Drożdże 25 cz 21 litrów wody.
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 20 sie 2017, 07:42
- Krótko o sobie: Zmuszony do pracy stworzony do wędkowania i pędzenia.
- Ulubiony Alkohol: Mocny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
Re: Drożdże 25 cz 21 litrów wody.
Dziś nastawiłem takie drożdże. na opakowaniu jest napisane tak
Do pojemnika fermentacyjnego wsypać 6 do 8 kg cukru i dopełnić niegotowaną wodą do objętości minimum 25 litrów. Po uzyskaniu temperatury w granicach 25-27 st C wsypać zawartość torebki i wymieszać orzez około minutę. Fermentacja przebiega burzliwie, nie stosować szczelnych pokryw ani rurek fermentacyjnych.
http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-s ... 67653.html
Do pojemnika fermentacyjnego wsypać 6 do 8 kg cukru i dopełnić niegotowaną wodą do objętości minimum 25 litrów. Po uzyskaniu temperatury w granicach 25-27 st C wsypać zawartość torebki i wymieszać orzez około minutę. Fermentacja przebiega burzliwie, nie stosować szczelnych pokryw ani rurek fermentacyjnych.
http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-s ... 67653.html
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże 25 cz 21 litrów wody.
Kolego z moich obliczeń wynika że jak wsypiesz 8 kg cukru i dolejesz wody do 25L to BLG wyniesie 28,37 a to jest bardzo dużo, a jak dasz 6kg cukru i dolejesz do 25L to BLG wyniesie 21,90 czyli bardzo dobre.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 72
- Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 21:53
- Krótko o sobie: Robię to, bo lubię.
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże 25 cz 21 litrów wody.
Te drożdże mają wysoką tolerancję na alkohol, ale ja dałbym max....... 6,5 do 7 kg cukru i dopełnił pojemnik wodą do 25 l. Przy nastawie na 50 l daję 13 kg i dopełniam do 47 l. To taki mały kompromis pomiędzy jakością destylatu a wydajnością. Dopilnuj temperatury wody. Aby miała tak 27 29 stopni, drożdże ładnie wystartują. Przy jednej paczce drożdży na 50 l fermentacja potrwa, znaczne dłużej dlatego drożdży Turbo daję 16 g na 1 kg cukru.
Re: Drożdże 25 cz 21 litrów wody.
Spirit Ferm Moskwa Style to mocne drożdże. Mocne w smaku i mocne na procent.
Niemniej, lepiej mimo wszystko dać mniej cukru (do 23blg) i obniżyć im temperaturę fermentu. Wychodzi całkiem łagodniutki urobek.
Podepcz to jeszcze ze dwa razy to z kapci Waść wyskoczysz. Są naprawdę dobre ale nie najlepsze
Pozdrówa
Niemniej, lepiej mimo wszystko dać mniej cukru (do 23blg) i obniżyć im temperaturę fermentu. Wychodzi całkiem łagodniutki urobek.
Podepcz to jeszcze ze dwa razy to z kapci Waść wyskoczysz. Są naprawdę dobre ale nie najlepsze
Pozdrówa
Re: Drożdże 25 cz 21 litrów wody.
Tak zapytam - które niby są najlepsze? Chwalone przez wszystkich niebieskie T3?
A żeby nie odbiegać od tematu. Ja robię w ten sposób, że wlewam 21 ciepłej wody, dodaje 6kg cukru (czyli zwiększa się objętość o 3.6l), łącznie mam więc 24,6l nastawu. Cukier - 22 blg. Robię to w dwóch baniakach, fermentuje do -4, zlewam znad osadu do innej bańki, odgazowuje porządnie, bentonit, klarowanie i do gara
A żeby nie odbiegać od tematu. Ja robię w ten sposób, że wlewam 21 ciepłej wody, dodaje 6kg cukru (czyli zwiększa się objętość o 3.6l), łącznie mam więc 24,6l nastawu. Cukier - 22 blg. Robię to w dwóch baniakach, fermentuje do -4, zlewam znad osadu do innej bańki, odgazowuje porządnie, bentonit, klarowanie i do gara
-
- Posty: 15
- Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 06:35
- Krótko o sobie: Psotnik na emigracji w UK :)
- Ulubiony Alkohol: Wódka
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: UK
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże 25 cz 21 litrów wody.
Oczywiście rodzaj drożdży również ma znaczenie aczkolwiek podejście do pracy i obchodzenie się z nastawem czy zacierem to kluczowa sprawa. Ja nigdy nie stosuje się instrukcji opakowania. Tak jak koledzy wyżej piszą, badanie BLG przede wszystkim, żeby drożdże mogły spokojnie wystartować, 22BLG to optymalny start. Ja również jedną paczkę drożdży nie robię na jeden fermentator, praktycznie zawsze podwajam ilość wody. Nie zależy mi na czasie, więc jak sobie tam postoi tydzień czy dwa dłużej to dla mnie żaden problem, ale za to mam świadomość, ze z kolumny mi nie będzie destylat walił drożdżami czy zgniłymi jajami. Moja cukrówka robiona tym sposobem z przecierem pomidorowym nadaje sie do picia prosto z chłodnicy.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: piątek, 12 sie 2016, 09:30
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
Re: Drożdże 25 cz 21 litrów wody.
Każdy ma swój sposób na fermentację. Ja przykładowo na beczkę 50l daję 20L gorącej wody wsypuję 10kg cukru, rozpuszczam uzupełniam zimną wodą do około 43L. Jak temperatura jest poprawna daję drożdże srebrną moskwę, jedno opakowanie plus 30gr dodaję z drugiego. Potem dodaję cukier zależnie od przebiegu fermentacji.
Przykładowo na obecnym nastawie:
Nastaw 10kg robiłem w sobotę po południu. W niedzielę rano temperatura była dobra żeby dać drożdże. W poniedziałek rano dodałem 2kg i we wtorek rano 1kg i wieczorem 1kg, Dziś rano (środa) blg 2 i dalej pracuje.
Potem klarowanie i na rurkę
Przykładowo na obecnym nastawie:
Nastaw 10kg robiłem w sobotę po południu. W niedzielę rano temperatura była dobra żeby dać drożdże. W poniedziałek rano dodałem 2kg i we wtorek rano 1kg i wieczorem 1kg, Dziś rano (środa) blg 2 i dalej pracuje.
Potem klarowanie i na rurkę