DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy

Post autor: .Gacek »

Kibicuję Ci, ale chyba kiepsko będzie z gotowym przepisem... Próbowałem zrobić bazę ciemnego rumu i do gotowego destylatu dolałem trochę melasy, fatalnie to wyszło niestety. Prób z dalszym przyprawianiem zaniechałem.
Pozdrawiam Gacek.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Nie robiłem ale przepis jest https://mojbar.pl/przepis-na-spiced-rum/
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: radom1987 »

Panowie macie jakiś przepis na rum kokosowy?? Tylko od razu zaznaczam , że chciałbym aby był klarowny.
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 450
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

Przepis jest pod koniec pierwszej strony tego tematu.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: radom1987 »

Widziałem ten przepis tylko mnie zastanawia czy będzie ten rum przezroczysty jak woda? :scratch:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Zalać wiórki kokosowe surówką potrzymać z 2 tygodnie i destylacja ;)
Co do ilości wiórek to się nie wypowiem bo każdy ma inny gust.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Radom - jako, że lubię eksperymenty zamówiłem kilogram wiórków :) Plan jest taki: zaleję z pół kilo wiórków czystym alko ok. 50%, w zakręconym słoju na łaźnię wodną i pointraktuję ze dwie godziny. Czysty alko, bo rumu z beczki trochę szkoda na początek. Po wystygnięciu rozcieńczę do mocy pijalnej, czyli ok. 40%. Obawiam się zmętnienia, ale na to mam sposoby. Jak smak i klarowność będą do przyjęcia, to następna próba z rumem będzie. A jak aromaty będą mocne, to małą próbkę zmieszam z rumem i podeślę do TM ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Najlepszymi i jedynymi przyprawami są beczka i czas :).
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 450
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

Gdzieś mi mignęła podpowiedź, że zamiast moczenia wiórków, można użyć wody kokosowej. Podobno jest przezroczysta, zatem nie spowoduje zmętnienia.
Niestety nie sprawdzałam osobiście, więc nie mogę potwierdzić na 100%.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: zaradek »

Ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem aromat spożywczy - kokosowy. Dodałem kilka kropel do rozcieńczonego destylatu i a'la Malibu jest.
Daj Waldku znać, jak Ci poszło z wiórkami. Obawiam się, że mogą wchłonąć sporą część trunku...
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Nasączone można dać do ciast, ale ja chyba przedestyluję na "imadle"
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 paź 2022, 18:28 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: .Gacek »

zaradek pisze:Obawiam się, że mogą wchłonąć sporą część trunku...
Nic nie szkodzi na przeszkodzie aby je dodać do kolejnego odpędu i odzyskać to co zostało wchłonięte i nie oddane.
Pozdrawiam Gacek.

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: zaradek »

Racja
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

mienho
150
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: mienho »

Przyszedł czas na mnie abym spróbował swoich sił z rumem, głównie dla LP .
Robię prawie wg przepisu nr 2, lecz dałem tylko 8kg cukru na 20l wody, wyszło 26blg. I teraz pytania:
1. Czy jakość cukru trzcinowego jest ok, że taki poziom blg?
2. Czy dodawać pozostałe 2kg cukru, np. jutro, jak drożdże wrzuciłem wczoraj??
Ostatnio zmieniony piątek, 28 paź 2022, 14:32 przez mienho, łącznie zmieniany 1 raz.

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

1. Teoretycznie powinno być 100*8/(8+20)=28,6. Ale może mierzyłeś w wyższej temperaturze lub spławik nieco przekłamuje.
2. Nie.
BTW - ten przepis, to był stan wiedzy na rok 2012. Teraz, bogatsi w doświadczenie, robią rum z melasy. Cukru znikoma ilość (ewentualnie glukoza). Brąz cukru trzcinowego (znikomy procent melasy) niezbyt już wiele wnosi do aromatów i smaku.

mienho
150
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: mienho »

Dziękuję. Co do pytań to:
Ad 1. Tak temperatura przed dodaniem drożdży i pomiaru cukru 29°C. Na wodzie jest 0 więc raczej ok.
Ad 2. Czyli w ogóle nie dodawać??

To chyba ten pójdzie na dunder i oraz alko do nalewek itp. No trzeba będzie się w forumową melasę zaopatrzyć .

