -4. Tłumaczyłem sobie to tym, że w obu przypadkach cukier był przefermentowany w 100%, ale przy wyższym % nastawu BLG końca jest niższe, ponieważ więcej jest alko w roztworze (mniejsza gęstość).
PS.
Do wyższych BLG używam Prestige Turbo Pure 48 (1kg opakowania-Szwecja).
-3 lub -4. Tłumaczyłem sobie to tym, że w obu przypadkach cukier był przefermentowany w 100%, ale przy wyższym % nastawu BLG końca jest niższe, ponieważ więcej jest alko w roztworze (mniejsza gęstość).
PS.
Do wyższych BLG używam Prestige Turbo Pure 48 (1kg opakowania-Szwecja).
Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098
KONTAKT GŁÓWNIE PRZEZ TELEFON CODZIENNIE 10-20
-
- Posty: 12
- Rejestracja: niedziela, 24 lis 2019, 09:40
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Witam.
Jakby ktoś był zainteresowany drożdżami Black Label Turbo to zapraszam do kontaktu. Zostało mi z 5 kg. Ważne do września 2020
Jakby ktoś był zainteresowany drożdżami Black Label Turbo to zapraszam do kontaktu. Zostało mi z 5 kg. Ważne do września 2020
-
- Posty: 200
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Chętnie nabędę 2 kg drozdzy, ale raczej z dłuższym terminem niz do września.
-
- Posty: 381
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Kiedyś zdarzyło mi się robić na nich 6 miesięcy po terminie, który na opakowaniach jest dość krótki. (Kupowałem w październiku to termin był do lipca 2020.) Zamiast 2-2.5 grama na litr dałem 3 gramy i ładnie przerobiło na -4. Dużo mniej niż zaleca producent, gdyż nie jestem zwolennikiem kipiących ulepów.
W lodówce miałem bayanus g995 termin ważności minął w 2018 roku ostatnie jabłka na nich robiłem jesienią i poszło. Tak więc nie przejmuj się datą grzyby co chcesz kupić są świetne.
W lodówce miałem bayanus g995 termin ważności minął w 2018 roku ostatnie jabłka na nich robiłem jesienią i poszło. Tak więc nie przejmuj się datą grzyby co chcesz kupić są świetne.
-
- Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 23 lis 2015, 14:39
- Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo
Gdzie najlepiej kupić te drożdże? Widzę że na stronach polskich też się pojawiły, ale w innych opakowaniach i nie wiem czy to to samo. Zamawiacie dalej ze stron szwedzkich czy te z Polski?
Ostatnio zmieniony środa, 8 sty 2020, 14:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Drożdże i fermentacja”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość