dosładzanie wina

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
baca111
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 17:04
Podziękował: 1 raz

Post autor: baca111 »

Dobry :)
Nastawiłem 23 grudnia taki nastaw
5 kg dzikiej róży
1,6 kg rodzynek
200 suszonej śliwki
8,5 l wody
1 kg cukru
pożywka + drozdze.
Według wzoru wyszło mi że na 17-18 % wino potrzebuje ok 3 kg cukru. Popełniłem błąd bo nie zmierzyłem na początku blg ( święta itp.). Pierwszy raz blg zmierzyłem w 6 dniu fermentacji( 29 grudnia) i wynosiło 9. Dziś ( 31 grudnia) blg wynosiło 5, zlałem trochę nastawu i rozpuściłem 0,5 kg cukru. Po wymieszaniu blg podskoczyło do 10. Kiedy dosłodzić resztę cukru ?(tzn do jakiego poziomu musi spaść blg żeby był najlepszy moment na cukier )
koncentraty wina

Limbus
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 10:28
Re: dosładzanie wina

Post autor: Limbus »

Najlepiej dodawać cukru kiedy BLG spadnie w okolice 0. I teraz dodawaj cukier małymi partiami, żeby nie przesłodzić.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: dosładzanie wina

Post autor: eldier »

Jak spadnie w okolice zera.

Swoją drogą nie za dużo tej róży? Z jakiego przepisu korzystasz?

Autor tematu
baca111
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 17:04
Podziękował: 1 raz
Re: dosładzanie wina

Post autor: baca111 »

Żaden przepis, tylko eksperyment. Duża ilość chyba w niczym nie przeszkodzi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”