DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

Kol. Szlumfowi raczej chodzi o starzejący się surowiec - melasę, a nie o produkt ;)
Pozdrawiam,
Waldek
alembiki
Awatar użytkownika

gryzmo
30
Posty: 39
Rejestracja: środa, 21 paź 2015, 08:25
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: gryzmo »

Witam.
Wczoraj pierwszy raz zrobiłem rum i powiem szczerze, że już po jednym gotowaniu pachnie bardzo przyjemnie.Składniku: 2,5kg. melasy, 6kg cukru trzcinowego nierafinowanego i drożdże cobra rum. Wyszło moim zdaniem dość sporo bo 5L 80% surówki. Puszczę jeszcze raz i pewnie pokuszę się o zrobienie kokosowego.A dzisiaj już zrobiony drugi nastaw na dundrze. Blg dundru po destylacji 2. Zacier z pierwszego nastawu zszedł na -1Blg. Wygląda na to, że na razie chyba wszystko ok.
Melasy użyłem takiej:
http://allegro.pl/melasa-z-trzciny-cukr ... 30293.html

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: imar42 »

Okres Świąteczno-Noworoczny, więc i wpisów na forum znacznie mniej niż zwykle. Na razie odpowiem tylko na zadane wcześniej przeze mnie pytanie o wydajność cukru trzcinowego. Nastaw był przygotowany z 7 kg cukru, bez dodatku melasy, po przegotowaniu otrzymałem:
120 ml - rozpałka = ?? % (prawdopodobnie około 90%)
220 ml - przedgon = 75%
5500 ml serce = 50%
650 ml pogon = 75%
Łącznie otrzymałem około 3,5 litra "przeliczeniowego" 100% spirytusu.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Zmierzyłeś może °Blg chłodnego dundru?
Pozdrawiam,
Waldek

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: imar42 »

@wawaldek11 - nie mierzyłem, ale nic straconego, bo cały otrzymany dunder mam w garażu w plastikowym, 30 litrowym KEG - Petainer. Jutro zmierzę i dopiszę. Chociaż... czego się spodziewać jeśli nastaw po skończonej fermentacji miał -2 BLG? Nawet zostawiłem sobie około 2 litrów gęstwy drożdżowej, z której oddzieliło się około litra (prawie) klarownej czieczy.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W

jpiwek
300
Posty: 309
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jpiwek »

Na działach EKO w Leclercu i InterMarche pojawiły się dwie nowe melasy: winogronowa i daktylowa. Czy ktoś testował przydatność takich na rum?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Na rum nie, ale używali do win. Ktoś na forum dodawał.
Aby był rum musi być produkt z trzciny cukrowej.
Ale jako dodatek, do nastawu, i może wyjść całkiem dobry - spice rum.
K.
Obrazek

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: imar42 »

@wawaldek11 - sorry za opóźnienie w odpowiedzi, ale pomagałem rozwiązać problemy rodzinne, potem ... bla, bla, bla...
Zmierzyłem BLG dundru po rumie: = +1BLG
Ale woda kranówa w tej samej temperaturze (menzurka z wodą i z dundrem stały obok siebie nieco ponad trzy godziny) BLG = -1BLG
Po uwzględnieniu poprawek wychodzi, że w temperaturze otoczenia +21*C:
Dunder: BLG = +2
Woda: BLG = 0
Z niewiadomych przyczyn brak w moich zapiskach BLG końcowego nastawu na Rum. Wydaje mi się, że to było na poziomie -2, ale bez pewności.
Zostało mi jeszcze 7 kg zakupionego wcześniej cukru trzcinowego, i z całą pewnością do następnego nastawu na Rum dokupię melasę, bo w tym z samego cukru jest moim zdaniem zbyt mało aromatu. Następny zrobię z dundrem minimum 25%, maximum 50%
Dla celów doświadczalnych dokonałem próby organoleptycznej dundru po zwykłej cukrówce i tego po cukrówce trzcinowej. Różnica jest zauważalna, ale jednak zbyt mała. Destylat już zmienił się w stopniu znacznym, ale jeszcze jest mocno niepijalny.
Kamal pisze:To jasny cukier więc liczę, że do 5% mniej niż na zwykłym.
@Kamal - miałeś rację. Taki uzysk mnie zmartwił, bo wolałbym uzyskać nieco mniejszą wydajność, ale bardziej aromatyczne. Dlatego następny zrobię z dundrem i z melasą.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W

cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: cybkryst »

