Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » sobota, 3 lut 2018, 16:05

Już kończę odbiór, teraz tylko cukier schładzanie i ponownie drożdże.
Ps nie nawidzę restartów.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl


Rabat 5%
Alembik Bain Marie 15 litrów (1009)
Cena: 1,849.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1525
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: masterpaw2 » sobota, 3 lut 2018, 16:41

Skoro piszesz, że już kończysz odbiór, to zakładam, że masz potwora nie zbiornik ;) i cały nastaw wchodzi na raz, jeśli się nie mylę to zmienia postać rzeczy :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » sobota, 3 lut 2018, 16:50

Mój fermentor jest za razem kotłem dlatego jest ocieplony, robię cztery do pięciu takich nastawów i na rok mam spokój, mam spirytu do nalewek i na inne wymyślajki, a co najlepsze to nawet sprzętu nie muszę mieć zrobię szybki odpęd na Ps, a jak przerobię wszystko co potrzebuje to pożyczam kolumnę i wtedy mam tydzień zabawy.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1525
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: masterpaw2 » sobota, 3 lut 2018, 18:20

Brawo Ty :ok:, czemu do tej pory nie pochwaliłeś się tym potworkiem? Jak rozwiązujesz przy cukrówkach problem z osadem, czy nie widzisz problemu i gotujesz wszystko razem?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


gadaka
300
Posty: 345
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: gadaka » sobota, 3 lut 2018, 18:22

@kamilpl82 u mnie ostatnio BL doszły przez przypadek do 38 stopni ale na szczęście zatrzymały się na - 2 blg

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » sobota, 3 lut 2018, 18:36

Koledzy a czym tu się chwalić, zrobiłem tak dla wygody, fermentuje i gotuje w tym samym zbiorniku, robię szybki odpęd i mam surówkę, jak nazbieram odpowiednią ilość surówki pożyczam sprzęt i robię dwie rektyfikacje, a jakiś problemów nie zauważyłem,fakt że surówka wali drożdżami, ale to dla mnie tylko baza do dalszego działań.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » sobota, 3 lut 2018, 18:39

gadaka pisze:@kamilpl82 u mnie ostatnio BL doszły przez przypadek do 38 stopni ale na szczęście zatrzymały się na - 2 blg

Ja nie pomyślałem :hammer:, bo wystarczyło podłączyć pompę z chłodnicą i zbić temperaturę.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl


gadaka
300
Posty: 345
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: gadaka » sobota, 3 lut 2018, 18:41

A ja zapomniałem ustawić alarm :hammer:

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » sobota, 3 lut 2018, 19:07

Zobaczę jak chłopaki sobie poradzą z odkrytą górą. Ale i tak widać że lubią ciepełko i są dość odporne czyli idealne do nastawów powiększonych.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1525
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: masterpaw2 » sobota, 3 lut 2018, 19:30

kamilpl82, skoro tak Ci jest wygodnie i uzyskujesz, to czego oczekujesz tylko pogratulować.
Wracając do tematu BL, z niedzieli na poniedziałek zrobiłem nastaw nieco inaczej, tak by uzyskać dokładnie na cztery wsady do kotła. Mianowicie 160l wody, 50kg cukru i 250g BL, całość 190l.
Temperatura startowa nieco wyższa niż zwykle, bo w granicach 33°, beczka na styropianie, ocieplona grubym wełnianym kocem, temperatura otoczenia to zaledwie 4/6°, bez żadnego dogrzewania. Pierwsza kontrola nastawu wczoraj wieczorem tj. po blisko 5 dniach pracy, i bardzo miła niespodzianka, BLG z blisko 24 spadło do niespełna 6, a temperatura 29° i ciągle dość intensywnie chłopaki pracują. Podejrzewam jednak, że końcówkę fermentacji trzeba będzie wspomóc dogrzewaniem, ale to się dopiero okaże.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


michal278
1250
Posty: 1291
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: michal278 » sobota, 3 lut 2018, 22:32

Na paczce napisane jak wół 3.5-5g na litr nastawu. Czemu wszyscy kombinują? Piszecie tu na - 2, tu na 10, paczka drozdzy 200l wsadu i 5 dni max fernentacji.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: kamilpl82 » sobota, 3 lut 2018, 23:12

Przeczytaj cały temat a zrozumiesz, dlaczego staneły.
Kilogram drożdży na 200l, nikt ci nie zabroni.
I najlepiej puścić na Ps :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1525
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 4 lut 2018, 01:25

michal278 pisze:Na paczce napisane jak wół 3.5-5g na litr nastawu. Czemu wszyscy kombinują?

