DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 10:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Podziękował: 2 razy

Post autor: Slawecki »

Witam szanowne grono. Chciałbym podpiąć się pod temat, gdyż będę chciał zrobić rum i mam już zakupione pięć kilo melasy i dziesięć kilo cukru trzcinowego. Ale nasuwa się pytanie, ponieważ posiadam dunder po nastawie z 10 kilo rodzynek który był klarowany turbo klarem duo. Czy mogę nastawić na tym rum, czy może lepiej na czystej wodzie. Proszę o podpowiedź i pomoc.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Jak to pierwszy rum, to proponuję na czystej wodzie. Będziesz miał wzorzec ;)
A później hulaj dusza... A dunder zachowaj na przyszłość.
Pozdrawiam,
Waldek

Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 10:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Slawecki »

Ale sam wiesz jak to jest. Wpadnie do głowy kolejny pomysł i znów będzie problem. A na chwilę obecną dysponuje dundrem z rodzynek. A z tego co czytałem na forum też jest przepis aby dodać rodzynek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

To rób na dundrze i podeślij próbkę :mrgreen:
Klasyczny zrobisz później.
Pozdrawiam,
Waldek

Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 10:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Slawecki »

Jak jesteś z wawy to osobiście podwioze. Hehe

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Tak, wawa(ldek11) w Puszczy Goleniowskiej :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 10:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Slawecki »

No to sprawa dogadana. Jak już będzie gotów dam znać.

Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 10:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Slawecki »

Dla zainteresowanych. Cena cukru trzcinowego 5,99 w Tesco. Promocja

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: imar42 »

Slawecki pisze:Dla zainteresowanych. Cena cukru trzcinowego 5,99 w Tesco. Promocja
Skorzystałem z tej promocji i kupiłem 14 kg. Czekam na zwolnienie fermentatora. Może zdążę jeszcze w tym roku... Napiszę tu co mi z tego wyjdzie.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W

Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 10:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Slawecki »

imar42 mi już ładnie pracuje. Na nastaw 47litrów dałem 10 kilo cukru i 5 kilo melasy trzcinowej. A żeby było ciekawiej dałem jeszcze dwa kilo rodzynek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Jak mawiają - Twój cyrk i Twoje małpy, ale je bym nie sypał rodzynek do nastawu na rum. Miałbyś klasyczny produkt z trzciny. Nastaw z rodzynek osobno i destylacja. A później można kupażować wg uznania. I nie tylko z rumem ;)
Jakiej melasy użyłeś?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Dużo wcześniejszych przepisów na rum (na forum) ma w składzie rodzynki. :-P Wystarczy przejrzeć stare wpisy. ;-) Choć sam zawsze robiłem "solo".
K.
Obrazek

Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 10:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Slawecki »

wawaldek11 melasa ze sklepu słoneczk-24pl. Półkilowa po 8,50. A co do rodzynek to smaku z nich będzie i tak niewiele ale jak pisze Kamal są też przepisy z dodatkiem. A z samych rodzyn też robiłem i wychodzi extra brandy. Ja mam to szczęście ze mieszkam blisko giełdy spożywczej na Broniszach więc rodzynki i wiele innych owoców mam taniej

centurius10
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 2 gru 2017, 12:48
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: centurius10 »

Chciałbym zrobić rum, planuje wykorzystać jeden z przepisów zamieszczonych tutaj, ale zastanawiam się nad samą destylacją. Mam zimne palce i pytanie podstawowe jest takie czy w ogóle na ZP wyjdzie? A jeśli tak to co z wypełnieniem. Mam jakieś 25 miedzi i reszta sprężynek KO. Destylować z nimi czy wywalić i na pustej kolumnie?

