Dosładzanie cydru

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:

Post autor: manowar »

A skład widział? 100% ksylitol...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

bimbelek
100
Posty: 115
Rejestracja: piątek, 14 lis 2008, 12:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Śliwowica własnej roboty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: pow.Gorlice
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Dosładzanie cydru

Post autor: bimbelek »

No dobrze, ale jest też napisane "na bazie ksylitolu"

bimbelek
100
Posty: 115
Rejestracja: piątek, 14 lis 2008, 12:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Śliwowica własnej roboty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: pow.Gorlice
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Dosładzanie cydru

Post autor: bimbelek »

Być może jest to z większą ilością ksylitolu, ale nie czysty ksylitol
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Dosładzanie cydru

Post autor: radius »

@bimbelek, to jest 100% ksylitol, tyle że chiński :)
W ostatnich latach, dzięki postępom biotechnologii, okazało się, że produkcja ksylitolu z kolb kukurydzy jest tańsza niż z drewna brzozy. Metodę tę stosuje się masowo w Chinach, gdzie występują liczne uprawy kukurydzy i jednocześnie drewno brzozowe jest mniej dostępne niż w Europie. Chiny są obecnie jednym z największych światowych producentów ksylitolu i jest on sprzedawany na całym świecie. Również część firm z USA, Kanady i Europy importuje chiński ksylitol i sprzedaje go pod swoją marką. Z uwagi na kontrowersje wokół chińskiego ksylitolu wśród światowych konsumentów, nie udaje mu się jednak wyprzeć starszej konkurencji z Finlandii i oba produkty istnieją na rynku równolegle. Aby wydobyć ksylany z kolb kukurydzy wymagany jest pewien proces chemiczny – proces ten jednak jest inny dla surowca drzewnego niż dla kukurydzy. W przypadku kukurydzy ksylitol jest najczęściej produkowany przez komórki bakterii lub drożdzy, które wytwarzają ksylitol w procesie fermentacji. Drożdże te to najczęściej Candida tropicalis oraz Candida guilliermondii. Istnieje również rzadsza technologia produkcji ksylitolu z kolb kukurydzy przez kwasową hydrolizę biomasy, która w Finlandii nie jest stosowana ze względu na szkodliwość dla środowiska naturalnego. Inną częstą obawą dotyczącą ksylitolu pochodzącego z Chin jest fakt, że kukurydza uprawiana w Chinach może być modyfikowana genetycznie, aby uzyskać większą wydajność produkcji. Obawa ta bierze się z faktu, że Chiny należą obecnie do światowej czołówki producentów GMO. Ksylitol produkowany z kolb kukurydzy i importowany z Chin jest nieco tańszy od ksylitolu fińskiego.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

bimbelek
100
Posty: 115
Rejestracja: piątek, 14 lis 2008, 12:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Śliwowica własnej roboty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: pow.Gorlice
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Dosładzanie cydru

Post autor: bimbelek »

Ychy, więc zlewam pierwszy cydr w tym roku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”