Gigooo
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Gigooo »

Pytanie do doświadczonych czy takie coś ma sens
20 kg melasy z forum
60l wody
2x cobra rum yest

Gotowanie w płaszczu + katalizator+ 4 półki + aabratek
Pogonu nie odbieram, wyłączam sprzęt, dolewam spirytusu z cukru do dundru i za tydzień destylacja. Dunder do kanału.
Wyjdzie coś z samej melasy czy jednak zamawiać cukier trzcinowy. I czy z tym spirytusem dobrze kombinuję czy jednak fermentacja na dundrze (tylko czego, cukier biały czy trzcinowy)?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Ja bym lekko cukrem trzcinowym, nierafinowanym podbił nastaw ze względu na wydajność, ale nie za dużo, powiedzmy 5kg na tą ilość. Zrobiłbym najpierw odpęd na samym katalizatorze, bez podziału na frakcje. Drugie gotowanie - normalna destylacja na półkowej z podziałem na frakcje. Z dundrem nie próbowałem dolewając spirytusu.
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2024, 12:18 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Proporcje są ok, ale:
- Użyj drożdży od Lemag, do fermentacji soku z trzciny (te cobra dawały ostrzejszy destylat, a jeśli chcesz przy nich zostać to weź 1 paczkę
- Jeśli cukier będziesz chciał dodać to fajnie jest użyć dark muscovado, lub panela/jaggery
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Gigooo pisze: środa, 6 mar 2024, 12:07 ...Pogonu nie odbieram, wyłączam sprzęt, dolewam spirytusu z cukru do dundru i za tydzień destylacja. Dunder do kanału.
... ... I czy z tym spirytusem dobrze kombinuję czy jednak fermentacja na dundrze (tylko czego, cukier biały czy trzcinowy)?
Odbieram alkohol do zera. A już w szczególności gdy chcę wydobyć resztę aromatów dolewając do dundru dobry spirytus. Na kocioł 50l wlewam 3-5 l spirytusu - zależy ile mam pod ręką ;) Jak odbierzesz pogony do zera, do po dolaniu spirytusu nie musisz się bawić znowu w pogony.
Robię odpęd na prostym aparacie i destylację na aabratku z podziałem na frakcje.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 450
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kamilasta »

wawaldek11 pisze: środa, 6 mar 2024, 12:41 Odbieram alkohol do zera. A już w szczególności gdy chcę wydobyć resztę aromatów dolewając do dundru dobry spirytus. Na kocioł 50l wlewam 3-5 l spirytusu - zależy ile mam pod ręką ;) Jak odbierzesz pogony do zera, do po dolaniu spirytusu nie musisz się bawić znowu w pogony.
Robię odpęd na prostym aparacie i destylację na aabratku z podziałem na frakcje.
Czekaj, to znaczy, że do dundru z melasy dolewasz spirytusu i przepuszczasz to dwa razy? Opęd i destylacja?
Czy coś źle zrozumiałam? :scratch:
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

To raczej ja użyłem skrótu myślowego ;)
Odpęd i destylacja z nastawu melasowego.
Dunder ze spirytusem tylko destylacja. Chyba, że się pojawią w destylacie niechciane aromaty, to jeszcze raz. Ale nigdy nie musiałem tego robić. No i czas też zrobi swoje.
Pozdrawiam,
Waldek

Kyneczek
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 5 lis 2021, 22:56
Podziękował: 20 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kyneczek »

Cześć, czy to jest cukier trzcinowy ?
https://www.olx.pl/d/oferta/melasa-trzc ... Ur9RJ.html
Chciałbym zrobić swój pierwszy nastaw, melase kupie od słynnego rybaka.
Proporcje planuje 1 do 4 cukier melasa.
Drozdze mam black label, czy mogą być, czy kupic do rumu specjalnie?
Sprzęt to keg z grzałkami 2x 2kw z regulatorem.
Grzałki się przypalą jesli bede rozgrzewał powiedzmy 2kw?
Pozdrawiam

Gigooo
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Gigooo »

Też myślałem o tym co wstawiłeś. A co powiecie o demerara? Na allegro jest 25 kg za 168zł. Jaggery najtaniej jaki znalazłem to 5kg za 77zł
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

To jest muscovado, więc się świetnie nadaje ;)
Możesz wykorzystać te drożdże, choć już lepiej jak masz użyj bayanus, też sobie radzą dobrze.
K.


Damera to jasny przeważnie, lub złoty
Jaggery/panela jest super na nastaw. (Powstaje z niego Rum colibrí)
K.
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2024, 22:58 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Kyneczek
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 5 lis 2021, 22:56
Podziękował: 20 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kyneczek »

Kamal pisze: środa, 6 mar 2024, 22:55 choć już lepiej jak masz użyj bayanus, też sobie radzą dobrze.

Damera to jasny przeważnie, lub złoty
Jaggery/panela jest super na nastaw.
Bayamusy mam do wina, wiec je użyje.

Damera znalazłem taki, jest o prawie połowę tańszy od muscovado czy sie nada?

https://www.olx.pl/d/oferta/cukier-trzc ... QeT0K.html

I te proporcje cukru do melasy ? Tak na pierwszy raz.

Dzięki za pomoc ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2024, 06:56 przez Kyneczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Resal
50
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 13 sie 2023, 08:49
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Resal »

Zastanawiam się nad celowością dodawania jasnych lub ciemnych cukrów trzcinowych do nastawu na rum jeżeli dysponujemy i używamy melasy. Jasne cukry zawierają kilka % a ciemne kilkanaście % melasy. Niektórzy producenci wytwarzają cukry "nierafinowane" dodając melasy do cukrów rafinowanych.

Kyneczek
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 5 lis 2021, 22:56
Podziękował: 20 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kyneczek »

Koledzy wspominali w tym temacie że, na samej mesasie jest mała wydajność a dodanie cukru trzcinowego polepsza smak i ilosc destylatu.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Celem jest jedynie podbicie ilości cukru w nastawie a tym samym zwiększenie wydajności, bez utraty jakości. Melasa choć ma wysokie Blg posiada mnóstwo niecukrów i cukrów niefermentowalnych. Nastaw zatrzyma się na wysokim Blg.
Pozdrawiam
Darek

Resal
50
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 13 sie 2023, 08:49
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Resal »

Chodziło mi o podbijanie zawartości cukru. Użycie cukru buraczanego powinno dać ten sam efekt.

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Krychu35 »

@Resal procentowy napewno.
Smakowy natomiast niekoniecznie :bezradny: a i zrumem to niewiele będzie miało wspólnego ;)

Resal
50
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 13 sie 2023, 08:49
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Resal »

Cukier trzcinowy to tak naprawdę sacharoza trzcinowa z melasą. Na logikę można go zastąpić sacharoza buraczana zwiększając dodatek melasy w nastawie.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Jak mam, to dodaję trochę cukru trzcinowego 5-10 kg na 200l. Gdzieś wyczytałem, że ułatwia rozruch i pracę drożdży. Trzcinowy nie wnosi ducha buraka, a podnosi uzysk, a tym samym rum jest łagodniejszy. Dla mnie z samej melasy jest za bardzo esencjonalny, przypalony. Kiedyś jak miałem, to dodawałem glukozę lub fruktozę i też było ok. Buraczany też dodawałem, ale to było dawno , a i tak różne wersje spotkały się w jednej beczce i było OK.
Pozdrawiam,
Waldek

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Kto wyczuwa ducha buraka może dodać glukozy. Trochę taniej niż cukier trzcinowy ze śladową ilością melasy a podnosi wydajność tak samo.
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 301
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Mrooq »

Ogólnie rum ma być produkowany z trzciny cukrowej i produktów z niej, melasa, sok czy cukier. Tak więc dodawanie buraka czy glukozy dla podbicia wydajności byłby faux-pas ;)
Choć zapewne duża część degustatorów nie wyczuje różnicy, to nie rozumiem dlaczego po poszukiwaniach jak najlepszej melasy ktoś wpada na pomysł "doyebie cukiera z biedry byndzie wincyj" :mrgreen:
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Ja rekomenduje dodawanie cukru z trzciny -> po co paprać burakiem ;), a używając muscovado można zwiększyć ilość względem jasnego/złotego/brązowego do spokojnie nawet 60% (można i więcej kwestia indywidualna) w proporcji do melasy, a używając paneli nawet do 99% względem melasy :)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 222
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: zask »

Fajnie, ale cena cukru trzcinowego panela to koszt 20zł za kg więc lepiej kupić melasę i dosłodzić rozsądnie cukrem trzcinowym (brązowym) diamant.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Znajdziesz poniżej 17,50 za kg. A zamawiając większe ilości jesteś w stanie zejść jeszcze niżej. ;)
Przykład -> muscovado około 20zł za kg, a biorąc 25kg już 10zł z diamant
K.
Obrazek

Kyneczek
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 5 lis 2021, 22:56
Podziękował: 20 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kyneczek »

A czy jest jakiś wzór do obliczenia nastawu na rum?
Nie wiem czy dobrze kombinuję.

18l wody 7l melasy 3.5kg cukru demerara powinno dać według moich obliczeń 27l nastawu o początkowym blg 22.
Czy dobrze liczę?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Z wzorem myślę, że będzie ciężko ;)
Dokładnie 27,1L nastawu.
BLg może wyjść 22, ale tutaj ogrywa role melasa (która kategoria? Im wyższa tym więcej cukru, ale standardowo w tej co się zakupuje jest 42% - 45%), niezastąpiony tutaj jest cukromierz :)
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”