Od jakiegoś czasu zabieram się za rum. Nie zanlazłem jak do tej pory przepisu gdzie jest on robiony z samej melasy, za każdym razem jest jakiś dodatek cukru a ja się zastanawiam czy można nastawić z samej melasy a jeśli nie to dlaczego??
Wymieszałem wczoraj litr melasy trzcinowej (mam nadzieję) z trzema litrami wody, Blg wyszło 23 zdałem troche drożdzy i po dwuch godzinach wystartowało.
Cały czas nurtuje mnie pytanie, czy trzeba dodawać cukier?
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kmarian »

Nie trzeba. Mając na tyle melasy można robić rum z samej melasy trzcinowej.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Melasa zawiera średnio 42-43% cukru w kilogramie. Reszta jest niezjadliwa dla drożdży. A więc cukier dodajemy dla podbicia uzysku.
Dużo osób robi z samej melasy nastawy. ;-)
K.
Obrazek

cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: cybkryst »

Mam pewne wątpliwości związane z tą melasą. Nigdy w życiu nie miałem okazji posmakować ani powąchać, melasy buraczanej czy z trzciny cukrowej.
Ta którą kupiłem pachnie jak sok pomidorowy z kartonu a doznania organoleptyczne pozostawiają wiele do życzenia. Smak jakwspomniany sok pomidorowy przypalony w garku i dodane znaczne ilości soli, a jakiego kolwiek smaku związanego z rumem nie mogę się doszukać.
Proszę o ocenę czy to właśnie takie jest czy to jakiś bubel albo może z buraka cukrowego?? Jest to melaza kupiona w skladzie zaopatrzenia farmerów, jako cane molases.
Ten cztero litrowy nastaw z wczoraj pracuje jak szalony. Z 23 Blg spadło do 19 Blg.
Pytam szanowne grono, bo nie potrzebuję kombajnu a jak to melasa buraczana to będzie Wistula :womit:
Szkoda mi zajmować fermentator bo w kolejce jest ŁKZWJ
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

A zapodaj link do melasy.
Najlepszą do spożycia melasę sprzedają w słoikach, ale jest mniej aromatyczna od tej co idzie na paszę.
Smak melasy to przeważnie kakao, kawa , karmel, słodkość.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: masterpaw2 »

Koledzy robił ktoś z was na tej melasie? Cena wydaje się być atrakcyjna.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7179308288
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kmarian »

U mnie akurat, stoi pierwszy nastaw na właśnie tej melasie. W smaku jest bardzo dobra. Kończy fermentować, za kilka dni dam znać co i jak (oczywiście wstępne wrażenia).

cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: cybkryst »

Kamal pisze:A zapodaj link do melasy.
Najlepszą do spożycia melasę sprzedają w słoikach, ale jest mniej aromatyczna od tej co idzie na paszę.
Smak melasy to przeważnie kakao, kawa , karmel, słodkość.
K.
Linku nie ma. Cofamy się do czasów GS-ów. Tak to tu na zielonej wyspie wygląda.
Pytając pana za ladą o cane molasses powiedział, tak mamy tylko muszę mieć swój pojemnik żeby nalać z pojemnika zbiorczego.
Po zapoznaniu się z ceną 2 euro za galon (co może oznaczać 4 lub 5 litrów) pojechałem za parę dni na zakupy. Zabrałem ze sobą 30-sto litrowy fermentator, kupiłem 4 galony, po czym zalano mi go do pełna (myslałem że mi dno odpadnie, tyle to ważyło).
Ja nie wierzę w to co oni tu maja i sprzedają. Muszę wierzyć na słowo i w praktyce zweryfikować, dlatego pytam Was.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: radius »