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: imar42 »

Nikt tu nie napisał o wydajności alkoholu z 1 kg cukru trzcinowego. Kolega Pointer w tym poście:
:arrow: http://alkohole-domowe.com/forum/post16 ... ml#p160216
napisał wprawdzie ile zużył cukru i ile utoczył urobku (550 ml rozpałka z przedgonem + 2,8 litra serca), ale nie ma tam wzmianki o procentowej zawartości alkoholu w otrzymanym destylacie. Nie napisał również ile otrzymał pogonów. Jeśli ktoś jeszcze pamięta swoją wydajność nastawu na rum - poproszę o napisanie w tym temacie. Ja w dniu 01-gru-2017 nastawiłem 7 kg "Sweet Family Cukier trzcinowy nierafinowany" z promocji Tesco i uzupełniłem wodą do łącznej objętości 28 litrów. Drugie 7 kg nastawię w przyszłym roku z wykorzystaniem około 25% dundru.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: sargas »

Najlepiej jakbyś na alembiku zrobił jak nie masz to bez wypełnienia.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

To jasny cukier więc liczę, że do 5% mniej niż na zwykłym. Wszystko zależy od ilości melasy w cukrze.
K.
Obrazek

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: imar42 »

@Kamal - dzięki za podpowiedź, chociaż wydaje mi się, że różnica wyniesie co najmniej 20%.
Jeśli wcześniej nikt nie napisze o swoich wyliczankach, to przekonam się po gotowaniu mojego. Z tych 7 kg "Cane Sugar" miałem nadzieję na uzyskanie (po odjęciu odpadów) około 5 litrów gotowego, już rozcieńczonego do 40% produktu - akurat do zapełnienia 5 litrowej damy.
Ile uzyskam? Czas pokaże...
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Szlumf »

Pewnie już ktoś tak robił ale jakoś nie kojarzę. Polecam wykorzystanie dundru po destylacji rumu do kolejnej destylacji ale nie klasycznie jako dodatek do nastawu ale z dodatkiem czystego spirytusu. Ostatnio do 48l gorącego (około 70C) dundru po destylacji dodałem 5l spirytusu. Przegryzało się to 2 dni i poszło na rurę. Wyszedł całkiem przyzwoity trunek. Jak dla mnie chyba lepszy od tego co uzyskałem z podstawowego nastawu. Był delikatniejszy. Dunder był z nastawu z forumowej akcji ( :poklon; Wawaldek i Kula). Po dwóch latach w garażu niestety chyba melasa straciła trochę na aromatach. Rum nadal jest OK ale nie jest tak rewelacyjny jak robiony bezpośrednio po akcji. Być może to też kwestia wiaderka bo jak na razie z każdego wychodził nieco inny. Ciekaw jestem jaki wyjdzie w przyszłym roku z ostatniego już wiaderka.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: sargas »

@imar42 ja się przymierzam do rumu mam już cukier muszę jeszcze melasę zakupić nie będę dużego nastawu robił bo spore koszty a nie wiem czy mi podejdzie. Jak będę po dam znać jak z wydajnością.

@szlumf to samo w kwestii aromatów zauważyłem na przykładzie śliwowicy, spożyta w ciągu kilku miesięcy od wytworzenia była najlepsza, później ciężko było już się doszukać aromatów śliwkowych pomimo, że destylat stał w szkle szczelnie zamknięty.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Kol. Szlumfowi raczej chodzi o starzejący się surowiec - melasę, a nie o produkt ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

gryzmo
30
Posty: 39
Rejestracja: środa, 21 paź 2015, 08:25
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: gryzmo »

Witam.
Wczoraj pierwszy raz zrobiłem rum i powiem szczerze, że już po jednym gotowaniu pachnie bardzo przyjemnie.Składniku: 2,5kg. melasy, 6kg cukru trzcinowego nierafinowanego i drożdże cobra rum. Wyszło moim zdaniem dość sporo bo 5L 80% surówki. Puszczę jeszcze raz i pewnie pokuszę się o zrobienie kokosowego.A dzisiaj już zrobiony drugi nastaw na dundrze. Blg dundru po destylacji 2. Zacier z pierwszego nastawu zszedł na -1Blg. Wygląda na to, że na razie chyba wszystko ok.
Melasy użyłem takiej:
http://allegro.pl/melasa-z-trzciny-cukr ... 30293.html

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: imar42 »

