Drożdże Black Label Turbo

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:

Post autor: kamilpl82 »

Już kończę odbiór, teraz tylko cukier schładzanie i ponownie drożdże.
Ps nie nawidzę restartów.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: masterpaw2 »

Skoro piszesz, że już kończysz odbiór, to zakładam, że masz potwora nie zbiornik ;) i cały nastaw wchodzi na raz, jeśli się nie mylę to zmienia postać rzeczy :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kamilpl82 »

Mój fermentor jest za razem kotłem dlatego jest ocieplony, robię cztery do pięciu takich nastawów i na rok mam spokój, mam spirytu do nalewek i na inne wymyślajki, a co najlepsze to nawet sprzętu nie muszę mieć zrobię szybki odpęd na Ps, a jak przerobię wszystko co potrzebuje to pożyczam kolumnę i wtedy mam tydzień zabawy.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: masterpaw2 »

Brawo Ty :ok:, czemu do tej pory nie pochwaliłeś się tym potworkiem? Jak rozwiązujesz przy cukrówkach problem z osadem, czy nie widzisz problemu i gotujesz wszystko razem?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: gadaka »

@kamilpl82 u mnie ostatnio BL doszły przez przypadek do 38 stopni ale na szczęście zatrzymały się na - 2 blg
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kamilpl82 »

Koledzy a czym tu się chwalić, zrobiłem tak dla wygody, fermentuje i gotuje w tym samym zbiorniku, robię szybki odpęd i mam surówkę, jak nazbieram odpowiednią ilość surówki pożyczam sprzęt i robię dwie rektyfikacje, a jakiś problemów nie zauważyłem,fakt że surówka wali drożdżami, ale to dla mnie tylko baza do dalszego działań.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kamilpl82 »

gadaka pisze:@kamilpl82 u mnie ostatnio BL doszły przez przypadek do 38 stopni ale na szczęście zatrzymały się na - 2 blg
Ja nie pomyślałem :hammer:, bo wystarczyło podłączyć pompę z chłodnicą i zbić temperaturę.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: gadaka »

A ja zapomniałem ustawić alarm :hammer:
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kamilpl82 »

Zobaczę jak chłopaki sobie poradzą z odkrytą górą. Ale i tak widać że lubią ciepełko i są dość odporne czyli idealne do nastawów powiększonych.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: masterpaw2 »

kamilpl82, skoro tak Ci jest wygodnie i uzyskujesz, to czego oczekujesz tylko pogratulować.
Wracając do tematu BL, z niedzieli na poniedziałek zrobiłem nastaw nieco inaczej, tak by uzyskać dokładnie na cztery wsady do kotła. Mianowicie 160l wody, 50kg cukru i 250g BL, całość 190l.
Temperatura startowa nieco wyższa niż zwykle, bo w granicach 33°, beczka na styropianie, ocieplona grubym wełnianym kocem, temperatura otoczenia to zaledwie 4/6°, bez żadnego dogrzewania. Pierwsza kontrola nastawu wczoraj wieczorem tj. po blisko 5 dniach pracy, i bardzo miła niespodzianka, BLG z blisko 24 spadło do niespełna 6, a temperatura 29° i ciągle dość intensywnie chłopaki pracują. Podejrzewam jednak, że końcówkę fermentacji trzeba będzie wspomóc dogrzewaniem, ale to się dopiero okaże.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Na paczce napisane jak wół 3.5-5g na litr nastawu. Czemu wszyscy kombinują? Piszecie tu na - 2, tu na 10, paczka drozdzy 200l wsadu i 5 dni max fernentacji.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kamilpl82 »

Przeczytaj cały temat a zrozumiesz, dlaczego staneły.
Kilogram drożdży na 200l, nikt ci nie zabroni.
I najlepiej puścić na Ps :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: masterpaw2 »

michal278 pisze:Na paczce napisane jak wół 3.5-5g na litr nastawu. Czemu wszyscy kombinują?
Ano po to, drogi patrioto, żeśmy Polakami i skoro ćwierć paczki drożdży zrobi tą samą robotę, co cała, to po co przepłacać?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: michal278 »

Może i robią ale 5g robi to w 5 dni, a 1g w miesiąc pewnie. Ja tu nie widzę żadnej oszczędności, pojemnik zajęty, w tym czasie można trzy razy ugotować i mieć potem czas na inne zajęcia.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: masterpaw2 »

Michaś, mówimy jeszcze cały czas o hobby...., czy już o produkcji.......? ;)
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: herbata666 »

Panowie spokojnie, każdy ma prawo do własnych doświadczeń i prób. Ja sam dość dużo kombinowałem z rożnym dawkowaniem grzybków i po kilku letniej praktyce stwierdzam, że trzymam się dawkowania producenta (po coś w sumie on to pisze na opakowaniu). W większości przypadków jak robię z zalecanych dawek nie zdarzyło mi się żeby nie było -4 na koniec. Szczególną uwagę zwrócił bym tylko na czas schodzenia od 5 do -4 Blg niektórym drożdżom zajmuje to bardzo długi czas.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

Na opakowaniu drożdży napisane przez producenta jest (jak wół): 6 kg cukru rozpuścić w gorącej wodzie i uzupełnić do 25 litrów roztworu oraz dodać 90 gram drożdży czyli 3,6 g/litr nastawu. Pisze także o 2,8 g/litr. Gdy dostosujemy się do zaleceń producenta to otrzymamy roztwór na poziomie +22 Blg a grzybki przerobią nam w kilka dni do -4 Blg przy temperaturze 20-30 °C a dla dla czystej fermentacji nie przekraczać 30°C. Producent zaleca także aby grzybki zapodać przy temperaturze nastawu poniżej 39°C. Grzybki te nie są odporne na zbyt wysokie %%. Jeżeli zapodamy za dużą ilość cukru to nigdy nastaw nie zejdzie do -4 Blg bo wcześniej stężenie alkoholu zabije je. Bezpieczne początkowe stężenie dla nich to +26 Blg.
Można zatem spokojnie zwiększyć ilość cukru z 6 do 8 kg ale wtedy proces fermentacji będzie trwać trochę dłużej.
michal278 pisze:Na paczce napisane jak wół 3.5-5g na litr nastawu. Czemu wszyscy kombinują?...paczka drozdzy 200l wsadu i 5 dni max fernentacji.
Ano dlatego, że skoro 200 litrów nastawu zostanie przerobione przez 720 lub nawet 560 gram drożdży, ale kilka dni dłużej to po kiego dawać 1000 gram. No chyba, że ktoś ma ciśnienie i chce bardzo szybko...

Podaję opis w oryginale:

Black Label Turbo Yeast is a temperature tolerant turbo yaeast that is suited for mash, fruit Schnapps and alcohol base. Dosage is maximum 3,6 gram yeast per liter fermentation, but when used for 15-15,5% alcohol base, dosage is often only 2,8 gram per liter. Black Label Turbo Yeast easilly produce 17,5% ethanol and often 1-2% more.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: masterpaw2 »

herbata666 pisze:Szczególną uwagę zwrócił bym tylko na czas schodzenia od 5 do -4 Blg niektórym drożdżom zajmuje to bardzo długi czas.
I tu jest pies pogrzebany, moim zdaniem kluczowe jest zapewnienie drożdżakom na tym etapie odpowiednich warunków (temperatura), gdyż jak wszyscy wiemy grzybki nie wytwarzają już tak dużej ilości energii (jak na początku fermentacji) aby samoistnie utrzymać odpowiednią temperaturę, szczególnie w chlodniejszych okresach.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

użytkownik usunięty
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam, czy ma ktoś może nadwyżkę BL do zbycia. Jesli tak to poproszę o pw. Pozdrawiam

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: mirek-swirek »

No i masz babo placek.
Nastawiłem jak zwykle. Dodałem 170g drożdży Black label turbo, bo tyle mi zostało. Ale ponieważ zawsze dodawałem 200 i nastaw działał bez zarzutu, uznałem, że może sie uda. Niestety, nie udało się.
Minęło 1,5 doby, a nastaw nie fermentuje. Tzn. coś tam się dzieje. jakaś plama drożdzowa z bąbelkami na środku nastawu jest. Pachnie drożdzami. Ale to nie to co zwykle.
Wszystko zrobiłem tak samo, jak zawsze - 90 litrów nastawu, Blg 24, temperatura startu 27 stopni, dobrze napowietrzona woda. miało jak zwykle pracować 2 tygodnie.
Jedyne co było inne niż zawsze, to drożdże "nie wiem czemu" stały sobie przez co najmniej ostatnie 6 tygodni w otwartym słoiku. I to im chyba zaszkodziło.
Teraz mam do Was pytanie.
Czy zamawiać nowe BLT na restart? Ile ich użyć na restart?
Mam w domu 100g bayanusów wiec i tak mi ich na ew. restart nie wystarczy. Dzisiaj musze zamówić nowe drożdże, bo jak tego nie zrobię to mi się nastaw popsuje. A trochę mam aktualnie problem z poruszaniem się i nie bardzo mam jak podskoczyć do stacjonarnego sklepu i kupić cokolwiek na restart.

Moge ew. zagotować nastaw w kegu i zanim zacznie się psuć, to znów kilka dni minie...
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: masterpaw2 »

Daj im jeszcze czas do jutra, być może były źle przechowywane i tylko część z nich przeżyła(o ile w ogóle), i potrzebują więcej czasu do namnożenia. W razie czego pisz na PW, coś tam ich jeszcze mam.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: mirek-swirek »

Ciekawostka.
Wczoraj wieczorem chciałem pisać, ze drożdze zdechły dokumentnie, bo plama piany zniknęła, a nastaw nadal był klarowny, jak by nic się nie działo. A tu dzisiaj, niespodzianka.
Nastaw zmętniał i fermentuje. Oczywiscie, nie jest to tak silna fermentacja, jak bywała po 2 dobach od dodania drożdzy, ale daje nadzieję, że efekt końcowy będzie zadowalający.
Wsadziłem do środka sondę termometru, opatuliłem karimatą i dołoże grzałkę akwariową. Może to się wszystko jednak uda. :)
Ostatnio zmieniony środa, 3 paź 2018, 12:14 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: masterpaw2 »

Tak jak napisałem, potrzebowały więcej czasu do namnożenia, i z pewnością się rozkręcą. Grzałkę daj przez PETa, tzn w butelce.
Ostatnio zmieniony środa, 3 paź 2018, 13:03 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: mirek-swirek »

To miał być eksperyment, czy wystarczy 170g drożdzy na 90-litrowy nastaw. I jak eksperyment sie rozwija :) Napiszę na koniec jak się odbył, może komuś się taka wpis przyda.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: mirek-swirek »

Niestety, eksperyment zakończył sie niepowodzeniem. Drożdze niedofermentowały nastawu, zatrzymał sie na 5BLg.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

To przesadziłeś (dałeś za mało) kolego trochę z ilością drożdży. Ja na 90l daję 260 gram drożdży i 25 kg cukru. Za każdym razem jest -4 Blg.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

dooomino
100
Posty: 100
Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 17:40
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: dooomino »

U mnie 40kg cukru, 280g drożdży, beczka 150l w 8 dni do -4.
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kamilpl82 »

U mnie 65kg cukru, 230l wody i 333g BL robią robotę w tydzień.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: .Gacek »

@kamilpl82... czy Ty masz gorzelnie? Czy to jest towar na cały rok? Co Wy kurde blacha z tym robicie? Oczywiście wiem, że to na własne potrzeby i nikt nie handluje... Ale ile można przepić... nawet rapaholina nie pomaga
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kamilpl82 »

Dużo piję bo lubię, a wątroba dawno wycięta, a tak na poważnie to ile dla ciebie jest dużo, policz sobie że samych nalewek można zrobić kilkadziesiąt rodzai a ja nie robię po litrze tylko zaraz 10 bo jak zasmakuje to już mam, a rodzinka też się domaga swojej porcji.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: .Gacek »

