Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1533
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: masterpaw2 » wtorek, 2 paź 2018, 18:44

Daj im jeszcze czas do jutra, być może były źle przechowywane i tylko część z nich przeżyła(o ile w ogóle), i potrzebują więcej czasu do namnożenia. W razie czego pisz na PW, coś tam ich jeszcze mam.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

mirek-swirek
100
Posty: 141
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: mirek-swirek » środa, 3 paź 2018, 11:07

Ciekawostka.
Wczoraj wieczorem chciałem pisać, ze drożdze zdechły dokumentnie, bo plama piany zniknęła, a nastaw nadal był klarowny, jak by nic się nie działo. A tu dzisiaj, niespodzianka.
Nastaw zmętniał i fermentuje. Oczywiscie, nie jest to tak silna fermentacja, jak bywała po 2 dobach od dodania drożdzy, ale daje nadzieję, że efekt końcowy będzie zadowalający.
Wsadziłem do środka sondę termometru, opatuliłem karimatą i dołoże grzałkę akwariową. Może to się wszystko jednak uda. :)
Ostatnio zmieniony środa, 3 paź 2018, 11:14 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1533
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: masterpaw2 » środa, 3 paź 2018, 12:03

Tak jak napisałem, potrzebowały więcej czasu do namnożenia, i z pewnością się rozkręcą. Grzałkę daj przez PETa, tzn w butelce.
Ostatnio zmieniony środa, 3 paź 2018, 12:03 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


mirek-swirek
100
Posty: 141
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: mirek-swirek » środa, 3 paź 2018, 12:44

To miał być eksperyment, czy wystarczy 170g drożdzy na 90-litrowy nastaw. I jak eksperyment sie rozwija :) Napiszę na koniec jak się odbył, może komuś się taka wpis przyda.


mirek-swirek
100
Posty: 141
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: mirek-swirek » piątek, 15 mar 2019, 17:25

Niestety, eksperyment zakończył sie niepowodzeniem. Drożdze niedofermentowały nastawu, zatrzymał sie na 5BLg.

Awatar użytkownika

drgranatt
850
Posty: 886
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: drgranatt » piątek, 15 mar 2019, 18:37

To przesadziłeś (dałeś za mało) kolego trochę z ilością drożdży. Ja na 90l daję 260 gram drożdży i 25 kg cukru. Za każdym razem jest -4 Blg.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


dooomino
50
Posty: 89
Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 16:40
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: dooomino » niedziela, 31 mar 2019, 14:31

U mnie 40kg cukru, 280g drożdży, beczka 150l w 8 dni do -4.

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 338
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » niedziela, 31 mar 2019, 20:51

U mnie 65kg cukru, 230l wody i 333g BL robią robotę w tydzień.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl

Awatar użytkownika

.Gacek
1050
Posty: 1053
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: .Gacek » niedziela, 31 mar 2019, 21:30

@kamilpl82... czy Ty masz gorzelnie? Czy to jest towar na cały rok? Co Wy kurde blacha z tym robicie? Oczywiście wiem, że to na własne potrzeby i nikt nie handluje... Ale ile można przepić... nawet rapaholina nie pomaga
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 338
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » niedziela, 31 mar 2019, 21:51

Dużo piję bo lubię, a wątroba dawno wycięta, a tak na poważnie to ile dla ciebie jest dużo, policz sobie że samych nalewek można zrobić kilkadziesiąt rodzai a ja nie robię po litrze tylko zaraz 10 bo jak zasmakuje to już mam, a rodzinka też się domaga swojej porcji.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl

Awatar użytkownika

.Gacek
1050
Posty: 1053
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: .Gacek » niedziela, 31 mar 2019, 22:09

Jestem jedynakiem... ale mniej więcej wiem jak wygląda duża rodzina, która ceni Twoje wyroby ☺ Ja niestety przy wadze 120 kg też mogę w siebie wlać... ekonomii w tym przypadku dosłownie zero. Co do nalewek to nie ukrywajmy ale tutaj trzeba mieć dobry gust, smak oraz szczyptę takiego "wyrafinowania"... nie wiem jak to opisać, chodzi mi o to aby nalew był zrobiony ze smakiem, z duszą... musi wprowadzać fantastyczny uśmiech na twarzy degustatora. Jeżeli to potrafisz i to przy takiej ilości, że od razu robisz 10 litrów to szczerze gratuluję(bez podtekstów, bez sarkazmów). Niestety ja jeszcze muszę poeksperymentować, 2 litry na nalewkę to maks, bo nie wiem co z tego wyjdzie....
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 338
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » niedziela, 31 mar 2019, 22:24