Okres Świąteczno-Noworoczny, więc i wpisów na forum znacznie mniej niż zwykle. Na razie odpowiem tylko na zadane wcześniej przeze mnie pytanie o wydajność cukru trzcinowego. Nastaw był przygotowany z 7 kg cukru, bez dodatku melasy, po przegotowaniu otrzymałem:
120 ml - rozpałka = ?? % (prawdopodobnie około 90%)
220 ml - przedgon = 75%
5500 ml serce = 50%
650 ml pogon = 75%
Łącznie otrzymałem około 3,5 litra "przeliczeniowego" 100% spirytusu.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Zmierzyłeś może °Blg chłodnego dundru?
Pozdrawiam,
Waldek

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: imar42 »

@wawaldek11 - nie mierzyłem, ale nic straconego, bo cały otrzymany dunder mam w garażu w plastikowym, 30 litrowym KEG - Petainer. Jutro zmierzę i dopiszę. Chociaż... czego się spodziewać jeśli nastaw po skończonej fermentacji miał -2 BLG? Nawet zostawiłem sobie około 2 litrów gęstwy drożdżowej, z której oddzieliło się około litra (prawie) klarownej czieczy.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W

jpiwek
300
Posty: 309
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jpiwek »

Na działach EKO w Leclercu i InterMarche pojawiły się dwie nowe melasy: winogronowa i daktylowa. Czy ktoś testował przydatność takich na rum?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Na rum nie, ale używali do win. Ktoś na forum dodawał.
Aby był rum musi być produkt z trzciny cukrowej.
Ale jako dodatek, do nastawu, i może wyjść całkiem dobry - spice rum.
K.
Obrazek

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: imar42 »

@wawaldek11 - sorry za opóźnienie w odpowiedzi, ale pomagałem rozwiązać problemy rodzinne, potem ... bla, bla, bla...
Zmierzyłem BLG dundru po rumie: = +1BLG
Ale woda kranówa w tej samej temperaturze (menzurka z wodą i z dundrem stały obok siebie nieco ponad trzy godziny) BLG = -1BLG
Po uwzględnieniu poprawek wychodzi, że w temperaturze otoczenia +21*C:
Dunder: BLG = +2
Woda: BLG = 0
Z niewiadomych przyczyn brak w moich zapiskach BLG końcowego nastawu na Rum. Wydaje mi się, że to było na poziomie -2, ale bez pewności.
Zostało mi jeszcze 7 kg zakupionego wcześniej cukru trzcinowego, i z całą pewnością do następnego nastawu na Rum dokupię melasę, bo w tym z samego cukru jest moim zdaniem zbyt mało aromatu. Następny zrobię z dundrem minimum 25%, maximum 50%
Dla celów doświadczalnych dokonałem próby organoleptycznej dundru po zwykłej cukrówce i tego po cukrówce trzcinowej. Różnica jest zauważalna, ale jednak zbyt mała. Destylat już zmienił się w stopniu znacznym, ale jeszcze jest mocno niepijalny.
Kamal pisze:To jasny cukier więc liczę, że do 5% mniej niż na zwykłym.
@Kamal - miałeś rację. Taki uzysk mnie zmartwił, bo wolałbym uzyskać nieco mniejszą wydajność, ale bardziej aromatyczne. Dlatego następny zrobię z dundrem i z melasą.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W

cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: cybkryst »

Od jakiegoś czasu zabieram się za rum. Nie zanlazłem jak do tej pory przepisu gdzie jest on robiony z samej melasy, za każdym razem jest jakiś dodatek cukru a ja się zastanawiam czy można nastawić z samej melasy a jeśli nie to dlaczego??
Wymieszałem wczoraj litr melasy trzcinowej (mam nadzieję) z trzema litrami wody, Blg wyszło 23 zdałem troche drożdzy i po dwuch godzinach wystartowało.
Cały czas nurtuje mnie pytanie, czy trzeba dodawać cukier?
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kmarian »

Nie trzeba. Mając na tyle melasy można robić rum z samej melasy trzcinowej.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Melasa zawiera średnio 42-43% cukru w kilogramie. Reszta jest niezjadliwa dla drożdży. A więc cukier dodajemy dla podbicia uzysku.
Dużo osób robi z samej melasy nastawy. ;-)
K.
Obrazek

cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: cybkryst »

Mam pewne wątpliwości związane z tą melasą. Nigdy w życiu nie miałem okazji posmakować ani powąchać, melasy buraczanej czy z trzciny cukrowej.
Ta którą kupiłem pachnie jak sok pomidorowy z kartonu a doznania organoleptyczne pozostawiają wiele do życzenia. Smak jakwspomniany sok pomidorowy przypalony w garku i dodane znaczne ilości soli, a jakiego kolwiek smaku związanego z rumem nie mogę się doszukać.
Proszę o ocenę czy to właśnie takie jest czy to jakiś bubel albo może z buraka cukrowego?? Jest to melaza kupiona w skladzie zaopatrzenia farmerów, jako cane molases.
Ten cztero litrowy nastaw z wczoraj pracuje jak szalony. Z 23 Blg spadło do 19 Blg.
Pytam szanowne grono, bo nie potrzebuję kombajnu a jak to melasa buraczana to będzie Wistula :womit:
Szkoda mi zajmować fermentator bo w kolejce jest ŁKZWJ
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

A zapodaj link do melasy.
Najlepszą do spożycia melasę sprzedają w słoikach, ale jest mniej aromatyczna od tej co idzie na paszę.
Smak melasy to przeważnie kakao, kawa , karmel, słodkość.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: masterpaw2 »

Koledzy robił ktoś z was na tej melasie? Cena wydaje się być atrakcyjna.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7179308288
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kmarian »

U mnie akurat, stoi pierwszy nastaw na właśnie tej melasie. W smaku jest bardzo dobra. Kończy fermentować, za kilka dni dam znać co i jak (oczywiście wstępne wrażenia).

cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: cybkryst »

Kamal pisze:A zapodaj link do melasy.
Najlepszą do spożycia melasę sprzedają w słoikach, ale jest mniej aromatyczna od tej co idzie na paszę.
Smak melasy to przeważnie kakao, kawa , karmel, słodkość.
K.
Linku nie ma. Cofamy się do czasów GS-ów. Tak to tu na zielonej wyspie wygląda.
Pytając pana za ladą o cane molasses powiedział, tak mamy tylko muszę mieć swój pojemnik żeby nalać z pojemnika zbiorczego.
Po zapoznaniu się z ceną 2 euro za galon (co może oznaczać 4 lub 5 litrów) pojechałem za parę dni na zakupy. Zabrałem ze sobą 30-sto litrowy fermentator, kupiłem 4 galony, po czym zalano mi go do pełna (myslałem że mi dno odpadnie, tyle to ważyło).
Ja nie wierzę w to co oni tu maja i sprzedają. Muszę wierzyć na słowo i w praktyce zweryfikować, dlatego pytam Was.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: radius »

Od czasu do czasu zjadam sobie łyżkę melasy trzcinowej. Próbowałem już i "paszowej" i z mikroorganizmów i każda smakuje i pachnie wyśmienicie. Przynajmniej dla mnie :D Melasa nie jest słona a smak, to czekolada, palony cukier, lekka goryczka pieczonego drewna i słodycz :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dzozef »

@masterpaw2 ja robiłem w zeszłym roku rum na tej właśnie melasie. Kupiłem wtedy 5l opakowanie. Zapach ładny, natomiast produkt początkowo taki sobie. Za to po pól roku całkiem fajny rumik. Wczoraj nawet próbowałem już po roku leżakowania z płatkami. Efekt rewelacja. Szkoda. ze to już ostatki. :haha:
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kmarian »

Kolego cybkryst, na odległość tego nie rozgryziemy. Masz 8 galonów melasy w cenie 4 galonów, tylko nie jesteś pewny czy to melasa trzcinowa. Po naszemu jest to około 1 zł za kilogram melasy. Zrób nastaw, w czasie fermentacji nie będzie to fiołkami pachniało, wręcz będzie śmierdziało. Po destylacji, zrazu "bimber", leżakowany z dębem pokarze czy to rum czy inny trunek.
Pewnie innej rady nie ma.

cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: cybkryst »

Kolego Radius ta melasa mie ma absolutnie nic wspólnego z Twoim opisem. Chyba, że tankowiec którym melasę dostarczają z Ameryki Pd przeciekał i wymieszała sie z wodą morską. :D
Kmarian masz absolutną rację, nastawię to i zobaczymy, Może właśnie z tego powstaje Hawana Club, albo będę miał kupe płynu do spryskiwaczy :hahaha:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”