Dostawka boka do pota

Budowa kolumn rektyfikujących.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Post autor: Adaszcz31 »

Chcę dorobić przystawkę bokakoba do mojego pot still'a. Myślę o wersji z grzybkiem. Szukam informacji gdzie powinien być umieszczony termometr?
promocja
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Dostawka boka do pota

Post autor: .Gacek »

Myślę, że tutaj najbardziej w temacie będzie @radius... zbudował fajnego mini stilla z grzybkiem i jak dobrze kojarzę to chyba sam ten patent wymyślił.

mini-still-lm-radiusa-pierwsza-destylac ... ni%20still

buduje-mini-stilla-lm-t2989.html?hilit= ... tilla%20lm

Edit.
Co do patentu to chyba jest kol. sverige2, radius zadał mu to samo pytanie o port termometru ☺
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 paź 2018, 17:16 przez .Gacek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Dostawka boka do pota

Post autor: Adaszcz31 »

A czy ja dobrze rozumiem,że smakówki na LM robi się otwierając zawór ma max i jadąc na wskazanie alkoholomierza.
A wyższość polega na tym że można tak jak wyżej i można też uzyskać spirytus.
Ostatnio zmieniony piątek, 5 paź 2018, 16:52 przez Adaszcz31, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Dostawka boka do pota

Post autor: .Gacek »

Zgadza się. Smakówki robisz na maksymalnie otwartym zaworku (można powiedzieć, że wtedy kolumna pracuje w trybie potstillowym) i na papudze obserwujesz jaki leci woltaż. Dużo osób na przykład gotując śliwki utrzymuje temperaturę w głowicy pomiędzy 88 a 90 stopni. Kwestia gustu ale przede wszystkim zdolności operatora są tu bardzo ważne.
Pozdrawiam Gacek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolumny destylacyjne”