Mi też wszystkie nie wychodzą, ale od czego jest rura, spiryt idzie odzyskać a na dundrze można nastaw cukrowy zrobić także nic się nie marnuje, a co do picia to sam miesięcznie wypijam ponad 10l, a wagę też mam słuszną 135kg
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl


chprzemo
500
Posty: 514
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: chprzemo » niedziela, 31 mar 2019, 23:17

@.Gacek- ja już się nauczyłem, ze 5 litrów nalewki czy ‚czegoś dziwnego’ to minimum, albo podejdzie od razu albo po czasie zaskoczy i się wypije. Generalnie uważam, ze używając dobrych surowców, sprawdzonych przepisów + cierpliwości każda nalewka wyjdzie b.dobra lub w najgorszym wypadku dobra:)

Przykład?- ostatnio zrobiłem krupnik Cieslaka, myslalem ’a postoi sobie bo ja za słodkimi trunkami nie jestem itp’ efekt- już się kończy i uważam, ze te 5 litrów to zdecydowanie za mało. Oczywiście gdybym nie był tak szczery dla przyjaciół i rodziny to by na dłużej starczyło ;)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


mirek-swirek
100
Posty: 141
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: mirek-swirek » poniedziałek, 1 kwie 2019, 07:19

kamilpl82 pisze: sam miesięcznie wypijam ponad 10l

Średnio 0,3l dziennie. :shock:

Awatar użytkownika

Dwaid
30
Posty: 42
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Dwaid » środa, 3 kwie 2019, 23:07

Ktoś się orientuje może, czy te drożdże poradzą sobie z 8kg cukru w 25l nastawu?
Ma ktoś porównanie efektu końcowego między tymi drożdżami black label, a alcotecami turbo pure 48?
Jeśli chodzi o cukrówki, to pracowałem póki co tylko na alcotecach, a z powodu niedużej ilości czasu, którą mogę poświęcić tej pasji, zależy mi by mieć te 8kg przerobione w nastawie, bo wydajność też jest dla mnie ważna :)

Awatar użytkownika

drgranatt
850
Posty: 886
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: drgranatt » czwartek, 4 kwie 2019, 07:10

Dwaid pisze:Ktoś się orientuje może, czy te drożdże poradzą sobie z 8kg cukru w 25l nastawu?

Ja robię z 8 kg 28 l nastawu i dodaje 80 g. Przerabiają do -4. Grzybki te są ciepłolubne więc w razie czego trzeba dogrzewać nastaw.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

.Gacek
1050
Posty: 1053
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: .Gacek » czwartek, 4 kwie 2019, 07:12

Napisz do kolegi @wkg_1 . Z tego co wiem to właśnie zmienił drożdże z alkoteców na Black Label.
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Dwaid
30
Posty: 42
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Dwaid » czwartek, 4 kwie 2019, 19:34

No mi właśnie zależy na 25l nastawu, bo mam kega 50l, więc właściwie to potrzebuje przerobić 16kg w 50l nastawu :) ale skoro radzą sobie w 28l, to te 8kg na 25l też nie powinno zrobić wielkiej różnicy, co najwyżej wydłuży fermentację.
Napiszę też na priv do wkg_1 tak jak radzicie, dzięki za odpowiedzi :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 kwie 2019, 21:01 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


niebieski-n2
50
Posty: 60
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 20:35
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: niebieski-n2 » piątek, 5 kwie 2019, 06:35

do kega 50 litrów chcesz nalać 50 litrów?

Awatar użytkownika

Dwaid
30
Posty: 42
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: Dwaid » piątek, 5 kwie 2019, 10:33

Na klarowniu odejdzie 2-3 litry z mułem, więc na pierwsze przepuszczenie na surowkę nie powinno być problemu, a zawsze można ująć trochę i zbierać w osobnym pojemniku, nie wiem tylko jaki związek z drożdżami ma to pytanie...


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości