DOMOWY RUM - PRZEPISY
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Nie robiłem ale przepis jest https://mojbar.pl/przepis-na-spiced-rum/
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 450
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Radom - jako, że lubię eksperymenty zamówiłem kilogram wiórków Plan jest taki: zaleję z pół kilo wiórków czystym alko ok. 50%, w zakręconym słoju na łaźnię wodną i pointraktuję ze dwie godziny. Czysty alko, bo rumu z beczki trochę szkoda na początek. Po wystygnięciu rozcieńczę do mocy pijalnej, czyli ok. 40%. Obawiam się zmętnienia, ale na to mam sposoby. Jak smak i klarowność będą do przyjęcia, to następna próba z rumem będzie. A jak aromaty będą mocne, to małą próbkę zmieszam z rumem i podeślę do TM
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 450
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Gdzieś mi mignęła podpowiedź, że zamiast moczenia wiórków, można użyć wody kokosowej. Podobno jest przezroczysta, zatem nie spowoduje zmętnienia.
Niestety nie sprawdzałam osobiście, więc nie mogę potwierdzić na 100%.
Niestety nie sprawdzałam osobiście, więc nie mogę potwierdzić na 100%.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- Posty: 257
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem aromat spożywczy - kokosowy. Dodałem kilka kropel do rozcieńczonego destylatu i a'la Malibu jest.
Daj Waldku znać, jak Ci poszło z wiórkami. Obawiam się, że mogą wchłonąć sporą część trunku...
Daj Waldku znać, jak Ci poszło z wiórkami. Obawiam się, że mogą wchłonąć sporą część trunku...
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Nasączone można dać do ciast, ale ja chyba przedestyluję na "imadle"
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 paź 2022, 18:28 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Przyszedł czas na mnie abym spróbował swoich sił z rumem, głównie dla LP .
Robię prawie wg przepisu nr 2, lecz dałem tylko 8kg cukru na 20l wody, wyszło 26blg. I teraz pytania:
1. Czy jakość cukru trzcinowego jest ok, że taki poziom blg?
2. Czy dodawać pozostałe 2kg cukru, np. jutro, jak drożdże wrzuciłem wczoraj??
Robię prawie wg przepisu nr 2, lecz dałem tylko 8kg cukru na 20l wody, wyszło 26blg. I teraz pytania:
1. Czy jakość cukru trzcinowego jest ok, że taki poziom blg?
2. Czy dodawać pozostałe 2kg cukru, np. jutro, jak drożdże wrzuciłem wczoraj??
Ostatnio zmieniony piątek, 28 paź 2022, 14:32 przez mienho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 724
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
1. Teoretycznie powinno być 100*8/(8+20)=28,6. Ale może mierzyłeś w wyższej temperaturze lub spławik nieco przekłamuje.
2. Nie.
BTW - ten przepis, to był stan wiedzy na rok 2012. Teraz, bogatsi w doświadczenie, robią rum z melasy. Cukru znikoma ilość (ewentualnie glukoza). Brąz cukru trzcinowego (znikomy procent melasy) niezbyt już wiele wnosi do aromatów i smaku.
2. Nie.
BTW - ten przepis, to był stan wiedzy na rok 2012. Teraz, bogatsi w doświadczenie, robią rum z melasy. Cukru znikoma ilość (ewentualnie glukoza). Brąz cukru trzcinowego (znikomy procent melasy) niezbyt już wiele wnosi do aromatów i smaku.
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Pytanie do doświadczonych czy takie coś ma sens
20 kg melasy z forum
60l wody
2x cobra rum yest
Gotowanie w płaszczu + katalizator+ 4 półki + aabratek
Pogonu nie odbieram, wyłączam sprzęt, dolewam spirytusu z cukru do dundru i za tydzień destylacja. Dunder do kanału.
Wyjdzie coś z samej melasy czy jednak zamawiać cukier trzcinowy. I czy z tym spirytusem dobrze kombinuję czy jednak fermentacja na dundrze (tylko czego, cukier biały czy trzcinowy)?
20 kg melasy z forum
60l wody
2x cobra rum yest
Gotowanie w płaszczu + katalizator+ 4 półki + aabratek
Pogonu nie odbieram, wyłączam sprzęt, dolewam spirytusu z cukru do dundru i za tydzień destylacja. Dunder do kanału.
Wyjdzie coś z samej melasy czy jednak zamawiać cukier trzcinowy. I czy z tym spirytusem dobrze kombinuję czy jednak fermentacja na dundrze (tylko czego, cukier biały czy trzcinowy)?
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ja bym lekko cukrem trzcinowym, nierafinowanym podbił nastaw ze względu na wydajność, ale nie za dużo, powiedzmy 5kg na tą ilość. Zrobiłbym najpierw odpęd na samym katalizatorze, bez podziału na frakcje. Drugie gotowanie - normalna destylacja na półkowej z podziałem na frakcje. Z dundrem nie próbowałem dolewając spirytusu.
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2024, 12:18 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Robię odpęd na prostym aparacie i destylację na aabratku z podziałem na frakcje.
Odbieram alkohol do zera. A już w szczególności gdy chcę wydobyć resztę aromatów dolewając do dundru dobry spirytus. Na kocioł 50l wlewam 3-5 l spirytusu - zależy ile mam pod ręką Jak odbierzesz pogony do zera, do po dolaniu spirytusu nie musisz się bawić znowu w pogony.
Robię odpęd na prostym aparacie i destylację na aabratku z podziałem na frakcje.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 450
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Czy coś źle zrozumiałam?
Czekaj, to znaczy, że do dundru z melasy dolewasz spirytusu i przepuszczasz to dwa razy? Opęd i destylacja?wawaldek11 pisze: ↑środa, 6 mar 2024, 12:41 Odbieram alkohol do zera. A już w szczególności gdy chcę wydobyć resztę aromatów dolewając do dundru dobry spirytus. Na kocioł 50l wlewam 3-5 l spirytusu - zależy ile mam pod ręką Jak odbierzesz pogony do zera, do po dolaniu spirytusu nie musisz się bawić znowu w pogony.
Robię odpęd na prostym aparacie i destylację na aabratku z podziałem na frakcje.
Czy coś źle zrozumiałam?
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Cześć, czy to jest cukier trzcinowy ?
https://www.olx.pl/d/oferta/melasa-trzc ... Ur9RJ.html
Chciałbym zrobić swój pierwszy nastaw, melase kupie od słynnego rybaka.
Proporcje planuje 1 do 4 cukier melasa.
Drozdze mam black label, czy mogą być, czy kupic do rumu specjalnie?
Sprzęt to keg z grzałkami 2x 2kw z regulatorem.
Grzałki się przypalą jesli bede rozgrzewał powiedzmy 2kw?
Pozdrawiam
https://www.olx.pl/d/oferta/melasa-trzc ... Ur9RJ.html
Chciałbym zrobić swój pierwszy nastaw, melase kupie od słynnego rybaka.
Proporcje planuje 1 do 4 cukier melasa.
Drozdze mam black label, czy mogą być, czy kupic do rumu specjalnie?
Sprzęt to keg z grzałkami 2x 2kw z regulatorem.
Grzałki się przypalą jesli bede rozgrzewał powiedzmy 2kw?
Pozdrawiam
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
To jest muscovado, więc się świetnie nadaje
Możesz wykorzystać te drożdże, choć już lepiej jak masz użyj bayanus, też sobie radzą dobrze.
K.
Damera to jasny przeważnie, lub złoty
Jaggery/panela jest super na nastaw. (Powstaje z niego Rum colibrí)
K.
Możesz wykorzystać te drożdże, choć już lepiej jak masz użyj bayanus, też sobie radzą dobrze.
K.
Damera to jasny przeważnie, lub złoty
Jaggery/panela jest super na nastaw. (Powstaje z niego Rum colibrí)
K.
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2024, 22:58 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Damera znalazłem taki, jest o prawie połowę tańszy od muscovado czy sie nada?
https://www.olx.pl/d/oferta/cukier-trzc ... QeT0K.html
I te proporcje cukru do melasy ? Tak na pierwszy raz.
Dzięki za pomoc
Bayamusy mam do wina, wiec je użyje.
Damera znalazłem taki, jest o prawie połowę tańszy od muscovado czy sie nada?
https://www.olx.pl/d/oferta/cukier-trzc ... QeT0K.html
I te proporcje cukru do melasy ? Tak na pierwszy raz.
Dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2024, 06:56 przez Kyneczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Zastanawiam się nad celowością dodawania jasnych lub ciemnych cukrów trzcinowych do nastawu na rum jeżeli dysponujemy i używamy melasy. Jasne cukry zawierają kilka % a ciemne kilkanaście % melasy. Niektórzy producenci wytwarzają cukry "nierafinowane" dodając melasy do cukrów rafinowanych.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Jak mam, to dodaję trochę cukru trzcinowego 5-10 kg na 200l. Gdzieś wyczytałem, że ułatwia rozruch i pracę drożdży. Trzcinowy nie wnosi ducha buraka, a podnosi uzysk, a tym samym rum jest łagodniejszy. Dla mnie z samej melasy jest za bardzo esencjonalny, przypalony. Kiedyś jak miałem, to dodawałem glukozę lub fruktozę i też było ok. Buraczany też dodawałem, ale to było dawno , a i tak różne wersje spotkały się w jednej beczce i było OK.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 301
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ogólnie rum ma być produkowany z trzciny cukrowej i produktów z niej, melasa, sok czy cukier. Tak więc dodawanie buraka czy glukozy dla podbicia wydajności byłby faux-pas
Choć zapewne duża część degustatorów nie wyczuje różnicy, to nie rozumiem dlaczego po poszukiwaniach jak najlepszej melasy ktoś wpada na pomysł "doyebie cukiera z biedry byndzie wincyj"
Choć zapewne duża część degustatorów nie wyczuje różnicy, to nie rozumiem dlaczego po poszukiwaniach jak najlepszej melasy ktoś wpada na pomysł "doyebie cukiera z biedry byndzie wincyj"
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ja rekomenduje dodawanie cukru z trzciny -> po co paprać burakiem , a używając muscovado można zwiększyć ilość względem jasnego/złotego/brązowego do spokojnie nawet 60% (można i więcej kwestia indywidualna) w proporcji do melasy, a używając paneli nawet do 99% względem melasy
K.
K.