Jestem jedynakiem... ale mniej więcej wiem jak wygląda duża rodzina, która ceni Twoje wyroby ☺ Ja niestety przy wadze 120 kg też mogę w siebie wlać... ekonomii w tym przypadku dosłownie zero. Co do nalewek to nie ukrywajmy ale tutaj trzeba mieć dobry gust, smak oraz szczyptę takiego "wyrafinowania"... nie wiem jak to opisać, chodzi mi o to aby nalew był zrobiony ze smakiem, z duszą... musi wprowadzać fantastyczny uśmiech na twarzy degustatora. Jeżeli to potrafisz i to przy takiej ilości, że od razu robisz 10 litrów to szczerze gratuluję(bez podtekstów, bez sarkazmów). Niestety ja jeszcze muszę poeksperymentować, 2 litry na nalewkę to maks, bo nie wiem co z tego wyjdzie....
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: kamilpl82 »

Mi też wszystkie nie wychodzą, ale od czego jest rura, spiryt idzie odzyskać a na dundrze można nastaw cukrowy zrobić także nic się nie marnuje, a co do picia to sam miesięcznie wypijam ponad 10l, a wagę też mam słuszną 135kg
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: chprzemo »

@.Gacek- ja już się nauczyłem, ze 5 litrów nalewki czy ‚czegoś dziwnego’ to minimum, albo podejdzie od razu albo po czasie zaskoczy i się wypije. Generalnie uważam, ze używając dobrych surowców, sprawdzonych przepisów + cierpliwości każda nalewka wyjdzie b.dobra lub w najgorszym wypadku dobra:)

Przykład?- ostatnio zrobiłem krupnik Cieslaka, myslalem ’a postoi sobie bo ja za słodkimi trunkami nie jestem itp’ efekt- już się kończy i uważam, ze te 5 litrów to zdecydowanie za mało. Oczywiście gdybym nie był tak szczery dla przyjaciół i rodziny to by na dłużej starczyło ;)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: mirek-swirek »

kamilpl82 pisze: sam miesięcznie wypijam ponad 10l
Średnio 0,3l dziennie. :shock:
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Dwaid »

Ktoś się orientuje może, czy te drożdże poradzą sobie z 8kg cukru w 25l nastawu?
Ma ktoś porównanie efektu końcowego między tymi drożdżami black label, a alcotecami turbo pure 48?
Jeśli chodzi o cukrówki, to pracowałem póki co tylko na alcotecach, a z powodu niedużej ilości czasu, którą mogę poświęcić tej pasji, zależy mi by mieć te 8kg przerobione w nastawie, bo wydajność też jest dla mnie ważna :)
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

Dwaid pisze:Ktoś się orientuje może, czy te drożdże poradzą sobie z 8kg cukru w 25l nastawu?
Ja robię z 8 kg 28 l nastawu i dodaje 80 g. Przerabiają do -4. Grzybki te są ciepłolubne więc w razie czego trzeba dogrzewać nastaw.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: .Gacek »

Napisz do kolegi @wkg_1 . Z tego co wiem to właśnie zmienił drożdże z alkoteców na Black Label.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Dwaid »

No mi właśnie zależy na 25l nastawu, bo mam kega 50l, więc właściwie to potrzebuje przerobić 16kg w 50l nastawu :) ale skoro radzą sobie w 28l, to te 8kg na 25l też nie powinno zrobić wielkiej różnicy, co najwyżej wydłuży fermentację.
Napiszę też na priv do wkg_1 tak jak radzicie, dzięki za odpowiedzi :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 kwie 2019, 22:01 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: niebieski-n2 »

do kega 50 litrów chcesz nalać 50 litrów?
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Dwaid »

Na klarowniu odejdzie 2-3 litry z mułem, więc na pierwsze przepuszczenie na surowkę nie powinno być problemu, a zawsze można ująć trochę i zbierać w osobnym pojemniku, nie wiem tylko jaki związek z drożdżami ma to pytanie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”