Od czasu do czasu zjadam sobie łyżkę melasy trzcinowej. Próbowałem już i "paszowej" i z mikroorganizmów i każda smakuje i pachnie wyśmienicie. Przynajmniej dla mnie :D Melasa nie jest słona a smak, to czekolada, palony cukier, lekka goryczka pieczonego drewna i słodycz :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dzozef »

@masterpaw2 ja robiłem w zeszłym roku rum na tej właśnie melasie. Kupiłem wtedy 5l opakowanie. Zapach ładny, natomiast produkt początkowo taki sobie. Za to po pól roku całkiem fajny rumik. Wczoraj nawet próbowałem już po roku leżakowania z płatkami. Efekt rewelacja. Szkoda. ze to już ostatki. :haha:
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kmarian »

Kolego cybkryst, na odległość tego nie rozgryziemy. Masz 8 galonów melasy w cenie 4 galonów, tylko nie jesteś pewny czy to melasa trzcinowa. Po naszemu jest to około 1 zł za kilogram melasy. Zrób nastaw, w czasie fermentacji nie będzie to fiołkami pachniało, wręcz będzie śmierdziało. Po destylacji, zrazu "bimber", leżakowany z dębem pokarze czy to rum czy inny trunek.
Pewnie innej rady nie ma.

cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: cybkryst »

Kolego Radius ta melasa mie ma absolutnie nic wspólnego z Twoim opisem. Chyba, że tankowiec którym melasę dostarczają z Ameryki Pd przeciekał i wymieszała sie z wodą morską. :D
Kmarian masz absolutną rację, nastawię to i zobaczymy, Może właśnie z tego powstaje Hawana Club, albo będę miał kupe płynu do spryskiwaczy :hahaha:
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: masterpaw2 »

Jakie byście polecili proporcje na nastaw 50l, dawać samą melasę (jeśli tak, to w jakiej ilości), czy z dodatkiem cukru?
Z góry dziękuję.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

cybkryst pisze:Cały czas nurtuje mnie pytanie, czy trzeba dodawać cukier?
Nie trzeba, ale można dodać, szczególnie gdy to będzie trzcinowy. Nie wprowadzi do trunku określanego przez kolegów tzw. ducha buraka, a zdecydowanie podniesie wydajność. Wieszczono przed kilkunastu laty upadek cukrowni i plantacji buraków na wyspie - ciekawe jak potoczyły się ich losy. Jeśli prognozy sprawdziły się, to raczej masz melasę trzcinową. Powstaje ona przy "doczyszczaniu" surowego cukru sprowadzanego luzem. A jaki macie cukier w sklepach - burak czy trzcina?
W swojej rumowej karierze "przebadałem" kilka rodzajów melas i mogę powiedzieć, że mają różne smaki, był również słonawy. A najlepszy rum uzyskałem z miksa destylatów z różnych melas; również z dodatkiem cukry buraczanego, trzcinowego i glukozy.
Ostatni rum z melasy glinojeckiej jest taki sobie - za dużo dla mnie przypalonych nut - rok w beczce i nie widzę poprawy :(
cybkryst pisze:Kolego Radius ta melasa mie ma absolutnie nic wspólnego z Twoim opisem. Chyba, że tankowiec którym melasę dostarczają z Ameryki Pd przeciekał i wymieszała sie z wodą morską. :D
Kmarian masz absolutną rację, nastawię to i zobaczymy, Może właśnie z tego powstaje Hawana Club, albo będę miał kupe płynu do spryskiwaczy :hahaha:
Poświęciłem się i przed chwilą spróbowałem suszonej melasy - wyczuwalna sól. Mam jeszcze w bimbroforni z mikroorganizmów i glinojecką, ale już nie będę ich próbował.
Hawana powstaje z trochę innego surowca. Nasze wytwory mają bardzo różne smaki, ale wytrawny kiper znalazłby podobieństwo do uznanych marek :mrgreen:
Na jakim sprzęcie będziesz gotował?
Pozdrawiam,
Waldek

cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: cybkryst »

Dzięki wielkie kolego wawaldek11, wieści dobrze głosiły. Na tę chwilę wszystkie cukrownie o których wiem to tylko pozostałości. Rozszabrowane straszą niczym elektrownia w Czarnobylu. Nie widziałem nigdzie uprawy buraka cukrowego.
Pocieszyły mnie Twoje odczucia organoleptyczne, odnośnie smaku i zapachu melasy z trzciny cukrowej. Udowadnia to tylko fakt, że nie ma jednoznacznie sformułowanego standardu jak ma smakować i pachnieć melasa.
Zobaczymy jakie będą efekty po zakończonym procesie.
Sprzet jaki posiadam to esencja forumowej wiedzy i doświadczenia użytkowników forum.
Jest to aabratek 60,3mm z zsypem 130cm sprężynek od henia, z owm i buforem który bardzo szybko zamienia się w potstila. Własnoręcznie robiona i na bierząco modyfikowana do danych potrzeb, wynikiem tego jest wielozdaniowy sprzecik na którym mozna zrobić wszystko.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Nie wiem co Ci doradzić w kwestii destylacji, bo sam robię pełny odpęd na spiralstillu i druga destylacja na aabratku - kropelkowy odbiór przedgonów przez pół dnia i później na mocy ok. 800 - 900 W bez refluksu. Końcówkę z refluksem do recyklingu :)
Pierwszy rum zrobiłem na ZP na 94% i nijak nie mogłem doszukać się zapachu rumu, który znałem. A znałem rum Seniorita :mrgreen:
Dobrze, że wysłałem próbkę do kol. Pietro z pytaniem czy to przypomina w jakimkolwiek momencie rum i czy można nazwać to rumem? Po uzyskaniu pozytywnej odpowiedzi bawię się w rumy do dziś ;) Ale ten ostatni przypalony jakiś. Może to "zasługa" beczki mocno palonej? A może mojej melasy, bo też mi się przypalona wydawała.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kmarian »

masterpaw2 pisze:Jakie byście polecili proporcje na nastaw 50l, dawać samą melasę (jeśli tak, to w jakiej ilości), czy z dodatkiem cukru?
Z góry dziękuję.
Moim zdaniem dobry przepis to "RUM I" z pierwszego postu niniejszego wątku. Dlaczego cukier? Po prostu ekonomia, 1 litr melasy kosztuje 20 zł w której znajdziemy pół kilo cukru, po przeliczeniu mamy grubo ponad 30 zł za kg bardzo dobrej słodkości. Kilogram cukru trzcinowego to około 8 zł, wychodzi na to, że słodkość tańsza czterokrotnie.
Mając jednak melasę tak jak Kolega cybkryst, po przeliczeniu na złotówki po 2 zł a nawet dużo taniej można robić z samej melasy. Oczywiście z tej droższej też można. :twisted:

W zeszłym roku robiłem rum tylko z melasy "forumowej" i mam odczucia podobne jak Kolega wawaldek11 - rum mało rumowy ale jest to rum. Nie każda melasa da mam oczekiwany produkt a RUM'y są różne.
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: pith »

masterpaw2 pisze:Koledzy robił ktoś z was na tej melasie? Cena wydaje się być atrakcyjna.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7179308288
Ja ją mam a że nie mam doświadczenia z melasą, mogę przedstawić skrajnie subiektywną ocenę.
W dodatku dopiero odpaliłem fermentację.
Po otwarciu zachwyciłem się zapachem jak i smakiem.
Pięknie pachnie i doskonale smakuje.
Kilka łyżek zeżarłem ...
Tak zeżarłem, bo syrop jest tak gęsty, że są problemy z wylaniem z karnisterka.
Pół na pół z cukrem nierafinowanym. Blg start. 25. Po czterech dniach 19.
Nastaw bardzo ciężko startował i ciężko pracuje. W piwnicy jest co prawda z 13 stopni więc jest to trochę usprawiedliwione, ale i tak czuję, że stanie.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: masterpaw2 »

kmarian pisze:Moim zdaniem dobry przepis to "RUM I" z pierwszego postu niniejszego wątku.
I właśnie o to mi chodziło, wielkie dzięki kolego :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: cybkryst »

Mój nasaw testowy w proporcjach litr melasy i trzy litry wody pieknie wystartował z 23 Blg i równie szybko zakończył pracę na 15 Blg z braku cukru.
Z ciekawości dolałem trochę syropu cukrowego i ruszyło od nowa .
Zobaczymy czy proporcja pół na pół ruszy. Blg tej proporcji nie da się zmierzyć bo skali bark na refraktometrze a spławik sie przewraca.
Jakoś nie mam przekonania do tej melasy, no ale zobaczymy.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Jak nie masz cukromierza do 40°Blg, to zawsze można rozcieńczyć 1/1 z wodą, zmierzyć posiadanym i wynik razy dwa :)
Pozdrawiam,
Waldek

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

1/1 wagowo np. 100g badanego nastawu i 100ml wody.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Dobrze, że czuwasz nad precyzją pomiarów :ok:
Jaki byłby błąd przy rozcieńczaniu objętościowym?
Pozdrawiam,
Waldek

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Tym większy im wyższe blg. Kilka wybranych wyników dla rozcieńczania objętościowego poniżej
10 --> 5,1
20 --> 10,4
40 --> 21,6
80 --> 47,1
a powinna być połowa.

cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: cybkryst »

Niestety, litr melasy z litrem wody nie wystartował.
Rozcięczam w stosunku 1:3 i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Grzybki często takich nastawów nie chcą ruszyć, ale za to dzikusy prędzej się biorą. ;)

Pomiary mogą wynikać, z małej ale jednak ilości alkoholu, "dodatków" w melasie, których drożdże nie jedzą...
Zauważyłem, że pierwszy nastaw na melasie często kończy pracę na połowie początkowego Blg + 1. Czyli na początku jest 30, a jak stanie to 16.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: pith »

Skoro tych niefermentowalnych składników melasy jest całkiem sporo w nastawie, to czy wykorzystujecie dunder w inny sposób?

Bo wychodzi, że po kilku nastawieniach rumu na dundrze będę miał wysokie blg a 5 proc. alkoholu w nastawie.
Przeżyję to, ale co zrobić z ostatnim słodko - kwaśnym płynem.
Co z tym robicie?
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Szlumf »

pith pisze:...............
Przeżyję to, ale co zrobić z ostatnim słodko - kwaśnym płynem.
Co z tym robicie?
Ja dolałem spirytusu i pogoniłem http://alkohole-domowe.com/forum/post17 ... ml#p170772. A to co zostało z tej destylacji wykorzystam jako bazę do nastawu na cukrze trzcinowym z Biedronki.

cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: cybkryst »

Nastaw w proporcji 1:3 dał początkowe Blg 29.
Do tego poszły grzybki alcotec turbo yeast RUM z glukoamylazą i podjęły pracę, i po 24 godzinach ładnie się gotuje w fermentatorze.
W powietrzu unosi się zapach gotowanych wiśni na dżem. Zapach jest obiecujący
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: masterpaw2 »

kmarian pisze:U mnie akurat, stoi pierwszy nastaw na właśnie tej melasie. W smaku jest bardzo dobra. Kończy fermentować, za kilka dni dam znać co i jak (oczywiście wstępne wrażenia).
Do tablicy kolegę poproszę ;) jakie efekty?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kmarian »

Gapcio ze mnie. Obiecałem i sprawozdania nie dałem. Dokonałem destylacji bez oddzielania frakcji. W smaku i zapachu całkiem przyzwoity. Jak się trochę wyklaruje nastaw na dundrze, dodam destylat z pierwszego pędu i będę destylował z oddzielaniem przed i pogonów. W przyszłym tygodniu będzie relacja z destylatu finalnego. Na dzień dzisiejszy, rzeczoną melasę oceniam wyżej niż forumową.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: masterpaw2 »

O widzisz bardzo dobre wieści, bo dziś ją zamówiłem. Robiłeś w/g przepisu na RUM I?
Czyli 2kg melasy, 4kg cukru trzcinowogo, dopelnione do 25l(o proporcje oczywiście chodzi) .
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”