Ano po to, drogi patrioto, żeśmy Polakami i skoro ćwierć paczki drożdży zrobi tą samą robotę, co cała, to po co przepłacać?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


michal278
1250
Posty: 1291
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: michal278 » niedziela, 4 lut 2018, 21:25

Może i robią ale 5g robi to w 5 dni, a 1g w miesiąc pewnie. Ja tu nie widzę żadnej oszczędności, pojemnik zajęty, w tym czasie można trzy razy ugotować i mieć potem czas na inne zajęcia.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1525
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: masterpaw2 » poniedziałek, 5 lut 2018, 03:09

Michaś, mówimy jeszcze cały czas o hobby...., czy już o produkcji.......? ;)
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

herbata666
1050
Posty: 1050
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: herbata666 » poniedziałek, 5 lut 2018, 09:55

Panowie spokojnie, każdy ma prawo do własnych doświadczeń i prób. Ja sam dość dużo kombinowałem z rożnym dawkowaniem grzybków i po kilku letniej praktyce stwierdzam, że trzymam się dawkowania producenta (po coś w sumie on to pisze na opakowaniu). W większości przypadków jak robię z zalecanych dawek nie zdarzyło mi się żeby nie było -4 na koniec. Szczególną uwagę zwrócił bym tylko na czas schodzenia od 5 do -4 Blg niektórym drożdżom zajmuje to bardzo długi czas.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098

Awatar użytkownika

drgranatt
850
Posty: 882
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: drgranatt » poniedziałek, 5 lut 2018, 11:02

Na opakowaniu drożdży napisane przez producenta jest (jak wół): 6 kg cukru rozpuścić w gorącej wodzie i uzupełnić do 25 litrów roztworu oraz dodać 90 gram drożdży czyli 3,6 g/litr nastawu. Pisze także o 2,8 g/litr. Gdy dostosujemy się do zaleceń producenta to otrzymamy roztwór na poziomie +22 Blg a grzybki przerobią nam w kilka dni do -4 Blg przy temperaturze 20-30 °C a dla dla czystej fermentacji nie przekraczać 30°C. Producent zaleca także aby grzybki zapodać przy temperaturze nastawu poniżej 39°C. Grzybki te nie są odporne na zbyt wysokie %%. Jeżeli zapodamy za dużą ilość cukru to nigdy nastaw nie zejdzie do -4 Blg bo wcześniej stężenie alkoholu zabije je. Bezpieczne początkowe stężenie dla nich to +26 Blg.
Można zatem spokojnie zwiększyć ilość cukru z 6 do 8 kg ale wtedy proces fermentacji będzie trwać trochę dłużej.
michal278 pisze:Na paczce napisane jak wół 3.5-5g na litr nastawu. Czemu wszyscy kombinują?...paczka drozdzy 200l wsadu i 5 dni max fernentacji.

Ano dlatego, że skoro 200 litrów nastawu zostanie przerobione przez 720 lub nawet 560 gram drożdży, ale kilka dni dłużej to po kiego dawać 1000 gram. No chyba, że ktoś ma ciśnienie i chce bardzo szybko...

Podaję opis w oryginale:

Black Label Turbo Yeast is a temperature tolerant turbo yaeast that is suited for mash, fruit Schnapps and alcohol base. Dosage is maximum 3,6 gram yeast per liter fermentation, but when used for 15-15,5% alcohol base, dosage is often only 2,8 gram per liter. Black Label Turbo Yeast easilly produce 17,5% ethanol and often 1-2% more.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1525
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: masterpaw2 » poniedziałek, 5 lut 2018, 12:13

herbata666 pisze:Szczególną uwagę zwrócił bym tylko na czas schodzenia od 5 do -4 Blg niektórym drożdżom zajmuje to bardzo długi czas.

I tu jest pies pogrzebany, moim zdaniem kluczowe jest zapewnienie drożdżakom na tym etapie odpowiednich warunków (temperatura), gdyż jak wszyscy wiemy grzybki nie wytwarzają już tak dużej ilości energii (jak na początku fermentacji) aby samoistnie utrzymać odpowiednią temperaturę, szczególnie w chlodniejszych okresach.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

ZALOBIK
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 12 lut 2016, 10:17
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: ZALOBIK » czwartek, 8 lut 2018, 06:28

Witam, czy ma ktoś może nadwyżkę BL do zbycia. Jesli tak to poproszę o pw. Pozdrawiam
Wszystko, co naprawdę lubię jest albo niemoralne, albo nielegalne, albo tuczące. A.W


mirek-swirek
100
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Drożdże Black Label Turbo

Postautor: mirek-swirek » wtorek, 2 paź 2018, 18:17

No i masz babo placek.
Nastawiłem jak zwykle. Dodałem 170g drożdży Black label turbo, bo tyle mi zostało. Ale ponieważ zawsze dodawałem 200 i nastaw działał bez zarzutu, uznałem, że może sie uda. Niestety, nie udało się.
Minęło 1,5 doby, a nastaw nie fermentuje. Tzn. coś tam się dzieje. jakaś plama drożdzowa z bąbelkami na środku nastawu jest. Pachnie drożdzami. Ale to nie to co zwykle.
Wszystko zrobiłem tak samo, jak zawsze - 90 litrów nastawu, Blg 24, temperatura startu 27 stopni, dobrze napowietrzona woda. miało jak zwykle pracować 2 tygodnie.
Jedyne co było inne niż zawsze, to drożdże "nie wiem czemu" stały sobie przez co najmniej ostatnie 6 tygodni w otwartym słoiku. I to im chyba zaszkodziło.
Teraz mam do Was pytanie.
Czy zamawiać nowe BLT na restart? Ile ich użyć na restart?
Mam w domu 100g bayanusów wiec i tak mi ich na ew. restart nie wystarczy. Dzisiaj musze zamówić nowe drożdże, bo jak tego nie zrobię to mi się nastaw popsuje. A trochę mam aktualnie problem z poruszaniem się i nie bardzo mam jak podskoczyć do stacjonarnego sklepu i kupić cokolwiek na restart.

Moge ew. zagotować nastaw w kegu i zanim zacznie się psuć, to znów kilka dni minie...


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości