Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
-
- Posty: 54
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Dzięki za wskazówki. Postaram się do nich teraz odnieść. No to jeszcze x:
- drożdże w terminie
- cukier rozpuszczony w zimnej wodzie prosto z kranu a później dodane drożdże
- całość dobrze napowietrzona
- temp. pomieszczenia raczej stała i oscyluje miedzy 15 a 19 st.C w całym okresie
- wszystko zastartowało z małym opóźnieniem po 2 dniach
- początkowego BLG nie znam, dopiero teraz zaopatrzyłem się w miernik
- proporcje na pewno OK, mam 2 identyczne nastawy i oba mają to samo BLG
- próbka do pomiaru odgazowana
- fermentator w żaden sposób nie jest odizolowany i stoi na gołej posadzce
Przedwczoraj kiedy mierzyłem BLG, jeszcze x porządnie napowietrzyłem nastaw a w dzisiejszym pomiarze pokazało 15BLG ( w 2 dni 5 mniej )
Reasumując chyba wszystko jest na dobrej drodze
- drożdże w terminie
- cukier rozpuszczony w zimnej wodzie prosto z kranu a później dodane drożdże
- całość dobrze napowietrzona
- temp. pomieszczenia raczej stała i oscyluje miedzy 15 a 19 st.C w całym okresie
- wszystko zastartowało z małym opóźnieniem po 2 dniach
- początkowego BLG nie znam, dopiero teraz zaopatrzyłem się w miernik
- proporcje na pewno OK, mam 2 identyczne nastawy i oba mają to samo BLG
- próbka do pomiaru odgazowana
- fermentator w żaden sposób nie jest odizolowany i stoi na gołej posadzce
Przedwczoraj kiedy mierzyłem BLG, jeszcze x porządnie napowietrzyłem nastaw a w dzisiejszym pomiarze pokazało 15BLG ( w 2 dni 5 mniej )
Reasumując chyba wszystko jest na dobrej drodze
-
- Posty: 29
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 13:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), jak mogę pomogę,,,
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: WLKP.
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Nie napisałeś czy masz założoną pokrywę na tym fermentatorze, bo jeżeli nie to możesz ją założyć, z rurką lub bez, powinno to trochę poprawić komfort cieplny.
Wrzątku w żadnym razie nie! Jeżeli chciałbyś to jakoś ogrzać to robi się to w delikatny sposób typu: przeniesienie fermentatora do cieplejszego pomieszczenia, owinięcie kocem, założenie grzałki zewnętrznej (nie zaleca się grzałek wewnętrznych, takich akwariowych).risto77 pisze:Może mocno zamieszać i dodać z 1, 5 litra wrzątku? Może wtedy przyspieszą?
Nie napisałeś czy masz założoną pokrywę na tym fermentatorze, bo jeżeli nie to możesz ją założyć, z rurką lub bez, powinno to trochę poprawić komfort cieplny.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Panowie . Zapomnijcie że jężeli zrobicie jakikolwiek nastaw w którym wyjdzie powyżej 16% że wyjdzie z tego ekstra produkt, nie ważne z jakich kolwiek drożdży. Tu nie chodzi o jego dzieło ale o efekty uboczne w czasie fermentacji. Jeśli nie wierzycie zróbcie 1410 ze zwykłych drożdży np. babuni. " bez nawozu" a z koncentratam pomidorowym który go zastępuje.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 lut 2016, 18:26 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 54
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Kolego. Możesz przetłumaczyć to na nasze ? Bo z Twojej wypowiedzi nic nie rozumiem.Drupi pisze:Panowie . Zapomnijcie że jężeli zrobicie jakikolwiek nastaw w którym wyjdzie powyżej 16% że wyjdzie z tego ekstra produkt, nie ważne z jakich kolwiek drożdży.NP. babuni. Tu nie chodzi o jego dzieło ale o efekty uboczne w czasie fermentacji. Jeśli nie wierzycie zróbcie 1410 ze zwykłych drożdży " bez nawozu" a z koncentratam pomidorowym który go zastępuje.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Ano jak robłem na Moskwa style z 8 kg 30 L nastawu cukrowego nawet na Z/P wychodził taki produkt że zniewalał moich gości. A z 10 kg. jest zupełnie gorszy smakowo chociarz drożdże przerobiły znakomicie na duży procent. Te same parametry przy destylacji 2 krotnej. Ale to są tylko moje spostrzeżenia . A co do 1410 jeszcze nie zdążyłem zrobić ale kuzyn był szybszy i wyszło znakomicie z cięciem frakcji.
I like noble drinks.
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Produkt końcowy nie zależnie na jakich drożdżach i przy jakich stężeniach % podany jest przerobowi w zależności od dysponowanej aparatury,wypełnienia i umiejętności operatora może być różny. Niezależnie od typu drożdży i ilości dozowanego cukru nastaw można dobrze poprowadzić dając drożdżom optymalne warunki pracy i również utrudnić co prowadzi do produkcji wielu ubocznych składników fermentacji. Nigdy jednak nie jest idealnie więc szukamy przyczyn i dochodzimy do wniosków,że te czy inne drożdże są lepsze.
Z pewnością każdy zestaw drożdży ma swoją specyfikę i każdy z nas dobiera drożdże które nam odpowiadają.
Z pewnością każdy zestaw drożdży ma swoją specyfikę i każdy z nas dobiera drożdże które nam odpowiadają.
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Przerobi- ja tak nastawiam tylko dziele cukier na 'dawki' i dodaje porcjami.
6 kg cukru z woda do oobjętości 25l. wlewam do beki, zadaje drożdże, drugiego dnia kolejna porcja 6kg + woda do obj. 25l., za dwa dni kolejna porcja 6 kg + woda do obj. 25l. I za kolejne dwa dni ostatnia porcja.
Czasami porcje dodaje codziennie, a czasami nie dwa a trzy dni między porcjami są. Teraz pracuje beczka już dwa tyg. wg. powyższego 'przepisu' i jak mierzyłem w sobotę blg to wynosiło 15 stopni więc jeszcze trochę popracują.
Hmmm dopiero doczytałem, że masz Alcotec 24, a ja robię na Alcotec'ach 48 choć myślę, że też przerobią
Pozdrawiam
siacha pisze:Witam,
będę robił nastaw na 100 l wody 25 kg cukru i drożdże gorzelnicze ALCOTEC 24 PURE TUR.
Myślicie, że to wystarczy na dobrą cukrówkę i jedno opakowanie drożdy przerobi cukier?
Przerobi- ja tak nastawiam tylko dziele cukier na 'dawki' i dodaje porcjami.
6 kg cukru z woda do oobjętości 25l. wlewam do beki, zadaje drożdże, drugiego dnia kolejna porcja 6kg + woda do obj. 25l., za dwa dni kolejna porcja 6 kg + woda do obj. 25l. I za kolejne dwa dni ostatnia porcja.
Czasami porcje dodaje codziennie, a czasami nie dwa a trzy dni między porcjami są. Teraz pracuje beczka już dwa tyg. wg. powyższego 'przepisu' i jak mierzyłem w sobotę blg to wynosiło 15 stopni więc jeszcze trochę popracują.
Hmmm dopiero doczytałem, że masz Alcotec 24, a ja robię na Alcotec'ach 48 choć myślę, że też przerobią
Pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Ja na Alcotec 48 robiłem nastaw 120 l, w tym 30 kg cukru. Przy stałej temperaturze 26*C przerobiły to w nieco ponad miesiąc. Mówię o jednej paczce drożdży. Robiłem już na nich różne nastawy i nic złego mi się nie przytrafiło ( no może na początku).Próbowałam także innych drożdży, naprawdę różnych i twierdzę że Alcotec należą do czołówki.
-
- Posty: 27
- Rejestracja: poniedziałek, 28 lis 2016, 15:59
- Ulubiony Alkohol: Każdy spod znaku Whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe Polski
- Podziękował: 3 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Witam Panowie.
Otóż w beczce fermentuje mój pierwszy nastaw na tych drożdżach i mam takie obawy początkującego, otóż:
1. Nastaw zrobiłem w niedziele (11 grudnia) - 8 kg cukru i 20,4L wody co dało mi objętość około 25L wody (jak w instrukcji), temperatura startowa około 30 stopni, po jakiś 4 godzinach nastaw ruszył ładnie z niego syczało ale do dnia dzisiejszego nie pojawiła się żadna piana ani nic, tak ma być ?
2. Dzisiaj mija 5 dzień od początku fermentacji a nastaw już tylko delikatnie syczy tylko jak zamieszam łyżka to go bardziej słychać, nie za szybko przestaje pracować ? Wszędzie piszą aby próbkę do cukromierza odgazować czyli jak ?
Temperatura w beczce jest stale utrzymywana przez grzałkę akwarystyczną z termostatem na 24 stopnie
Pozdrawiam
Otóż w beczce fermentuje mój pierwszy nastaw na tych drożdżach i mam takie obawy początkującego, otóż:
1. Nastaw zrobiłem w niedziele (11 grudnia) - 8 kg cukru i 20,4L wody co dało mi objętość około 25L wody (jak w instrukcji), temperatura startowa około 30 stopni, po jakiś 4 godzinach nastaw ruszył ładnie z niego syczało ale do dnia dzisiejszego nie pojawiła się żadna piana ani nic, tak ma być ?
2. Dzisiaj mija 5 dzień od początku fermentacji a nastaw już tylko delikatnie syczy tylko jak zamieszam łyżka to go bardziej słychać, nie za szybko przestaje pracować ? Wszędzie piszą aby próbkę do cukromierza odgazować czyli jak ?
Temperatura w beczce jest stale utrzymywana przez grzałkę akwarystyczną z termostatem na 24 stopnie
Pozdrawiam
-
- Posty: 295
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Drożdże turbo nie pienią się. Czqsami powstaje pierwszego dnia trochę piany na 1cm. Alcoteki to jedne z najlepszych drożdży i pracują łagodnie bez piany. 8 kg cukru na taką ilość wody to mocny nastaw ponad 28 blg. Na koniec ciężko drożdżakom się pracuje, bo coraz więcej % w nastawie. Po 5 dniach powiny już powoli kończyć pracę. Do sprawdzenia blg odgazuj próbkę, bo na cukromierzu zaraz pojawią się pęcherzyki gazu i wypychają go do góry. Pamiętaj, że blg mierzy się przy temp. cieczy +20'C. Po przerobieniu cukru powinno być w granicach minus 4-5 blg. Po skończonej pracy w beczce zapanuje cisza. Widać to po lustrze cieczy (brak bąbelków). Nastaw zacznie się klarować od góry.
Pozdrawiam zzibii.
Pozdrawiam zzibii.
-
- Posty: 27
- Rejestracja: poniedziałek, 28 lis 2016, 15:59
- Ulubiony Alkohol: Każdy spod znaku Whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe Polski
- Podziękował: 3 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Hmm zrobiłem jak mówilisci i na cukromierzu wychodzi że jest poniżej zera smak również ciekawszy bo na początku był bardzo słodki teraz lekko kwaskowaty z pieknym zapachem alkoholu. To możliwe że przerobiły tyle cukru w 6 dni ! ? Zaraz ide po Klarowin to w poniedziałek może jutro wyklaruje tą beczke
-
- Posty: 7
- Rejestracja: sobota, 17 gru 2016, 10:08
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Przyznam, że dopiero raczkuję w temacie drożdży gorzelniczych, bo dotąd używałem zwykłych drożdży babuni. Po lekturze forum zaczynam przekonywać się do drożdży turbo. Ostatnio kupiłem paczkę właśnie tych Alcoteców, tylko omyłkowo zamówiłem wersję z dopiskiem Classic zamiast Pure. Doczytałem też, że ważą nieco mniej. Czy ktoś korzystał właśnie z tych drugich, bo jestem ciekaw jak mają się do sprawdzonych przez Was 48 Turbo Pure?
-
- Posty: 26
- Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
- Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę - Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: W-wa
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
W piątek ok 22 popełniłem nastaw, 13kg białego rozpuszczone w 42l wody.
Wlałem wszystko do jedynego wolnego na teraz pojemnika- akwarium . Stoi ono na styropianie, ścianki ocieplone, na wierzchu uchylona pokrywa.
Parametry startowe:
BLG 26, temp 25, dobrze napowietrzone.
Dodałem 2 paczki grzybów.
Temp otoczenia 19.
Sobota 6 rano, temp 25,5 nastaw wyraźnie pracował.
Niestety przez kolejne 24h nie miałem możliwości kontroli.
Niedzielny poranek to masakra, bardzo mocna praca drożdży przy temp 37 .
Obniżyłem temperaturę baniakami z zimną wodą, na chwilę obecną jest 29. Zdjąłem pokrywę i ocieplenie z części ścianek.
W odgazowanej próbce o prawidłowej temp BLG 5.
Myślicie aby zbijać jeszcze temperaturę czy pilnować tylko obecnej? Wskazanie cukromierza jak sądzę, sugeruje, że grzyby będą powoli zwalniać czyli temp też powinna spadać.
Godz 14, temp 24, BLG 2, wróciło ocieplenie i pokrywa.
Wlałem wszystko do jedynego wolnego na teraz pojemnika- akwarium . Stoi ono na styropianie, ścianki ocieplone, na wierzchu uchylona pokrywa.
Parametry startowe:
BLG 26, temp 25, dobrze napowietrzone.
Dodałem 2 paczki grzybów.
Temp otoczenia 19.
Sobota 6 rano, temp 25,5 nastaw wyraźnie pracował.
Niestety przez kolejne 24h nie miałem możliwości kontroli.
Niedzielny poranek to masakra, bardzo mocna praca drożdży przy temp 37 .
Obniżyłem temperaturę baniakami z zimną wodą, na chwilę obecną jest 29. Zdjąłem pokrywę i ocieplenie z części ścianek.
W odgazowanej próbce o prawidłowej temp BLG 5.
Myślicie aby zbijać jeszcze temperaturę czy pilnować tylko obecnej? Wskazanie cukromierza jak sądzę, sugeruje, że grzyby będą powoli zwalniać czyli temp też powinna spadać.
Godz 14, temp 24, BLG 2, wróciło ocieplenie i pokrywa.
-
- Posty: 26
- Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
- Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę - Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: W-wa
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
Nastaw 50kg białego dopełnione do 175l, blg 28,5, temp startu 27, temp otoczenia 20/21, szczególnie dokładne napowietrzenie, dodatkowo 200 gram koncentratu, do tego 3 paczki grzybków.
Następnego dnia, po ok 16 godzinach nastaw ładnie już pracował, temp nadal 27.
Koniec drugiej doby temp 28, więcej grzyby nie wypracowały. Następnie powolny spadek temp do 25 utrzymały ją jakieś trzy dni i kolejny powolny spadek do 22. Ostatnie trzy dni bardzo powolna praca już w temp otoczenia 20/21. W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie
Kolejny nastaw, zgodnie z radą, chciałem zrobić z połową zalecanej przez producenta dawką drożdży. Gdy cukier był już rozpuszczony, a roztwór osiągnął oczekiwaną temperaturę okazało się,że słabo liczyłem i mam jeszcze mniej grzybówgolec269 pisze:Wystarczyło dać jedną torebkę drożdży i nie miał byś tyle roboty. Ale na błędach najlepiej się uczyć, powodzenia.
Nastaw 50kg białego dopełnione do 175l, blg 28,5, temp startu 27, temp otoczenia 20/21, szczególnie dokładne napowietrzenie, dodatkowo 200 gram koncentratu, do tego 3 paczki grzybków.
Następnego dnia, po ok 16 godzinach nastaw ładnie już pracował, temp nadal 27.
Koniec drugiej doby temp 28, więcej grzyby nie wypracowały. Następnie powolny spadek temp do 25 utrzymały ją jakieś trzy dni i kolejny powolny spadek do 22. Ostatnie trzy dni bardzo powolna praca już w temp otoczenia 20/21. W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie
-
- Posty: 26
- Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
- Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę - Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: W-wa
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure
I tu Masz rację, już wiem, że będzie lepiej jakościowo. Smak w porównaniu do poprzedniego nastawu jest zdecydowanie przyjemniejszy. Czyli produkt końcowy też powinien być na plus, o ile czegoś nie spapram.
EDYTA:
W dniu, kiedy pisałem post z powyższym cytatem, zlałem nastaw znad osadu i odgazowałem. Następnego dnia dodałem bentonitu - wszystko wygladało dobrze. Dziś, czyli pięć dni po zlaniu i cztery od zadania bentonitu, okazało się że nastaw nadal bardzo delikatnie pracuje - czego wcześniej nie było widać.
BLG -5, oczywiście w odgazowanej próbce o prawidłowej temperaturze. Używam cukromierza z Gomaru, który w wodzie wskazuje sztywne zero - przed chwilą sprawdzałem kolejny raz. Temperatura otoczenia jak i nastawu 20. Rzecz jasna, o sklarowniu nastawu nie może być mowy.
Powiedzcie co z tym robić, a przedewszystkim ile cukru jeszcze może być w nastawie przy wspomnianym BLG - do tej pory zdawało mi się, że -5 oznacza że grzyby przerobiły całość, a jednak coś fermentuje.
Nadal czekać aż drożdżaki skończą, zatrzymać jakoś fermentację - jak? - czy grzać w obecnej for?mie
EDYTA:
Chyba jednak nie do końca...W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie
W dniu, kiedy pisałem post z powyższym cytatem, zlałem nastaw znad osadu i odgazowałem. Następnego dnia dodałem bentonitu - wszystko wygladało dobrze. Dziś, czyli pięć dni po zlaniu i cztery od zadania bentonitu, okazało się że nastaw nadal bardzo delikatnie pracuje - czego wcześniej nie było widać.
BLG -5, oczywiście w odgazowanej próbce o prawidłowej temperaturze. Używam cukromierza z Gomaru, który w wodzie wskazuje sztywne zero - przed chwilą sprawdzałem kolejny raz. Temperatura otoczenia jak i nastawu 20. Rzecz jasna, o sklarowniu nastawu nie może być mowy.
Powiedzcie co z tym robić, a przedewszystkim ile cukru jeszcze może być w nastawie przy wspomnianym BLG - do tej pory zdawało mi się, że -5 oznacza że grzyby przerobiły całość, a jednak coś fermentuje.
Nadal czekać aż drożdżaki skończą, zatrzymać jakoś fermentację - jak? - czy grzać w obecnej for?mie